Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
patryk_85
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) patryk_85 » 11.06.2024 12:37

ziemniak napisał(a):@dids76 świetny pomysł, bo odcinek Žuta Lokva (A1) - Senj - Rovanjska (A1) jest bardzo malowniczy z świetnymi widokami na Rab i Pag.
02.jpg

To mi teraz daliście zagwozdkę. W wakacje będę jechał od Rijeki do Zadaru, planowałem jechać od Rijeki do Senj D8 (ten sam czas przejazdu co autostradą) aby w Žuta Lokva wjechać na autostradę i już dalej do Zadaru, a z tego co piszecie ominą mnie najciekawsze widoki?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.06.2024 13:10

patryk_85 napisał(a):To mi teraz daliście zagwozdkę. W wakacje będę jechał od Rijeki do Zadaru, planowałem jechać od Rijeki do Senj D8 (ten sam czas przejazdu co autostradą) aby w Žuta Lokva wjechać na autostradę i już dalej do Zadaru, a z tego co piszecie ominą mnie najciekawsze widoki?

Ja w tym roku będę dokładnie tak jechał, i to już drugi raz - tyle że w drugą stronę.

Od Senj do Rijeki widoczki też są, chociaż faktycznie nie tak spektakularne jak od Senj do ok. Karlobagu (dalej w stronę Zadaru też już szału ni ma, bo droga prowadzi nisko).

Za to super punkt widokowy masz na dojeździe z węzła Żuta Lokva do Senj. Nazywa się to twierdza Vratnik i widoczki są naprawdę zacne!
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 11.06.2024 13:13

adamosos napisał(a):
piekara114 napisał(a):
adamosos napisał(a):
piekara114 napisał(a):Zależy jak masz godziny my lotów, bo może się okazać, że nie 2 dni wycięte z życia, ale i tak 2 dni w plecy.
ale jak w plecy ??
loty są rano w niedzielę, z Katowic ~6:00 a z Zadaru ~8:00, ale odpada ~2x12h w samochodzie .
No to lux. Bo może być i tak, że wylot o 20, a powrót o 8 rano, więc i tak tcyh dwóch dni z tygodnia nie ma....

To fakt, zdarzało nam się już przylatywać na lunch (że trzeba było na pokój poczekać) i wylatywać wieczorem czyli in plus - kilka razy, natomiast raz straciliśmy dzień ponieważ wylot był o 23:50 :sm: no i w hotelu wylądowaliśmy ostatecznie nad ranem jakby 2 dnia wakacji. Z tym że my zwykle na 2 tygodnie więc strata relatywnie mniejsza. Zależy jakie linie obsługują loty wakacyjnych biur.

To jeszcze dopiszę - może się komuś przyda może nie - rezerwowałem auto przez booking, wyszła śmieszna cena za Opla Corse ~600 zł / 7 dni, do tego ubezpieczenie za niecałe 200zł (Zurich Insurance Europe AG) ale - udział własny 1200EUR oraz 1400EUR kaucji w wypożyczalni.
Napisałem do wypożyczalni i jak wezmę u nich pełne ubezpieczenie ze zniesionym udziałem własnym to zapłacę 112 EUR za to (kaucja wtedy to 200EUR). Czekam tylko jeszcze na info czy to jest 112EUR + moje obecne ubezpieczenie czy zamiast tego mojego tylko u nich te - 112 EUR. Ale dla świętego spokoju wezmę raczej to ze zniesionym udziałem. Jak się nic nie stanie to bez różnicy ale w razie W będzie zonk.

Gospodarz u którego nocujemy odpisał że poprzedni goście wyjeżdżają w sobotę więc ogarnie i możemy na kwadrat wbijać prosto z lotniska na śniadanie :sm:

Z ciekawości sprawdziłem na wrześniowy tydzień w Grecji - w Auto union__ 270EUR / tydzień, a przez booking podobna cena jak w Chorwacji ~800zł ale to samo z ubezpieczeniem - czyli znacznie taniej przez booking.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 12.06.2024 09:11

Marlowe1994 napisał(a):Jeśli chodzi o jazdę krajówkami to są one widokowe ale licz, że średnia to 50km/h. Mając np. 350km do przejchania to licz, że to ok 7h. Lepiej to połączyć z autocestą żeby zaliczyć i widoki i urwać czasu. Na bank lecąc autostradą, nie usłyszysz cykad jak otworzysz okno.

Ty już byłeś w tej Chorwacji?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 12.06.2024 09:54

.....
Ostatnio edytowano 25.08.2026 20:47 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 14.06.2024 19:59

leswac napisał(a):
te kiero napisał(a):
leswac napisał(a):Moi Drodzy

sezon turystyczny zawsze co roku jest "inny" zwłaszcza jego szczyt więc miesiące lipiec i sierpień są najgorsze z uwagi na ilość turystów a przede wszystkim przełom lipca i sierpnia. Więc nie przewidzimy co będzie w temacie korków i jak dynamiczna będzie sytuacja na trasie zwłaszcza okolice Lućko i Macelij........duży plus że nie ma przejść granicznych. :verryhappy:
ja natomiast od kilku lat praktykuje być na Lućko i Macelij w okolicy godzin 22.00-01.00. I od kilku lat nie mam problemu z korkami :verryhappy:
wyjazd z Poznania około 10.00 i bez napinki "podróż za jeden uśmiech" tak aby trafić na Lućko i Macelij w przedział godzinowy wyżej wymieniony. Do tej pory zawsze przejazd był płynny i szybki bez najmniejszych problemów i zbędnego stania. :hut:
ten sposób sprawdzał się u mnie jeszcze jak były przejścia graniczne i nie było strefy Shengen. :jupi:

jasne, jedynie jak masz app czy pokój dostępny od 14-15tej, to robi się problem, a nie wszyscy lubią "czekać" na plaży po takiej podróży;
z resztą co do przewidywań jak będzie po drodze pełna zgoda

tu się z Tobą również w pełni zgodzę......na szczęście ja nie mam takiego problemu bo pokój zawsze czeka na mnie od około 10.00 :proszedzieki: :proszedzieki: :proszedzieki:
Wyjeżdżając z domu około 10 rano pokój masz następnego dnia od 10 rana,hm to praktycznie cała doba w podróży. Dla mnie to by było nie mniejsza męczarnia jak stanie w korkach.Oczywiscie każdy ma inny organizm dla niektórych doba w aucie to nic takiego.Umnie po 10 do 12 godzin zaczyna już przychodzić zmęczenie,niestety pesela nie oszukam.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 16.06.2024 13:01

patryk_85 napisał(a):
ziemniak napisał(a):@dids76 świetny pomysł, bo odcinek Žuta Lokva (A1) - Senj - Rovanjska (A1) jest bardzo malowniczy z świetnymi widokami na Rab i Pag.
02.jpg

To mi teraz daliście zagwozdkę. W wakacje będę jechał od Rijeki do Zadaru, planowałem jechać od Rijeki do Senj D8 (ten sam czas przejazdu co autostradą) aby w Žuta Lokva wjechać na autostradę i już dalej do Zadaru, a z tego co piszecie ominą mnie najciekawsze widoki?

Jadąc E65 z Rijeki do Rovanjska można w tym miejscu kupić bardzo dobre małże prosto z morza, czasem trafić na świeże ostrygi.
44.27209893206004, 15.513165848384837, Uzgajalište Dagnji Hrvoje Grdovic
romman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) romman » 07.07.2024 08:36

Czesc,

Dawno nie byłem w Chorwacji w sezonie. Wybieram się za tydzień, Wyjazd w sobotę koło 6 rano z Katowic.
Czy trasa Czechy, Austria, Słowenia korkuje się w soboty czy da się przelecieć przez te kraje dość sprawnie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Alternatywnie biorę pod uwagę spokojną trasę przez Słowacje i Węgry, stąd pytanie.

R.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 07.07.2024 11:51

Jedz przez Slowacje i Wegry. Czechy i Austria jest szybsza gdy bedziesz jechal w nocy .
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.07.2024 13:15

romman napisał(a):Czesc,

Dawno nie byłem w Chorwacji w sezonie. Wybieram się za tydzień, Wyjazd w sobotę koło 6 rano z Katowic.
Czy trasa Czechy, Austria, Słowenia korkuje się w soboty czy da się przelecieć przez te kraje dość sprawnie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Alternatywnie biorę pod uwagę spokojną trasę przez Słowacje i Węgry, stąd pytanie.

R.

Najważniejsze pytanie: kupiłeś już austriacka winietę? Bo ją trzeba kupić minimum 2 tygodnie przed podróżą. Jak nie kupiłeś, to masz trasę wybraną.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.07.2024 13:19

....
Ostatnio edytowano 25.08.2026 20:48 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
Sebastianh13
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebastianh13 » 07.07.2024 13:27

R.[/quote]
Najważniejsze pytanie: kupiłeś już austriacka winietę? Bo ją trzeba kupić minimum 2 tygodnie przed podróżą. Jak nie kupiłeś, to masz trasę wybraną.[/quote]

Z tego co się orientuję, to wspomniana przez Ciebie karencja winiety austriackiej już jest nie aktualna.
Po prostu, kupujesz i jedziesz.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.07.2024 14:09

[....
Ostatnio edytowano 25.08.2026 20:48 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2024 09:20

cześć

czy coś się zmieniło w winietach w Austrii ??? zawsze kupowałem 1 dniową przed granicą austriacką tego samego dnia przed wjazdem na autostradę ?
tak było co roku czy nie wiem o jakiś zmianach ??? :|
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.07.2024 09:49

....
Ostatnio edytowano 25.08.2026 20:49 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi