Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No i nie wiem. Nie wiem, gdzie jechać.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ala_wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ala_wawa » 14.08.2010 22:51

Witam serdecznie wielbicieli Chorwacji. Niejednokrotnie korzystałam z Waszych porad na forum. Dzięki Wam odwiedziłam kilka lat temu wyspę Rab i dwa lata temu Tucepi. Obydwa miejsca zachwycające.

I szukam czegoś na ten rok. Wyjazd za kilka dni. Chcemy jechać "w ciemno" ale właśnie nie wiemy gdzie. Jedzie 2 dorosłych i 2 dzieci.
Szukam niedużej miejscowości ale położonej blisko większej miejscowości, tak żeby można było nadmorską promenadą przejść się na lody i na kolację i żeby było gdzie spacerować. Zależy mi też żeby plaża była częściowo zacieniona i czysta. Szukam czegoś pośredniego między Makarską a Tućepi.

Pod uwagę biorę (tylko czy słusznie?)
Baska Voda - ale chyba jednak za duża?
Marusici, Ruskamen - chyba nie będziemy mieli tam gdzie spacerować i trzeba będzie ruszyć samochód, żeby na spacer podjechac?
Orebić - podobno słabe plaże?
Primosten?
Brela - drogo?

Możecie doradzić? Na inne miasteczka też jestem "otwarta".

S
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 14.08.2010 23:14

Ja polecam Trpanj na Peljesacu,nieduza miejscowosc,jest gdzie spacerowac - 2 km promenady nad pieknym adriatykiem-plaze czyste z krystaliczna woda,do Orebica ok 20 km,niedaleko na ladna plaza Divna (ok 12 km ),w nocy slychac wycie kojotow.Doskonale miejsce na wypad do Dubrownika,Mostaru,na wodospady Kravica :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 15.08.2010 00:21

Tylko Brela spełnia wszystkie warunki włącznie z cieniem w odpowiednich miejscach :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.08.2010 09:34

kojotow

Szakali...
Baska Voda. W jedną stronę do Breli, w drugą do Baska Polje...
ala_wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ala_wawa » 15.08.2010 12:13

Dziękuję za Wasze opinie.
A oceńcie jeszcze te pomysły:
Primosten, Pakostane, Trpanj

Dziękuję
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.08.2010 12:14

Trpanj. Podstawowy argument-Pelješac. Moim zdaniem.
ala_wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ala_wawa » 15.08.2010 13:17

Tak Trpanj mi się podoba.
Boję się tyko tych kręt dróg na Półwyspie.

I chyba tam będę nieco uziemiona? Raczej słaba baza wypadowa?

I wybaczcie pytanie, ale na Półwysep dojadę mostem?

Dzięki
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.08.2010 14:02

ala_wawa napisał(a):A oceńcie jeszcze te pomysły:
Primosten, Pakostane, Trpanj

W miejscowości na T nie byłem, w obu miejscowościach na P byłem dwukrotnie
- obie polecam :D
ze wskazaniem na Primošten, bo blisko do Trogiru i Splitu,
choć Pakoštane też warte grzechu :wink:

PS Mostu na półwysep jeszcze nie ma - w budowie.
Dojedziesz promem lub lądem.

Obrazek
ala_wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ala_wawa » 15.08.2010 14:15

Bardzo dziękuję Januszu za tę mapkę.
Widzę, że prom w przypadku Trpanj to chyba jednak lepszy wybór. Prze BiH chyba bym nadrabiała drogi.

A czy mogłabym Cię prosić o porównanie Primośten i Pakostanu pod względem plaż (i ewentualnego cienia na plaży) oraz deptaków i innych ścieżek spacerowych?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.08.2010 14:45

ala_wawa napisał(a):A czy mogłabym Cię prosić o porównanie Primośten i Pakostanu pod względem plaż (i ewentualnego cienia na plaży) oraz deptaków i innych ścieżek spacerowych?

Zarówno w Pakoštane jak i w Primošten plaże są podobne, trochę bardziej łagodne w Pakoštane, najwięcej naturalnego cienia jest na plażach kempingowych,
Natomiast same miasteczka trochę się różnią zabudową i położeniem.

Pakoštane

Obrazek

Primošten
Ostatnio edytowano 13.04.2011 13:36 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
KAALA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAALA » 15.08.2010 18:03

Witaj,
jeśli podobało Ci się w Tucepi, to może Podgora??? Jest mniejsza, do Tucepi niedaleko, posiada piękną promenadę (wg mnie klimatem zbliżona do Breli), ma zacienione plaże.

Pozdrawiam,

A.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone