kombiak napisał(a):Troszkę się również pogubiłem w wątku, za jakie odcinki nie-autostrad Słoweńcy każą/kazali sobie płacić.
https://linkd.pl/27d2m
Na H2 i rondo Pesnica w Mariborze możesz wjechać bez winiety.
.png)
kombiak napisał(a):Troszkę się również pogubiłem w wątku, za jakie odcinki nie-autostrad Słoweńcy każą/kazali sobie płacić.
.png)
Inde napisał(a):Xp1717 napisał(a):Inde napisał(a):robertpeti napisał(a):Ta dyskusja jest beznadziejna. Kazda oplata jest za duza bo kazdy woli darmowe drogi. Ja jezdze z Gdanska do Wloclawka i place 7 euro za 1.5 godz jazdy za autostrade a1 no I co ? Jest tak i juz. Przeliczanie na sekundy,kilometry i cos tam jeszcze jest bez sensu. Od zarania dziejow czas to pieniadz a w przypadku autostrad to tez wygoda i temu nikt nie zaprzeczy. Kazdy jezdzi jak mu wygodnie i dopasowuje podroz do portfela. Podsumowujac ten watek nie ma sensu bo prowadzi tylko do naszych slynnych polskich klotni.
Zycze kardemumma milej i bezpiecznej drogi do Chorwacji bez wzgledu ja jakosc i klase wybranej drogi.
Amen!Choć rozumiem też osoby, które nie chcą płacić za autostrady, jadą drogami bocznymi nawet kosztem paru godzin. To chyba też kwestia charakteru i upodobań. Generalnie od kiedy mamy w Polsce autostrady, każdą podróż zaczynam od tego gdzie najszybciej na nią wjechać. I mega się cieszę, że praktycznie od pierwszej godziny jazdy aż praktycznie pod apartam w Chorwacji lecę dwupasmówką. Tempomat, lane assist i lecimy
Tak, to kwestia charakteru. Nie lubię być traktowany jak bydło mleczne. Nie zostawiam teraz w Słowenii ani grosza. Kiedyś tam nocowałem, robiłem zakupy, tankowałem. Poza tym to nie są dodatkowe godziny jazdy, a 20 minut.
Fakt zdzierstwo. W tym roku w Mariborze robię międzylądowanie z noclegiem także aż tak nie boli
.png)
kombiak napisał(a):Dzieńdobrywieczór...
Czy tak jak poniżej w linku, jadąc od Austrii ( Słowenię mijam w godz. 2 - 6 nad ranem ) jest ok, czy ktoś zna bardziej "prostą" drogę ?
Na Cvetlin nie za bardzo chce mi się jechać![]()
Troszkę się również pogubiłem w wątku, za jakie odcinki nie-autostrad Słoweńcy każą/kazali sobie płacić.
.png)
Xp1717 napisał(a): Poza tym to nie są dodatkowe godziny jazdy, a 20 minut.
.png)
te kiero napisał(a):Xp1717 napisał(a): Poza tym to nie są dodatkowe godziny jazdy, a 20 minut.
O jakiej trasie przez Słowenię napisałeś, że przejazd trwa 20min? Tak z ciekawości.
---
Kiedyś miałem okazję jeździć przez różne warianty objazdu: MLP oraz Gornja Radgona - Sredisce ob Dravi. Teraz rejczel autostrady.
Wybór należy do każdego, bo każdy kieruje się innymi czynnikami.
.png)
Xp1717 napisał(a):Pokonanie Słowenii przez Lenart i Ptuj trwa 50 minut. autostradą 30 minut
.png)
Xp1717 napisał(a):Inde napisał(a):robertpeti napisał(a):Ta dyskusja jest beznadziejna. Kazda oplata jest za duza bo kazdy woli darmowe drogi. J.......Kazdy jezdzi jak mu wygodnie i dopasowuje podroz do portfela. Podsumowujac ten watek nie ma sensu bo prowadzi tylko do naszych slynnych polskich klotni.
Zycze kardemumma milej i bezpiecznej drogi do Chorwacji bez wzgledu ja jakosc i klase wybranej drogi.
Amen!..... I mega się cieszę, że praktycznie od pierwszej godziny jazdy aż praktycznie pod apartam w Chorwacji lecę dwupasmówką. Tempomat, lane assist i lecimy
Tak, to kwestia charakteru. Nie lubię być traktowany jak bydło mleczne. Nie zostawiam teraz w Słowenii ani grosza. Kiedyś tam nocowałem, robiłem zakupy, tankowałem. Poza tym to nie są dodatkowe godziny jazdy, a 20 minut.
.png)
Xp1717 napisał(a):Pokonanie Słowenii przez Lenart i Ptuj trwa 50 minut
.png)
kaeres napisał(a):Xp1717 napisał(a):Pokonanie Słowenii przez Lenart i Ptuj trwa 50 minut
Wow.
z 10x pokonywałem tą trasę.
Poniżej 1h nie udało mi się, a przyznam że w nocy nieźle ciąłem przez te łąki i górki bo zero ruchu i policji raczej nigdzie nie ma.
Raczej przekraczałem dozwoloną prędkość.
Autostradą to około 40min więc faktycznie różnica z 20 minut ale na autostradzie bez łamania przepisów.
Ale trasa objazdem to i tak minimum 1h20min do 1,5h bo jeszcze trzeba do tego objazdu dojechać i z niego wrócić
Nie jestem wielkim entuzjastą czy przeciwnikiem objazdów czy autostrady ale patrzę realnie i nie upiększam.
Przy trasie 12-14h gdy już jesteśmy wycieńczeni to dodatkowa godzinka lub nie potrafi trwać dłużej niż się wydaje
.png)
.png)
kaeres napisał(a):Nikt nie napisał 2,5h
Ja piszę ze swojego doświadczenia i w 40 minut nie uwierzę nigdy.
W 50 minut może ale jak nie liczymy dojazdu do objazdu i z powrotem na trasę za Ptujem.
Tam też schodzi z 15-20 minut.
.png)
el_guapo napisał(a):Czy Administracja może coś zrobić z tymi pier...ołami o wymazaniu SLO z mapy, czy "anszlusowaniu" CZE, albo o drogach które są dobrem publicznym?
Xp1717 napisał(a):el_guapo napisał(a):Zniknął Chris_M, pojawił się Xp1717 - przypadek? Nie sądzę.
Manię prześladowczą się leczy.
wchodzę tutaj raz do roku, kiedy zbliża się wyjazd.
Prawie nigdy nic nie piszę, ale teraz widzę, ze forum przejęli autostradowi rycerze.