Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac ...pytanie laika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
killer
Odkrywca
Peljesac ...pytanie laika

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 11.11.2009 22:06

Witam.Mam pytanko do forumowiczów-jaką miejscowość polecacie na płw Peljesac (lubie małe ,klimatyczne mieścinki), i czy to prawda że duże znaczenie ma to z której stronie plw sie stacjonuje ? Chodzi mi o temp wody,wiatr itp.)Wybieram się w terminie 16-30 czerwiec
PS Zastanawiam się czy nast urlop spedzić w Brist ( okolice Gradac) czy wlaśnie na płw Peljesac Z gory dziękuje za wszystkie rady i sugestie :wink:
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 11.11.2009 22:31

Dziękuję...... poczytam..... :D
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 11.11.2009 23:38

Jedź do Viganj na Pelješacu, może Cię wiatr porwie i będzie spokój.

TU masz chatę
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.11.2009 07:58

killer napisał(a):...jaką miejscowość polecacie na płw Peljesac (lubie małe ,klimatyczne mieścinki) ...

Myśmy byli w Żulianie, którą z czystym sercem mogę polecić jako małą b. klimatyczną mieścinkę
:)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 12.11.2009 08:06

janniko napisał(a):Myśmy byli w Żulianie, którą z czystym sercem mogę polecić jako małą b. klimatyczną mieścinkę
:)

Dałem mu powyżej linka z Twoją Żuljaną :wink:
jorgus111 napisał(a):Żuljana - prześliczne zadupie Chorwacji!
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20971&highlight=
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2009 09:08

Co do temperatury wody to mogę powiedziec tylko tyle, że zeszłego lata przy półwyspie od strony lądu była bardzo zimna woda...uciekłem więc po 2 dniach i zakotwiczyłem po drugiej stronie w Orebić gdzie woda była miodzio...nie wiem dlaczego tak było...w każdym razie na północy ( Rogoźnica, Primosten ) była bardzo ciepła woda...
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 13.11.2009 19:08

killer napisał(a):jaką miejscowość polecacie na płw Peljesac (lubie małe ,klimatyczne mieścinki)

mała klimatyczna mieścinka na półwyspie jest na samym jego koniuszku :)
klimacik ma, ale nie każdemu będzie odpowiadał, mi i mojej żonie okropnie się spodobał, jednak ceny nas odstraszyły (o połowę wyższe niż np. w Orebiću)
zaletą jest właśnie klimatyczność wynikająca z odległości (synonimy: enklawa, oaza, itp.), niestety nie dla kogoś kto szuka klasycznej plaży (co prawda takowa niby jakaś jest, ale przy porcie, więc mało klimatyczna), za to jest bardzo klimatyczny skalisto-kamienisty przylądek, nie wiem jak go opisać słowami, trzeba po prostu zobaczyć i poczuć wiaterek :D

Loviśte i Mirce były chyba opisywane na forum :)
Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 15.11.2009 19:17

Ja polecam Trpanji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.11.2009 19:21

Marisa napisał(a):Ja polecam Trpanji.

A byłaś w innych miejscach na tym półwyspie ?
Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 16.11.2009 12:55

alessandro1977 napisał(a):

Właściwie tak na dłużej poza Trpanji byłam w Orebic i z tych dwóch miejscowości zdecydowanie Trpanji.Myślę chyba że nie muszę odwiedzić więcej miejsc by cokolwiek polecać ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.11.2009 13:31

Marisa napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):

Właściwie tak na dłużej poza Trpanji byłam w Orebic i z tych dwóch miejscowości zdecydowanie Trpanji.Myślę chyba że nie muszę odwiedzić więcej miejsc by cokolwiek polecać ?

Generalnie nigdzie poza Trpanj nie trzeba być aby polecać Trpanj, jeśli ci się tam podobało... Byłas w jednym miejscu i to miejsce polecasz. Chodzi o to, że Peljesac to dziesiątki innych, mniej lub bardziej urokliwych miejsc...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2009 13:48

No ja właśnie uważam, że Trpanj jest najmniej urokliwy ale są gusta i guściki...uważam, że zachodnia strona Peljesać jest dopiero tym co na półwyspie najpiękniejsze...nie mam tu na mysli tylko Orebić...
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 16.11.2009 14:10

Właśnie, są różne gusta. Ja uważam, że Trpanj nie jest najmniej urokliwy. Nawet nie odważyłbym się wskazać na najmniej urokliwą miejscowość na półwyspie ;)
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 16.11.2009 14:32

Mieszkaliśmy za Orebićem w Perna - Kuciste, w Orebiću bywaliśmy codziennie i muszę przyznać że nie zakochałam się w tym miasteczku.
W Trpanj byłam raz i bardzo mi się podobało, może dlatego że widziałam tam fajny zachód słońca.

Obrazek

Urokliwe są malutkie miejscowości np Loviste

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.11.2009 14:38 przez renatalato, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne