Tytusdj napisał(a):PS
Jak szybko da się jechać z takim RIBem by było bezpiecznie? (ciągnąć go samochodem) - oczywiście, mówię wyłącznie w kategoriach zbliżenia się do maksymalnej prędkości dozwolonej na autostradzie, nie więcej.
Czy to pytanie do mnie ?
Jeżeli tak to odpowiadam:
1. Przepisy mówią, że w PL i innych krajach na drodze do CRO czy Grecji - max 80 km/h chyba, że jest niższe ograniczenie (w PL dodatkowo na drogach dwupasmowych, na jednopasmowych 70 km/h)
2. Wyjątkiem jest Austria, gdzie max takiego zestawu to 100 km/h
Mówimy o drogach szybkiego ruchu gdzie dla osobowych są wyższe limity
3. Jak wracałem to prom miał 3 godziny opóźnienia i starałem się nadrobić, leciałem po Włoszech, Słowenji 100-110 (czasem podczas wyprzedzania 120 km/h) - okupione masakrycznym spalaniem 15l / 100 km. Przy jeżdzie zgodnie z limitami spalanie było bliższe 13 l na 100 km (normalne spalanie to 10 l/100)
4. Płaci się jak za zwykłe winiety, jeżeli AUTO (nie cały zestaw) ma DMC (Dopuszczalną Masę Całkowitą) < 3500 kg
5. W PL jak suma DMC auta i przyczepy przekracza 3500 to uprawnienia B96 lub B+E i takie urządzenie na szybę VIABOX (z okolic W-wy do granicy z czechami pobrało mi w sumie mniej niż 20 PLN)
6. Nie dajcie się nabrać na masy podawane przez producentów RIB-ów. Ja uwierzyłem, że 350 kg to masa RIB-a, dodałem silnik i wyszło mi, że pociągnę na przyczepie o DMC 950 kg
- podają masę pustej łódki, bez konsoli, siedzisk, masztów bez zbiornika - pusta skorupa !!!
- do podawanej masy trzeba doliczyć 150 - 200 kg na wyposazenie, uwzglednic, ze moze zatankujecie na full na stacji łódkę (czyli masę paliwa) i zawsze sie co stam wozi na lodzi
- zważona łódź na przyczepce ważyła 1100 kg i musiałem zrobić uprawnienia B96, poprosić o VIABOX-a i zmienić przyczepę na DMC 1300 (aby był zapas na klamoty i paliwo)
Jak nie do mnie pytanie to przepraszam za długi wywód i niezrozumienie.
Co do "cerat" to tak jak koledzy wczesniej - pływać można wszystkim.
Tylko gdyby się przebiła daleko od brzegu (jakiś konar z sękiem), nagła zmiana pogody ....
Proponowałbym takim zestawem pływać głownie po zatokach w których wiatr zawsze jest w stronę brzegu i zainwestować w kamizelki wybuchowe (automatyczne - pneumatyczne) ...
>>>
Oczywiście mam na mysli tanie "ceraty". Zeszły sezon przepływałem HONVAWE T38 IE2 z BF20 i rodzina była bardzo zadowolona. Dzieciaki moje używały kajaka dmuchanego ale pod moim nadzorem i na jeziorze 3x3 km oraz na zatokach: