Re: Ile zabrac pieniedzy na 10 dniowy wyjazd do Chorwacji
napisał(a) Robert_Leszno » 01.07.2020 23:20
Przez ostatnich 6 lat jeżdżę do Chorwacji na wakacje. Przeważnie to było 2+2, ostatni rok 2+1 i moje wydatki średnio wynosiły 7,5-9 tys. całość. Nie wiem jak co niektórzy liczą przejazd, ale 1100zł tam i z powrotem wydaje mi się nierealne (mam 1400km), nawet w tym roku. Paliwo za granicą jest droższe + winiety + bramki, no chyba że ktoś przebija się krajówkami, ale ile to trwa? Noclegi - to zależy jak daleko od plaży. Może być 50, a może być 90 Euro za noc. O droższych nie wspominam.
Wydatki generalnie zależą od tego kto jakie ma potrzeby i na ile obiady zamierza spożywać w konobach. My akurat większość spożywamy w apartamencie, ale wynika to z plażowego charakteru naszego wypoczynku. Na jedzenie chodzimy dla przyjemności, a nie z potrzeby zapełnienia żołądka. Nie szczędzimy sobie przyjemności typu lody 8kn/kugla, kawa 12-15kn, rakija 10kn, wino 15kn, piwo 15kn. Obiad 2+1 to jest ok. 200-350kn bez wynalazków i szaleństw.
I nie zakładajcie, że przyoszczędzicie. Słoneczko, ciepła woda, bajeczny wieczór i portfel Wam się sam otworzy. I bardzo dobrze, bo nie ma nic gorszego wakacje, z których po powrocie pozostałby niedosyt z powodu niewydanej kasy.