Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[b]KORKI CZY PRZEZ BOŚNIĘ[/b]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Weiter
Podróżnik
[b]KORKI CZY PRZEZ BOŚNIĘ[/b]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 30.07.2007 14:01

Cześć!
Wybieram się do HR/Trogir w połowie sierpnia. Dziś dostałem info od kolegi z Koszalina, który pojechał tam w piątek (27.08.2007) drogą przez Austrię, Słowenię i dalej standardowo. Trasa zajęła mu 30 godzin !!!! z czego 13 godzin stał w korku od granicy ze Słowenią. Mówił, że przeszedł piekło. Zastanawia mnie obranie trasy przez Bośnię i Hercegowinę. Czy to dobry pomysł? Dziękuję za odpowiedzi i porady.

PS. Jedziemy w dwa auta, 4 dorosłych i 2 małych dzieci.
Pozdrawiam
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 30.07.2007 14:54

tak wygląda jazda w weekend. Jedź tak jak myślisz lub przez zachodnie Węgry: Moson-var, Szombathely. Lendava, Zagreb. Ale dalej też możesz trafić na korki przed tunelami Mała Kapela i Sv. Rok.
Spróbuj wyjechać tak aby granicę z Cro przejechać z niedzieli na poniedziałek
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 30.07.2007 16:27

Zgodnie z relacją kolegi, z 26/27 lipca wszystko było zapchane. Już od granicy Austria/Słowenia było gęsto a potem właściwie całą drogę do Trogiru stał w korku. Fakt, że był specyficzny dzień: zmiana turnusu przy końcówce miesiąca. Korki wtedy to norma i w Polsce. Dlatego trasa przez BH wydaje mi się logiczna. Pytanie tylko czy bezpieczna?
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 30.07.2007 16:32

widokowa i bezpieczna jeśli uważasz na znaki. W BiH aż niebiesko od milicji nawet w środku lasu. Warto posiadać kilka monet 5 E na wszelki wypadek.
W moim przypadku poskutkowało.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 30.07.2007 16:53

Ryszard_K napisał(a):widokowa i bezpieczna jeśli uważasz na znaki. W BiH aż niebiesko od milicji nawet w środku lasu. Warto posiadać kilka monet 5 E na wszelki wypadek.
W moim przypadku poskutkowało.

wszystko zależy jak trafisz ,jadąc w czerwcu minęliśmy jeden patrol z suszarką przed Banja Luką ...
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 30.07.2007 16:58

Danka, przez jakie większe miejscowości jechałaś? Szczególnie interesuje mnie trasa za Banja Luka.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 30.07.2007 17:06

Weiter napisał(a):Danka, przez jakie większe miejscowości jechałaś? Szczególnie interesuje mnie trasa za Banja Luka.

ja jechałam na południe więc Banja Luka -Jajce- Bugojno- Jablanica - Mostar

jeżeli chcesz dostać się do Trogiru to musisz dojechać do Bugojna , a potem , patrząc na mapę , odbić na Livno
Gregory
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregory » 30.07.2007 17:09

Witam,
Wracaliśmy do Polski przez BiH 21.07. Trasa była praktycznie pusta. Drogi kręte, czasami ograniczenia nawet do 20 km/h! Policji faktycznie pełno, zwłaszcza w okolicach zakazów. Mieliśmy jeden objazd, ale i tak bez stania w korkach. Widoki niezapomniane. Faktyczny czas przejazdu od Metkovic do Gradiszki przez Bania Lukę wyniósł nas ok. 6h. To mniej niż czas jaki nierzadko przychodzi spędzać w korkach w okolicach granic czy słynnych tuneli. Co do bezpieczeństwa to wszystko jest OK. Czasami tylko ciarki przechodzą na widok śladów wojny lub znaków ostrzegawczych o minach, ale jadąc drogą nic Ci nie grozi. Musisz przygotować się tez na napisy w cyrylicy.

Pozdrawiam
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.07.2007 17:09

Ja kiedyś naliczyłem w BiH ok. 15 patroli z "suszarkami" , jechałem już 3 razy w różne strony i chyba w tym roku tą trasą wrócę.
Ani razu mnie nie zatrzymali bo jechałem przepisowo, dzięki temu spalanie miałem niskie jak nigdy dotąd. Jedź śmiało, tylko nie zatrzymuj sie w lesie na "siusiu" bo często te tereny bywają zaminowane.
forum/viewtopic.php?p=151301#151301
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 30.07.2007 17:11 przez krakuscity, łącznie edytowano 1 raz
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 30.07.2007 17:11

Pytałem, bo droga na Livno wydaje się być słabej jakości (wg mapy).
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 30.07.2007 17:19

Czytając dotychczasowe posty, zaczynam nie rozumieć dlaczego ludzie ciągną przez Austrię i Słowenię? Skoro przez BH można bezpiecznie wolniutko PRZEJECHAĆ. A nie przestać w korku.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 30.07.2007 18:07

droga Bugojno- Livno jest całkiem dobra (nawierzchnia) ale jest trochę zakrętów i wzniesień. Kiedy ja jechałem (VI) była praktycznie pusta
Gregory
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregory » 30.07.2007 18:21

Jadąc w kierunku Banja Luki mieliśmy objazd (bardzo uprzejmie wskazał nam go na mapie policjant) i droga wg mapy była drugorzędna. Mile jednak byliśmy nią zaskoczeni. Wiodła przez tereny praktycznie niezabudowane, lekko górzyste, a jej jakości można tylko pozazdrościć!
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 02.08.2007 14:51

Pozostał mi jeden problem do rozwiązania. Nocleg na Węgrzech. Pisali o tym w wielu postach. Ale w wiekszości opisywano noclegi przy trasie nad Balatonem. A czy ktoś może podradić gdzie się zatrzymać na trasie Budapest-Paks? Bardziej by mi zależało na rejonach bliżej Budapesztu. Akurat wtedy wypadnie mi około 1000 km i trzeba odpocząć. Z góry dziękuję
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 02.08.2007 15:40

Proponuje zatrzymać się na nocleg już w BiH kilka kilometrów za granicą.
http://www.actros-pizzeria.com/pizzeria.html
Przerobiłem to w tym roku.
Żadnych problemów , a spanko pierwsza klasa. :D
POZDRAV!
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone