Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORCULA - powracać czy nie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbychuB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychuB » 08.07.2007 23:27

KORCULA - wyspa, okolice i miasto. Za i przeciw. Powracać czy nie. Co jest tam takiego aby choć raz się tam wybrać lub nigdy nie powrócić. ZAPRASZAM
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 08.07.2007 23:47

zbychuB napisał(a):KORCULA - Powracać czy nie. Co jest tam takiego aby choć raz się tam wybrać lub nigdy nie powrócić. ZAPRASZAM

Jedź i nie wracaj. Jak pojedziesz to zobaczysz. :D
kobe74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobe74 » 09.07.2007 10:00

Korczula :)
Warto pojechać a zobaczyć miejsca w których można sie zakochać na zabój . Sporo ciekwych miejsc do zobaczenia. Blisko na Peljesac , do Orebica . W okolicy sporo uroczych małych wysepek na których mozna spędzic czas odcietym zupełnie od świata . W mieście kilka ciekawych zabytków , festiwale , na poczatku września bitwa morska na kanale peljesackim ........ i wiele wiele innych atrakcji .... Gorąco polecam
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 09.07.2007 10:46

Jeździmy na wyspę Korcule od kilku lat i jakoś nam się nie znudziła.
Muszisz tylko pamiętac , że od Ciebie zależy czy będziesz się nudził czy nie.
Ja osobiście polecam małą miejscowość Zavalaticę.
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 09.07.2007 11:49

Moja ksiegowa jest z Korčuli i nasz kum..goraco polecam..ale jak jest napisane wyzej tylko od was zalezy jak spedzicie czas. :)
zbychuB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychuB » 10.07.2007 21:56

Bardzo się cieszę, że padła nazwa Zavalatica, tam właśnie wykupiliśmy apartament. Moje dotychczasowe doświadczenia z pobytu w Chorwacji mogę ocenić na piątkę z plusem. Po troszę cieszę się, że nikt z Was nie wypowiedział się negatywnie o tym terenie. Ale czy można wypowiadać się źle o Chorwacji, o ludziach, atmosferze i ślicznych okolicach. Podpowiedzcie mi, czy można wypożyczyć gdzieś w okolicy Zavalatica łódkę czy może ponton aby trochę popływać, chcę zabrać mały silnik spalinowy, na tyle mam jeszcze miejsca w samochodzie.
I jeszcze małe pytanko, .... po długiej drodze z centrum Polski, na wyspę promem ze Splitu czy może na maksa drogą poprzez półwysep?
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 11.07.2007 08:54

zbychuB napisał(a):Bardzo się cieszę, że padła nazwa Zavalatica, tam właśnie wykupiliśmy apartament. Moje dotychczasowe doświadczenia z pobytu w Chorwacji mogę ocenić na piątkę z plusem. Po troszę cieszę się, że nikt z Was nie wypowiedział się negatywnie o tym terenie. Ale czy można wypowiadać się źle o Chorwacji, o ludziach, atmosferze i ślicznych okolicach. Podpowiedzcie mi, czy można wypożyczyć gdzieś w okolicy Zavalatica łódkę czy może ponton aby trochę popływać, chcę zabrać mały silnik spalinowy, na tyle mam jeszcze miejsca w samochodzie.
I jeszcze małe pytanko, .... po długiej drodze z centrum Polski, na wyspę promem ze Splitu czy może na maksa drogą poprzez półwysep?

Po pierwsze w jakim terminie chcesz jechać. Bo mogę pomóc w załatwieniu łódki.
Płynięcie promem ze Splitu jest bez sensu, strasznie długo i b. drogo.
Droga przez półwysep tez jest nie najlepszym pomysłem.
Proponuje prom z Dvernika na Korcule, płynie ok 2 h, cena auto +2 osoby ok 190kun
Podaje link:

http://www.korcula.net/grad/pitanja/q13.htm
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 20.07.2007 12:01

daisykf napisał(a):Jeździmy na wyspę Korcule od kilku lat i jakoś nam się nie znudziła.
Muszisz tylko pamiętac , że od Ciebie zależy czy będziesz się nudził czy nie.
Ja osobiście polecam małą miejscowość Zavalaticę.

Hej, hej!
Ja z takim pytankiem:
skoro od wielu lat jezdzicie na Korcule, na pewno mozecie napisac pare slow o wyspie ogolnie.
Bedziemy na Peljescu, mamy zamiar odwiedzic miasto Korcula (bez samochodu). Zastanawialam sie czy nie byloby warto zrobic drugiej wycieczki (juz z samochodem) i zobaczyc najciekawsze miejsca na wyspie.
Chodzi mi o propozycje ladnych, ciekawych miejsc, o konkrety...
To co, napiszecie cos :?:

Z gory dziekuje i pozdrawiam :D
adriada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriada » 20.07.2007 12:40

A moze macie jakies namiary na apartament (2 osoby) na odludziu? :-) Na Korculi rzecz jasna. Jedziemy autem wiec odleglosci nam niestraszne (oczywiscie w granicy rozsadku ;-)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 20.07.2007 18:52

adriada napisał(a):A moze macie jakies namiary na apartament (2 osoby) na odludziu? :-) Na Korculi rzecz jasna. Jedziemy autem wiec odleglosci nam niestraszne (oczywiscie w granicy rozsadku ;-)

Chcesz - masz:
Podaje mail:
daisy----ibles.waw.pl
mogę pomóc
bjk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bjk » 31.07.2007 09:45

Mam pytanie w sprawie korculi. Jedziemy w ciemno 08.08 i chcemy złapać coś na miejscu - z tego co rozeznałam temat, to nie powinno byc większego problemu. Ale mam pytanie czy na korczuli jest jakiś kemping lub ośrodek gdzie jest boisko do plażówki, rowerki wodne, zjeżdżalinie dla dzieci. Lubimy ustronne miejsca na zakwaterowanie i ustronne plażę, ale dobrze byłoby wiedzieć, w jakiej miejscowaości jest trochę cywilizacji. Proszę o podpowiedzi na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Pozdrawiam - Basia.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.07.2007 10:22

kobe74 napisał(a):na poczatku września bitwa morska na kanale peljesackim ........ i wiele wiele innych atrakcji .... Gorąco polecam

Możesz rozwinąć temat tej bitwy bo akurat w tym okresie będę się szwędolił w rejonie Korcula - Peljesać :lol: Może uda mi się zrobić mały fotoreportaż z tej bitwy, bo w torbie tele 300 mm leży i czeka na okazje :lol: :wink:
kobe74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobe74 » 31.07.2007 11:30

Rysio napisał(a):
kobe74 napisał(a):na poczatku września bitwa morska na kanale peljesackim ........ i wiele wiele innych atrakcji .... Gorąco polecam

Możesz rozwinąć temat tej bitwy bo akurat w tym okresie będę się szwędolił w rejonie Korcula - Peljesać :lol: Może uda mi się zrobić mały fotoreportaż z tej bitwy, bo w torbie tele 300 mm leży i czeka na okazje :lol: :wink:

ciężko powiedzieć mi cos dokładnie bo tak pechowo wybieram terminy pobytu że trfaiam tam juz po zabawie :) jężeli mnie pamięć nie myli to jest to bitwa w której brali udziała wenecjanie a bitwa toczyła się o wpływy na kanale peljeśackim. kolorowe stoje , abordaż itp . Na zdjęciach wygląda naprawde ciekawie . Żeałuje że w tym roku znowu sie spóznie bo bedę tam dopiero od 8 września a bitwa jest chyba w pierwszym tygodniu rujna :) no cóz trzeba na bieżąco śledzis strony informacyjne Korczuli tam napewno niedługo pojawia sie aktualne wiadomości na temat tego wydarzenia> Pozdrov
bjk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bjk » 31.07.2007 19:01

Czy joś mi podpowie?? Please.
bjk napisał(a):Mam pytanie w sprawie korculi. Jedziemy w ciemno 08.08 i chcemy złapać coś na miejscu - z tego co rozeznałam temat, to nie powinno byc większego problemu. Ale mam pytanie czy na korczuli jest jakiś kemping lub ośrodek gdzie jest boisko do plażówki, rowerki wodne, zjeżdżalinie dla dzieci. Lubimy ustronne miejsca na zakwaterowanie i ustronne plażę, ale dobrze byłoby wiedzieć, w jakiej miejscowaości jest trochę cywilizacji. Proszę o podpowiedzi na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Pozdrawiam - Basia.
kobe74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobe74 » 31.07.2007 21:38

bjk napisał(a):Czy joś mi podpowie?? Please.
bjk napisał(a):Mam pytanie w sprawie korculi. Jedziemy w ciemno 08.08 i chcemy złapać coś na miejscu - z tego co rozeznałam temat, to nie powinno byc większego problemu. Ale mam pytanie czy na korczuli jest jakiś kemping lub ośrodek gdzie jest boisko do plażówki, rowerki wodne, zjeżdżalinie dla dzieci. Lubimy ustronne miejsca na zakwaterowanie i ustronne plażę, ale dobrze byłoby wiedzieć, w jakiej miejscowaości jest trochę cywilizacji. Proszę o podpowiedzi na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Pozdrawiam - Basia.

na Korczuli jest kilka bardzo fajnych i ustronnych miejsc całkiem niedaleko od cywilizacji. Szkoda że nie jestem w satnie pomóc w kwesti rozrywki dla dzieci ale mysle że nie powinniści miec z tym problemu .
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone