Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 22.02.2021 22:59

Janusz Bajcer napisał(a):
Chris_M napisał(a): ...że cena za ten krótki odcinek autostrady w Słowenii nie jest wygórowana...

Winiety w Słowenii obowiązują na wszystkie odcinki autostrad w tym kraju.
Nie ma winiet "odcinkowych", taki mają system i turyści jadący do Chorwacji tego nie zmienią. :wink:

Chris_M jak ty to liczysz ? :roll:

Nie porównuj 15E w Słowenii do 87zł za jednorazowy przejazd A2 u nas..... Słowo klucz jednorazowy. Słowenia bierze 15E za tydzień jazdy po ich autostradach, a to że ty potrzebujesz tylko kilkudziesięciu kilometrów to twój problem..... Cena jest uczciwa tylko nasze potrzeby są inne a właściwie to krótsze
Ostatnio edytowano 22.02.2021 23:12 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2021 23:04

Widzę, że strasznie lubisz naciągać fakty. Jeśli te nie pasują, tym gorzej dla nich.

1. Na A2 płacisz 87 zł za odcinek 255 km, a więc o połowę krótszy niż podałeś. A ile razy możesz ten odcinek przejechać za tą kwotę? Podajesz ceny, przeliczasz km na eurocenty, złotówki i nic z tego nie wynika. Uczciwie byłoby podać, ile razy można za te pieniądze przejechać te odcinki, bo obiło mi się o uszy, że tylko jeden raz.

2. A ile będzie ważna austriacka winieta roczna jeśli kupisz ją np. 20 kwietnia? Też 14 miesięcy?

3. Winieta to nie bilet jedno- lub trzydniowy, żeby rozliczać ją w trybie minutowym. Co miałoby być momentem startu ważności winiety - moment zakupu, godzina przekroczenia granicy?

4. Dlaczego Słoweńcy mają być "user friendly" dla tranzytowców? W ich rozumieniu te tabuny przejeżdżających to nie turyści, tylko krótkotrwali użytkownicy rozjeżdżający ich drogi, nie zostawiający w kraju praktycznie żadnej kasy. Na ich miejscu też nie bawiłbym się w charytatywność. Na marginesie - ile w Chorwacji w sezonie kosztuje jednorazowe przewiezienie samochodu promem na odcinku 15 km?

5. Dalej twierdzę, że chodzi o ± 60 złotych, bo nie możesz się doliczyć jednego dnia przy 7-dniowej winiecie, co zmusza cię do ponownego zakupu drugiej winiety na powrót.

Na koniec, jak coś jest dla mnie za drogie, to tego nie kupuję. Ale jednocześnie nie udowadniam tym którzy to kupili, że zostali oszukani. To tyle w temacie.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 23.02.2021 00:22

Bravik napisał(a):Widzę, że strasznie lubisz naciągać fakty. Jeśli te nie pasują, tym gorzej dla nich.

1. Na A2 płacisz 87 zł za odcinek 255 km, a więc o połowę krótszy niż podałeś. A ile razy możesz ten odcinek przejechać za tą kwotę?

A jakie fakty naciągnąłem? Przypominam, o co prosiłeś:
Bravik napisał(a):Co do sympatii i antypatii do Słoweńców, co muszą czuć ci co wjeżdżają z Zachodu do Polski i jadą do centrum kraju???

Prosiłeś, więc Ci policzyłem ile kosztuje przejazd od zachodniej granicy, do centrum kraju!
A nawet gdyby policzyć tylko te wybrane przez Ciebie odcinki autostrad, to i tak sytuacja nie uległaby żadnej drastycznej zmianie!
87 zł / 255 km = 0,3411 zł/km
0,3411 zł/km / 4,50 zł/EUR = 0,076 EUR/km
0,32 EUR/km / 0,076 EUR/km = 4,22

Czyli pomimo Twojej ekwilibrystyki danymi, autostrada w Słowenii wciąż kosztuje ponad 4 razy drożej niż bardzo droga polska A2!
I wytłumacz mi jeszcze z łaski swojej, w jakim celu ktoś jadący na urlop do Chorwacji miałby przez tydzień jeździć po słoweńskiej autostradzie tam i z powrotem?

Bravik napisał(a):Podajesz ceny, przeliczasz km na eurocenty, złotówki i nic z tego nie wynika.

Czy naprawdę uważasz, że kompletnie nic nie wynika z wyliczenia, iż koszt przejazdu kilometra autostradą w Słowenii jest nawet osiem razy wyższy niż autostradą A2 w Polsce?

3. Winieta to nie bilet jedno- lub trzydniowy, żeby rozliczać ją w trybie minutowym.

A co stoi na przeszkodzie takiemu rozliczeniu?
Tylko i wyłącznie spadek zysków z opłat, nic innego!

Co miałoby być momentem startu ważności winiety - moment zakupu, godzina przekroczenia granicy?

Nie widzę tu żadnego problemu poza tym, że kierowcy już nie byliby tak skutecznie rżnięci!
Wprowadzenie winiety 2-dniowej nie wymagałoby żadnych zmian w systemie, a pozwoliłoby na takiej winiecie wjechać do Słowenii np. przed północą, a opuścić ją już po północy bez narażania się na mandat karny.

4. Dlaczego Słoweńcy mają być "user friendly" dla tranzytowców? W ich rozumieniu te tabuny przejeżdżających to nie turyści, tylko krótkotrwali użytkownicy rozjeżdżający ich drogi, nie zostawiający w kraju praktycznie żadnej kasy. Na ich miejscu też nie bawiłbym się w charytatywność.

I wreszcie sam napisałeś to, co ja cały czas usiłuję Ci wyłożyć!
Słoweńcy rżną turystów tranzytowych maksymalnie jak tylko potrafią i zaprzeczanie temu oczywistemu faktowi nic nie da.
Każdy robi ze swoimi pieniędzmi co uważa, jeśli chcesz, to swoimi możesz nawet palić w piecu, ale nie próbuj przekonywać mnie, że to jest normalne i że wszyscy powinni tak robić.
Proponuję skończyć tę dyskusję, bo szkoda naszego czasu.
Każdy z nasz już wyłożył swoje poglądy i dalsze bicie piany niczego już nie zmieni.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2021 06:24

Chris_M napisał(a):Czyli pomimo Twojej ekwilibrystyki danymi, autostrada w Słowenii wciąż kosztuje ponad 4 razy drożej niż bardzo droga polska A2!
To jest tylko i wyłącznie Twój punkt widzenia.
Pozwól, że przedstawię swój:
Tygodniowy urlop w Triglavskim Parku vs tygodniowy urlop nad jeziorkami w Trzcielu.
Obie te lokalizację mają wspólny punkt: 50 km autostradą do dużego miasta (Lubljana, Poznań) w jedną stronę, czyli niedaleczko aby co drugi dzień wpaść na wieczorny posiłek ze spacerem po starówce.
Zróbmy to tylko 3 razy podczas urlopu.
Słowenia: 15 € i basta.
Polska: 0,34 x 50 x 2 x 3 / 4,5 = 22,6 €
(nie będę przeliczać czasu stania na bramkach na cokolwiek, nie będę dodawać kosztów przyjazdu na miejsce urlopu)

Chris_M napisał(a):Słoweńcy rżną turystów tranzytowych maksymalnie jak tylko potrafią
Jestem turystą tranzytowym (w Słowenii) i jak już pisałem: nie czuję się rżnięty.
A Ty masz po prostu pecha, że jeździsz (chciałbyś jeździć) taką, a nie inną trasą.
Zacznij jeździć przez Węgry i wyeliminuj to zdzierstwo całkowicie, albo wydłuż trasę w Słowenii i leć przez Rijekę.
Wtedy słoweński kilometr wyjdzie bardzo tanio: 7,5 centa (liczone tylko w jedną stronę :!: ) a jak się zmieścisz w siedmiu dniach z powrotnym rejsem, to zmniejszysz koszty do 3,8 centa /km.
Prawie darmocha i prawie... rozwalisz im ten zdzierski system.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.02.2021 06:43

Cytując klasyka - w swych przeliczeniach mylisz dwa systemy walutowe.
Cytując drugiego klasyka - nikt nam nie powie, że białe jest białe, a czarne - czarnym.
Przyjmuję propozycję skończenia dyskusji i wierzę że utrzymasz się w tym postanowieniu. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.02.2021 09:13

Chris_M napisał(a):
Bravik napisał(a):Winieta to nie bilet jedno- lub trzydniowy, żeby rozliczać ją w trybie minutowym.
@Chris_M Proszę o namiar na kraj, gdzie są winiety rozliczane co do minuty!!!

Chris_M napisał(a):Wprowadzenie winiety 2-dniowej nie wymagałoby żadnych zmian w systemie, a pozwoliłoby na takiej winiecie wjechać do Słowenii np. przed północą, a opuścić ją już po północy bez narażania się na mandat karny.
Każda taka zmiana wymaga zmian, chociaż by w sczytywaniu danych z winiet i porównywaniu ze stanem na drodze....
No i po co wprowadzać śmieszne dwudniowe winiety?? Abyś Ty w swoich tygodniowych wyjazdach nie musiał dopłacać???? Dla mnie sprawa jest uczciwa, jadę na więcej niż tydzień kupuję winietę miesięczną i bawiąc się w Twoją statystykę kosztuje mnie to 1 euro dziennie za MOŻLIWOŚĆ jazdy nieskończoną ilość razy po słoweńskich autostradach. A to że z tego nie korzystam to moja sprawa.

Ciekawa jestem czy w domu też tak rozliczasz dostęp do neta w okresie wakacyjnym jak Ciebie nie ma?? Przecież nie korzystaaz wtedy z wifi, więc Orange/ups/tmobile (wybierze sobie, dopisz inną sieć jaką masz) Cię oszukuje i wykorzystuje? Bo powinna być w ofercie możliwość zapłaty w jakimś miesiącu mniejszego abonamentu, bo Ty nie korzystasz???
Jak nie stać się na winietę za 30 eur (miesięczna!!!) to jedź przez Węgry - tylko uważaj na fotoradary, bo może Cię to kosztować więcej niż słoweńska winieta lub jedź na Istrię i wtedy na maksa wykorzystasz to 30 eur.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 23.02.2021 09:27

Dajcie już spokój bo to do niczego nie prowadzi. Tak jakby Pisowca nakłaniać do platformy i odwrotnie. Każdy ma swoje racje. Ma ten co płaci, ma ten co nie płaci i mają Słoweńcy. Poniekąd się nie dziwię im. Wybudowali autostrady naprawdę dobrej jakości zainwestowali a są traktowani jako dawca jezdni dla jeżdżących na wakacje. Natezenie ruchu pewnie mają takie, że drogi długo nie wytrzymają i z czegoś muszą remonty finansować. Przenieśmy to na polski ogródek. Naraz wszyscy zza wschodniej granicy rzucili się na Niemcy i Francję. Jeżdżą sobie po naszych drogach i je rozjeżdżają. Przychodzi do remontu. Przychodzi Mateusz do mównicy i rzecze, że teraz Polacy jak chcą lepszej jakości autostrady to muszą zapłacić kolejny podatek, żeby sfinansować jej remont.
Ja na dzień dzisiejszy pojadę objazdem. Ot odskocznia od monotonii na autobahnie ( praktycznie pod domem wjeżdżam na S8, potem a4, a1 i dalej prawie same autostrady) i jakiś przystanek na rozprostowanie nóg w przydrożnej knajpce. Ale jak się okaże, że na drodze będą niespodzianki lub moja dyspozycja dnia po covidzie będzie kiepska to zdecyduje się na autostradę i będę chciał jak najszybciej dojechać do celu.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.02.2021 10:39

piekara114 napisał(a):Jak nie stać się na winietę za 30 eur (miesięczna!!!) to jedź przez Węgry - tylko uważaj na fotoradary, bo może Cię to kosztować więcej niż słoweńska winieta lub jedź na Istrię i wtedy na maksa wykorzystasz to 30 eur.

A wiesz, że w Słowenii też istnieją fotoradary?

Nie mówiąc już o tym, że jeśli jedziemy przez Słowenię, to i przez Austrię, a tam jest na oko 2 razy tyle fotoradarów niż na Węgrzech.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.02.2021 11:21

Ale co to ma do rzeczy ? Fotoradary są i będzie jeszcze więcej, wystarczy po prostu przynajmniej w tych krajach zwolnić, czasowo i tak wyjdzie nas tyle samo gdybyśmy jechali o 40 km/h szybciej, taka prawda. W Słowenii jeszcze mandatu nie dostałem, w Niemczech, w Austrii dostałem już w sumie kilka razy - zapłaciłem i nadal bawię się jadąc przez te kraje.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.02.2021 11:23

Dokładnie to miałem na myśli - fotoradary są wszędzie i nijak mają się do kosztu winiet.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 23.02.2021 12:23

piekara114 napisał(a):
Chris_M napisał(a):
Bravik napisał(a):Winieta to nie bilet jedno- lub trzydniowy, żeby rozliczać ją w trybie minutowym.
@Chris_M Proszę o namiar na kraj, gdzie są winiety rozliczane co do minuty!!!

Zapewne nie ma takich krajów, gdyż wszędzie tam gdzie zaistniała taka potrzeba, wprowadzono opłaty za przejechanie konkretnego odcinka autostrad. Natomiast z technicznego punktu widzenia nie jest to żaden problem, bo jeśli można wprowadzić automatyczne nakładanie mandatów za przejechanie odcinka autostrady w zbyt krótkim czasie, to tym bardziej nie jest żadnym problemem zweryfikowanie, o której godzinie dany pojazd wjechał na autostradę.

piekara114 napisał(a):
Chris_M napisał(a):Wprowadzenie winiety 2-dniowej nie wymagałoby żadnych zmian w systemie, a pozwoliłoby na takiej winiecie wjechać do Słowenii np. przed północą, a opuścić ją już po północy bez narażania się na mandat karny.
Każda taka zmiana wymaga zmian, chociaż by w sczytywaniu danych z winiet i porównywaniu ze stanem na drodze....

Dlatego jako rozwiązanie niewymagające żadnych zmian w systemie podałem wprowadzenie winiet 2-dniowych, gdzie wystarczy tylko zeskanować oraz wprowadzić do systemu jeszcze jeden więcej wzór winiety i na tym zmiany się kończą!

piekara114 napisał(a):No i po co wprowadzać śmieszne dwudniowe winiety??

Przecież ja Cię nie zmuszam do kupowania tych winiet! Jeśli 2-dniowe winiety Cie śmieszą, to kupuj sobie co rok nową nawet roczną winietę, ale nie zmuszaj innych do tego, by robili tak samo jak Ty!

piekara114 napisał(a):Dla mnie sprawa jest uczciwa, jadę na więcej niż tydzień kupuję winietę miesięczną i bawiąc się w Twoją statystykę kosztuje mnie to 1 euro dziennie za MOŻLIWOŚĆ jazdy nieskończoną ilość razy po słoweńskich autostradach.

I bardzo dobrze!
Możesz sobie nawet przez cały swój urlop po słoweńskich autostradach jeździć tam i z powrotem od rana do nocy (wtedy faktycznie bardzo tanio Ci wyjdzie ten kilometr autostrady!), a ja ani nie mam zamiaru Ci tego zabraniać, ani nie proponuję zmian w systemie, które by to uniemożliwiały!
Ty będziesz w dalszym ciągu jeździła tak jak Ty chcesz, ale nie zabraniaj innym jeździć tak, jak oni tego chcą!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.02.2021 12:34

Skoro Ty nie zabranasz robić jak kto chce, to czemu czepiasz się Słoweńców, że zrobili u sobie jak chcą i jest winieta 7 dniowa (dniowa, nie godzinowa, czasowa), a nie taka jak dla Ciebie wygodna.

A propos fotoradarów - wpisałam Węgry bo tam fotoradarów mocno przybywa na drogach, w Austrii na austradzue wiadomo gdzie będą (wszelkie zwężki i standardowe miejsca), w Słowenii na autostradzie nie widziałam (choć ja nie prowadzę, więc nie wykluczam że sa6, a teraz nie mam jak Pana M o to zapytać).
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 23.02.2021 13:01

piekara114 napisał(a):
A propos fotoradarów - wpisałam Węgry bo tam fotoradarów mocno przybywa na drogach, w Austrii na austradzue wiadomo gdzie będą (wszelkie zwężki i standardowe miejsca), w Słowenii na autostradzie nie widziałam (choć ja nie prowadzę, więc nie wykluczam że sa6, a teraz nie mam jak Pana M o to zapytać).

A ja w historii swoich 6 wyjazdów do Chorwacji dostałem jeden mandat - właśnie z Austrii. Jadę sobie spokojnie stówką, 3 pasy przed Wiedniem, lokalsi jakoś dziwnie wolno jeździli. Potem się dowiedziałem, że ram ograniczenie do 80ciu było, którego nie zauważyłem. Pocztówka mnie 40 euro kosztowała. Przez Węgry nigdy nie jechałem ale to z racji tego, że to dla mnie zupełnie nie po drodze :D
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 23.02.2021 13:06

sviva napisał(a):Dajcie już spokój bo to do niczego nie prowadzi. Tak jakby Pisowca nakłaniać do platformy i odwrotnie. Każdy ma swoje racje. Ma ten co płaci, ma ten co nie płaci i mają Słoweńcy. Poniekąd się nie dziwię im. Wybudowali autostrady naprawdę dobrej jakości zainwestowali a są traktowani jako dawca jezdni dla jeżdżących na wakacje. Natezenie ruchu pewnie mają takie, że drogi długo nie wytrzymają i z czegoś muszą remonty finansować. Przenieśmy to na polski ogródek. Naraz wszyscy zza wschodniej granicy rzucili się na Niemcy i Francję. Jeżdżą sobie po naszych drogach i je rozjeżdżają. Przychodzi do remontu. Przychodzi Mateusz do mównicy i rzecze, że teraz Polacy jak chcą lepszej jakości autostrady to muszą zapłacić kolejny podatek, żeby sfinansować jej remont.
Ja na dzień dzisiejszy pojadę objazdem. Ot odskocznia od monotonii na autobahnie ( praktycznie pod domem wjeżdżam na S8, potem a4, a1 i dalej prawie same autostrady) i jakiś przystanek na rozprostowanie nóg w przydrożnej knajpce. Ale jak się okaże, że na drodze będą niespodzianki lub moja dyspozycja dnia po covidzie będzie kiepska to zdecyduje się na autostradę i będę chciał jak najszybciej dojechać do celu.

Ujęte w punkt. nic dodać nic ująć.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.02.2021 14:55

sviva napisał(a):Dajcie już spokój bo to do niczego nie prowadzi. Tak jakby Pisowca nakłaniać do platformy i odwrotnie.

Skończcie z tą polityką, bo przyjadą Indianie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 313
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone