W Chorwacji prawa do transmisji wszystkich meczów są w rękach państwowej TV - HRT. Tutaj znajdziecie świeżutki (z 9 kwietnia br., a więc z wczoraj) artykuł ze szczegółami. Dla słabo rozumiejących chorwacki, podaję link do polskiego tłumaczenia, choć zastrzegam, że w automatycznym tłumaczeniu Google znajduje się sporo błędów.
Najważniejsze informacje, jakie znalazłem w artykule:
- wszystkie 64 mecze zobaczymy w drugim programie HRT, czyli w HTV 2
- wszystkie mecze "opowie" także drugi kanał chorwackiego państwowego radia, czyli HR 2
- wszystkie mecze będzie można obejrzeć również na urządzeniach mobilnych za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji HRTi.
Wygląda zatem na to, że Chorwaci nie urządzą żadnej hecy w stylu "transmisje tylko dla tych, którzy wykupią specjalny pakiet na czas trwania mistrzostw" (vide Polsat AD 2016) i mecze będzie można obejrzeć zarówno w apartmanowym telewizorze, jak i w konobie. Nie wiem, jak będzie działać ta aplikacja - czy nie tylko ona sama jest bezpłatna, ale także transmisje w niej pokazywane
Dodam, że w Polsce wszystkie mecze pokaże również państwowa TV - TVP. Wszystkie spotkania będą pokazywane na ogólnodostępnych kanałach TVP 1 i TVP 2, a także w internecie na sport.tvp.pl. Niemniej jednak, nie wiem, czy nie będzie blokady terytorialnej, tj. czy transmisja będzie możliwa do oglądania w internecie tylko z terytorium RP.
Dla jadących przez Austrię: wszystkie mecze pokaże austriacka TV państwowa - ÖRF, nie powinno być zatem problemu z obejrzeniem spotkań np. w Oekotelu w Graz
Może ktoś wie coś więcej na poruszone przeze mnie tematy - zachęcam wszystkich kibiców z cro.pl do dzielenia się wiedzą, która może być pomocna tym spośród nas, którzy będą kibicować zmaganiom reprezentacji podczas wakacji nad Jadranem.

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)