Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[b]KORKI CZY PRZEZ BOŚNIĘ[/b]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 06.08.2007 14:35

Fiolek - racja, troche dla mnie za daleko. Nocuję na pewno na Węgrzech.

Olole - myslałem o tej trasie, ale jednak wybrałem przez BIH. Chcę ominąć Zagrzeb. Dziś idę po mapki do sklepu.

Maryjka - w Chorwacji nie jest aż tak drogo. Mają tam supermarkety, gzie można kupić papu w raczej normalnych cenach. Nazywają się Konzum. :)

Dzięki wszystkim za info.
Pozdro
Gregory
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregory » 06.08.2007 17:31

quote: "w Chorwacji nie jest aż tak drogo. Mają tam supermarkety, gzie można kupić papu w raczej normalnych cenach. Nazywają się Konzum. :)"

Są też markety STUDENAC
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 06.08.2007 18:56

Jade do Stanici 7.09 i niestety wypada mi jazda z piątku na sobotę , też zastanawiam się nad trasą. Orientujecie się może czy korki weekendowe maleją we wrześniu?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.08.2007 19:11

KOL napisał(a):Jade do Stanici 7.09 i niestety wypada mi jazda z piątku na sobotę , też zastanawiam się nad trasą. Orientujecie się może czy korki weekendowe maleją we wrześniu?

We wrześniu nie masz sie co martwić, nie powinno być korków (chyba,że będą akurat jakieś roboty drogowe). Wiem to z doświadczenia.
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 06.08.2007 21:36

Kupiłem mapę, którą polecam dla wszystkich jadących tą trasą. Wydawnictwo Copernicus, "Chorwacja, Słowenia i BiH 1:500 000". Całe 10,60PLN. Bardzo przyzwoita mapka. Ale nie wiem czy "inwestycja" się opłaci w związku z pożarami szalejącymi w Cro. Mam nadzieję, że miną tak szybko, jak przyszły.

KOL - wydaje mi się, że nie masz się co przejmować ruchem we wrześniu tak jak napisał krakuscity. W przewodnikach również wymieniają jedynie czerwiec, lipiec i sierpień.
olole
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olole » 07.08.2007 06:46

Weiter - nie wiem w jakie dokładnie okolice Trogiru sie wybierasz, ale - w kwestii pożarów - mam nadzieję, że nie są to okolice zatoki Grebastica :?: :!: (to co prawda bliżej już Sibenika niż Trogiru)
Piękne piniowe lasy schodzące nad samo morze, pełne zapachu i "dudniące" cykadami (zawsze jak tamtędy jechałem przystawałem żeby sie tym rozkoszować) wypalone są do cna - krajobraz jak z filmów grozy i martwa cisza (to a propos cykad). Musiało to się stać raptem z tydzień temu, bo zaskoczył mnie ten widok dopiero w sobotę podczas powrotu do kraju. Wypalone także miejsce campingu nad morzem, ale co -co dziwne - pomiędzy kikutami spalonych drzew stoją tam znów namioty i samochody 8O :!: (pewnie teraz darmowo i to niektórych skusiło)
Jak wyjeżdżałem "ochłodziło" się do 30C po przejściu nocnego frontu burzowego z deszczem (jedyny deszcz przez 2 tyg - trwał całe 20 min.!), więc pewnie zagrożenie pożarowe troche zmalało.
Pozdrawiam :lol:
P.S. A propos aktualnych map - bardzo dobrze sprawdziły mi się mapy dołączane ostatnio do wtorkowych wydań "Gazety Wyborczej" - miałem ze sobą Corwację, Słowację i Austrię - dokładne i aktualne. Kawał BiH też "łapie" się na mapie Chorwacji a skala i dokładność znacznie lepsza, bo 1:310000. Cena też - razem z "GW"- 2,99 PLN. Polecam !
(chyba mają je jeszcze w archiwum wydawnictw "Wyborczej" na Czerskiej)
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 07.08.2007 13:57

Olole - Dokładnie jadę na Ciovo. Nie mam żadnej wiedz na temat zagrożenia pożarowego w tym miejscu. Pewno takie samo jak i w innych częściach Chorwacji. Został mi jeszcze tydzień, więc może się uspokoi. Albo wypali się to co miało wypalić, albo spadnie deszcz (raczej to pierwsze jest bardziej realne).

A co do mapek z GW to nie czytuję tej gazety, więc nie wiedziałem o mapach. Pewno poświęciłbym kapitał wielkiej wartości 2,99PLN na zakup. :lol:

Pzdr
Sicario
Odkrywca
,

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sicario » 08.08.2007 11:31

Siemanko!
Ja też się wybieram niedługo do cro , dokładnie do Zivogosci , lecimy przez SK HUN i BH trasą przez Bania Lukę, Mostar najprawdopodobniej! Mam zdjęcia z BH z trasy i są niesamowite !
W maju jechał tą trasa mój znajomek i bardzo poleca-jechał seicento van-em i nie narzekał !Jeśli ktos chce to pedeślę na mailona!
Pzdr
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 08.08.2007 12:47

Tą trasą wracaliśmy w tamtym roku do domu z Żivogosce B.
potwierdzam super trasa, widoki przepiękne :lol: :lol: :lol:
Weiter
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Weiter » 10.08.2007 07:02

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Odezwę się po powrocie. Od jutra URLOP!!! :D :D :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 10.08.2007 07:21

To szczęśliwej podróży i tak "dalej" ( und so Weiter :D )
Sicario
Odkrywca
.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sicario » 11.08.2007 10:59

Weiter napisał(a):Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Odezwę się po powrocie. Od jutra URLOP!!! :D :D :D

To jak juz wrócisz napisz o trasie i wogóle, czekamy !!!
No i oczywiście udanego wypoczynku!!
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

[b]KORKI CZY PRZEZ BOŚNIĘ[/b] - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone