Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula czy brac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tokamo
Autostopowicz
Korcula czy brac

Nieprzeczytany postnapisał(a) tokamo » 08.06.2009 19:38

cześć

mam napiety harmonogram co lepiej zwiedzic korcule czy brac?
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 08.06.2009 19:41

Bracz,tylko Bracz :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.06.2009 20:47

Jeśli masz tylko 1 dzień, to najwyżej możesz zobaczyć miasto Korčulę.... (też dużo zależy od tego, gdzie stacjonujesz)... Nie myśl, że w ciągu jednego dnia możesz zobaczyć wyspę (którąkolwiek); na Braču trzeba połazić (sama wędrówka do pustelni Blaca to już pół dnia...a przecież nie chodzi o to, by coś robić "biegusiem")....jazda od miasteczka do miasteczka nie bardzo ma sens; miasteczka na Braču nie są jakimiś szczególnymi perełkami (w skali całego hr wybrzeża). Jeśli chodzi o bračkie miasteczka nie zobaczysz w nich nic, czego nie mógłbyś zobaczyć na innych wyspach; tam trzeba polazić po wiochach zapadłych ... w naturza się poszwędać (na tym polega cały urok Brača). A na to na jednodniowej wycieczce nie ma czasu.
Natomiast na Korčuli, jak zobaczysz samo miasteczko to jest już coś (i na początek wystarczy; na "rozsmakowanie", żeby kiedyś wrócić i powczasować się" na wyspie). Miasteczko Korčula to cel, który nadaję się na jednodniową wycieczkę.
Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 08.06.2009 21:00

Brac : Korcula - remis :?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.06.2009 17:03

Jednak , ze względu na bogatszy folklor i lepsze wina ... wygrywa KORCULA :D

http://www.marcopolofest.hr/en/index.html
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 11.06.2009 22:04

Miasto Korcula na jeden dzień, wyspa Brac na pewno na dłużej.. :D
Wyspa jest piękna ,ale trzeba ja całą zobaczyć, by wyrobić sobie o niej zdanie :)
Na Korculi widziałam tylko miasto Korcula, więc nie wypowiadam się w tej kwestii :)
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 11.06.2009 22:08

Korcula to w zasadzie tylko jedno miasto, więc nie ma co tam zostawać na dłużej niż 1 dzień. Natomiast Brac jest nafaszerowny atrakcjami : Supertat, plażowanie na Bolu itd. Więc w tej "bitwie" wygrywa zdecydowanie Brac. :roll: Ale w "chorwackiej bitwie" i tak wygra Hvar. ":lol:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.06.2009 09:34

[quote="ines"]Miasto Korcula na jeden dzień, wyspa Brac na pewno na dłużej.. :D
------------------------------------------------------------------------------------
... Korcula na jeden dzień , ponieważ kolezanka tylko jeden tam spędziła ... Zobaczymy co powie po wakacjach :?
... Na Korculi jest dziesięć razy więcej klap niż na Bracu :wink: :D
Oto jedna z nich ...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 12.06.2009 10:09

larry123 napisał(a):Korcula to w zasadzie tylko jedno miasto, więc nie ma co tam zostawać na dłużej niż 1 dzień. Natomiast Brac jest nafaszerowny atrakcjami : Supertat, plażowanie na Bolu itd. Więc w tej "bitwie" wygrywa zdecydowanie Brac. :roll: Ale w "chorwackiej bitwie" i tak wygra Hvar. ":lol:

Korczula ma do zaoferowania zdecydowanie więcej niż tylko jedno miasto
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.06.2009 11:03

larry123 napisał(a): Ale w "chorwackiej bitwie" i tak wygra Hvar. ":lol:

... To w Twojej reżyserii i scenariuszu ... Wg mnie , to conajmniej równe szanse ma Cres , Lastovo i Dugi Otok ... nie wspominając już o Mljecie :D
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 12.06.2009 11:52

yskyerka napisał(a):
larry123 napisał(a):Korcula to w zasadzie tylko jedno miasto, więc nie ma co tam zostawać na dłużej niż 1 dzień. Natomiast Brac jest nafaszerowny atrakcjami : Supertat, plażowanie na Bolu itd. Więc w tej "bitwie" wygrywa zdecydowanie Brac. :roll: Ale w "chorwackiej bitwie" i tak wygra Hvar. ":lol:

Korczula ma do zaoferowania zdecydowanie więcej niż tylko jedno miasto

Chociażby jeszcze Lumbarda z piaszczystą plażą :P
sword32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sword32 » 19.06.2009 18:25

Ciekawe jest to co piszesz larry123, mam wrażenie, że wiedzę na temat Korculi czerpiesz z mapy samochodowej. Korcula to zdecydowanie więcej niż jedno miasto (nomen omen o takiej samej nazwie) i zdecydowanie różna od Brac.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 19.06.2009 19:10

mkm napisał(a):
ines napisał(a):Miasto Korcula na jeden dzień, wyspa Brac na pewno na dłużej.. :D
------------------------------------------------------------------------------------
... Korcula na jeden dzień , ponieważ kolezanka tylko jeden tam spędziła ... Zobaczymy co powie po wakacjach :?
Oto jedna z nich ...

Pisałam o mieście Korcula..dla mnie jeden dzień w tym miasteczku wystarczył na zwiedzanie, choć uważam, że warte by zostać tam dłużej..Co do wyspy się nie wypowiadam..Mkm już daj spokój tym przytykom..nudne się to robi :D :?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.06.2009 20:26

ines napisał(a):
mkm napisał(a):
ines napisał(a):Miasto Korcula na jeden dzień, wyspa Brac na pewno na dłużej.. :D
Oto jedna z nich ...

Pisałam o mieście Korcula..dla mnie jeden dzień w tym miasteczku wystarczył na zwiedzanie, choć uważam, że warte by zostać tam dłużej..Co do wyspy się nie wypowiadam..Mkm już daj spokój tym przytykom..nudne się to robi :D :?

... Ale ja bardzo lubię przytykać ... I to bez złośliwości :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.06.2009 22:34

Poczekajcie, o ile ja dobrze rozumiem to Tokamo pyta o "zwiedzanie", zatem mam wrażenie, że "rozchodzi się" raczej o jednodniową wycieczkę (chyba, że moja interpretacja jest niewłaściwa)...
Nikt tutaj nie twierdzi, że "Korčula to tylko jedno miasto" i nic więcej.
Ale co więcej można zobaczyć prócz jednego miasta mając do dyspozycji kilka godzin?
Brač tym różni się od Korčuli, że nie ma takiej perełki jakim jest m. Korčula, a w ciagu jednego dnia wyspy zobaczyć (czy "zwiedzić") nie można. Dlatego uważam, że "zwiedzanie" Brača w ciągu kilku godzin naprawdę mija się z celem. Natomiast na Korčuli zwiedzenie jej pięknej stolicy jest do zrobienia w jeden dzień i ma to sens.
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone