napisał(a) moninipis » 05.04.2017 14:24
PrzemekSz napisał(a):Cześć!
Jeszcze raz w tym samym wątku. Będę bardzo wdzięczny za opinię na temat dwóch miejscowości:
1. Primosten (Płn Dalmacja)
2. Rabac (Istria)
Rozważamy wyjazd do tych dwóch miejsc - głównie po rozmowach ze znajomymi, którzy już byli. Za każdą uwagę, wskazkówkę, komentarz już teraz dziekuję

W Rabacu nie byłam wiec niech wypowiedzą się znawcy tego miasta

.
Ale co do Priomosten: okolica mało przypominająca Riwiere, nie ma tych strzelistych gór "łączących się" z morzem, ale uwielbiam to miasteczko

. Bardzo klimatyczne Stare Miasto. W środku rozłożona jest scena, gdzie wieczorami gra muzyka na żywo oraz są występy artystyczne. Wąskie uliczki, stare mury, pięknie się maluje z dalszej perspektywy. Rano i po zmierzchu wygląda oszałamiająco pięknie

Wieczorem otwierane są piwnice gdzie można kupić wino w karafce, które można skonsumować na ławeczkach przedni nimi albo na plaży

. Wiem, że są sprzedawane pyszne lignije z okienka ale niestety ich nie zdążyłam namierzyć

. Rano warto wybrać na targ, do piekarni po świeże pieczywo, krótki spacerek w dół i już jest się na miejscu. Bardzo blisko albo praktycznie w centrum jest Konzum albo Studenac i bank. Wieczorem w klubie Legenda gra zespół (nie pamiętam nazwy) stare rockowe kawałki, ale robią taki klimat, że łączą pokolenia

Jeżeli lubicie dalsze spacery to warto odwiedzić latarnie. Poza tym blisko jest Szybenik, Trogir. Jedyna rzecz jaka tam mnie nie powaliła to jedzenie, może za słabo szukałam, ale w tym roku planujemy to obowiązkowo nadrobić

I lody też nie były szałowe ale dobre. Plaże są żwirowe, po pierwszym zachwycie nudne. Ale niedaleko jest wyspa, do której można dopłynąć, a tam życie podwodne tętni. Można tam spotkać dużo różnych ryb, łącznie z wężami.
Konkluzja na koniec: jeżeli chcecie poleniuchować/poplażować, mieć wszystko pod nosem, fajnie "skoncentrowane", lubicie jak coś się dzieje wieczorami, a szukacie "wyjątkowego klimatu", "tego czegoś" to warto wybrać Primosten

Ostatnio edytowano 06.04.2017 14:33 przez
moninipis, łącznie edytowano 1 raz