Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 03.09.2021 15:34

stachan napisał(a):Ja jestem niezwykle wdzięczny, że było mi dane poznać wątpliwe uroki niektórych apartamentów greckich - wcześniej nie miałem o tym pojęcia. Chętnie dowiedziałbym się po czym poznać taki kwaterunek - może kiedyś zdecyduję się na wyjazd do Grecji, a to nie są powszechne informacje, ale z punktu widzenia zwykłego turysty niezwykle istotne.
...

Cisza jak makiem zasiał i zero pomocy ze strony greckich fanów :lol: :lol: :lol:
No ale temat trochę śmierdzący :wink:
Ponoć za 30 eurasów od łebka za dobę, też z dużym prawdopodobieństwem wylosujesz full wypas z koszykiem :wink:

Tu dziewczyna dzieli się tym co możesz jeszcze spotkać w greckiej łazience :idea:
(komentarze pod artykułem bezcenne dla uzupełnienia wiedzy ) ...
https://salatkapogreckuwpodrozy.pl/blog ... ipca-2012/
naszastruga
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 03.09.2021 16:14

stachan napisał(a):Ja jestem niezwykle wdzięczny, że było mi dane poznać wątpliwe uroki niektórych apartamentów greckich - wcześniej nie miałem o tym pojęcia. Chętnie dowiedziałbym się po czym poznać taki kwaterunek - może kiedyś zdecyduję się na wyjazd do Grecji, a to nie są powszechne informacje, ale z punktu widzenia zwykłego turysty niezwykle istotne.

Tak na marginesie:

marze_na napisał(a):Myślę, że wątek mógłby być naprawdę pomocny tym, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z Grecją, ale najpierw trzeba byłoby w nim trochę posprzątać :roll:.

Włączyłaś się do dyskusji pisząc dwa klasyczne OT - uwaga o posprzątaniu jest nie na miejscu...

Szansa, że znajdziesz coś takiego jest znikoma. Możliwe w starej zabudowie w miasteczkach.

Moje greckie wakacje to coś takiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 03.09.2021 20:26

Ciekawa, nomen omen, gównoburza...

Jednego odstraszy brudny papier w łazienkowym koszu, innych takie filmiki:

Dalmację uwielbiam, ale nie zapominajmy, że zawartość dalmatyńskich toalet przez lata lądowała w Jadranie, a w spokojnych, sielskich zatoczkach zapewne wciąż się tak dzieje... Kto nie widział tajemniczych rur podczas snurkowania?
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 03.09.2021 20:39

Poprawiło się po wejściu do UE. Dostali dofinansowanie na szamba i oczyszczalnie. Ale wcześniej to rzeczywiście była wolna amerykanka.
599
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 03.09.2021 22:16

Krzychooo napisał(a):Ciekawa, nomen omen, gównoburza...

Jednego odstraszy brudny papier w łazienkowym koszu, innych takie filmiki:

Dalmację uwielbiam, ale nie zapominajmy, że zawartość dalmatyńskich toalet przez lata lądowała w Jadranie, a w spokojnych, sielskich zatoczkach zapewne wciąż się tak dzieje... Kto nie widział tajemniczych rur podczas snurkowania?

eeetam to prowokacja,
:wink:
pamiętaj że pisanie czegokolwiek "zle" o Cro nie jest tu
dobrze widziane,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

dlaczego wątpliwe ? nie byłeś (jak i ja) a piszesz "wątpliwe",
w GR nie byłem ale wydaje mi się
że to bardzo proste,a że GR jest ciągle w moich planach to mam pomysł jak masz poznać
który kibel ma dobrą przepustowość,
musisz mieć suwmiarkę ,mierzysz "rurę od kibla"
jeśli jest fi 50 papier spod tyłka wrzucasz do wiaderka,
jeśli jest więcej jak fi50 sr...... do kibla,
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 04.09.2021 08:09

599 napisał(a):...
eeetam to prowokacja,
:wink:
pamiętaj że pisanie czegokolwiek "zle" o Cro nie jest tu
dobrze widziane,
....

Bzdury wypisujesz. W wielu relacjach i wątkach Cromaniacy piszą o tym co im się nie podobało.
Brudne plaże, śmierdzące wysypiska, syf pływający w morzu , nielegalne wysypiska...sam o tym pisałem w swoich relacjach.
O tym, że ktoś lubi albo nie lubi Rivierę Makarską , albo Pag, też nie czytałeś, o nieuczciwych gospodarzach i kelnerach, też nie :roll:
Natomiast, gdy napisze się, że komuś może nie odpowiadać kosz z kałem w domu, to nagle ,...najazd z Włoch i prawdziwa grecka gównoburza :lol: :lol:
Przekonywanie, że to inni nie wiedzą o tym, że tak naprawdę jest ok i łatwo się przyzwyczaić.
Bo przecież jakiś Litwin , kontrahent :lol: dostał wiadro , bo suwmiarkę warto zabrać, bo trzeba rozwinąć wyobraźnię, bo nielegalnie szambo w Cro wylali do morza (nawiasem mówiąc w innych krajach gnoje tego nie robią ? ), bo nie śmierdzi, bo co 2-3 dni sprzątają, bo można samemu codziennie wynosić, no i perełka, że do muszli klozetowej też się wrzuca.
A wystarczyło przyznać, że jest to bardzo słabe rozwiązanie i wielu osobom może nie pasować, a nie kłaść się Rejtanem, że jest super i to drobny szczegół.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.09.2021 08:37

Konradzie,
będą Cię gryźć. Nie zjedzą Cię (nie ta liga), ale gryźć będą.
Piękny przykład - jakże "celnej" odpowiedzi - miałem przy "zabieraniu swojego plastiku".
Z plastiku zrobiło się "sranie w Jadranie".

Przy okazji: czy masz duży zapas oliwy? :wink:
ventus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ventus » 04.09.2021 08:52

Dziwi mnie ta wymiana zdań. Niby ludzie podróżujący, światli, a dziwują się takiej sytuacji. Wiadomo, że czasem tu i ówdzie coś zaciągnie, bo rury swój koniec mieć gdzieś muszą. Jeszcze parę lat minie, nim w zupełności się tego problemu pozbędą. Ten problem, dotyczy wielu krajów. Chorwacja czy Grecja, nie stanowią tu wyjątku. Pozdrawiam gorąco
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 04.09.2021 09:32

boboo napisał(a):...
Przy okazji: czy masz duży zapas oliwy? :wink:

Nie za dużo i chętnie spróbuję Twojej ambrozji :wink: :papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.09.2021 10:01

boboo napisał(a):Konradzie,
będą Cię gryźć. Nie zjedzą Cię (nie ta liga), ale gryźć będą.

Na forum tworzone są ligi ludzi lepszych i gorszych ? 8O
A czemu pan H jest w lidze wyższej ?
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 04.09.2021 10:10

Na drugiej stronie tego wątku zadałem pytanie o apartamenty w Grecji i sposób, w jaki można je znaleźć. Otrzymałem bardzo fajną i wyczerpującą odpowiedź od piekary114. A potem co niektórzy uczepili się tematu fekaliów, niczym nie przymierzając nauczyciel płatnych korepetycji. I drążą ten temat z zaciekłością godną hydraulika codziennie walczącego z zatkanymi rurami. I ta wojenna retoryka: obalać, zdobywać, i że ostatni przyczółek poległ, i że Chorwację ktoś zlinczował, i już pod koniec my i oni. No błagam.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.09.2021 10:23

wikol napisał(a):Na forum tworzone są ligi ludzi lepszych i gorszych ? 8O
A czemu pan H jest w lidze wyższej ?
Zamiast wysilać się nad domysłami, interpretacjami czy też czytaniem między linijkami, po prostu przyjmij, ze chodzi o inną ligę.
Nigdzie nie napisałem, że lepszą czy gorszą, wyższą czy niższą, kwadratową czy okrągłą.
Po prostu: inną.
I to powinno wystarczyć jako odpowiedź.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 04.09.2021 10:40

michał1234 napisał(a):Na drugiej stronie tego wątku zadałem pytanie o apartamenty w Grecji i sposób, w jaki można je znaleźć. Otrzymałem bardzo fajną i wyczerpującą odpowiedź od piekary114. A potem co niektórzy uczepili się tematu fekaliów, niczym nie przymierzając nauczyciel płatnych korepetycji. I drążą ten temat z zaciekłością godną hydraulika codziennie walczącego z zatkanymi rurami. I ta wojenna retoryka: obalać, zdobywać, i że ostatni przyczółek poległ, i że Chorwację ktoś zlinczował, i już pod koniec my i oni. No błagam. Wystarczy.

Gdybyś był na forum nieco dłużej, wiedziałbyś o tym, że od paru lat w wątku ...Ile kosztuje urlop w Chorwacji... Koleżanka piekara przedstawiała Grecję jako tańszą i lepszą opcję wakacji od Chorwacji. W wyniku zalewu takich postów powstał wątek " Ile kosztuje urlop w Grecji" i nastąpiło klasyczne "sprawdzam". Ludzie tam jeżdżący nie potwierdzili rewelacji z wcześniejszego wątku. Do tego okazało się, że w greckich kwaterach mamy do czynienia ze standardami wschodnioeuropejskimi.
Wszystko w temacie i nie ma to związku z pięknem , zabytkami i historią tego kraju.
A kwestia "My i oni" nigdy by nie zaistniała, gdyby nie było wcześniejszych ataków na Chorwację. Od tego się zaczęło :idea:
Aż się dziwię, że ludzie piszący takie rzeczy mają przy avatarze napis Cromaniak :roll:
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 04.09.2021 15:33

Podczytuję ten wątek, jak i inne dość regularnie . Jak widać po ilości moich postów za wiele ich nie ma, choć jakby popatrzeć na pierwsze logowanie, czy pierwszy post mógłbym używając terminologii wojskowej być tu "dziadkiem" w stosunku do wielu tu piszących...Dużo czytam, mało piszę :D A że jednocześnie byłem 8 razy samochodem w Cro (od Istrii po Dubrownik, w tym dwa razy Hvar), jak i też tyle samo w Grecji (od Thassos po Kefalonię) myślę, że mogę coś od siebie napisać i porównać. Zacznę od końca. Gdy jest do wyboru Cro czy Grecja - serce zawsze zabije mocniej przy Helladzie i wcale się jemu nie dziwię. Nie będę tu atakował Chorwacji bo jest tu ładnie ale nie najładniej (zapewne tu będę jeszcze wracał). Podany tu przykład Halkidiki, jak i zdjęcia plaży z tych okolic jest bardzo krzywdzący do tego kraju i bardzo niesprawiedliwy. Dlaczego? Bo moim zdaniem czym bardziej na południe (wliczając w to wyspy, a może przede wszystkim) tym ładniej i ciekawiej. Zresztą tak jest i w Chorwacji, prawda? Różnorodność plaż, starożytność, historia kraju, zabytki (w większości za darmo) przemawiają za Helladą. Gościnność, mentalność, ich luźne podejście do życia - czuję się tu zwyczajnie wolny. Nikt mnie nie poucza, nie strofuje (czego doświadczyłem dwa razy w Cro). Taki przykład, który dla nas stał się rytuałem. Rano faceci idą po bułki, obok restauracja, w kótrej leciwi Grecy siedzą, piją kawę. Zasiadamy, zamawiamy frappe. Po chwili wołają nas. Siadamy, rozmawiamy o sporcie o polityce, o wszystkim i o niczym, zapraszają na drugi dzień. Idziemy a tam stoi już zamówione piwo, bo jak mówią Polacy lubią ten trunek. Co za klimat! W innym regionie w coffe barze a to było 15.08., zamawiamy kawkę. Właściciel pyta skąd jesteśmy. Pada odpwiedź z Polski. Siadamy, a po chwili gość zapodał przez głośniki hymn polski . Nasze dziecko codziennie dostawało loda (mały bo mały ale liczy się gest). Takich doświadczeń miałem więcej. Ceny, cóż, wielu tu już pisało, za 2,80 pita gyros i się najesz, nawet jak kupi się dwie to tego w tej cenie nie dostanę w Cro. Oczywiście przez cały urlop jeść tego się nie da. No to więc idziemy zamówić u rybaka ryby. I co się okazuje, jest tańsza niż rok temu kupione na Hvarze. O ichniejszych daniach nie będę pisał, bo jest ich za dużo i w każdym regionie zazwyczaj inne. Noclegi - dla naszej rodziny (2+1) nigdy nie przekroczyłem 70 euro. W tym roku Kefalonia, apartament na klifie za 60 euro, basen (3,6m głębokości), prywatna plaża z drogą wyrytą w tym klifie. Przy basenie barek z grillem, lodówką, zlewem, miejscem na obranie ryb i placem na tańce. W takim anturażu nie byłem. A kolega Habanero miałby tu raj z tym swoim kajakiem. Na marginesie, dzięki jego relacjom kupilem kajak i na Pag też pojadę. Dzieci się kąpią, my siedzimy grillujemy. Apartament spełniał wszelkie wymogi. Na Pilionie np. płaciłem jeszcze mniej, ale nie było basenu. Na Peloponezie 65 euro ze śniadaniem w domkach wśród drzew mandarynkowych. Prawdą jest, że odległość może robić różnice i nie każdy samochodem tam dojedzie lub też nie chce spędzić 3 dni (2 noclegi) w trasie. Ja podchodzę inaczej. Te przygotowania, te pakowanie, te ustalania z 4 pozostałymi rodzinami....Jazda samochodem sprawia nam przyjemność. Ponadto chcę coś zobaczyć i zwiedzić po drodzę. Oglądałem przed wyjazdem odcinek Makłowicza jak skorzystał z noclegu w Baranji. Tak mi się spodobało, że zamówiłem w tym samym miejscu nocleg - rewelacja. Po drodze Skopje czy Ochryd, wcześniej Serbia i Belgrad. Dla jadących przez Węgry - baseny czy Budapeszt z noclegiem np. na barce na Dunaju. Można wybierać. Jechałem też z jednym noclegiem - dało się. Jak wspomniałem byłem 8 razy i dziwnym trafem nigdy nie musiałem korzystać z "kubełka". Albo trafiałem na nowsze budynki, albo właścicielka mimo, że był napis nad kibelkiem, kazała wrzucać normalnie. Czyżbym miał farta...? Nigdy nie ośmieliłbym się oceniać danego kraju nie będąc w nim, lub też jedynie po innych postach forumowiczów wyrobić sobie zdanie. Ja muszę teo wszystkiego dotknąć, poczuć samemu. Tak było z Hiszpanią, Włochami czy Albanią. Był też tu lub w innym temacie forumowicz, który poleciał jeden raz do Grecji samolotem na all pod Ateny i mu się nie spodobało. No nie mam pytań! Każdy kraj ma coś, co może się nie podobać, ale sumarycznie u mnie Grecja wygrywa i proszę o uszanowanie mojego zdania, które to zapewne jest w mniejszości. Na marginesie, zapraszam na forum greckie, jest tam podobny temat a te osoby, które tu stoją murem za Chorwacją tam będą tak jak ja tu... Na koniec, zadałem pytanie znajomym, gdzie mam szukać kwater na przyszły rok (byli w tym roku pierwszy raz, w Cro kilka razy). Dostałem jednoznaczną odpowiedź - szukaj tych klimatów w Grecji co teraz. Żeby nie było, w zeszłym roku byłem pomiedzy Jelsą a Vrboską, było fajowo. Wybieram siga siga!
Ostatnio edytowano 04.09.2021 16:33 przez niuniek, łącznie edytowano 2 razy
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 04.09.2021 15:50

Superpost, Niuniek:). Wydaje mi się, że w tak zatytułowanym wątku powinni się wypowiadać zwłaszcza ci, którzy odwiedzili parokrotnie i Cro, i Grecję.

W Chorwacji byłem ze 20 razy, w Grecji (konkretnie na Krecie) zaledwie 2, ale w kwestii stosunku miejscowych do turysty zdecydowanie potwierdzam.

A jeśli chodzi o porównanie cen... Moim zdaniem różnica jest żadna, to znaczy na tyle niewielka, że kwestia ceny nie powinna być decydującą w kontekście wyboru wakacyjnego kierunku (przy czym porównuję dojazd autem do Cro oraz lot do Grecji i wynajem auta na okres całego pobytu).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone