Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac ...pytanie laika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 18.11.2009 10:57

Jak sie wyjeżdża z tunelu na prawo jest droga w kierunku Poddubce ,a lewo w kierunku Borka . Dlatego moje pierwsze skojarzenie że zatunelowy Peljesac to miejscowości poniżej głównej drogi do Orebica - czyli Poddubce , Borak-Dingac ewentualnie Borje .

Ale ktoś inny może to sobie inaczej interpretowac więc faktycznie niech wypowie sie autor tego określenia :wink:

Jedno za to jest pewne , okolice Borak-Dingaca to kraina sielska i anielska , dla mnie cudo :D
MiSiEk;-)
Autostopowicz
Re: podobuće

Nieprzeczytany postnapisał(a) MiSiEk;-) » 18.11.2009 12:05

JacYamaha napisał(a):
MiSiEk;-) napisał(a):Witam :D W przyszłym sezonie wybieram się na Peljesacz. Czy był ktoś w miejscowości Podobuće ? Jak tam jest ? Proszę o opinie :P

Proszę bardzo - lektura na początek:
Klik 1
Klik 2

Dzięki JacYamaha za wskazówki, Po obejrzeniu kilku portali oferujących kwatery chciałem poznać opinie kogoś kto był w Podobuće. Relacja Toraca utwierdziła mnie w przekonaniu że podjąłem dobrą decyzję.Wraz z ekipą jedziemy do Podobuće. :D
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 18.11.2009 12:18

armar ,co Ty tylko z tym Poddubcem?? :wink:
Czyżby taka była odmiana Podobuća??
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 18.11.2009 13:01

hahaha, to fajnie teraz zaczęliśmy mieszać :D
czym dzielić Peljesać na fajniejszy czy mniej fajny? południkiem bięgnącym przez tunel, czy może równoleżnikiem? ;)
w sumie to bardzo wdzięczny temat do sporów, byleby tylko wino dingać nie było tylko wirtualne :)
becia_beata
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia_beata » 18.11.2009 13:30

Poczytałam wasze opinie o miejscowościach na Pelljesacu i mamy plan pojechać tam w przyszłym roku.
Niektórzy polecają dól wyspy i małe mieściny, a my lubimy takie klimaty.Mam pytanie o campy w takich okolicach ,,możecie polecić jakiś?
Beata
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 18.11.2009 13:55

becia_beata
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia_beata » 18.11.2009 14:26

Dzięki Wojtekant! :D :D :D :D
Poczytam
Chyba ,że sam coś polecasz ze swojego doświadczenia.
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 18.11.2009 15:17

becia_beata napisał(a):Chyba ,że sam coś polecasz ze swojego doświadczenia.

niestety nie mam namiotowo-camperowych doświadczeń z Cro, zawsze korzystałem z apartmanów, a jedynym campingiem na Peljesacu jaki odwiedziłem czysto turystycznie przez chwilę był camp w Żuljanie i muszę przyznać, że wywarł na mnie pozytywne wrażenie, jak i cała Żuljana :)
zastanawia mnie tylko jak ci wszyscy "camperowcy" i "przyczepowcy" dostawali się na ten camping wąską uliczką pomiędzy domami ;)
chyba z ciekawości poszukam czyjejś relacji z Żuljany ;)
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 18.11.2009 16:26

jac61b napisał(a):armar ,co Ty tylko z tym Poddubcem??
:oops:

hehe no faktycznie ale mi wyszło .... chyba dlatego ze kogos znam o takim nazwisku może dlatego mi tak to sie w główce odmieniło :wink:

dzięki
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.11.2009 19:09

jac61b napisał(a):armar ,co Ty tylko z tym Poddubcem?? :wink:

Znam jeszcze wariant z Podbućem :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.11.2009 19:11

armar napisał(a):Jak sie wyjeżdża z tunelu na prawo jest droga w kierunku Poddubce ,a lewo w kierunku Borka . Dlatego moje pierwsze skojarzenie że zatunelowy Peljesac to miejscowości poniżej głównej drogi do Orebica - czyli Poddubce , Borak-Dingac ewentualnie Borje .

Ale ktoś inny może to sobie inaczej interpretowac więc faktycznie niech wypowie sie autor tego określenia :wink:

Jedno za to jest pewne , okolice Borak-Dingaca to kraina sielska i anielska , dla mnie cudo :D

Fachowcy twierdzą że droga za tunelem w stronę Podobuće jest nieprzejezdna :!: nie sprawdziłem werbalnie ale się do tego przychylam :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.11.2009 19:23

Torac napisał(a):
armar napisał(a):
killer napisał(a):zdecydowałem się na Peljesac od strony morza, a dokładniej " zatunelowy" .Jadę w czerwcu, więc nie szukam apartamentów w necie tylko na miejscu,zwłaszcza że nie wybrałem jeszcze miejsca docelowego ( raczej nie Orebic-za duży )Mam 4 kandytaury Podobuce, Kuciste, Viganj i Loviśte

Dla ścisłości z miejscowości które wymieniłeś zatunelową osadą są tylko Poddubce :wink:

Właściwie Podobuće też zatunelowe nie są :!:
Chyba to Mkm lub bocian jest autorem tego określenia(jeśli dobrze kojarzę) - więc prosimy o wyjaśnienie :?: :?: :?:

Kolega Bocian jest zdecydowanym przywódcą i inspiratorem Dingaca na naszym forum ... Dokładnie już nie pamiętam kto z nas po raz pierwszy użył tego określenia ... :?
Moja interpretacja jest taka . Tunel leży w siodle pomiędzy Cucakiem ( 615m. ), a Sv Juraj ( 564m.) A więc zatunelowe będą zbocza obu masywów , czyli obszar od Podobuce do Trstenika jest zatunelowy... Niech tak zostanie .
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.11.2009 20:10

mkm napisał(a): Tunel leży w siodle pomiędzy Cucakiem ( 615m. ), a Sv Juraj ( 564m.) A więc zatunelowe będą zbocza obu masywów , czyli obszar od Podobuce do Trstenika jest zatunelowy... Niech tak zostanie .

AMEN :!:
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 18.11.2009 20:15

Chyba faktycznie coś pokręciłem......Spodobały mi się miejsca i ich opisy. Myślałem że te miejscowości które wymieniłem są właśnie zatunelowe :? Za dużo danych na raz ( relacje) a za mało RAMu ( rakija ) :) Ale się nie poddaję :!: Pozdrawiam
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 18.11.2009 20:22

killer napisał(a):Chyba faktycznie coś pokręciłem......Spodobały mi się miejsca i ich opisy. Myślałem że te miejscowości które wymieniłem są właśnie zatunelowe :? Za dużo danych na raz ( relacje) a za mało RAMu ( rakija ) :) Ale się nie poddaję :!: Pozdrawiam

A może napisz jakie są Twoje preferencje urlopowe.

Plażowanie, czy zwiedzanie?
Jeśli plaża to piasek, żwirek, czy skały?
Totalne zadupie, czy wieczorem dyskoteka?
...
im więcej info tym lepiej.

Będzie łatwiej coś doradzić.
Ostatnio edytowano 18.11.2009 20:24 przez MorskiPas, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne