Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kiepuczi
Autostopowicz
Posty: 3
Dołączył(a): 30.06.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 27.02.2019 23:59

AdamBeata napisał(a):Plavac to takie najbardziej popularne czerwone wino na półwyspie - takie stołowe wino i bez szału jeśli ktoś lubuje się w winach.

Ostatnio w Lidlu kupiłem butelkę Plavaca z Postupu (bawiliśmy się tam w zeszłym roku na Velike Gospe czy jakoś tak) i był całkiem całkiem.

Czerwone wina z Peljesaca ogólnie są bardzo wytrawne więc niektórym nie podejdą ni w ząb. Jak już zaszaleć to kupić Dingaca od któregoś z gospodarzy, a jeszcze jak się trafi prawdziwy barrique to jest czym się delektować.

Ogólnie Dingać i Plavac to ten sam szczep tylko z upraw po stronie morza powstaje Dingać, a Plavac z tych od północnej strony, a różnica w smaku ogromna

Z niezłych masowych win( jak dla mnie ) mają Marastinę w Medirazzy i rose w Matusko.


Nie mogę się nie zgodzić że Dingać jest robiony z upraw od strony morza , ale że Plavac to stołowe wino bez szału a lepsze to właśnie to Dingac to zbyt szerokie uogólnienie. Są butelki Plavac Mali pochodzące z wyselekcjonowanych zbiorów, leżakowane niekiedy po 8-12 lat które są moim zdaniem dużo dużo lepsze od niejednego Dingaca. Dobra wina robi sie także z upraw w środku półwyspu z upraw rosnących na odpowiedniej wysokości i glebie. Młody Plavac dostępny prawie na każdym rogu rzeczywiście wypada słabo, jest mocno mocno wytrawny, kwaskowaty z spora ilością tanin ( typowo stołowe wino). Po leżakowaniu staje się delikatniejsze z charakterystycznym aromatem śliwkowym i ziół. Moje faworyty to Stagnum z wniarni Milos czy Plavac od Spaleta. Ale potwierdzam przygodę z winem z półwyspu warto zacząć od Matusko czy Medirazzy bo tam każdy znajdzie coś dla siebie a dla chcących się zagłębić w temat popróbować win od różnych producentów warto zrobić te kilkadziesiąt km i pojezdzić tu i tam.
AdamBeata
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 783
Dołączył(a): 06.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.02.2019 22:53

kiepuczi napisał(a): Są butelki Plavac Mali pochodzące z wyselekcjonowanych zbiorów, leżakowane niekiedy po 8-12 lat które są moim zdaniem dużo dużo lepsze od niejednego Dingaca. Młody Plavac dostępny prawie na każdym rogu rzeczywiście wypada słabo, jest mocno mocno wytrawny, kwaskowaty z spora ilością tanin ( typowo stołowe wino). Po leżakowaniu staje się delikatniejsze z charakterystycznym aromatem śliwkowym i ziół. Ale potwierdzam przygodę z winem z półwyspu warto zacząć od Matusko czy Medirazzy bo tam każdy znajdzie coś dla siebie a dla chcących się zagłębić w temat popróbować win od różnych producentów warto zrobić te kilkadziesiąt km i pojezdzić tu i tam.



O tym właśnie mówiłem, choć może nie zagłębiłem się w szczegóły jak kolega pisze.

Piłem oczywiście Plavac kilkuletni - pewnie lepszy od niejednego "przemysłowego" Dingaca ale większość taniego Plavaca to jednak, jak oboje się zgadzamy, stołowe mocno kwaskowate wino niekoniecznie fajne w smaku.

Gospodarz, u którego corocznie bywamy zawsze darmowo donosi nam swojego Plavaca i raczej używam go do gotowania bo szału nie robi ale jak już spróbowałem jego Dingaca, za który liczy 90KN/L to nawet nie biorę już więcej Plavaca mimo, że co kilka dni pyta czy mamy jeszcze i sam donosi.

W zeszłym roku w Postupie na Velike Gospe piłem tylko Plavace i to kilka rodzajów ale tam to były petardy - nawet wygrałem kilka butelek na loterii fantowej i rzeczywiście było czym się delektować.

Trzeba trochę pojeździć po winiarniach i popróbować to każdy gdzieś coś dla siebie znajdzie...
kiepuczi
Autostopowicz
Posty: 3
Dołączył(a): 30.06.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 28.02.2019 22:59

Dla zainteresowanych tematem wina z półwyspu polecam video blog Matthew Horkey na youtube " Exotic Wine Travel" facet chyba zjezdził cała Chorwacje zwłaszcza Peljesac i wypił chyba wszystko co do wypicia było. Umieścił bym kilka linków z regionu Peljesac i Korculi w poszukiwaniu najlepszego Plavaca i Pošip do ciekawszych odcinków ale nie mam uprawnień.
lichy
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 337
Dołączył(a): 25.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 01.03.2019 01:06

Plavac to ogólne określenie każdego wina powstałego z odmiany Plavac Mali, a np. Dingač, czy Postup to apelacje.
Dingač - pomiędzy Trstenikiem, a Podobuče - głównie wioska Borak.
Postup - rejon Borje i Postup, a może nawet Mokalo.
Wino uprawiane poza tymi niewielkimi obszarami nie ma prawa nazywać się Dingač, czy Postup, co nie znaczy, że nie może być smakowite i warte zakupu.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne



cron
Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 376
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Forum wykorzystuje oprogramowanie M 2.0. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2018