Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.02.2021 20:39

Niezupełnie.
Zjazd z promu o 10tej, w Medjugorje na 11tą. Tam wejście na Górę Objawień i zejście to maks. 1h (byliśmy tam już kilka lat temu - w 2h to można by to ze 3 razy okrążyć). Kościół pomijam bo to zwykły odpust, więc od razu kierunek Mostar. Tam ok. 1h (most i bazar), bo reszta już odwiedzona 2 razy. W Jablanicy tylko chwila postoju przy słynnym zburzonym moście i kierunek Jajce. Wychodzi mi ok. 15.45 przy wodospadach. Na to potrzeba maks. godzinę. Młyny na Krupie to też kilkanaście minut, więc ok. 19-20 powinniśmy być w Banja Luce.

Ogólnie większość miejsc na tej trasie mamy już zaliczone, więc nie będzie to takie pełne zwiedzanie, raczej przypomnienie. Jedynie w Banja Luce nigdy nie byłem, ale to planuję na drugi dzień po noclegu.
Ostatnio edytowano 11.02.2021 20:45 przez marekkowalak, łącznie edytowano 2 razy
wojstar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 11.02.2021 20:40

piekara114 napisał(a):To jest mega zapchany dzień i wszystko na szybko.
9 prom, w Ploce o 10 i min 5 h samej jazdy. Do tego:
* Medjugorie w zależności co chcesz zobaczy to min. 20 min. sam kościół do 1h, jeśli jeszcze pod górę objawień podjedziesz. Jeśli wejście to jeszcze ze 2h dolicz.
* Mostar na szybko to 2 h, bez jedzenia.
Już masz godz.18. Bez posiłku. Reszta miejsc to tak mega na szybko.

tak to wychodzi w wyliczeniach czasowych. W pełni się zgadzam. W jeden dzień tego nie da się zrobić.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.02.2021 20:50

Jak tak teraz na spokojnie policzyłem, to faktyczne lepiej nie liczyć na prom, tylko wyjechać trochę wcześniej z Orebicia i jechać lądem przez Neum - będzie szybciej. :D :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.02.2021 20:51

Wojstar - da się, tylko wszędzie na chwilę, wręcz z zegarkiem w ręku. A gdzie czas na delektowanie się? zwłaszcza, że jeśli miejsca były już odwiedzone to kojarzą się z czymś przyjemnym.... Niektóre miejsca odwiedzam po kilka razy i wbrew pozorom schodzi w nich więcej czasu niż w czasie zwiedzania z mapą i planem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.02.2021 20:55

piekara114 napisał(a):Wojstar - da się, tylko wszędzie na chwilę, wręcz z zegarkiem w ręku. A gdzie czas na delektowanie się? zwłaszcza, że jeśli miejsca były już odwiedzone to kojarzą się z czymś przyjemnym.... Niektóre miejsca odwiedzam po kilka razy i wbrew pozorom schodzi w nich więcej czasu niż w czasie zwiedzania z mapą i planem.

Tak, ale dla mnie głównym celem jest Banja Luka, w której nie byłem. Reszta miejsc to tylko tak po drodze dla przypomnienia, żeby nie jechać na pusto. :D Poza tym trzeba gdzieś nogi rozprostować, więc jeśli mam prostować w szczerym polu, to wolę przy wodospadach w Jajce czy na na bazarze Kujundziluk w Mostarze :wink:
wojstar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 11.02.2021 21:08

marekkowalak napisał(a):
piekara114 napisał(a):Wojstar - da się, tylko wszędzie na chwilę, wręcz z zegarkiem w ręku. A gdzie czas na delektowanie się? zwłaszcza, że jeśli miejsca były już odwiedzone to kojarzą się z czymś przyjemnym.... Niektóre miejsca odwiedzam po kilka razy i wbrew pozorom schodzi w nich więcej czasu niż w czasie zwiedzania z mapą i planem.

Tak, ale dla mnie głównym celem jest Banja Luka, w której nie byłem. Reszta miejsc to tylko tak po drodze dla przypomnienia, żeby nie jechać na pusto. :D Poza tym trzeba gdzieś nogi rozprostować, więc jeśli mam prostować w szczerym polu, to wolę przy wodospadach w Jajce czy na na bazarze Kujundziluk w Mostarze :wink:

No chyba że tak to ma wyglądać, to można spróbować. Prostowanie nóg w szczerym polu też ma swoje uroki :wink: Ja wolę jechać ze spokojem, w końcu jestem na wakacjach :)
Pozdrawiam.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 12.02.2021 08:23

marekkowalak napisał(a):
wojstar napisał(a):

W dniu wyjazdu chciałbym stracić jak najmniej czasu, bo mam dość ambitny plan (Medjugorje, Mostar, Jablanica, Jajce, Slapovi na Krupi, Banja Luka).
Z tego samego powodu wolałbym prom zamiast tracić czas na 2 granicach.

Ciekawy plan na BiH. A masz już jakieś info jak będzie z wjazdem do tego kraju i tranzytem?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.02.2021 08:53

damianisko5 napisał(a):
Ciekawy plan na BiH. A masz już jakieś info jak będzie z wjazdem do tego kraju i tranzytem?

Nie mam, ale mam nadzieję, że w tym roku jednak się otworzą. Bo ta moja trasa to jest plan z ubiegłego roku, który wtedy nie wypalił z wiadomych względów.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.02.2021 10:35

marekkowalak napisał(a):Jak tak teraz na spokojnie policzyłem, to faktyczne lepiej nie liczyć na prom, tylko wyjechać trochę wcześniej z Orebicia i jechać lądem przez Neum - będzie szybciej. :D :D

Podoba mi się Twój plan :D, może nawet lekko go skopiuje jak można, też mam zamiar w tym roku na powrocie 2-3 dni ostro się poszwendać :D. Dla mnie to jest wszystko bardzo realne i spokojnie do zrobienia, też w większości tych miejsc byłem... nie wiem co trzeba robić aby w Mostarze 2h być przy tym moście i bazarku, to jest spokojnie na 1h do zrobienia. My chcemy wrócić tam po latach najbardziej dla bazarku, naprawdę fajne pierdółki lokalne można tam zakupić.

Każdy zwiedza i robi jak chce... jesteśmy wolnymi ludźmi, jeden lubi stać w miejscu 3h i się rozglądać innemu wystarczy na to samo 5 minut. Nie zawsze "bo ja tak robię" znaczy, że to prawda objawiona i obowiązek :D
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.02.2021 22:42

Czas poszukać miejsca na 2021 r. Czuję, że będzie Pelješac po raz drugi.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 20.02.2021 22:19

Ktoś wie na kiedy planowane jest zakończenie budowy Peljeskiego mostu?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 20.02.2021 22:49

o moście Masz kilka stron wstecz, teoretycznie w te wakacje ale i tak w tym sezonie wakacyjnym nie zdążą zrobić do niego dojazdów więc raczej nie ten sezon na podróże na skróty :)
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 20.02.2021 22:51

Dzięki za info @yzedef
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 28.02.2021 09:05

Mam pytanie do znawców Duby P.
Czy z Duby P. jest jakaś ścieżka blisko morza, którą da się dojść do plaży Slapa i Jezero ?
Czy zostaje tylko szutrówka nad plażami ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2021 11:08

yzedef napisał(a):o moście Masz kilka stron wstecz, teoretycznie w te wakacje ale i tak w tym sezonie wakacyjnym nie zdążą zrobić do niego dojazdów więc raczej nie ten sezon na podróże na skróty :)

yzedef, jeśli powiedzmy do końca lipca ten most zostanie ukończony i oddany do użytku (pomijając kwestię dojazdów na półwyspie) to gratuluję optymizmu.

https://www.livecamcroatia.com/hr/kamer ... gradiliste
Most miał być fizycznie ukończony pod koniec lata tego roku, a oddany do użytku na przełomie 2021 i 2022 roku.
Poza tym myślę że w obecnej sytuacji z covidem nie będzie parcia na jak najszybsze otwarcie mostu. Tak że nie wcześniej jak przyszły rok.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 417
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone