Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac ...pytanie laika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.12.2009 16:44

Zmartwychwstania ... Bo bliżej Chorwacji :wink: :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.12.2009 08:48

Zmartwychwstania, oczywiście!
Bo i cieplej, i zazwyczaj ślad wszelki po śniegu znika, i trawka się przebija, i kwiatki już niektóre kwitną, i radośniej, i ptaszki kwilą, i muchy się budzą, i mniej rodzinnych nudnych nasiadówek, i dzień dłuższy... itp. itd!!!

Tyle tylko, że to niewiele ma wspólnego z laickim spojrzeniem na Peljesac!
8O :P
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 25.12.2009 12:50

mkm napisał(a):Zmartwychwstania ... Bo bliżej Chorwacji :wink: :D

Jo tyż tak myśla..bo na Wielkanoc zrobia kroszonki i fertig a teraz to....moczka, makówki, konopiotka, ryby, choinka, i jeszcze pora innych czyności ,że ręce do kolan opadają :wink:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 25.12.2009 14:08

A mnie podobają się grudniowe święta...

janniko napisał(a):Tyle tylko, że to niewiele ma wspólnego z laickim spojrzeniem na Peljesac!
8O :P

No i właśnie jednym brunetki, drugim blondynki.
Jednym Orebić drugim Dingac

verus napisał(a):To co robi wrażenie jest za tunelem, może nie takim jak Pitve ale... Dingac, Borak, to jest esencja Peljesaca

Chciałem podsumować wątek co na Peljesacu najlepsze.
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 19.01.2010 16:46

alessandro1977 napisał(a):No ja właśnie uważam, że Trpanj jest najmniej urokliwy ale są gusta i guściki...uważam, że zachodnia strona Peljesać jest dopiero tym co na półwyspie najpiękniejsze...nie mam tu na mysli tylko Orebić...

Naturalnie mógłbym się z Tobą zgodzić (poznałem wiele fantastycznych zakątków na zach. brzegu Peljesaca - wszystkie te Żuljany, Trsteniki, Boraki itp.itd.), ale Trpanj również ma coś w sobie (a jak łódeczką opłynie się nabliższe okolice, to można powiedzieć, że to naprawdę piękna okolica).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2010 17:23

Choć byłem w Orebić - najbardziej zuroczyła mnie Żuljana...nie zostałem tam z powodu braku odpowiadających mi kwater...
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 19.01.2010 18:06

alessandro1977 A w jakim terminie byłeś ?? Po lekturze forum i odpowiedzi tutaj na 99 % jedziemy do Żuljany ( ew Trstenik ) Termin 16-30 .06 Nie wiem tylko jak jest do końca z tą temp wody i wiatrami po tej stronie płw ? Generalnie ludzie piszą że jest chłodniejsza ( ktoś napisał że wręcz zimna, ok 20 C ) Mnie to w sumie rybka ale " małżonka się niepokoi " Pozdrawiam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2010 18:22

Ja zawitałem do Żuljany 06 sierpnia ale miejscowość jest malutka i nie było nic co by mnie zainteresowało ( kwatery )...jeżeli chodzi o wodę to jest zdecydowanie cieplejsza niż po drugiej stronie Peljesac...dla przykładu - zatrzymałem się w Klek koło Neum bo urokliwa miejscowość ale potwornie zimna woda...w wodzie tyllko nieliczni śmiałkowie i to w sierpniu 8O ...nie wierzę, ja i moja dziewczyna wchodzimy ale od razu uciekamy na brzeg zdegustowani i zaskoczeni...przybiliśmy do Żuljany - piękna miejscowość z malowniczą zatoczką i niewielką plażą...woda wspaniała, nie chce się wychodzić, postanowione - zostajemy ale...niestety :cry: , musimy jechać dalej bo brak lokum a byliśmy w ciemno i tak znaleźliśmy się w Orebić...
Trstenik - także godny polecenia...był drugi po Żuljanie ale też nic nie znalazłem ( tylko sobe co mnie nie interesowało )... :evil:
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 19.01.2010 21:19

Jak lubisz spokój i leniwe klimaty to polecę Sreser. Mój pierwszy raz w Cro spędziłem właśnie tam i o ile na początku byłem nieco sceptycznie nastawiony to później nie żałowałem. Tam jest na prawdę spokojnie. Jeden sklep, bo drugi to raz czynny a raz nie. Knajpka, kościół domy i plaża. Plaża żwirowa, ale w wodzie piach. Do większego sklepu ok 2 km (miejscowość Janjina). A jak chcesz większe zakupy robić albo np lpg tankować to trzeba do Orebica pojechać który też jest fajny ale dość tłoczny. Mi osobiście przypadł do gustu Sreser. Np w nocy zamiast gwaru ludzi i miasta słychać wyjące kojoty :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.01.2010 21:31

słychać wyjące kojoty

Szakale...
Polecam Borak.
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 19.01.2010 21:40

Bocian napisał(a):
słychać wyjące kojoty

Szakale...
Polecam Borak.

Hmmm...tak mi powiedzieli ludzie u których mieszkaliśmy, że to kojoty. Ale nie twierdzę że nie masz racji, bo może oni tez nie wiedzieli dokładnie cóż o za zwierzęta sobie wyły. Tak czy inaczej ciekawe to było bo w naszych warunkach ciężko o taki klimacik :)
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 19.01.2010 21:59

alessandro1977 No to mnie uspokoiłeś... 8) Mam tylko nadzieje że nie będzie problemu z apartmani,w końcu to połowa czerwca :wink: Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2010 22:05

killer napisał(a):alessandro1977 No to mnie uspokoiłeś... 8) Mam tylko nadzieje że nie będzie problemu z apartmani,w końcu to połowa czerwca :wink: Pozdrawiam

Daj spokój...w czerwcu na pewno nie będziesz miał problemów...i naprawdę warto tam wypocząć...nawet kiedy ja byłem to było sporo wolnych ale nic mi się nie podobało a na upartego nie lubię brać byle czego..jeżeli lubisz też spacerki niezatłoczonymi ścieżkami to i pod tym względem będziesz miał raj bo jest gdzie pochodzić wśród gęstej roślinności...
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 20.01.2010 09:51

W czerwcu napewno będzie luzik .....

W tamtym roku bodaj MWN wspominał że jak tam był gdzieś na początku czerwca to były pustki i pozamykane :roll:
Zreszta i w sierpniu tłumów nie ma , po dwóch dniach i wieczorach na murku przy porcie , mieliśmy wrażenie ze tu wszystkich znamy przynajmniej z widzenia :wink:

Co do temperatury wody , na plaży miejskiej z reguły jest bardzo ciepła ale skolei boczne plaże otwarte na morze , tam bywa różnie .....

Na plaży Vucine czy Kremena czasem było tak że przy brzegu była ciepła , potem po 2m zimna a potem znowu ciepła , nie wiem z czego to wynikało :D ale była odczuwalna zmiana temperatury ....

Plaże w okolicach Żuljany jedne z najpiękniejszych jakie widziałem , do nie których małych można dotrzec tylko łódką lub wpław :wink:

Na plażach luz ( a byliśmy w szczycie sezonu - pierwsza połowa sierpnia) i dla tych co lubią ( a ja do nich należę ) naturalny cień drzew - oczywiście , Ci co chcą mogą się wygrzewac na słońcu

Apartament w którym byliśmy moge szczerze polecic - Villa Filipovic ( jedynie odradzam pokoje na parterze ) , dla leniwych można wykupic jedzonko.

My dwa razy zamawialiśmy tylko kolacje z grilla ( super)- specjalnośc Właściciela villi który też częstował winem z własnej winnicy , co było pewnym urozmaiceniem w naszej winnej diecie - pan Filipovic mieszka w Mostarze a winnice ma w Hercegovinie a nie na Peljesacu

Sami zaopatrywaliśmy się w wino w Janjinie u sympatycznej kobiety ( Mali Plavac - wyborny , 15kun za 1,5 l. ,potem zeszła z ceną za lojalnośc do 12Kn ) - wino rozlewano wprost z metalowych kadzi . :P

Wspomniana villa nie leży w pierwszej linni od morza ale to nie przeszkadzało, i tak co wieczór braliśmy flasze wina pod pache i kielichy , szliśmy na kultowy murek ( falochron) i tam spędzaliśmy późne wieczory delektując sie zachodami słońca ..... :wink:
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 20.01.2010 12:01

A ja mam pytanie do bywalców Żuljany o czystość wody.
Wyczytałem na forum, że woda na głównej plaży nie jest zbyt czysta i pachnąca. A jak to się ma do plaż Kremena i Vucine. W końcu są niedaleko głównej plaży (zwłąszcza Kremena) i nie wiem jak jest z czystością wody na tych plażach. Mam wizytówkę do apartamentu przy plaży Kremena i zastanawiam się nad wodą na tej plaży jak też Vucine i jeszcze chciałbym się dowiedzieć, czy po wejściu do wody na dnie są drobne kamienie czy też większe. Z góry dzięki za informacje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne