napisał(a) Slavko1974 » 07.04.2015 11:33
Kalkulacje marcin_es tylko potwierdziły moją wiedzę na temat płacenia kartą w Chorwacji.
Karta Visa jest niemile widziana jako środek płatniczy i ewentualne prowizje czy też przewalutowania wyjdą drożej niż Mastercard. Dlaczego tak jest? Nie mam pojęcia. Może ktoś z Was wie.
Termin mojego wyjazdu zbliża się i ja również mam mętlik w głowie jak w Chorwacji płacić aby jak najmniej stracić. Poprzednie moje wyjazdy były takie, że wykorzystywałem pierwszą opcję: kupowałem w Polsce euro a na granicy słoweńsko - chorwackiej kuny za euro w takiej ilości, jaką planowałem wydać podczas pobytu. Może to i miało swoje minusy, bo trzymać gotówkę zakitraną gdzieś w apartamencie to zawsze jakiś niepokój jest. Bo przecież nie nosimy cały czas ze sobą całej gotówki, prawda? Poza tym to stara sprawdzona zasada, że nie nosi jej jedna osoba. Ale poza gotówką człowiek trzyma dużo innych wartościowych rzeczy (elektronika, biżuteria, klucze do samochodu, inne dokumenty itp.) i o to jakoś się nie martwi. Jak mi brakło to po prostu wymieniałem w kantorze jeszcze jakąś kwotę i tyle.
Z drugiej jednak strony płacąc gotówką za cokolwiek, wiem, że jak mam do zapłaty 100 kun za coś, to płacę 100 kun i nie martwię się, że płacąc kartą z konta mi zeszła jakaś dziwna kwota za przewalutowanie, prowizję czy też inne haracze. Jak je zwał tak zwał.
Z kalkulacji marcin_es wynika, że różnica w dwóch skrajnych opcjach na każde 1000 kun wynosi 35 zł. Oczywiście przy kursach z dnia, kiedy robił kalkulację.
Czy to dużo czy mało? To już każdy sobie musi sam odpowiedzieć. Jeżeli ktoś planuje wydać za pobyt 3000 kun i chce pąłcić kartą ( w tym przypadku visa) to za wygodę używania jej będzie stratny ok 100 zł. Ale jeśli ktoś założył wydatek np. 8000 kun podczas pobytu to już pojawia się kwota 280 zł, a to warte przemyślenia. Poza tym przecież nie wszędzie zapłacimy kartą, prawda?
To tylko moje przemyślenia ale potwierdzają starą sprawdzoną zasadę. Kupić euro w kraju, wymienić w podróży lub też na miejscu na kuny, a kartą płacić jak już braknie i euro i kun

Edit. Horas, dobrze policzyłeś. W Twoim przypadku płacenie kartą wyjdzie taniej, choć wyniesie to raptem kilkadziesiąt groszy zysku na każde 100 kun. Poza tym przyjąłeś opcję kupna kun za złotówki na miejscu, co nie należy do najtańszych opcji, aczkolwiek jest to bardzo wygodne.
Ostatnio edytowano 07.04.2015 11:49 przez
Slavko1974, łącznie edytowano 1 raz