Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
figusek
Cromaniak

Postnapisał(a) figusek » 31.05.2024 07:01

Cześć, jak teraz jest z przejściem w Cvetlin? Google omijają, na stronie policji słoweńskiej nie ma tego przejścia w spisie przejść granicznych i nie chciałbym narazić się na nieprzyjemności. Google prowadzi przez Gruskovec, w spisie też jest ale przyzwyczajenie do Cvetlin bierze górę :)
krzysztof12100
Plażowicz

Postnapisał(a) krzysztof12100 » 31.05.2024 13:46

Cześć wszystkim,
21 czerwca startuję do Chorwacji - Trogir

Chciałem prosić, aby ktoś z doświadczeniem sprawdził czy dobrze zaplanowałem objazd przez Słowenię.

Wjeżdżam z Austrii przez Mureck. Dalej drogą nr 433 do Lenart, następnie przecinam A5 i drogą nr 229 przez miejscowości takie jak Trnovska vas - Janeźovci - Ptuj.

Tutaj pojawiają się pierwsze wątpliwości bo Google pokazuje inaczej niż Targeo.

Czy przejazd w Ptuj przez mosty tak jak prowadzi trasa na screenie będzie okej? (mam na myśli omijanie płatnych odcinków)
Google w ogóle nie prowadzi przez Ptuj, ale nie podoba mi się to, ponieważ nie mogę nakierować, żeby poprowadziło do przejścia w Cvetlin, a kojarzę z forum, że to najlepsza opcja.

Mile widziane wszelkie porady jak usprawnić ten objazd, pozdrawiam :)
Załączniki:
1.png
2.png
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 31.05.2024 14:03

GM od kilku lat nie prowadzi prze Cvetlin i tak naprawdę chyba nikt nie wie dlaczego 8)
Trasa którą wkleiłeś jest ok, za dwa tygodnie też tak pojadę, tylko ja w Austrii z A2 zjeżdżam już w Ilz i potem drogą B66 kieruję się w stronę Słowenii.
krzysztof12100
Plażowicz

Postnapisał(a) krzysztof12100 » 31.05.2024 15:53

Też planuje tak zjechać w Austrii, żeby nie jchać przez Graz.
tcypcer
Autostopowicz

Postnapisał(a) tcypcer » 03.06.2024 08:41

Cześć,
czy ktoś jechał niedawno od Rédics, Węgry przez Słowenię Dolga Vas i Lendavę do Mursko Središće, Chorwacja w celu ominięcia tych 5km Słoweńskiej autostrady?

Podobno na rondzie zaraz za granicą za granicą Węgiersko/Słoweńską nie można skręcić na Dolga Vas z uwagi na remont ulicy "Glavna".

Informacja sprzed miesiąca od Słoweńskiego zarządu dróg.
Załączniki:
1111.jpg
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 03.06.2024 08:56

Wg natężenia ruchu na GM nic na to nie wskazuje. Może ktoś jechał ostatnio to niech się odezwie. A skąd ta informacja od zarządu dróg?
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 03.06.2024 09:32

Według promet.si zablokowany jest zjazd i wjazd pomiędzy A5 i H7 https://promet.si/en
BartNS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) BartNS » 03.06.2024 10:07

figusek napisał(a):Cześć, jak teraz jest z przejściem w Cvetlin? Google omijają, na stronie policji słoweńskiej nie ma tego przejścia w spisie przejść granicznych i nie chciałbym narazić się na nieprzyjemności. Google prowadzi przez Gruskovec, w spisie też jest ale przyzwyczajenie do Cvetlin bierze górę :)

Ekspertem nie jestem, ale od 2023 roku Chorawci są w Schengen czyli pojęcie granica nie istnieje możesz teraz nawet tymi lokalnymi drogami za które można było kilka lat temu dostać mandat.

dids76 napisał(a):GM od kilku lat nie prowadzi prze Cvetlin i tak naprawdę chyba nikt nie wie dlaczego

Google po prostu wyłączył możliwość przejazdu przez granicę. Legenda mówi ze chodzi o kasę za autostrady, mieszkańcy także nie byli zadowoleni, gdy główna droga stała się płatną autostradą i nagle pojawili się turyści, a jak był większy problem na autostradzie to korkowało sie to przejście, sam status tego przejścia graniczego czyli EU/CHF Only dołożył swoją cegiełkę.

Wystarczy wskazac punkt docelowy/poredni granice SL/CRO, zaryzykować i przejechać granice bez nawigacji, może się człowiek nie zgubi na tych 100 metrach.
Ostatnio edytowano 03.06.2024 11:01 przez BartNS, łącznie edytowano 2 razy
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 03.06.2024 10:28

BartNS napisał(a):Google po prostu wyłączył możliwość przejazdu przez granicę. Legenda mówi ze chodzi o kasę za autostrady, mieszkańcy także nie byli zadowoleni, gdy główna droga stała się płatną autostradą i nagle pojawili się turyści, a jak był większy problem na autostradzie to korkowało sie to przejście, sam status tego przejścia graniczego czyli EU/CHF Only dołożył swoją cegiełkę.

Wystarczy wskazac punkt docelowy/poredni granice SL/CRO, zaryzykować i przejechać granice bez nawigacji, może się człowiek nie zgubi na tych 100 metrach.

Dla mnie nie jest to jakimś większym problemem, tym bardziej że przeważnie jeżdżę na WAZE a ona prowadzi przez Cvetlin bez problemy 8)
figusek
Cromaniak

Postnapisał(a) figusek » 03.06.2024 10:39

Na stronie policji słoweńskiej przejście w cvetlin jest wyłączone, na polskim gov jest, że przekraczanie poza wyznaczonymi przejściami grozi mandatem 800e. Sam zawsze leciałem na Cvetlin, w tym roku chyba przez Gruskovec pojadę chyba, że potwierdzi się bezproblemowy przejazd przez Cvetlin.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.06.2024 10:54

figusek napisał(a):Na stronie policji słoweńskiej przejście w cvetlin jest wyłączone, na polskim gov jest, że przekraczanie poza wyznaczonymi przejściami grozi mandatem 800e. Sam zawsze leciałem na Cvetlin, w tym roku chyba przez Gruskovec pojadę chyba, że potwierdzi się bezproblemowy przejazd przez Cvetlin.

Stalni granični prijelaz za pogranični promet Cvetlin

Cvetlin – prijelaz državne granice moguć je svakog dana 24 sata s valjanom putnom ispravom ili osobnom iskaznicom državljanima Republike Hrvatske, Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije, kao i s pograničnom propusnicom ako se putuje u slovensko pogranično područje.

„Od 30.04.2015. godine na graničnom prijelazu Cvetlin – Zgornji Leskovec na području Republike Slovenije vrši se zajednička granična kontrola sa policijskim službenicima Republike Slovenije, tzv. „ONE STOP CONTROL“.
Telefon: 042/372 352
BartNS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) BartNS » 03.06.2024 11:09

figusek napisał(a):Na stronie policji słoweńskiej przejście w cvetlin jest wyłączone, na polskim gov jest, że przekraczanie poza wyznaczonymi przejściami grozi mandatem 800e. Sam zawsze leciałem na Cvetlin, w tym roku chyba przez Gruskovec pojadę chyba, że potwierdzi się bezproblemowy przejazd przez Cvetlin.

Znowu kontole graniczne przywrócili. Cvetlin faktycznie może być zamknięty. Austriacy także przywrocili kontrole.

Slovenia 22/06/2024 - 21/12/2024
Border with Croatia:
Passengers and cargo transport: Sečovlje (Sicciole) – checkpoint, Dragonja
(Dragogna), Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje,
Zavrč, Petišovci.
International road traffic (passengers and cargo transport, persons enjoying the right to
free movement under the EU law): Podgorje, Babno polje, Vinica, Slovenska vas,
Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina.
yarko2000
Cromaniak

Postnapisał(a) yarko2000 » 03.06.2024 11:39

Jeździłem tym przejściem jeszcze kiedy były kontrole na granicach, wtedy google też nie pokazywało tego przejścia.
A można było przejechać bez problemu i najczęściej bez korka, najwięcej widziałem 5 aut przede mną.
figusek
Cromaniak

Postnapisał(a) figusek » 03.06.2024 12:15

yarko2000 napisał(a):

Jeździłem tym przejściem jeszcze kiedy były kontrole na granicach, wtedy google też nie pokazywało tego przejścia.
A można było przejechać bez problemu i najczęściej bez korka, najwięcej widziałem 5 aut przede mną.

Ja również, natomiast informacja o mandatach i brak tego przejścia w spisie oficjalnych przejsc granicznych trochę zastanawia.
BartNS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) BartNS » 03.06.2024 13:04

figusek napisał(a):Ja również, natomiast informacja o mandatach i brak tego przejścia w spisie oficjalnych przejsc granicznych trochę zastanawia.

Ta informacja o mandatach jest od dawna jeszcze jak Chorwacja nie była w Schengen, mandaty za przekroczenie granicy w niedozwolonym miejscu się zdarzały, ale na pewno nie dotyczyło to przejscia w Cvetlinie, bo tam od zawsze była kontrola. Na forum ktoś pisał ze chodziło głównie o tego typu miejsce 46.312934, 15.992415 których jest kilka w okolicy.

Teraz są w strefie Schengen, ale w związku z obecną sytuacją wprowadzono tymczasową kontrolę na granicy i nie ma to znaczenia jak było kilka lat temu. Nie ma na oficjalnej liście to można podjechać, ale jak nie będzie nikogo w okienku to bym nie ryzykował, bo 800E może zmienić właściciela. Nie zdziwiłbym się, że będzie normalnie czynne tylko nie chcą się tym chwalić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2026

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 403
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone