Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 26.05.2014 16:46

Musisz zarejestrować ponton, najlepiej jako komplet z silnikiem.
W Chorwacji musisz mieć patent- masz?
AdamBeata
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamBeata » 26.05.2014 17:07

Patent może do wakacji zrobię, a jak nie to pijadę bez. Tam gdzie ja będę to jak rozmawiałem z ludzmi raczej nikt ani patentów ani winietek nie miał, czy Chorwaci, czy Polacy. Ja chcę być chociaż w połowie zgodnie z przepisami i mieć tą winietkę, bo słyszałem, że tego moga się bardziej czepić niż patentu. A można zarejstrować ponton tak po prostu na twarz bez papierów i gdzie się to rejstruje, bo juz trzy opcje na forum znalazłem: starostwo w wydziale ochrony srodowiska, PZŻ lub urzędzie żeglugi śródlądowej. No i zastanawiam się jak to jest, że jeden dokument można wyrobić w trzech zupełnie innych instytucjach.
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 26.05.2014 18:33

https://www.cro.pl/wyjazd-z-wlasna-lodka-przepisy-oplaty-papierologia-t44155.html
Przeczytaj sobie ten wątek który wkleilem.

Do zarejestrowania potrzebne dowody zakupu sprzętu.

Na patent czeka się teraz 3-4 tyg od momentu zdania egzaminu.

Rejestrację (już nie pierwszą) zalatwialem w PZŻ, teraz tydzień czekania.

Ps wysłałem do Ciebie maila, odczytaj.
mums71
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mums71 » 27.05.2014 08:52

Ja kupowałem winietę w Orebiću,ale można też w Trsteniku.Do jej zakupu potrzebny Ci będzie dow.rejestracyjny.Zarejestruj ponton jako wędkarski w UM za kilkanaście pln,naklej numery i po problemie.Bez tego nie wykupisz winiety,ja zapomniałem tego dokumentu i bez niego zarówno w Trsteniku,jak i Orebiću nie chciano mi jej sprzedać.Kolega z Urzędu przefaksował ten dokument do kapitanatu i dopiero wtedy mi wydano winietę.Dodam że po trzech dniach miałem kontrole,którą przeprowadzał kapitan z Trstenika,który wcześniej nie wydał mi winiety,a wypytywał gdzie kwateruję, był mocno zdziwiony i ewidentnie rozczarowany że ją posiadam.Ponton akurat stał zacumowany przed apartmanem,mieszkałem w Borku.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 27.05.2014 09:25

mums71 napisał(a):Ja kupowałem winietę w Orebiću,ale można też w Trsteniku.Do jej zakupu potrzebny Ci będzie dow.rejestracyjny.

Ode mnie zawsze chcieli dokument świadczący o rejestracji i uprawnienia tj patent.
CroMarek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) CroMarek » 27.05.2014 10:39

Potwierdzam: dokumenty rejestracji pontonu/ RIBa oraz patent sternika. Dodatkowo ubezpieczenie - ja wykupywałem na miejscu, bo wiem, że to nie stwarza problemow w przeciwieństwie do ubezpieczeń kupowanych w PL.
Bez tych papierów nie było możliwości uzyskania zezwolenia.
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 27.05.2014 11:41

AdamBeata napisał(a):Patent może do wakacji zrobię, a jak nie to pijadę bez. Tam gdzie ja będę to jak rozmawiałem z ludzmi raczej nikt ani patentów ani winietek nie miał, czy Chorwaci, czy Polacy. Ja chcę być chociaż w połowie zgodnie z przepisami i mieć tą winietkę, bo słyszałem, że tego moga się bardziej czepić niż patentu. A można zarejstrować ponton tak po prostu na twarz bez papierów i gdzie się to rejstruje, bo juz trzy opcje na forum znalazłem: starostwo w wydziale ochrony srodowiska, PZŻ lub urzędzie żeglugi śródlądowej. No i zastanawiam się jak to jest, że jeden dokument można wyrobić w trzech zupełnie innych instytucjach.

Jeszcze kilka osób potwierdziło informacje, które przekazałem Ci po kontakcie mail.
Rób jak najszybciej patent :D

Rejestrację zalatwisz szybko, a historia, którą Ci opowiedziałem w związku z ubezpieczeniem (i pozytywną reakcją Policji na to, że mam wykupione w Chorwacji) może nie być odosobniona.

Jeśli rejestrowałbyś w PZŻ potrzebny jest dokument zakupu i jakiś papierek potwierdzający wymiary jednostki-może być wygrzebany z neta.

PATENT- jeszcze z tym zdążysz :!: :D
Devo
Podróżnik

Postnapisał(a) Devo » 27.05.2014 11:51

baunty napisał(a):https://www.cro.pl/wyjazd-z-wlasna-lodka-przepisy-oplaty-papierologia-t44155.html

Na patent czeka się teraz 3-4 tyg od momentu zdania egzaminu.

W nagłych przypadkach, można przyspieszyć termin odbioru. Motorowodniacy to jedna "rodzina" i jeśli się uśmiechnie do prowadzącego kurs, to bankowo załatwi wcześniejszy termin, tyle że z osobistym odbiorem w siedzibie Związku.
AdamBeata
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamBeata » 27.05.2014 19:37

Na kurs się zapisałem :)
Co do rejstracji też już powydzwaniałem do kilku miejsc i przynajmniej we Wrocławiu w oddziale PZŻ nie rejstrują sprzętów motorowych tylko wszystko co związane z żaglami, a motorówki, pontony i inne silnikowe ustrojstwa rejstrują w Polskim Związku Motorowodnym i Narciarstwa Morskiego.
Co do papierów na silnik i sprzęt to przypomina mi się historia z fiatem 125p, którym byłem nad bajkałem z kumplami i tam go zostawiliśmy w jednej wiosce. Pani w urzędzie mi tłumaczyła, że nie ma opcji porzucenia auta i musi być albo zezłomowane albo sprzedane, żeby się go pozbyć z ewidencji. Dostarczyłem więc umowę, że auto sprzedane panu Saszy Jakiemuśtam z Władywostoku i po kłopocie :):)
Koszt 60zł i około tygodnia się czeka. Więc myślę, że większość moich wątpliwości rozwianych.
Można też jako łódź rybacką w starostwie ale papiery podobno są "słabsze" niż te z motorowodniactwa.

Tutaj podziękowania bla kolegi "baunty" za pomocne rady.
Ostatnio edytowano 27.05.2014 20:30 przez AdamBeata, łącznie edytowano 1 raz
AdamBeata
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamBeata » 27.05.2014 19:41

Jeszcze jedno pytanie dotyczące OC bo będę potrzebował. Polskie OC jest na pewno tańsze niż Chorwackie. Czy ktoś próbował wykupić w Polsce, czy mogą się czepiać naszego. Chorwacja jest w końcu w Unii i OC wykupione w Polsce jest ważne w całej unii.
CroMarek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) CroMarek » 27.05.2014 20:28

AdamBeata napisał(a):Jeszcze jedno pytanie dotyczące OC bo będę potrzebował. Polskie OC jest na pewno tańsze niż Chorwackie. Czy ktoś próbował wykupić w Polsce, czy mogą się czepiać naszego. Chorwacja jest w końcu w Unii i OC wykupione w Polsce jest ważne w całej unii.

Nie koniecznie jest tańsze. A i nie koniecznie jest respektowane.
Ktoś z kolegów w zeszłym roku opisywał sytuację, w której w kapitanacie nie chcieli mu sprzedać viniety nie uznając ubezpieczenia z PL. To chyba, pomimo UE, jednak w dalszym ciągu widzimisię Chorwatów z kapitanatów.
Są panami sytuacji, a my petentami na urlopie, którzy albo biorą co dają, albo mają zepsute wakacje po kłótniach z facetami, którzy w jednej chwili udają, że przestają rozumieć, co się do nich mówi.
Sam to przeżyłem i opisałem, kiedy chciałem uzyskać wiarygodną informację odnośnie pozwoleń na indywidualne nurkowania w HR.
Dlatego ubezpieczenie kupuję razem z opłacaniem Viniety, może jest trochę drożej, ale mam spokój, a to w końcu są wakacje i właśnie spokoju szukam.
CroMarek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) CroMarek » 27.05.2014 20:32

AdamBeata napisał(a):(...)
Koszt 60zł i około tygodnia się czeka. Więc myślę, że większość moich wątpliwości rozwianych.
Można też jako łódź rybacką w starostwie ale papiery podobno są "słabsze" niż te z motorowodniactwa.

Papiery ze Starostwa są tak samo ok, jak z PZM. Rejestrowałem kilka lat temu ponton 3.8m z silnikiem 20KM jako sprzęt do połowu, zapłaciłem kilkanaście złotych, czekałem tydzień i w HR bez problemów wykupiłem na te papiery vinietę.
Respektują je bez problemu, bo niby czemu by nie?
W Starostwie mi powiedzieli, że mogą rejestrować łodzie/ pontony z przyczepnym silnikiem do mocy chyba 30KM, potem to już trzeba w Związku.
marsik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marsik » 28.05.2014 09:23

CroMarek napisał(a):
Pasat napisał(a):Ahoj!
No właśnie- jeszcze "posezonowo" dochodzi zabawa.
Z tymi air-matami to czesto słyszałem , że problem z ciśnieniem- żeby utrzymać na 100%.
A jakiej długości miałeś tę Hondkę?
pozdrawiam
Lech

Miałem Honwave 3.8m.
Myślę, że nie jest to problem. Po prostu trzeba okresowo sprawdzać. Podczas codziennego pływania przez prawie miesiąc w Chorwacji, dopompowywalem ze 4 razy. Czyli raz na tydzień.
Ale pewnie tak naprawdę, to gdybym nie sprawdzał ciśnienia, to by wystarczyło raz lub dwa.
Ubytek ciśnienia był minimalny, kilka procent. Podłoga dalej była sztywna, nie było widać ani czuć, ze panuje w niej mniejsze ciśnienie.
Tyle, ze pomny przestróg i ostrzeżeń z forum, sprawdzałem w kółko ciśnienie. Jak się w praktyce okazało - niepotrzebnie.
Aha: sprawdzałem ciśnienie na wodzie, kiedy balony były przynajmniej częściowo chlodzone.

I jeszcze: rownież ciśnienie w burtach się zmieniało i też trzeba je kontrolować i dopompowywać. Zmiany ciśnienia w tubach to normalne zjawisko. W airmacie jest ono po prostu wyższe.
Wg mnie standardowa pompka Hondy się do tego nie nadawała, więc kupiłem pompkę firmy Bravo i ta załatwiła sprawę. Pisałem o tym w innym wątku, chyba można poszukać moich postów i, jeśli ktoś jest zainteresowany, poczytać.
Świadomie wybrałem pompkę ręczną, żeby mieć trochę ćwiczeń fizycznych. Ale są też pompki akumulatorowe, które świetnie załatwiają sprawę.

Dodam moją opinię jako użytkownika airmaty - Honwave 3,8m. W pełni zgadzam się z CroMarkiem - jeśli ciśnienie jest 0,8 bara ponton spisuje sie na wodzie bardzo dobrze. Uważam, ze przy tej długości to rozsądny wybór. Z pompką Bravo namęczyłem się w zeszłym roku, straciła jakby sprawność i miałem tak godzinkę machania..., zainwestowałem więc w akumulatorową BRAVO HP i jest super.
Przewaga główna: TRANSPORT - ponton waży 44kg i jest jednym pakunkiem, a ponton ze składaną podłogą to 65-80kg i dwa pakunki. Jeśli wyjazd z rodziną (u mnie 2+3+pies) do Cro bez przyczepki to jedyne rozwiązanie.
RIb - oczywiscie jest lepszy, ale porównywanie nie ma sensu - to wyjazd z przyczepką. I zgadzam się, ze RIB to ma sens tak powyżej 5m., a to już oznacza inny koszt - także inny silnik itd, itp.
spellkast
Odkrywca

Postnapisał(a) spellkast » 28.05.2014 10:49

Takie małe OT:
Czy ktoś wie gdzie na wyspie Krk można kupić winietkę na ponton?
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 28.05.2014 11:02

A ja się własnie dowiedziałam, że mój kochany kupił ponton... silnik już miał, więc "tylko" ponton 8O
I teraz muszę caaaaalutki ten temat przeczytać i to jeszcze ze zrozumieniem :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 285
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone