Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowe forum - dyskusja

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Pytania o apartamenty.

Postnapisał(a) anakin » 17.02.2013 20:12

inman napisał(a):ps. do anakin
Czy Tobie kolego się wydaje, że jeśli ktoś 'postawi' serwer, na którym jest forum, to od razu musi się czuć jego właścicielem!? Pro publico bono. Małym i słabym człowiekiem niestety musisz być anakin skoro takie Twoje wyobrażenie o innych. Nie każdy tak podchodzi to pewnych tematów. Jak i nie każdy jest materialistom.

Masz całkowitą rację.
Nawet w tym, że nie każdy jest materialistą.

Nigdy nie stawiałem serwera, ale gdybym miał go postawić to pewnie czułbym się jego właścicielem.
No, ale jak widać błędne by to moje czucie było.

Powyższy post nie stanowi jakiegokolwiek rodzaju prowokacji, jest jedynie odpowiedzią na jakże słuszne wnioski, których dopatrzył się w tym co powiedziałem autor powyższego posta, nie będący jak wszyscy widzimy materialisttom..
Jestem mu niezmiernie wdzięczny za sporządzenie mojego portretu psychologicznego, oraz wyjaśnienie kwestii stawiania serwera (cokolwiek by to nie znaczyło).
Pozdrawiam oczywiście serdecznie. :D
Bocian
zbanowany
Re: Pytania o apartamenty.

Postnapisał(a) Bocian » 17.02.2013 20:25

inman napisał(a):Podpinam tutaj. A mogę i wszędzie indziej. Do czasu kiedy admin nie usunie. Lub zamknie.
Wątku bądź mnie. Prędzej czy później. Powoli na tym forum czuję się jak u Orwell'a.

Kiedy będzie nowe forum?
agata22051979
Croentuzjasta
Re: Nowe Forum

Postnapisał(a) agata22051979 » 17.02.2013 22:00

Panowie, spokojnie :hut:
Pochowajcie mieczyki do pochewek. Nie czepiajcie się palcówek, popełnionych w pośpiechu.
Skupmy się na najważniejszym, tj.:
1. czy wszystko nam się podoba na tym forum; a jesli nie, to jakie kwestie nie podobają się nam na tym forum i ilu osobom
2. czy można coś zrobić, żeby było lepiej i czy w ogóle coś robić, czy ma być status quo

Wiadomo też, że nigdy się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził :mrgreen:
Ostatnio edytowano 17.02.2013 22:06 przez agata22051979, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 17.02.2013 22:05

agata22051979 napisał(a):Pochowajcie mieczyki do pochewek. Nie czepiajcie się palcówek

O czym tu się rozmawia? 8)
agata22051979
Croentuzjasta

Postnapisał(a) agata22051979 » 17.02.2013 22:06

Bocian, głodnemu chleb na myśli ;)
agata22051979
Croentuzjasta

Postnapisał(a) agata22051979 » 17.02.2013 22:07

O reformach
ale nie o takich na zadkach ;)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 17.02.2013 22:31

Tu żadnej dyskusji nie będzie...
agata22051979
Croentuzjasta

Postnapisał(a) agata22051979 » 17.02.2013 22:52

A gdzie?
agata22051979
Croentuzjasta

Postnapisał(a) agata22051979 » 17.02.2013 22:53

Co mi się nie podoba w forum? Uważam, że bezwzględny zakaz wklejania linków do apartamentów w tematach: „Pytania o apartamenty” i w „Banku kwater” jest najzupełniej w świecie głupi. Uważam, że inman ma sporo racji w kwestii niemądrych i sztywnych regulacji, co ja osobiście również zgłaszałam moderatorom (na meila i tutaj: vis-apartmani-luksic-t40244.html).
Argumentacja administratora w tej materii, która zawarta jest w temacie autorytatywnie zablokowanym "Pytania o apartamenty" pytania-o-apartamenty-t40131-165.html#p1119315 , jest żenująco płytka i nie ma nic wspólnego z kapitalistyczną rzeczywistością (której jesteśmy uczestnikami, bo chcemy coś kupić po najniższej możliwej cenie, a jak najlepsze jakościowo), gdzie popyt i podaż szukają się wzajemnie (sic!). Ja też szukam apartamentu, a nie tylko on mnie!
Szkoda, że nie można zamieszczać tych linków, po prostu ułatwiłoby to życie. Naturalnie rozumiem, że chodzi o to, żeby nie zaśmiecać komercją forum, ale chyba zbyt często się to u nas na forum nie dzieje. Znacie takie ewidentne przykłady z przeszłości? A kiedyś wklejaliście linki do kwater bez żadnych przeszkód.
Moja argumentacja dotycząca bezsensu zakazu wklejania linków, jeśli są używane ewidentnie w celu pozyskania informacji, również tutaj: vis-apartmani-luksic-t40244.html

Co zmienić? Postuluję, aby w temacie: „Pytania o apartamenty” można było wklejać linki do kwater, tak samo w „banku kwater”. Same tematy w swych tytułach sugerują, że będzie łatwo dotrzeć do informacji i o to chodzi w ogóle w takim narzędziu jak Internet.
Moderatorzy, dokładnie śledzą, co się dzieje na forum, więc z wyłapaniem reklamy naprawdę nie ma problemu. Myślę też, ze większość forumowiczów również podjęłaby działania przeciwdziałające reklamowaniu i od razu, by reagowała, zgłaszała takie przypadki. Bo to jest wkurzające! Mnie reklama naprawdę wkurza! Na pewno dałabym znać moderatorowi, że taki wpis się pojawił i że trzeba go natychmiast wywalić. Co więcej za wklejanie ewidentnej reklamy dawałabym bana. Poza tem, który wieloletni, czy poważny użytkownik forum, będzie się chciał zbłaźnić wklejaniem parszywej reklamy? Kto będzie chciał bana? W rzeczywistości może to dotyczyć tylko osób, które są gościem na forum lub zupełnie nowym, nieznanym użytkownikiem. Szybko się takiego zablokuje i problem z tzw. czapki.
To jest jedyna zmiana, którą postuluję. Nie chcę nowego forum, bo po co wywalać i przekreślać coś, co z natury jest piękne i ma tak bogaty dorobek. Wielka szkoda byłaby rozbijać czy dzielić społeczność tego forum, zakładając nowe, z którego dobrodziejstw wielu z nas korzysta. Co więcej uważam, że tworzenie nowego forum raczej niewiele wniesie, osobiście nie sądzę, żeby stali bywalcy - a więc również stali bywalcy Chorwacji, z których wiedzy i doświadczeń korzystamy, więc są bezcennym asetem - wyrwali swoje korzenie i przesadzili się gdzie indziej. Wydaje mi się, że zostaną tutaj, wszyscy razem. Dla stałych, długoletnich użytkowników mam bardzo dużo szacunku i uznania, bo zajmujecie się barwieniem naszego życia na kolorowo (z dominacją różnych odcieni błękitu ;)). Forum jest ogromne, jest kopalnią wiedzy, dzięki Wam.

Jeśli się ze mną nie zgadzacie, bardzo proszę o sensowne argumenty, dlaczego nie można wklejać linków do apartamentów, jeśli sprawa jest ewidentnie związana z szukaniem informacji o tym apartamencie.
Może czas na jakieś sensowne zmiany i nagięcie sztywnego kręgosłupa w ramach po prostu zdrowego rozsądku. Choć trochę.
Ponoć tylko krowa nie zmienia zdania, jeśli trafia na sensowne argumenty
stary admin
Administrator

Postnapisał(a) stary admin » 17.02.2013 23:58

Temat był już wałkowany wielokrotnie. Przez lata moderatorzy przymykali oko na linki, jednak w którymś momencie parę osób przesadziło i kilka tematów poszło do kosza. Wtedy się zaczęło:
"a czemu mój temat został skasowany, a inny nie?". I próby udowadniania tego czy tamtego, oskarżenia, wyzwiska. Na każdym znanym mi forum jakiekolwiek linki do stron firmowych są zabronione, nie ma żadnych dyskusji na ten temat. Posty z z linkami idą automatycznie do kosza, a w przypadku powtórnego wklejenia linku - czasowe zawieszenie konta. Inaczej niestety sprawa jest nie do opanowania.

Proszę więcej nie pisać na ten temat, nie będzie w najbliższym czasie zmiany tego punktu w regulaminie.
Jokerek
zbanowany

Postnapisał(a) Jokerek » 18.02.2013 01:32

admin napisał(a):Temat był już wałkowany wielokrotnie....
...Na każdym znanym mi forum jakiekolwiek linki do stron firmowych są zabronione...

Ale tu nie chodzi o linki do stron firmowych.
Takie z założenia powinny być kasowane.
Ale jeśli jeden forumowicz poleca jakiś jeden apartament (oczywiście mozna zwrócić uwagę czy nie 'poleca" tego apartamentu zbyt często) to forum znajdzie nabywców. Jeśli opisuje go z własnej autopsji (to widać i słychać), a nie tylko podaje linka - to może nie jest to tylko reklamodawca.
Rozumiem, że forum żyje w pewnym sensie z reklam.
Może zrobić tak, że jak ktoś do jej starej formy (bank kwater itp.) chciałby sie dostać to zmuszony zostałby przebrnąć przez pewien gąszcz reklam i wtedy dopuszczony do tego banku ???

anakin napisał(a):...Jestem mu niezmiernie wdzięczny za sporządzenie mojego portretu psychologicznego...
Pozdrawiam oczywiście serdecznie.

Z Twoim forumowym portretem psychologicznym to raczej nie ma problemu.
Zapracowałeś sobie nań przez te kilka lat na forum.
Przepraszać, za to że żyjesz (jak to gdzieś ostatnio napisałeś) to w Twoim wypadku byłaby lekka przesada.
Ale za to co z Twej winy napsułeś i zniszczyłeś na tym forum - w kilku wypadkach powinieneś mocno przepraszać.

Pozdrawiam oczywiście serdecznie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 18.02.2013 08:21

Bardzo fajny nowy nick.
Napieraj dalej.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 18.02.2013 09:06

agata22051979 napisał(a):Co zmienić? Postuluję, aby w temacie: „Pytania o apartamenty” można było wklejać linki do kwater, tak samo w „banku kwater”. Same tematy w swych tytułach sugerują, że będzie łatwo dotrzeć do informacji i o to chodzi w ogóle w takim narzędziu jak Internet.

Po co wklejać linki do kwater? W wątku "pytania..." ktoś zadaje pytanie o jakiś rejon i dostaje (lub nie) odpowiedź indywidualnie, od osoby która taką wiedzę ma. Jest pytanie, jest odpowiedź, likwiduje się tematy i posty typu " a ja polecam pierdupierdu..." Nie ma możliwości rozróżnienia, co jest polecaniem a co reklamowaniem. Wyznaczysz limity? Do 5ciu postów o jednych apartmanach- polecanie, powyżej -reklama?
agata22051979
Croentuzjasta

Postnapisał(a) agata22051979 » 18.02.2013 12:57

Bocian,
Bocian napisał(a): w wątku "pytania..." ktoś zadaje pytanie o jakiś rejon i dostaje (lub nie) odpowiedź indywidualnie, od osoby która taką wiedzę ma. Jest pytanie, jest odpowiedź...

Bocian, to jest tylko jedna z form poszukiwań informacji o apartamencie, a w zasadzie o apartamentach w rejonie. Ogólna forma. Ale zważ, że większość pytań dotyczy KONKRETNEJ oferty, konkretnego domu, konkretnego apartamentu. Ludzie po prostu pytają, a co sadzicie o tej kwaterze, czy ktoś w niej był, czy jest pleśń na umywalce, czy drzwiczki od lodówki skrzypią i dają linka. I co? Mają opisywać słownie kwaterę, bo nie można wkleić linku? Makabra i nieporozumienie. I już widzę, jak Ty czy ktoś (np. ja) googluję sobie w necie, szukam po opisie, dopasowuje zdjęcia, żeby danej osobie odpowiedzieć, co wiem na temat takiej oferty. Jeśli byłeś (byłam) tam 2/3/4 lata temu, to zapewniam, że mogę nazwy nawet nie pamiętać. Jesli tam byli znajomi i pokazywali zdjęcia, to NA PEWNO nie pamietam nazwy. I jedyne najłatwiejsze namierzenie, to namierzenie WZROKOWE. Większość z nas ma pamięć głównie wzrokową

Według mnie posty typu, cytuję: "Post polecający musi zawierać:
A. Dokładny opis w czytelnej formie (polskie znaki itp.) polecanej kwatery: położenie apartamentu, odległość od plaży i jej charakter (piasek/ skały/ żwir), jakie dojście (stromo/ płasko/ schody), odległość od sklepu, knajpy itp. atrakcji.
B. Wyposażenie apartamentu: czy jest lodówka/zamrażarka, klimatyzacja, wyposażenie kuchni, dostępny grill, taras, ogród jaki widok ogólny.
C. Okres w jakim spędziliśmy urlop w danym apartamencie. Dla ile osób jest apartament i cena za dobę lub okres w którym tam przebywaliśmy.
D. Mile widziane zdjęcia lub filmy z samego apartamentu jak i najbliższych okolic.
E. Zwierzęta: TAK/NIE"

bez wklejania linku, ubieranie w niepotrzebne słowa, zamiast danie linku, gdzie to wszystko jest podane jak na tacy, po prostu powtarzanie tych treści, jest po prostu marnowaniem czasu! To jest najprawdziwsze w świecie "pierdu pierdu..."

Odróżnienie reklamy od opinii indywidualnej nie jest trudne, zapewniam! Nie potrzeba żadnych kryteriów, tylko zdrowego rozsądku. Jeśli ktoś wkleja to samo 5 czy 10 razy, w odpowiedzi na różne zapytania różnych forumowiczów, pisze dlaczego poleca (lub nie), to jestem zdania, że po prostu chce tym forumowiczom pomóc. Nie doszukuję się w tym od razu reklamy. Szukamy opinii o danym miejscu, niezależnej opinii, tj. takiej, która pochodzi od osoby niezaangazowanej w dochód z tego najmu. Tylko Wy, którzy byliscie w danym miejscu, możecie być takim "niezależnym ekspertem". Jeśli apartament będzie miał 10, 15 czy 20 pozytywnych opinii z różnych ust, to widać, że po prostu jest doskonały! I tyle!

Jeszcze jedno, administrator pisał też, że nie zna żadnego forum, gdzie można wklejać linki firmowe, reklamowe. Ja też nie znam. I nie chcę, żeby to było takie forum. Wpis wkleja osoba niezależna! Oczywiście w regulaminie powinien zostać zapis, że nie można wklejać reklam. I jeszcze jedno, szukanie apartamentu to nie szukanie pralki czy telewizora, czy aparatu fotograficznego. Nie wystarczy wkleić markę i sygnaturę/numer artykułu, aby w googlu wyskoczyło od razu to, o co ktoś pyta. Są setki, dziesiątki willi Jadranka, Ana, Anna, Roza, Mare, itd., itp. Co więcej w tych samych miejscowościach. Kto zna ich adresy i właścicieli na pamięć?

Do admina: myślę, że po prostu demokratycznie zapytajmy społeczność forum, co o tym sądzi
I jeszcze jedno pytanie: czy zyski z reklam agencji wyświetlających się na marginesach, nagłówku i stopce generowane są poprzez rejestrację wejść z forum na stronę agenta? Jeśli tak, to rozumiem, dlaczego nie można wklejać linków. Wklejanie linków zmniejsza dochody z reklam, bo jeśli ktoś znajdzie kwaterę wskutek polecenia na forum, to nie wejdzie np. na casamundo. Wtedy właściciel nie zarobi. W tej sytuacji w pełni rozumiem pobudki i absolutnie ich nie krytykuję, wręcz akceptuję. Bo je rozumiem, nie jest to wówczas zwykłe utrudnianie życia innym, tylko czysty rachunek ekonomiczny. Właściciel ma święte i nienaruszalne prawo do maksymalizacji zysków.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 18.02.2013 18:47

agata22051979 napisał(a):Bocian, to jest tylko jedna z form poszukiwań informacji o apartamencie, a w zasadzie o apartamentach w rejonie. Ogólna forma. Ale zważ, że większość pytań dotyczy KONKRETNEJ oferty, konkretnego domu, konkretnego apartamentu.

Moim zdaniem, nie dotyczy. W wątku "pytania o apartamenty" ludzie oczekują ofert, nie pytają o konkretne domy. Podają rejon, gdzie chcieliby jechać. Ten wątek, był w jakimś zakresie moim pomysłem, Rikardo tak go nazwał, a on powinien nazywać się "na tacy podano" :lol: Ten wątek, miał nas ustrzec na forum, przed zakładaniem dziesiątków wątków "gdzie jechać?"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone