napisał(a) olole » 07.08.2007 06:46
Weiter - nie wiem w jakie dokładnie okolice Trogiru sie wybierasz, ale - w kwestii pożarów - mam nadzieję, że nie są to okolice zatoki Grebastica

(to co prawda bliżej już Sibenika niż Trogiru)
Piękne piniowe lasy schodzące nad samo morze, pełne zapachu i "dudniące" cykadami (zawsze jak tamtędy jechałem przystawałem żeby sie tym rozkoszować) wypalone są do cna - krajobraz jak z filmów grozy i martwa cisza (to a propos cykad). Musiało to się stać raptem z tydzień temu, bo zaskoczył mnie ten widok dopiero w sobotę podczas powrotu do kraju. Wypalone także miejsce campingu nad morzem, ale co -co dziwne - pomiędzy kikutami spalonych drzew stoją tam znów namioty i samochody

(pewnie teraz darmowo i to niektórych skusiło)
Jak wyjeżdżałem "ochłodziło" się do 30C po przejściu nocnego frontu burzowego z deszczem (jedyny deszcz przez 2 tyg - trwał całe 20 min.!), więc pewnie zagrożenie pożarowe troche zmalało.
Pozdrawiam
P.S. A propos aktualnych map - bardzo dobrze sprawdziły mi się mapy dołączane ostatnio do wtorkowych wydań "Gazety Wyborczej" - miałem ze sobą Corwację, Słowację i Austrię - dokładne i aktualne. Kawał BiH też "łapie" się na mapie Chorwacji a skala i dokładność znacznie lepsza, bo 1:310000. Cena też - razem z "GW"- 2,99 PLN. Polecam !
(chyba mają je jeszcze w archiwum wydawnictw "Wyborczej" na Czerskiej)