Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Ten temat został wydzielony z wątku "Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze"

Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 17.08.2021 15:05

Habanero napisał(a):Priorytety

Do tego się to sprowadza. Czy samolot, czy samochód, czy Cro, czy Gr - każdy ma swoje priorytety. I tyle.
Habanero
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Postnapisał(a) Habanero » 17.08.2021 18:18

piekara114 napisał(a):
Habanero napisał(a):Czy tak wyglądają wszystkie plaże na północy Grecji ?
Nie. Wyżej, gdzie polecałam wizytę w Belgradzie, jest link do mojej greckiej relacji z Sarti. Jak ruszy się d... to puste plaże w okolicy. Zresztą zawsze w Grecji znajduje puste plaże tylko dla siebie.
A Sarti to kurort, jak Podgora.

U nas niby 3 kierowców, ale tylko jeden prowadzi. I 1200, 1400 km to nie jest jakiś wielki problem, zwłaszcza że jedziemy na nic, bo nam tak wygidniej. Po drodze oczywiście postoje, tyle ile w danym momencie trzeba, raz więcej, raz mniej, raz krótsze, raz dłuższe. Pewnie jak będziemy starsi to będzie to inaczej wyglądać, ale wtedy będziemy już w dwójkę jeździć, więc i inne wjazdy będą.

Te plaże z Twojej relacji to nie mój klimat. Nie zamieniłbym się na Hvar, Pag, czy Brač.
Sarti jeszcze gorzej wypada na tle dalmatyńskich miejscowości. No cóż , może na południu Grecji jest ciekawiej, ale to już samolotem.
Dla, konkretnie, tego regionu, nie jechałbym trzech dni, bo 14-18 godzin na raz za kółkiem, wykracza poza moje możliwości
i nie narażałbym swojej rodziny.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 17.08.2021 18:36

@Habanero, Co kto lubi. Ja jak Danusia, chce poznawać nowe, a nie kręcić się ciągle w tych samych i mocno zbliżonych miejscach. Mimo, że z Grecji wróciłam nie cały miesiąc temu, już za nią tęsknię...
Chorwacja juz mi się lekko znudziła po 14 pobytach, fajnie wpaść na chwilę w odwiedziny, jak do starej ciotki...
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 17.08.2021 18:45

piekara114 napisał(a):@Habanero, Co kto lubi. Ja jak Danusia, chce poznawać nowe, a nie kręcić się ciągle w tych samych i mocno zbliżonych miejscach. Mimo, że z Grecji wróciłam nie cały miesiąc temu, już za nią tęsknię...
Chorwacja juz mi się lekko znudziła po 14 pobytach, fajnie wpaść na chwilę w odwiedziny, jak do starej ciotki...

Wybieram fjakę :D
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 17.08.2021 19:15

Ja siga, siga :D
599
Cromaniak

Postnapisał(a) 599 » 17.08.2021 21:21

co prawda siga,siga ciągle przedemną
i dlatego na tą chwilę dla mnie bez wątpienia
zdecydowanie i bez zastanowienia
"dolce vita",
:wink:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 17.08.2021 22:11

599 napisał(a):zdecydowanie i bez zastanowienia
"dolce vita" :wink:

Na przemian z dolce far niente :oczko_usmiech: .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2021 00:24

piekara114 napisał(a):Chorwacja juz mi się lekko znudziła po 14 pobytach, fajnie wpaść na chwilę w odwiedziny, jak do starej ciotki...

Hehe, mi się znudziła po 2 pobytach lub... niczym szczególnym nie zachwyciła. Dwa lata temu Orebic i Peljesac, w tym roku Pakostane i okolice (Zadar, Paklenica, itp.). Dlatego w przyszłym roku czas na Grecję...
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 18.08.2021 08:31

sergiuszchojnacki napisał(a): Dwa lata temu Orebic i Peljesac, w tym roku Pakostane i okolice (Zadar, Paklenica, itp.). Dlatego w przyszłym roku czas na Grecję...
Nie dziwię się, że jesteś zniechęcony, Pakistane to dla mnie jedno z najbrzydszych miejsc w Chorwacji jakie miałam okazję odwiedzić. Dorównać mu może Srima i nijaki Vir. A półwysep to taka inna Cro, trzeba się w czuć w to miejsce i klimat....
Tomekszczecin
Globtroter

Postnapisał(a) Tomekszczecin » 18.08.2021 10:29

Ja zaliczyłem Chorwację 4 razy w ciągu 8 Lat. Rogožnica, Brela, Dubrownik i Opatija. Na razie mi wystarczy, w przyszłym roku Grecja - decyzja zapadła.
ogorek
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Postnapisał(a) ogorek » 19.08.2021 16:51

Tomekszczecin napisał(a):.... Wstępnie z żonką już zabieramy się za plany na kolejny rok i raczej to nie będzie Chorwacja. Za te10 tyś. śmiało pojedziemy na all inclusive do Grecji, Turcji czy innej Albanii i podróż nie będzie trwała 20 godzin tylko 2-3.

1. Dla mnie Albania a Grecja to 2 różne światy. Znajomy po pobycie z nami na Peloponezie (ja uważam, że były przeciętne warunki - nie jakiś luksus - apartamenty wakacyjne) zrobił objazd po Albanii i cytuję "będzie omijał szerokim łukiem" - porównując do GR

2. Latanie 2-3 godziny to nigdy nie trwa.
Mam szczęście mieszkać w bliskiej odległości lotnisk (Chopin Wwa czy Modlin - powiedzmy godzina)
- godzina do Modlina
- long term parking
- 2 godziny przed odlotem
- 2.5 godz lot
- wyjście z lotniska 0.5 godz (czasem na wynajęte auto czeka się chwilę w kolejce)
- dojazd do celu (powiedzmy Ateny - Peloponez -> 2 godz)

Suma 1+2+2.5+0.5+2 = 8 godzin

Nie lubię latać ale OWSZEM to komfort 8 godzin wersus 25 godzin jazdy na Peloponez (ja to robię na 2 noclegi)
Ale na pewno dojazd/dolot nie zajmuje tylko tych 2-3 godzin
A ja ktoś jeszcze ma spory kawałek na lotnisko to się czas wydłuża.
stachan
Koordynator forum

Postnapisał(a) stachan » 19.08.2021 17:37

ogorek, to kwestia osobistych upodobań - ja zgadzam się z Twoją argumentacją. Osobiście uważam, że podróż na wakacje musi trwać - nie ma nic piękniejszego jak spakować auto po dach, obudzić rodzinę przed świtem i ruszyć w drogę :D

Podróż, choć męcząca - dobrze, gdy trwa minimum 10 godzin. Bo to właśnie ma być wyprawa wakacyjna! Gdybym miał lecieć samolotem i być w Splicie po 2 godzinach, to ja dziękuję - nie skorzystam. Zero uroku.

Każdy spędza wakacje po swojemu. Jak ktoś zamiast spokojnego życia ma gonitwę w korpo (do nikogo nie piję, a jedynie porównuję), to oczywiste, że chciałby być na wakacjach już po godzinnej podróży. Mnie to nie bawi. Wakacje to ma być wielka, rodzinna eskapada 8)
naszastruga
Croentuzjasta

Postnapisał(a) naszastruga » 19.08.2021 18:23

Też uważam, że auto jest lepszym wyborem na relatywnie bliskich kierunkach. Daje więcej swobody, no i nie ma ograniczeń bagażowych.

Relatywnie bliskich, jak Chorwacja czy północna Grecja, bo do Turcji albo Portugalii to się można umordować.

No i nie zgadzam się co do "wyprawy wakacyjnej". Przejazd n-ty raz autostradą kilkanascie godzin sprowadza się dla mnie do "przejechać i zapomnieć". No chyba, że rozkłada się ją na min. 3 dni że zwiedzaniem pi drodze i przejezdem lokalnymi drogami.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2021 21:41

Osobiście traktuję noclegi tranzytowe jako część wakacji i planuję je we względnie ciekawych miejscach. Wyjazd wcześnie rano (4-5), jazda maksymalnie 8-10 godzin, tak więc popołudnie i wieczór zostaje na zwiedzanie jakiegoś Egeru, Budapesztu czy innego Skopje. Wołałbym dołożyć jeden nocleg w drodze do Grecji czy Chorwacji i skrócić pobyt tam niż jechać nonstop 20-30 godzin.
No ale wiem, że są hardcorowcy, którzy MUSZĄ dojechać na raz :-).
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 19.08.2021 21:54

sergiuszchojnacki napisał(a):Osobiście traktuję noclegi tranzytowe jako część wakacji i planuję je we względnie ciekawych miejscach. Wyjazd wcześnie rano (4-5), jazda maksymalnie 8-10 godzin, tak więc popołudnie i wieczór zostaje na zwiedzanie jakiegoś Egeru, Budapesztu czy innego Skopje. Wołałbym dołożyć jeden nocleg w drodze do Grecji czy Chorwacji i skrócić pobyt tam niż jechać nonstop 20-30 godzin.
No ale wiem, że są hardcorowcy, którzy MUSZĄ dojechać na raz :-).

Małe sprostowanie :), suma mojej jazdy to było 30,5 oczywiście z noclegiem w Nisz-u.
Nie wiem czy jest taki zawodnik który dałby radę tyle pojechać na raz, to chyba niemożliwe :).
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone