Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT - Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wtopek
zbanowany
OT - Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Postnapisał(a) wtopek » 22.06.2015 10:33

bluesman napisał(a):
wtopek napisał(a): z doświadczenia wiem, że organizując wyjazd indywidualnie, koszty są zwykle niewiele niższe od wczasów zorganizowanych, oczywiście zakładając że chce się mieć podobny standard w podobnym terminie, bo w wersji siermiężno-oszczędnościowej będzie na pewno znacznie taniej, zwłaszcza jak się jedzie poza sezonem

No to stwierdzenie to rewela :lol: zatem jeździjmy wszyscy na wczasy zorganizowane po co samemu sie męczyć i jeszcze zarobimy jako pośrednik :mrgreen:

P.S. Wersja siermężno-oszczednościowa ? wiesz co oznacza słowo siermiężny ? Ciekawe kim jesteś skoro wypisujesz takie rzeczy :evil: Napisałbym coś o słomie ale nie chcę brać z Ciebie przykładu ...

"sięrmiężny" oznacza zgrzewkę piwa z Biedry i worek kartofli ukopanych u teścia, to już gdzieś sobie wyjaśniliśmy :D
wtopek
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Postnapisał(a) wtopek » 22.06.2015 10:36

[
Ostatnio edytowano 22.06.2015 14:10 przez wtopek, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 22.06.2015 10:46

wtopek napisał(a):"sięrmiężny" oznacza zgrzewkę piwa z Biedry i worek kartofli ukopanych u teścia, to już gdzieś sobie wyjaśniliśmy :D

My sobie ? nie kojarzę :) masz coś przeciwko, że ktoś w ten sposób organizuje sobie urlop i potrafi sie nim naprawdę cieszyć ? Ze sposobu w jaki to piszesz widzę, że to pytanie retoryczne. Świadczy to wyłącznie o Tobie ...
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 22.06.2015 11:55

wtopek napisał(a):
"sięrmiężny" oznacza zgrzewkę piwa z Biedry i worek kartofli ukopanych u teścia, to już gdzieś sobie wyjaśniliśmy :D

Lubię piwo ale piję wakacyjnie powiedzmy jedno dziennie. Gdybym żłopał ich dziennie z 5 to z pewnością i 2 zgrzewki Czeskiego piwa bym sobie zatargał. Czeskiego gdyż moim zdaniem lepsze a na dodatek tańsze :)

Ziemniaków nie zabieraliśmy ale kilak cebul i jajka na pierwsze śniadanie się przytrafiło :)

To coś złego?

Ja tam jadę po opaleniznę a ta będzie taka sama czy będę wydawał tysiaka dziennie na konoby czy zatargam na camp 10kg ziemniaków z PL

:)
kobrat
Cromaniak

Postnapisał(a) kobrat » 22.06.2015 11:58

piotrulex napisał(a):
boboo napisał(a):
wyborcza.biz napisał(a):Przykładowo: z Warszawy do Makarskiej jest 1,5 tys. km. Uśredniając cenę paliwa do poziomu 5,50 zł za litr, za samą podróż w obie strony zapłacimy ok. 1,2 tys. zł
Nie wiem czym oni jeżdżą, ale przy takiej cenie paliwa to mi wychodzi niecałe 700 pln za 3.000 km.

Mało kto ma diesla ze średnim spalaniem 4,24 l/100km i doskonale z tego sobie zdajesz sprawę :)

Mi wcześniejszy 1,6 90KM palił z 5,3 w trybie oszczędnym

Teraz w sumie takie samo auto tylko nowsze 1,6 z 110KM i poniżej 6,0 nie udaje mi sie zejść ...

a co to za diesel? co pali 4,24 l/100km ??? 8O chyba jak jedzie 90 km/godz i ma 1 litrowy silnik he he , w moim przypadku w ksiazce napisane jest , ze pali na trasie 4,0 l - :idea: nigdy nie spalil mniej jak 6 l , a jak pocisne ze 160 to i 7,5 - 3 letni Passat 2.0 diesel 140 KM
arabesqa74
Cromaniak

Postnapisał(a) arabesqa74 » 22.06.2015 12:10

bluesman szkoda czasu i zachodu na tłumaczenie.
Niektórzy są niereformowalni i żadne argumenty nic nie dadzą.
Generalnie mam w d.., czy taki "autorytet" uzna moje wakacje za siermiężne (ha ha ha), czy nie. Nie potrzebuję niczyjej akceptacji dla mojego sposobu spędzania czasu, nawet wioząc te przysłowiowe kartofle, żeby zaoszczędzić na inne atrakcje.
wtopek, a przyszło Ci do głowy, że może ktoś jest tak samo oderwany od rzeczywistości jak Ty i po prostu ma takie schizy, żeby te słoiki, piwo i kartofle taszczyć z Polski. Na zasadzie bo chcę i mogę!? I wolno mu! Dlatego, że dzięki Bogu na razie nikt, z Tobą włącznie, nie ma takiej mocy, by narzucić drugiemu, że to jest jedyna słuszna koncepcja! I skończ to ciągłe afiszowanie się kasą, bo robi się to męczące. Wiedzie Ci się? Na zdrowie. Uważam, że tego tortu starczy dla każdego. Skończ jednak to namolne dowartościowywanie się kosztem osób mniej zamożnych!
Pozdrawiam
Luiza
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 22.06.2015 12:12

:lool:
arabesqa74 napisał(a):bluesman szkoda czasu i zachodu na tłumaczenie.
Niektórzy są niereformowalni i żadne argumenty nic nie dadzą.
Generalnie mam w d.., czy taki "autorytet" uzna moje wakacje za siermiężne (ha ha ha), czy nie. Nie potrzebuję niczyjej akceptacji dla mojego sposobu spędzania czasu, nawet wioząc te przysłowiowe kartofle, żeby zaoszczędzić na inne atrakcje.
wtopek, a przyszło Ci do głowy, że może ktoś jest tak samo oderwany od rzeczywistości jak Ty i po prostu ma takie schizy, żeby te słoiki, piwo i kartofle taszczyć z Polski. Na zasadzie bo chcę i mogę!? I wolno mu! Dlatego, że dzięki Bogu na razie nikt, z Tobą włącznie, nie ma takiej mocy, by narzucić drugiemu, że to jest jedyna słuszna koncepcja! I skończ to ciągłe afiszowanie się kasą, bo robi się to męczące. Wiedzie Ci się? Na zdrowie. Uważam, że tego tortu starczy dla każdego. Skończ jednak to namolne dowartościowywanie się kosztem osób mniej zamożnych!
Pozdrawiam
Luiza

:lool: brawo :-)
wtopek
zbanowany

Postnapisał(a) wtopek » 22.06.2015 12:22

EOT w temacie :)
Ostatnio edytowano 22.06.2015 14:08 przez wtopek, łącznie edytowano 2 razy
fiona1
Odkrywca

Postnapisał(a) fiona1 » 22.06.2015 12:37

Ej wtopek daj se siana, nie obrażaj innych. To na prawdę nie jest potrzebne, no chyba, że tobie, ale jak widać ucinasz sobie takie rozmówki przez pw i niech ci idzie na zdrowie, nam nic do tego. :evil:
slavko.v
Cromaniak

Postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 12:42

Gorąca dyskusja! najważniejsze jest żeby przyjechać do Polski zadowolonym, a to ile się wyda, jest drugorzędne... można wydać dużo kasy i wrócić niezadowolonym. Prawda jest taka, że w Chorwacji żarło w knajpach nie jest tanie, a jakość i ilość dyskusyjna... ceny mają europejskie, normalne dla przeciętnego Niemca, a dla przeciętnego Polaka zarabiającego 2.500zł miesięcznie niekoniecznie normalne... i nie dziwi fakt, że ludzie biorą swoje żarło.
arabesqa74
Cromaniak

Postnapisał(a) arabesqa74 » 22.06.2015 12:48

Polemizować z Tobą nie zamierzam, ale to ja jestem tą żoną co to niby wg Ciebie i nadawcy tej wielce pouczającej wiadomości (żenada!), stoi od rana do wieczora w garach i nie widziała nic poza kuchnią w apartmanie :lol:
To muszę Was (obydwu/oboje) rozczarować, bo "niestety" widziałam wszystko co miałam w promieniu 150km od kwatery ciekawego (ciekawego dla nas).
Mam znajomych, którzy co roku, a bywa, że nawet dwa razy do roku bywają na wczasach zorganizowanych, bo tak lubią! Nie przeszkadza im raptowna zmian godzin wylotu na wczasy, czy oczekiwanie na powrót kilka godzin na lotnisku. Nie przeszkadza, a wręcz jest dla nich atrakcją tłum i imprezy w hotelu i na basenie. Nie jadą dla zabytków, tylko po to, żeby leżeć 2 tygodnie. I ja szanuję ich zdanie i gust - bo taka forma wypoczynku widocznie im odpowiada.
Dla mnie natomiast ważniejsze jest, żebyśmy za względnie przyzwoite pieniądze mogli wypoczywać w pięknym miejscu, poznawać jego historię i kulturę, nawet, gdybym miała wieźć ze sobą słoiki! Nie jadamy owoców morza - BO NIE, bo nie lubimy!
Jeździmy sami, więc nie chlamy - cytując Cię. I macie rację - kasa jest ważna, tak samo w domu jak i na wakacjach, ale moje dzieci jakoś nie skarżą się na brak rozrywek czy lodów.
Nie widzę potrzeby przekonywania Cię do takiego sposobu organizacji wyjazdu, ale bądź łaskaw nie szufladkować mnie i innych, którzy mają odmienne od Twojego zdanie, jako "rumunów" co śpią pod mostami, bo szkoda im na nocleg tranzytowy. Śpię po drodze, bo tak lubię, ale nie uważam, że Ci co nie śpią są gorsi!
Licz z łaski swojej, swoje pieniądze, a nie moje. I nie mierz ludzi swoją miarą!
kobrat
Cromaniak

Postnapisał(a) kobrat » 22.06.2015 12:51

szczerze tez nie lubie odgrzewanych sloikow z mielonymi na kwatrze , ostatnio ze 3 lata temu odgrzewalem i po 3 dniach bylo mi nie dobrze od tych sloikow . Wole zdecydowanie swieza marchewke caly dzien zajadac , popijajac woda z prysznica na plazy:)
arabesqa74
Cromaniak

Postnapisał(a) arabesqa74 » 22.06.2015 12:54

Ale na tym polega problem, że niektórzy nie rozumieją, że nikt nikogo nie zmusza, ani do jedzenia słoików, ani do żarcia w knajpach! Nie lubisz - nie jesz! I wszystko.
Ps. Ja miałam na myśli słoiki z domowym, a nie kupnym żarciem :-)
slavko.v
Cromaniak

Postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 12:55

szkoda nerwów... większość ludzi tak jeździ... jest metoda, nie reagować na takie posty... jak odpowiadasz - tzw. wtopek ma ubaw z tego, że udało się Ciebie sprowokować.
slavko.v
Cromaniak

Postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 12:57

biorę 50kg pyrów i nawet wtopek mi nie zabroni... heheh biorę, bo lubię!
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone