Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy wyjazd do chorwacji...kilka pytan

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wiechu22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 06.07.2009 20:09

Na wstepie chciałbym powitac wszystkich forumowiczow :D Nazywam sie Tomek i jestem z Gliwic w tym roku jade pierwszy raz do chorwacji na Ciovio i w zwiazku z tym mam pare pytan.

1. Oto trasa ktora bede jechac

http://tiny.pl/hhhwz

2. Czy na mojej trasie oprócz winetek moge napotkac jakies dodatkowe oplaty np platne tunele czy cos w tym rodzaju ??

3. Niech mi ktos wytlumaczy jak to jest w tymi bramkami na autostradzie Chorwackiej bo nie umie sie w tym polapac na jakiejs stronce naliczylem chyba 23 bramki tzn ze co chwile sa postoje korki i trzeba placic ?? czy sie wjezdza jakos i placi dopiero przy zjezdzie jak to z tym jest ?? Bo jak mam jechac i co chwile sie zatrzymywac stac w korkach to wole jechac normalnymi drogami.

4. Czy kartą Maestro zblizeniowa moge placic na bramkach i w sklepach czy tylko kredytowa mozna placic ?

5. Mogłby mi ktos podeslac jakas stronke z kursami w kantorach chorwackich bo nie wiem jaka walute wziasc euro czy zlotowki na wymiane.

To by bylo narazie na tyle jak mi sie cos przypomni to bede pisac w tym temacie juz w niedziele wyjazd i troche mam pietra :oops:

Pozdrawiam :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2009 20:15

2. nie
3. płacisz przed Zagrzebiem i na końcu przy zjeździe.
4. jak gdziekolwiek.
5. http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 06.07.2009 20:18

I już masz odpowiedź. Wklej tylko dokłądnie adres mapy.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 06.07.2009 20:39

Też miałem pietra pierwszy raz :) normalka.

Z tymi bramkami na chorwackich autostradach jest tak, że one sa ustawione już po zjeździe z głównej drogi. Więc płaci się zawsze raz - na zjeździe. Przy wjeździe pobierasz tylko w samoobsługowej bramce bilecik. (lepiej go nie zgubić po drodze - np. pozamykać szczelnie okna , żeby nie wywiało :)

W Chorwacji masz dwa odcinki autostrady - przed Zgrzebiem i za stolicą ( tzw. ring miejski jest bezpłatny) . Dlatego trzeba dwa razy brać bilet i dwa razy płacić) Chyba, że chcesz nocować gdzieś przy autostradzie wtedy dochodzi jeszcze jeden zjazd . ja zawsze nocuję na północy Chorwacji i ostatni etap to już kótki skok świetnymi autostradami.

A propos - kiedyś wracam do auta na parkingu w Wadowicach i kuchnia nie mam biletu ! Obszukałem cały wóz ! Kicha , a przecież zostawiłem na desce rozdzielczej ! No nic , zapuszczam motor , wyjeżdżam i mówię panu , że zguiłem , facet że niestety 30 zł mnie to będzie kosztowało . Wtedy żona zdenerwowana włączyła nawiew w aucie i... bilet wyleciał przez kratkę !!! Ale wszyscy się ryli.... Do dziś się z tego narywamy !
Wiechu22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 06.07.2009 21:21

Dzieki chlopaki za szybka odpowiedz szczegolnie tobie Bahama za dokladny opis jak to jest z tymi bramkami =))
Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze :D
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 06.07.2009 21:30

Wiechu22 napisał(a):Na wstepie chciałbym powitac wszystkich forumowiczow :D Nazywam sie Tomek i jestem z Gliwic w tym roku jade pierwszy raz do chorwacji na Ciovio i w zwiazku z tym mam pare pytan.

1. Oto trasa ktora bede jechac

http://tiny.pl/hhhwz

Pozdrawiam :lol:

Nazywam się Artur i jestem z Gliwic ;)
Czemu wybrałeś wariant przez Zwardoń a nie przez Cieszyn ?Moim zdaniem szybciej i łatwiej na Cieszyn...
Poza tym mam taką samą trasę tylko wyjazd z Trynku i dalej o ok.200km do Igrane :)
Wiechu22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 06.07.2009 21:46

Hej Artur ... Ja dokladnie wyjezdzam z os. Warynskiego =))
Na poczatku tez chcialem jechac przez Cieszyn ale ostatnio gdzies na forum czytalem o obwodnicy Cieszyna za niby tam trzeba miec winete i ogolnie tam jest taki mlyn ze do dzisiaj nie wiem czy trzeba miec tam winete czy nie i zmienilem sobie trase na Zwardon :) zeby miec pewnosc ze wjade odrazu na Slowacje kupie winete i nic mnie nie interesuje hehe ale jak mi ktos powie prosto krótko na temat niezaczynajac kolejnej debaty czy jest platna ta obwodnica czy nie to jak najbardziej wolal bym jechac przez Cieszyn :)
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 06.07.2009 22:00

Z tą winietą na obwodnicy w Cieszynie to bzdura, wczoraj wróciłem z Cro wracając przez Cieszyn, informacja o winietach jest, ale dotyczy drogi na Frydek Mistek, a nie na Żilinę.
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 06.07.2009 22:09

Wiechu22 napisał(a):Hej Artur ... Ja dokladnie wyjezdzam z os. Warynskiego =))
Na poczatku tez chcialem jechac przez Cieszyn ale ostatnio gdzies na forum czytalem o obwodnicy Cieszyna za niby tam trzeba miec winete i ogolnie tam jest taki mlyn ze do dzisiaj nie wiem czy trzeba miec tam winete czy nie i zmienilem sobie trase na Zwardon :) zeby miec pewnosc ze wjade odrazu na Slowacje kupie winete i nic mnie nie interesuje hehe ale jak mi ktos powie prosto krótko na temat niezaczynajac kolejnej debaty czy jest platna ta obwodnica czy nie to jak najbardziej wolal bym jechac przez Cieszyn :)

Mi wystarczyło to:
Mosqito napisał(a):Kierujesz się za czerwoną strzałką. Od granicy masz trzy węzły: Český Těšín-sever, następnie Český Těšín-západ, potem 71 Český Těšín-jih i na czwartym: 70 Žukov skręcasz na drogę 11/E75 na Zilinę, Mosty u Jablunkowa. Bezpłatnie. Jakbyś nie zjechał na tym zjeździe a pojechał dalej R48na Frydek, to od tego momentu obowiązuje Cię winieta

Obrazek

Powiększyłem sobie we viamichelin i tam fajnie to widać,a jak jeszcze ktoś wprowadzi większy zamęt to przejadę przez centrum ul.Karvinską i Jablunkovską i wyjadę na E75 Do Ziliny :)
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 07.07.2009 11:51

Bahama napisał(a):Też miałem pietra pierwszy raz :) normalka.
A propos - kiedyś wracam do auta na parkingu w Wadowicach i kuchnia nie mam biletu ! Obszukałem cały wóz ! Kicha , a przecież zostawiłem na desce rozdzielczej ! No nic , zapuszczam motor , wyjeżdżam i mówię panu , że zguiłem , facet że niestety 30 zł mnie to będzie kosztowało . Wtedy żona zdenerwowana włączyła nawiew w aucie i... bilet wyleciał przez kratkę !!! Ale wszyscy się ryli.... Do dziś się z tego narywamy !

hahaha :D ładnie tam macie widzę
Karol099
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol099 » 07.07.2009 12:01

Bahama napisał(a):Też miałem pietra pierwszy raz :) normalka.

Z tymi bramkami na chorwackich autostradach jest tak, że one sa ustawione już po zjeździe z głównej drogi. Więc płaci się zawsze raz - na zjeździe. Przy wjeździe pobierasz tylko w samoobsługowej bramce bilecik. (lepiej go nie zgubić po drodze - np. pozamykać szczelnie okna , żeby nie wywiało :)

W Chorwacji masz dwa odcinki autostrady - przed Zgrzebiem i za stolicą ( tzw. ring miejski jest bezpłatny) . Dlatego trzeba dwa razy brać bilet i dwa razy płacić) Chyba, że chcesz nocować gdzieś przy autostradzie wtedy dochodzi jeszcze jeden zjazd . ja zawsze nocuję na północy Chorwacji i ostatni etap to już kótki skok świetnymi autostradami.

Witam,

kolego Bahama mogłbyś mi dać namiary gdzie sypiasz po drodze do Chorwacji ? ponieważ zawsze spałem w czechach / austri a teraz chciałbym ciut dalej, a jako że jedziemy z tego samego punktu Polski to myślę że będzie mi to odpowiadać.
Wiechu22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 07.07.2009 12:05

kaja45 i arturo72 Skoro tak mowicie to zmienie trase na Cieszyn i jakos to objade wydrukuje sobie ta mapke i bedzie git :lol: Dzieki wielkie
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 07.07.2009 12:13

Wiechu22 napisał(a):Na wstepie chciałbym powitac wszystkich forumowiczow :D

Zrób to również TUTAJ
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2009 12:55

Karol099 napisał(a):Witam,

kolego Bahama mogłbyś mi dać namiary gdzie sypiasz po drodze do Chorwacji ? ponieważ zawsze spałem w czechach / austri a teraz chciałbym ciut dalej, a jako że jedziemy z tego samego punktu Polski to myślę że będzie mi to odpowiadać.

W tym roku spałem tutaj: świetny standard, pokój 4-osobowy - 60 euro ze śniadaniem, 3 km od autostrady - zjazd Oroslavje przed Zagrzebiem.

Bez problemu rezerwacja internetowa, płatność kartą.

http://zagi.hr/content/view/12/27/lang,croatian/
Karol099
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol099 » 07.07.2009 13:06

Bahama napisał(a):
Karol099 napisał(a):Witam,

W tym roku spałem tutaj: świetny standard, pokój 4-osobowy - 60 euro ze śniadaniem, 3 km od autostrady - zjazd Oroslavje przed Zagrzebiem.

Bez problemu rezerwacja internetowa, płatność kartą.

http://zagi.hr/content/view/12/27/lang,croatian/

Dzięki bardzo :) taniej niż Oetk Hotel :) wakacje udane ?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone