Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac ...pytanie laika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2009 14:38

Ja zakotwiczyłem w Orebić bo szybko znalazłem kwaterę..podobało mi się tam bardzo ale największe wrażenie zrobił na mnie Trstenik oraz Żulijana...tam jednak nic nie było wolnego co by mi odpowiadało...
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 16.11.2009 14:50

Peljesac jest piękny i trudno komuś doradzić

Obrazek
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 16.11.2009 15:03

renatalato napisał(a):Peljesac jest piękny i trudno komuś doradzić

Masz rację Renatko, Peljesac jest piękny, ale to zdjęcie nie przedstawia Peljesac, tylko było zrobione z półwyspu w kierunku Korczuli, a na pierszym planie jest Badija. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 16.11.2009 16:03 przez dasuch, łącznie edytowano 1 raz
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 16.11.2009 15:14

alessandro1977 napisał(a):Ja zakotwiczyłem w Orebić bo szybko znalazłem kwaterę..podobało mi się tam bardzo ale największe wrażenie zrobił na mnie Trstenik oraz Żulijana...tam jednak nic nie było wolnego co by mi odpowiadało...

Heh, różne gusta ;) Mi Orebić nie przypasował na zakotwiczenie.
Wybrałem Trstenik, choć Żulijana mi i żonie się bardzo spodobała, jednak było tłoczno i gwarno od "pielgrzymującej" młodzieży (zielone szkoły jakieś czy co innego? 8O )
Trpanj wg mnie jest fajny, spędziłem w nim bardzo przyjemny turystycznie dzionek. Nie wiem czy dobrze w nim "kotwiczyć", ale odwiedzić na pewno warto.
A generalnie teraz wiem, że następnym razem będąc na półwyspie zakotwiczę gdzieś za Orebićem, bo choć starałem się zjechać Peljesac po całości, to jednak czytając relacje widzę, że jest jeszcze parę fajnych miejsc do odkrycia. Po prostu tydzień czy nawet dwa to za mało na poznanie go całego :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2009 15:25

Co do Trstenika to się zgodzę...wspaniała miejscowość ale nie było apartamentów...jeden był wolny od jutra a tak to tylko sobe...
Żuljana...idealna według mnie i w ogóle nie było ludzi kiedy szukałem apartamentu ( 5 lub 6 sierpnia )...spokój, cisza, dużo zieleni...może tak akurat trafiłeś...plaża w Żuljanie jest tez urocza ale kawałeczek trzeba przejść przez las...dla mnie to był plus ale dla mojej dziewczyny minus...spór rozwiązał się sam z powodu braku wolnych miejsc...Orebić przypadł nam do gustu choć jak juz wspominałem - jest wiele ciekawszych miejsc :P
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 16.11.2009 16:01

Również myślę, że Żuljana dużo fajniejsza i ładniejsza od Trstenika, niestety musiałem trafić w "niefajny" termin i nie mogłem się "zagnieździć" :(
A Trstenik od razu wpadł mi po drodze w oko, gdy postanowiłem szukać kwatery w Orebiću, więc po szybkim zbadaniu Orebica wróciłem do niego i znalazłem kwaterę (a raczej jak to często bywa - kwatera z znalazła mnie).
I uważam, że Trstenik jest bardzo fajny na pierwszy raz, zarówno do pobytu oraz jako baza wypadowa. Tak było w zeszłym roku, w tym przez sentyment dwukrotnie zboczyłem po drodze do niego pocieszyć oko widokiem zatoczki i powspominać, jednak półwysep jest na tyle duży i mimo wszystko różnorodny, że trzeba szukać kolejnych "swoich" miejsc :)

Aha, dodam: byłem na początku września :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2009 16:09

We wrześniu to inna melodia...mogłeś wybierać i przebierać...ja nie miałem takiego komfortu i mogłbym ewentualnie pokoikiem się zadowolić ale to mi nie odpowiadało...co do Żuljany jeszcze, wtedy kiedy tam zajrzałem młodzieży praktycznie nie było i w ogóle niwielki ruch...kwater jednak ( pomijając już te z tyłu całkiem ) nie było ale trzeba przyznać, że to zrozumiałe bo przeciez miejscowość malutka...
Ogólnie półwysep zrobił na mnie piorunujące wrażenie ale następnym razem czas na inny region...
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 16.11.2009 16:57

Orebic lipiec 2009, faktycznie może i dużo ludzi, ale jest cisza i spokój, duży wybór plaż, mili ludzie, dobre zaopatrzenie, można by plusy wymieniać bez końca ale każdy musi sam zdecydować bo półwysep jest przepiękny. :papa:
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 16.11.2009 18:24

no właśnie Orebić to dla mnie za dużo wszystkiego, za dużo ludzi, za dużo sklepów, za dużo knajp, za duży port :lool:
dlatego też np. w Makarskiej wysiedziałem tylko dwa dni i jedną noc i uciekłem na półwysep ;)
a przykładowo taki Trstenik, to: 1 albo 2 sklepy, 1 poczta, 1 lodziarnia, 2-3 knajpy, mały targ, mały port, 1 mały klub płetwonurkowy, 1 autobus rano i 1 po południu, 1 duża winiarnia i 1 malutka ;) z każdego apartmanu blisko do plaży, sielankę urozmaicały tylko fish-picnicowe stateczki przypływające na knajpianą wyżerkę ;)
Ostatnio edytowano 16.11.2009 18:41 przez wojtekant, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 16.11.2009 18:33

Jak Peljesac to:

po pierwsze Loviste,
po drugie Trpanj + Duba Peljeska
po trzecie Trstenik + Żuljana + okolice
po czwarte Sreser

:D

Peljesac jako całość to chyba najpiękniejsze miejsce w Chorwacji :roll:

P.S. Drace, Brijesta, Orebic, Mokalo, Viganj, Kuciste, brrrr 8O
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 16.11.2009 20:38

renatalato napisał(a):W Trpanj byłam raz i bardzo mi się podobało, może dlatego że widziałam tam fajny zachód słońca.

Obrazek

W Trpanj wszystko jest fajne :D

Obrazek
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 17.11.2009 00:05

Nam też się w tym roku bardzo podobało :)
Kwaterki mieliśmy w Trpanju ale jak chyba każdy kto zawita w tych stronach potraktowaliśmy je jako bazę wypadową bo jest gdzie bywać :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 08:04

No nie kulka...nie wrzucaj do jednego wora Orebic i Drace bo Cię troche poniosło...
Te rozważania to tylko według Ciebie takie są bo chyba niewielu zgadza się z takimi rankingami...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.11.2009 09:14

alessandro1977 napisał(a):No nie kulka...nie wrzucaj do jednego wora Orebic i Drace bo Cię troche poniosło...
Te rozważania to tylko według Ciebie takie są bo chyba niewielu zgadza się z takimi rankingami...

No nie alessandro :wink: oczywiście że masz rację, takie są moje subiektywne odczucia i jak każdy na tym forum mam prawo wyrazić swoją opinię .....

Drace nie podoba mi się z powodu usytuowania w ciągu bardzo ruchliwej drogi, takie są też jego plaże, natomiast naprawdę pięknie położony Orebic to ogromne zbiorowisko willi bez wyrazu, taka wielka wieś, w której ilości ludzi są nawet we wrześniu dla mnie nie do przyjęcia.
Zresztą nie tylko ja piszę tu że Orebic ich nie zauroczył, patrz wcześniejsze wypowiedzi wojtekant

Dla mnie żadna z tych miejscowości jest nie do przyjęcia nawet na kilka dni, no, może jako punkt wypadowy......

Pozdrawiam
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 17.11.2009 09:37

kulka53 napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):No nie kulka...nie wrzucaj do jednego wora Orebic i Drace bo Cię troche poniosło...

No nie alessandro :wink: oczywiście że masz rację, takie są moje subiektywne odczucia i jak każdy na tym forum mam prawo wyrazić swoją opinię .....

Drace nie podoba mi się z powodu usytuowania w ciągu bardzo ruchliwej drogi, takie są też jego plaże, natomiast naprawdę pięknie położony Orebic to ogromne zbiorowisko willi bez wyrazu, taka wielka wieś, w której ilości ludzi są nawet we wrześniu dla mnie nie do przyjęcia.
Zresztą nie tylko ja piszę tu że Orebic ich nie zauroczył

I moje zdanie jest bardzo podobne, w Orebiću można robić zakupy, bo sklepów ci tam dostatek. Przejście promenadą nadmorską- jak na deptaku w Międzyzdrojach, chociaż widoki przepiękne.
Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne