Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy wyjazd do chorwacji...kilka pytan

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ola_0908
Podróżnik
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) ola_0908 » 07.07.2009 13:11

Witam, a kiedy jedziesz, też się wybieram tą trasą we wrześniu z rodzinką :)
ola_0908
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ola_0908 » 07.07.2009 13:13

Bahama napisał(a):
Karol099 napisał(a):Witam,

kolego Bahama mogłbyś mi dać namiary gdzie sypiasz po drodze do Chorwacji ? ponieważ zawsze spałem w czechach / austri a teraz chciałbym ciut dalej, a jako że jedziemy z tego samego punktu Polski to myślę że będzie mi to odpowiadać.

W tym roku spałem tutaj: świetny standard, pokój 4-osobowy - 60 euro ze śniadaniem, 3 km od autostrady - zjazd Oroslavje przed Zagrzebiem.

Bez problemu rezerwacja internetowa, płatność kartą.

http://zagi.hr/content/view/12/27/lang,croatian/

Super, świetny aders, może też skorzystam, bo wybieram się z dzieckiem:)

Pozdr,
Ola
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2009 13:16

Karol099 napisał(a):
Dzięki bardzo :) taniej niż Oetk Hotel :) wakacje udane ?

Wakacje szalone i udane :) https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24004&postdays=0&postorder=asc&start=0

Do hotelu w Oroslavju dojechałem około 16.00 , co prawda jechałem od rana z okolic Kłodzka tym razem. Fajna miejscowość: 2 Konzumy obok , centrum 200m

W hotelu czyściutko i nowocześnie. Blisko autostrady.
Rano można nawet w sobotę wyjechać i przynajmniej omija się korki na granicy A/SLO/HR
Karol099
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol099 » 07.07.2009 13:43

Bahama napisał(a):
Karol099 napisał(a):
Dzięki bardzo :) taniej niż Oetk Hotel :) wakacje udane ?

Wakacje szalone i udane :) https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24004&postdays=0&postorder=asc&start=0

Do hotelu w Oroslavju dojechałem około 16.00 , co prawda jechałem od rana z okolic Kłodzka tym razem. Fajna miejscowość: 2 Konzumy obok , centrum 200m

W hotelu czyściutko i nowocześnie. Blisko autostrady.
Rano można nawet w sobotę wyjechać i przynajmniej omija się korki na granicy A/SLO/HR

Niestety cena w hotelu na stronie jest wyższa niż Ty płaciłeś, ale zobaczymy :)) Zabieram się za czytanie relacji :)

pozdrawiam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2009 13:47

Karol099 napisał(a):
Niestety cena w hotelu na stronie jest wyższa niż Ty płaciłeś, ale zobaczymy :)) Zabieram się za czytanie relacji :)

pozdrawiam

Nawet nie patrzyłem na cennik... Wysłałem za pomoca formularza ze strony zapytanie do pensjonatu z mpodaniem terminu (w angielskim). Po dwóch dniach dostałem odpowiedź - 4 os. pokój ze śniadaniem - 65 kartą , 60 gotówką z informacją czy mi to pasuje i czy potwierdzam rezerwację. I tyle...
Wiechu22
Podróżnik
Re: :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 07.07.2009 13:56

ola_0908 napisał(a):Witam, a kiedy jedziesz, też się wybieram tą trasą we wrześniu z rodzinką :)

Ja jade juz w ta niedziele na 10 dni :lol: jak wróce to podziele sie zdobytymi informacjami o drodze cenach itp. Pozdrawiam...
ola_0908
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ola_0908 » 08.07.2009 07:41

Czekam zatem na foto-relację. Spokojnej podróży i udanego urlopu.
Pozdr.Ola
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 08.07.2009 10:51

Wiechu22 jeśli chodzi o trasę to tez Ci odradzam Zwardoń i jak sie boisz Cieszyna i tej obwodnicy to nic prostszego jedziesz tak jak zaplanowałeś do Ustronia i z Ustronia odbijasz do Leszna Górna i jesteś za Cieszynem na drodze prosto do Cadca na Słowacji
Drogi nie ma sie co bać najgorszy odcinek jaki cię czeka to w Polsce do granicy potem to już bułka z masłem :wink:
Wiechu22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 08.07.2009 19:29

ola_0908 napisał(a):Czekam zatem na foto-relację. Spokojnej podróży i udanego urlopu.
Pozdr.Ola

Foto-relacja bedzie napewno. I mam nadzieje ze pogoda dopisze 8)

ufokking Jednak pojade przez Cieszyn wydrukowalem sobie dokladnie mapke i dam rade :D

Mam jeszcze jedno pytanko czy na samochodzie musze miec ta naklejke ,,PL" tablice w samochodzie sa unijne tak wiec nie wiem czy ja naklejac czy nie :?: aha i jeszcze czy to prawda ze w Czechach trzeba miec 2 kamizelki odblaskowe i to w samochodzie a nie w bagazniku tak mi kolega cos mowil :?
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 08.07.2009 19:39

Wiechu22 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanko czy na samochodzie musze miec ta naklejke ,,PL" tablice w samochodzie sa unijne tak wiec nie wiem czy ja naklejac czy nie :?: aha i jeszcze czy to prawda ze w Czechach trzeba miec 2 kamizelki odblaskowe i to w samochodzie a nie w bagazniku tak mi kolega cos mowil :?

jeśli chodzi o PL krotko mówiąc jak masz nowe tablice i na nich jest PL to nie musisz mieć nalepki
a kamizelki to wszystko jest tu http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17825
Wiechu22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 08.07.2009 19:50

Super dzieki wielkie za szybka odpowiedz i za podeslanie linka zabieram sie za czytanie :lol: Pozdrawiam...
Wiechu22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 15.07.2009 22:32

Witam ponownie tym razem juz z Chorwacji dzisiaj w jednym miejscu swojego apartamentu znalazlem internet :lol: Teraz popijajac Rakije i Prosiek podziele sie kilkoma informacjami ...

1) Przed Bratyslawa na autostradzie rzeczywiscie sa utrudnienia i ograniczenia i powiem jedno ze nie ma ich co ignorowac jakies 48km przed bratyslawa byl znak do 60 ja wytaczalem predkosc ze 130 silnikiem i jakies 200m za tym znakiem dostalem flashem po oczach i za kolejne 200m kontrola policji mandat za 40km wiecej 300e ale dostali na kawe 50 i zalatwione =)) potem juz ladnie grzecznie do samej chorwacji droga wsumie bez wiekszych przerw 14h zgodnie z przepisami =))
2) Gdzies czytalem gdzie mozna sie tankowac po drodze i ze niby gdzies przed mureck jest stacja benzynowa ja to potwierdze zaraz jak sie zjedzie z autostrady na mureck jest stacja benzynowa i maja wyjatkowo tanie paliwo 1,05e
3)Na granicy chorwackiej nawet nie kontrolowali paszportow wzia je do reki policzyl 4 zobaczyl 4 os w samochodzie i dalej mozna jechac...
4)Jezeli chodzi o autostrade chorwacka ani jednego koreczka przed bramkami wszystko szlo gladko i plynnie moze dlatego ze wjechalem do chorwacji o 8 rano w poniedzialek
5) Pogoda jak na obecna chwile jest strasznie upalna Adriatyk cieplutki i ogolnie jest super 8)

Jak ktos ma jeszcze jakies pytania to piszcie jak bede mogl chetnie pomoge :lol:

pozdrawiam...
urbinio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbinio » 16.07.2009 05:54

No powiedz jak przejechales przez ten Cieszyn bez wiekszych problemow??
Wiechu22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiechu22 » 16.07.2009 08:23

urbinio napisał(a):No powiedz jak przejechales przez ten Cieszyn bez wiekszych problemow??

Wsumie to przejechalem przez Cieszyn ale sam nie wiem jak zgubilem sie juz po stronie polskiej i pytalem ludzi jak tam na Czeska strone to mnie pokierowal...ale do konca nie wiem czy wogule jechalem ta obwodnica czy jakas inna droga poprostu 1 znak Zlinina jaki zobaczylem to juz sie go trzymalem i jezeli to byla ta obwodnica to w takim srednim stanie =))
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Pierwszy wyjazd do chorwacji...kilka pytan - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone