Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kontrola stacji paliw 2015 - czyli..

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak

Postnapisał(a) Zbyszko666 » 31.03.2015 22:14

gdzie paliwo jest do "kitu" i nie spełnia wymagań.

Może u siebie znajdziecie ową stację.

Kod: Zaznacz cały
Dolnośląskie
Wrocław, PKN ORLEN SA nr 80, ul. B. Krzywoustego 172
Wałbrzych, PKN ORLEN SA nr 536, ul. Wieniawskiego 68
Twardogóra, PKN ORLEN SA nr 4349, ul. Wielkopolska 56
Zgorzelec, PKN ORLEN SA nr 169, ul. Warszawska 30A
Zgorzelec, PKN ORLEN SA nr 109, ul. Słowiańska 1

Kujawsko-Pomorskie
Plewno, NAZARET Sp. z o.o., Plewno 7A, Bukowiec

Lubelskie
Skierbieszów, Stacja Paliw Skierbieszów Jerzy Sajon, ul. Cmentarna 18
Świdnik, PKN ORLEN SA nr 774, ul. Lotników Polskich 60
Świdnik, PAJERO Sp. z o.o., KOL. HORBÓW 29C
Bystrzyca, PPHU "Latoch Firma" Stanisław Latoch, Wojcieszków
Świdnik, AS 24 Polska, ul. Piasecka 20

Lubuskie
Kożuchów, FHU MAD Sp. z o.o., ul. Koszarowa 2
Zielona Góra, FHU MAD Sp. z o.o., ul. Elektronowa 9

Łódzkie
Brzeziny, LEMI PHU L. Miedziński, M. Ruciński s.j., ul. Kilińskiego 11/13
Adamka, KARBURANT Sp. z o.o., Zadzim
Piątek, PKN ORLEN SA nr 1266, ul. Rynek 1
Radomsko, FH ROMEX Roman Muszkiet, ul. Sucharskiego 42
Radomsko, Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Piastowska 28
Wróblew, PHU ŻAK Mariusz Żaczek, WRÓBLEW 73/34

Małopolskie
Nowy Sącz, PKN ORLEN SA nr 238, ul. Tarnowska 32
Koszyce, TANK-CHEM, ul. Przedmieście 7
Krościenko, PKN ORLEN SA nr 426, ul. Jagiellońska
Kraków, Shell Polska Sp. z o.o., ul. J. Conrada 33
Zakopane, PKN ORLEN SA nr 1317, ul. Na Ustupie

Mazowieckie
Błędów, FHU AGROPOL Janusz Kawęczyński, Dąbrówka Stara 20
Warszawa, Statoil Fuel & Retail Polska Sp. z o.o., ul. Conrada 29B
Niegów, Stacja Paliw Zbigniew Łazicki, ul. Handlowa 15
Wyszków, ROTRANS PT-H TADEUSZ PAWEŁ ROJEK, ul. Serocka 1
Domanice Kolonia, PH BARPA, Domanice Kolonia 58
Płock, KARBURANT Sp. z o.o., ul. Bielska 60
Korczew, PHU JUWO W. Omelańczuk, J. Gochnio Sp.j, ul. Przemysłowa 1
Marki, UNIGAZ MARCZAK i PRZYBYSZ S.J., ul. Fabryczna 84 (fr. Orlen)
Sulejówek, "FORMUŁA 44" MICHAŁ PEŁKA, ul. Okuniewska 65

Opolskie
Krzanowice, OKTAN Sp. z o.o., ul. Armii Ludowej 51, Czarnowąsy (part. BP)

Podkarpackie
Strzyżów, PKN ORLEN SA nr 1271, ul. Sobieskiego 1
Widełka, PPHU KORDIAN STACJA RESGAZ Tomasz Nowak, Widełka 803
Mielec, EKOSPID SC, ul. Sienkiewicza 134
Rzeszów, Starter Sp. z o.o. Sp.k., ul. Przemysłowa 13

Podlaskie
Bielsk Podlaski, MLEKOVITA Sp. z o.o., ul. Wojska Polskiego 52
Białystok, PRONAR Sp. z o.o., ul. Kombatantów 4
Koce Basie, MARCIN GNATOWSKI - STACJA PALIW KOCE BASIE 3A, Winna-Chroły

Pomorskie
Gdańsk, AGA-OIL, ul. Rzęsna 3

Śląskie
Jankowice, Spec Oil Ryszard Kowalski, Czesław Kowalski, Jan Noga Sp.j., ul. Nowa 1
Wieszowa, PW TRANSLIS Henryk Lis, ul. Wolności 21
Kaczyce, Transport Towarowy Eksport - Import MARZOLL, ul. Stalmacha 2b
Przybędza, TANK-ZEL J.K. Zelek Sp. j., ul. Cesarka 1
Wodzisław Śląski, Shell Polska Sp. z o.o., ul. Rybnicka 15
Mysłowice, PH-U TRANS-OIL Sp. z o.o., ul. Mikołowska 31
Woźniki, Petrogrega Sp. z o.o, ul. Koziegłowska 52
Romanów, Petrogrega Sp. z o.o., 42-260 Kamienica Polska
Olsztyn, Petrogrega Sp. z o.o., ul. Narcyzowa 3

Świętokrzyskie
Gołębiów, Handel-Usługi Pietruszka Marian
Końskie, CZESŁAW MISZTAL "MITRANS", ul. Fabryczna 3

Warmińsko-mazurskie
Kalinowo, Auto-Gaz Paweł Głębocki, ul. Marii Konopnickiej 8

Wielkopolskie
Komorniki, Spółdzielnia Kółek Rolniczych, ul. Zakładowa 1
Wronki, STACJA PALIW A. MUSZYŃSKI, W. STACHOWIAK S.J., al. Wyzwolenia 120A
Stawiszyn, MT-EX Sp. z o.o. 62-820, ul. Szosa Pleszewska
Stawiszyn, Dystrybucja Produktów Naftowych EKO-JAZ, ul. Szosa Konińska
Skulsk, Jan Operacz Zakład Produkcyjno-Handlowy ABM, ul. Targowa 2
Żelazków, PETRO-NOM Michał Nogala, Żelazków 122
Jarocin, BIREX FUH Radosław Banaszyński, ul. Powstańców Wielkopolskich 1
Zasutowo, PKN ORLEN SA nr 4140, ul. Kwiatowa 1

Zachodniopomorskie
Ustowo, Przedsiębiorstwo Handlowe HL LESZEK HASIEWICZ
Postomino, AGRON Sp. z o.o.
Dębno, Firma DEC A.B.Z. DEC S.J., ul. Chojeńska 42

cała lista dostępna tu:

http://www.uokik.gov.pl/download.php?plik=14861
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 06.04.2015 22:11

Chyba już kiedyś kaszubski zalinkował tą tabelę. Jak widać o wiele większy problem mogą mieć posiadacze diesli.
piotrekbeti
Cromaniak
Re: Aktualne ceny paliwa

Postnapisał(a) piotrekbeti » 26.05.2018 18:49

Bodajże w zeszłym roku NIK albo inna instytucja podał ile średnio oszukują dystrybutory na stacjach w Polsce. 5 procent na korzyść stacji. Tankujesz 40 litrów płacisz za 40 litrów a dostajesz ile? 38. I co ? I nic. Taki standard w tym kraju że każdy chce oszukać i zarobić. Kiedyś miałem na Shellu przypadek że weszło 3 litry więcej niż bak w aucie? Reklamacja, awantura, Policja, i dostałem odpowiedź że firma Honda nie legalizuje pojemności zbiorników paliw a oni na stacji co 8 lat mają legalizacje z Powiatowego Instytutu Miar i Legalizacji i mogę ich w dupę cmoknąć. Bo co im zrobisz? Ale gdy jechałem tam ostatnio to krzaki na stacji wyższe niż budynek. Rynek i kierowcy sami to zweryfikowali. A w Austrii pewnie walą takie miliony kar że nikt nie oszukuje przy pompie.
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 26.05.2018 18:54

piotrekbeti napisał(a):Bodajże w zeszłym roku NIK albo inna instytucja podał ile średnio oszukują dystrybutory na stacjach w Polsce. 5 procent na korzyść stacji. Tankujesz 40 litrów płacisz za 40 litrów a dostajesz ile? 38. I co ? I nic. Taki standard w tym kraju że każdy chce oszukać i zarobić. Kiedyś miałem na Shellu przypadek że weszło 3 litry więcej niż bak w aucie? Reklamacja, awantura, Policja, i dostałem odpowiedź że firma Honda nie legalizuje pojemności zbiorników paliw a oni na stacji co 8 lat mają legalizacje z Powiatowego Instytutu Miar i Legalizacji i mogę ich w dupę cmoknąć. Bo co im zrobisz? Ale gdy jechałem tam ostatnio to krzaki na stacji wyższe niż budynek. Rynek i kierowcy sami to zweryfikowali. A w Austrii pewnie walą takie miliony kar że nikt nie oszukuje przy pompie.

Pracowałem kilka lat na stacji. Koncernowej. Nie ma takiej możliwości aby tak dystrybutor oszukiwał.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2018 19:22

piotrekbeti napisał(a):Bodajże w zeszłym roku NIK albo inna instytucja podał ile średnio oszukują dystrybutory na stacjach w Polsce. 5 procent na korzyść stacji. Tankujesz 40 litrów płacisz za 40 litrów a dostajesz ile? 38. I co ? I nic. Taki standard w tym kraju że każdy chce oszukać i zarobić. Kiedyś miałem na Shellu przypadek że weszło 3 litry więcej niż bak w aucie? Reklamacja, awantura, Policja, i dostałem odpowiedź że firma Honda nie legalizuje pojemności zbiorników paliw a oni na stacji co 8 lat mają legalizacje z Powiatowego Instytutu Miar i Legalizacji i mogę ich w dupę cmoknąć. Bo co im zrobisz? Ale gdy jechałem tam ostatnio to krzaki na stacji wyższe niż budynek. Rynek i kierowcy sami to zweryfikowali. A w Austrii pewnie walą takie miliony kar że nikt nie oszukuje przy pompie.

Wiesz, że jak się uprzesz, to do baku wlejesz nawet 10 litrów więcej i niekoniecznie jest to od razu wina dystrybutora...? Co do oszukiwania na stacjach - nie, to nie jest standard, że każdy oszukuje. Nie jest też prawdą, że legalizację robi się co osiem lat - robi się to co dwa lata. Zaś jak myślisz, że w Austrii jest lepiej, to gratuluję optymizmu :) Jeżeli plomby i tablica znamionowa na dystrybutorze nie budzi podejrzeń, nie ma się do czego przyczepić.

Co do reszty rzeczy - ten artykuł zadaje kłam temu, że "wszyscy oszukujo".
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 26.05.2018 19:59

sito_zabrze napisał(a):

Pracowałem kilka lat na stacji. Koncernowej. Nie ma takiej możliwości aby tak dystrybutor oszukiwał.

Nie pracuję na stacji, ale od kilkunastu lat obsluguję je od strony technicznej. Potwierdzam nie ma takiej możliwości.
Ps. Do baku Golfa (55l) ktorym jeździłem 14 lat, kilka razy udało mi się zatankować sporo ponad 55l :oczko_usmiech:
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 26.05.2018 20:04

Proponuje poczytać o właściwościach paliwa i jego objętości przy różnych temperaturach :oczko_usmiech:
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 26.05.2018 20:07

sito_zabrze napisał(a):Proponuje poczytać o właściwościach paliwa i jego objętości przy różnych temperaturach :oczko_usmiech:

Nasz dział ochrony ktory ma pod sobą stację paliw mógłby na yen temat doktorat napisać :oczko_usmiech: :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 26.05.2018 20:12

Taka sytuacja. Cysterna w rozlewni jest zatankowana i zaplombowana, ma gps na plombie, weszło 29700 litrów. Jest mróz. Jedzie z paliwem na stacje 100km. Zrzut paliwa przez mega dokładny licznik a potem pomiar sondą w zbiorniku ktora sie nie myli. Brakuje skromne 200 litrów....

Są oczywiście sytuacje odwrotne, czyli ze paliwo sie "rozszerzyło" w trasie
:oczko_usmiech:
piotrekbeti
Cromaniak

Postnapisał(a) piotrekbeti » 26.05.2018 20:29

Trochę temu tankowałem firmowego busa. Przy zamykaniu wlewa spadły kluczyki. Schylam się a pod licznikiem dystrybutora magnes z jakimś urządzeniem przyczepiony od spodu.. Pewnie na korzyść tankującego?
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 26.05.2018 20:39

piotrekbeti napisał(a):Trochę temu tankowałem firmowego busa. Przy zamykaniu wlewa spadły kluczyki. Schylam się a pod licznikiem dystrybutora magnes z jakimś urządzeniem przyczepiony od spodu.. Pewnie na korzyść tankującego?

Stacja koncernowa czy u pana Mietka ?

Przez 22 lata zrobiłem z milion km lub wiecej
Auta na benzyne, diesle, teraz na gaz

Nigdy nie mialem sytuacji o których tutaj mowa. A tankuje na Lotosie, Shellu, Orlenie, BP. Gdzie mam po drodze.

Na stacji kalibruje sie dystrybutor specjalnym certyfikowanym pojemnikiem. Ma 20 litrów pojemności. Urząd miar przyjeżdża. Nalewa wg licznika 20 i patrzy na skale pojemnika ile sie nalało. Najwiekszy błąd jaki widziałem to minus 100ml..... a byly tez sytuacje ze było o tyle za dużo. Wtedy robili próbę numer dwa. Nalewali do pojemnika wg skali na nim 20L i programowali dystrybutor ze właśnie nalał taką ilość. Plomba na dystrybutor i po zabawie.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 26.05.2018 20:41

piotrekbeti napisał(a):Trochę temu tankowałem firmowego busa. Przy zamykaniu wlewa spadły kluczyki. Schylam się a pod licznikiem dystrybutora magnes z jakimś urządzeniem przyczepiony od spodu.. Pewnie na korzyść tankującego?

Byłem przy kilku legalizacjach urzędu miar i wag. Wszystko plombowane a magnez na przeplywomierzu nic nie zrobi.
Powiem tak ze u nas nikomu nie oplaca się kombinowanie , tylko ze nasza stacja jest marketowa więc na pewno chrzczone paliwo :oczko_usmiech:
Moje auta bardzo rzadko mają paliwo z innej stacji :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2018 20:44

Oczywiście zapytałeś, co to takiego? Mnie to raczej wyglądało na kamerę do obserwacji tego, co się przy dystrybutorze dzieje ale są tu lepsi spece od tego 8) Ah, te teorie spiskowe :mrgreen:
amatus1
Cromaniak

Postnapisał(a) amatus1 » 26.05.2018 20:54

Kiedy byłem na studiach przez kilka lat pracowałem na stacji paliw Orlenu i powiem szczerze, że taka sytuacja jest wręcz niemożliwa. Kontrole o których wspominacie, do tego dokładne odczyty z urządzeń moniturujacych zbiorniki, ilosc wlanego paliwa z cysterny musi się zgadzać stanowi w zbiornikach a później ilości wypompowanej przez dystrybutor.Do tego monitorowany stan poziomu przez całą dobe np. w sytuacjach kiedy do zbiornika może dostać się woda... nie wierzę w to że na stacjach sieciowych jakiś ajent się bawi w takie przekręty. Zbyt dużo kontroli i ludzi przy tym się kręci. Do tego pełny monitoring cyfrowy.
Marcinusik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Marcinusik » 26.05.2018 21:08

To może już skończmy ten OT rodem z archiwum X :D

Czy paliwo na wakacje i w wakacje ma tendencję do drożenia czy nie ma jakiejś zasady? Nie mówię tu o dodawaniu jakichś podatków itd tylko raczej reakcji sezonowej.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone