Chorwacja online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

KLUB MIŁOŚNIKÓW PÓŁWYSPU ISTRIA

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wlad
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wlad » 02.05.2023 08:18

Witam, ktoś jest aktualnie na półwyspie, w okolicach Puli ? interesuje mnie czy zanieczyszczenie plaż i wody ropą o którym pisały media jest rzeczywiście widoczne i odczuwalne ?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.05.2023 10:01

michael1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael1 » 15.05.2023 08:30

Witam wszystkich użytkowników Forum. Miałem tutaj kiedyś konto, ale przepadło w odmętach sieci, więc założyłem nowe.

W I połowie czerwca wybieramy się z rodziną do Chorwacji. W 2019 roku byliśmy z Żoną autem w Dalmacji, a następnie w Czarnogórze. Tym razem sprawa wygląda inaczej, bo będziemy podróżować z 3-letnią córką, dlatego chcemy jechać tu, gdzie z Polski mamy najbliżej- Istria lub wyspa Krk.

Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jaką miejscowość możecie polecić jako miejsce noclegu i bazę wypadową? Zależy nam, aby nie była to imprezownia, a raczej spokojne miejsce z plażą, gdzie będzie można bez stresu plażować z dzieckiem. Fajnie też by było, gdyby okolica nie była płaska jak stół, a dawała choć jakąś małą namiastkę gór Dalmacji :) Myślałem wstępnie nad Mošćenička Draga.
2. Jeśli nie kontynent, to jakie miejsca są godne polecenia na wyspie Krk?
3. Pogoda w czerwcu- czy można się już spodziewać upałów? Czy woda w Adriatyku będzie już miała przyjemną temperaturę?
4. Czy Istria jest dobrym wyborem dla rowerzystów?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 15.05.2023 10:06

rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 15.05.2023 11:17

michael1 napisał(a):Witam wszystkich użytkowników Forum. Miałem tutaj kiedyś konto, ale przepadło w odmętach sieci, więc założyłem nowe.

W I połowie czerwca wybieramy się z rodziną do Chorwacji. W 2019 roku byliśmy z Żoną autem w Dalmacji, a następnie w Czarnogórze. Tym razem sprawa wygląda inaczej, bo będziemy podróżować z 3-letnią córką, dlatego chcemy jechać tu, gdzie z Polski mamy najbliżej- Istria lub wyspa Krk.

Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jaką miejscowość możecie polecić jako miejsce noclegu i bazę wypadową? Zależy nam, aby nie była to imprezownia, a raczej spokojne miejsce z plażą, gdzie będzie można bez stresu plażować z dzieckiem. Fajnie też by było, gdyby okolica nie była płaska jak stół, a dawała choć jakąś małą namiastkę gór Dalmacji :) Myślałem wstępnie nad Mošćenička Draga.
2. Jeśli nie kontynent, to jakie miejsca są godne polecenia na wyspie Krk?
3. Pogoda w czerwcu- czy można się już spodziewać upałów? Czy woda w Adriatyku będzie już miała przyjemną temperaturę?
4. Czy Istria jest dobrym wyborem dla rowerzystów?

Odpowiem na ostatnie pytanie. Jadąc w Majówkę na Istrię byłem przekonany, że zobaczę w miarę równe, wypłaszczone krajobrazy, idealne właśnie dla niedzielnych rowerzystów. Nic bardziej mylnego:) I chyba wielu się też pomyliło. Widziałem grupy rowerowe, rozciągnięte na wieeeele kilometrów, gdzie ci najmocniejsi z uśmiechem na ustach podjeżdżali pod wybitne górki, a ci najsłabsi pewnie zastanawiali się, co oni tu robią:)

M.in. chyba z uwagi na te przewyższenia, dało się zauważyć dużo rowerów elektrycznych.

Generalnie, Istria z jej pagórkami, urokliwymi miasteczkami na wzgórzach jest fajna dla rowerzystów, ale z pewnością nie dla tych z najmniejszym doświadczeniem i najsłabszą kondycją:)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 15.05.2023 18:51

Do tego spora część ścieżek rowerowych wiedzie drogami szutrowymi i lepiej mieć grubsze oponki, zwykłe mogą nie wytrzymać. Ale ogólnie jest nieźle, ścieżek jest pełno.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

KLUB MIŁOŚNIKÓW PÓŁWYSPU ISTRIA - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

© Copyright: cro.pl 1999-2023 Wszystkie prawa zastrzeżone.