Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac ...pytanie laika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 09:52

Między pojęciami podobać się i zauroczyć jest różnica...stwierdziłem, że nie mozna Orebicia i Drace do jednego wora wrzucać...choć i Drace niektórym się zapewne podoba...
Sam stwierdziłem, że są ciekawsze miejsca od Orebicia...
Na pewno jednak nie należy do nich Trpanj... :?
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 17.11.2009 13:01

Orebic, należy traktować z jednej strony jako bazę wypadową - Korczula blisko, jest co oglądać na półwyspie, można pojechać do Mostaru i Dubrownika a plaże wcale nie są zatłoczone. A wieczorem obowiązkowe lody sprzedawane przez przemiłych braci, i świetnie mówiących w każdym języku. No i winiarnie, polecam różowe- wspaniałe.
Ale zgadzam się, że Peljesac jest jedyny w swoim rodzaju.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 13:50

jerzy26 napisał(a):Orebic, należy traktować z jednej strony jako bazę wypadową - Korczula blisko, jest co oglądać na półwyspie, można pojechać do Mostaru i Dubrownika a plaże wcale nie są zatłoczone. A wieczorem obowiązkowe lody sprzedawane przez przemiłych braci, i świetnie mówiących w każdym języku. No i winiarnie, polecam różowe- wspaniałe.
Ale zgadzam się, że Peljesac jest jedyny w swoim rodzaju.

Ci bracia to mówią świetnie w kilku językach...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 14:01

alessandro1977 napisał(a):Ci bracia to mówią świetnie w kilku językach...

Nie dziwie się. Na lody w Orebićiu mają monopol, czemu też się nie dziwię.
MiSiEk;-)
Autostopowicz
podobuće

Nieprzeczytany postnapisał(a) MiSiEk;-) » 17.11.2009 14:02

Witam :D W przyszłym sezonie wybieram się na Peljesacz. Czy był ktoś w miejscowości Podobuće ? Jak tam jest ? Proszę o opinie :P
Vjetar
Legenda
Re: podobuće

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.11.2009 14:08

MiSiEk;-) napisał(a):Witam :D W przyszłym sezonie wybieram się na Peljesacz. Czy był ktoś w miejscowości Podobuće ? Jak tam jest ? Proszę o opinie :P

Proszę bardzo - lektura na początek:
Klik 1
Klik 2
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 14:12

Interseal napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Ci bracia to mówią świetnie w kilku językach...

Nie dziwie się. Na lody w Orebićiu mają monopol, czemu też się nie dziwię.

Jedna gałeczka jak u nas 3...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.11.2009 14:56

Ja dla odmiany Orebic uwielbiam. Po prawdzie to mieszkamy w Borje 7 km przed Orebiczem więc samo miasteczko to raczej baza wypadowa ale póki co nie zmieniam rejonu. Czy tam jest masa sklepów?? Masą bym tego raczej nie nazwała, ludzi faktycznie z roku coraz więcej, to miasteczko portowe, baza wypadowa na Korculę stąd też sporo ludzi. Ale ja i tak lubię atmosferę tego miejsca.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 15:23

Orebić ma podstawową zaletę - jest daleko, a droga przez Półwysep jest jedną z ciekawszych w Chorwacji.

Pozdrawiam
Interseal M.
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 17.11.2009 16:14

Heh, dyskusja skupiła się na Orebicu, który ma swoich orędowników, jak i przeciwników, a tak czy inaczej Orebić każdy musi i tak zaliczyć jeżeli chce dostać się do Korczuli :)
I też nie jestem przeciwnikiem Orebica. Jest wart zatrzymania się na dłużej nie tylko w celu zrobienia zakupów, ale także dla lunchu w knajpce przy morzu, no i wspominane lody podawane również "po polsku". Hehe, zapytałem nawet o tą znajomość naszego języka chłopaka pakującego kulki, no i przyznał się, że to dzięki dziewczynie z Krakowa ;)
Ale jednak w szczycie sezonu nie potrafię wyobrazić siebie "bazującego" w tej miejscowości :( (odwiedzałem Orebić w maju i we wrześniu)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 17:03

Mnie nic nie mówił o dziewczynie z Krakowa... 8O
Byłem z nim nawet raz na browarku i przyszedł z Chorwatką, z którą podobno jest już 2 lata... 8O
Coś tu nie gra...drugi z kolei nie ma dziewczyny...
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 17.11.2009 18:07

każde z tych miejsc ma swój urok i pewnie każdy z nas odbiera je bardzo indywidualnie. trzeba pojechać i samemu się przekonać :idea:
jakiś pogląd czego się spodziewać można sobie wyrobić czytając tu i tam ale dopiero po urlopie dowiemy się czy to były właściwe decyzje :)
nie przesądzałbym o wyższości jednej miejscówki nad inną 8)

alessandro1977 napisał(a):Na pewno jednak nie należy do nich Trpanj... :?

a ja wybrałem właśnie Trpanj i jestem zauroczony. zwiedziłem również Orebić i nie przyszło mi do głowy by zastanawiać się nad tym gdzie lepiej. obie miejscowości mają wiele do zaoferowania i nie widzę powodu dla którego miałbym się spierać o te walory, bez sensu :)
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 17.11.2009 19:58

alessandro1977 napisał(a):Mnie nic nie mówił o dziewczynie z Krakowa...
Byłem z nim nawet raz na browarku i przyszedł z Chorwatką, z którą podobno jest już 2 lata... 8O
Coś tu nie gra...drugi z kolei nie ma dziewczyny...

Masz pewnie całkowitą rację, po podpytaniu żona przypomniała mi, że z chłopakiem z lodziarni zamieniliśmy tylko parę zdań ogólnie o turystach z Polski, a młody Chorwat chwalący dziewczynę z Krakowa był w Korculi i miał stragan z kapeluszami i innymi plażowymi pamiątkami :)

No to się mi pozajączkowały chorwackie "atrakcje". Tak to jest jak się na gorąco relacji nie pisze lub chodziaż dziennika/pamiętnika nie prowadzi ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.11.2009 20:03

Cieszy mnie, że nikt nie mówi o zatunelowum Pelješcu... :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.11.2009 20:52

Ale ktoś tam o Podobuce juz się wypytuje ... :? Za chwilę padnie na Dingaca :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne