Bocian,
Bocian napisał(a): w wątku "pytania..." ktoś zadaje pytanie o jakiś rejon i dostaje (lub nie) odpowiedź indywidualnie, od osoby która taką wiedzę ma. Jest pytanie, jest odpowiedź...
Bocian, to jest tylko jedna z form poszukiwań informacji o apartamencie, a w zasadzie o apartamentach w rejonie. Ogólna forma. Ale zważ, że większość pytań dotyczy KONKRETNEJ oferty, konkretnego domu, konkretnego apartamentu. Ludzie po prostu pytają, a co sadzicie o tej kwaterze, czy ktoś w niej był, czy jest pleśń na umywalce, czy drzwiczki od lodówki skrzypią i dają linka. I co? Mają opisywać słownie kwaterę, bo nie można wkleić linku? Makabra i nieporozumienie. I już widzę, jak Ty czy ktoś (np. ja) googluję sobie w necie, szukam po opisie, dopasowuje zdjęcia, żeby danej osobie odpowiedzieć, co wiem na temat takiej oferty. Jeśli byłeś (byłam) tam 2/3/4 lata temu, to zapewniam, że mogę nazwy nawet nie pamiętać. Jesli tam byli znajomi i pokazywali zdjęcia, to NA PEWNO nie pamietam nazwy. I jedyne najłatwiejsze namierzenie, to namierzenie WZROKOWE. Większość z nas ma pamięć głównie wzrokową
Według mnie posty typu, cytuję: "
Post polecający musi zawierać:
A. Dokładny opis w czytelnej formie (polskie znaki itp.) polecanej kwatery: położenie apartamentu, odległość od plaży i jej charakter (piasek/ skały/ żwir), jakie dojście (stromo/ płasko/ schody), odległość od sklepu, knajpy itp. atrakcji.
B. Wyposażenie apartamentu: czy jest lodówka/zamrażarka, klimatyzacja, wyposażenie kuchni, dostępny grill, taras, ogród jaki widok ogólny.
C. Okres w jakim spędziliśmy urlop w danym apartamencie. Dla ile osób jest apartament i cena za dobę lub okres w którym tam przebywaliśmy.
D. Mile widziane zdjęcia lub filmy z samego apartamentu jak i najbliższych okolic.
E. Zwierzęta: TAK/NIE"bez wklejania linku, ubieranie w niepotrzebne słowa, zamiast danie linku, gdzie to wszystko jest podane jak na tacy, po prostu powtarzanie tych treści, jest po prostu marnowaniem czasu! To jest najprawdziwsze w świecie "pierdu pierdu..."
Odróżnienie reklamy od opinii indywidualnej nie jest trudne, zapewniam! Nie potrzeba żadnych kryteriów, tylko zdrowego rozsądku. Jeśli ktoś wkleja to samo 5 czy 10 razy, w odpowiedzi na różne zapytania różnych forumowiczów, pisze dlaczego poleca (lub nie), to jestem zdania, że po prostu chce tym forumowiczom pomóc. Nie doszukuję się w tym od razu reklamy. Szukamy opinii o danym miejscu, niezależnej opinii, tj. takiej, która pochodzi od osoby niezaangazowanej w dochód z tego najmu. Tylko Wy, którzy byliscie w danym miejscu, możecie być takim "niezależnym ekspertem". Jeśli apartament będzie miał 10, 15 czy 20 pozytywnych opinii z różnych ust, to widać, że po prostu jest doskonały! I tyle!
Jeszcze jedno, administrator pisał też, że nie zna żadnego forum, gdzie można wklejać linki firmowe, reklamowe. Ja też nie znam. I nie chcę, żeby to było takie forum. Wpis wkleja osoba niezależna! Oczywiście w regulaminie powinien zostać zapis, że nie można wklejać reklam. I jeszcze jedno, szukanie apartamentu to nie szukanie pralki czy telewizora, czy aparatu fotograficznego. Nie wystarczy wkleić markę i sygnaturę/numer artykułu, aby w googlu wyskoczyło od razu to, o co ktoś pyta. Są setki, dziesiątki willi Jadranka, Ana, Anna, Roza, Mare, itd., itp. Co więcej w tych samych miejscowościach. Kto zna ich adresy i właścicieli na pamięć?
Do admina: myślę, że po prostu demokratycznie zapytajmy społeczność forum, co o tym sądzi
I jeszcze jedno pytanie: czy zyski z reklam agencji wyświetlających się na marginesach, nagłówku i stopce generowane są poprzez rejestrację wejść z forum na stronę agenta? Jeśli tak, to rozumiem, dlaczego nie można wklejać linków. Wklejanie linków zmniejsza dochody z reklam, bo jeśli ktoś znajdzie kwaterę wskutek polecenia na forum, to nie wejdzie np. na casamundo. Wtedy właściciel nie zarobi. W tej sytuacji w pełni rozumiem pobudki i absolutnie ich nie krytykuję, wręcz akceptuję. Bo je rozumiem, nie jest to wówczas zwykłe utrudnianie życia innym, tylko czysty rachunek ekonomiczny. Właściciel ma święte i nienaruszalne prawo do maksymalizacji zysków.