Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Niclaus
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niclaus » 02.09.2021 12:38

piekara114 napisał(a):Warto zwrócić uwagę na kwestię łazienki: (...). Druga ważna sprawa to papier toaletowy - ze wzgl. na stary, wąski i niedrożny system kanalizacji papier po użyciu wrzuca się do kosza na śmieci w łazience

To zawsze wprawia mnie w osłupienie.
Nie wyobrażam sobie jak w nazwijmy to "cywilizowanym świecie" można mieszkać w takich warunkach.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 02.09.2021 12:43

W wielu cywilizowanych miejscach nie używa się papieru toaletowego.
No ale trzymać w koszu zużyty papier to nie najlepszy pomysł.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.09.2021 13:05

Niclaus napisał(a):
piekara114 napisał(a):Warto zwrócić uwagę na kwestię łazienki: (...). Druga ważna sprawa to papier toaletowy - ze wzgl. na stary, wąski i niedrożny system kanalizacji papier po użyciu wrzuca się do kosza na śmieci w łazience

To zawsze wprawia mnie w osłupienie.
Nie wyobrażam sobie jak w nazwijmy to "cywilizowanym świecie" można mieszkać w takich warunkach.
Też sobie tego nie wyobrażałam :wink: , ale po kilku pobytach w Grecji moja wyobraźnia się zwiększyła :lol:
I wbrew pozorom w łazience wcale nie śmierdzi :wink: 8O 8O 8O 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.09.2021 13:13

empire13 napisał(a):Ale, gdy w końcu zdecydujemy się na Grecję, wpisy Piekary będą bezcenne.
Dziękuję. Ja cenię sobie konkrety.

Niclaus napisał(a):Nie wyobrażam sobie jak w nazwijmy to "cywilizowanym świecie" można mieszkać w takich warunkach.
To nie jedź na wschód, Ukraina, Rosja i dalsze republiki, Turcję poza turystycznymi molochami też omijaj, podobnie Serbię, Macedonię itp..... Świat jest różny....
Dla Japończyków nasze toalety to jest 3 świat..... Południowcy nie wyobrażają sobie jak można żyć na co dzień bez sjesty, klimy, wizyt w lokalach co najmniej raz w tygodniu, w kraju, gdzie słońca i ciepła jest niewiele - czy to oznacza, że żyjemy w "nie-cywlizowanym" świecie....

mysza73 napisał(a):I wbrew pozorom w łazience wcale nie śmierdzi :wink: 8O 8O 8O 8O
Dokładnie, a temp. sporo wyższe..... No i są sprzątane co 2,3 dni, co w Cro raczej nie jest praktykowane w małych obiektach.... Wyobraźnia w Grecji wzrasta ogromnie :mrgreen:
Niclaus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niclaus » 02.09.2021 13:43

piekara114 napisał(a):
Niclaus napisał(a):Nie wyobrażam sobie jak w nazwijmy to "cywilizowanym świecie" można mieszkać w takich warunkach.
To nie jedź na wschód, Ukraina, Rosja i dalsze republiki, Turcję poza turystycznymi molochami też omijaj, podobnie Serbię, Macedonię itp..... Świat jest różny....
Dla Japończyków nasze toalety to jest 3 świat..... Południowcy nie wyobrażają sobie jak można żyć na co dzień bez sjesty, klimy, wizyt w lokalach co najmniej raz w tygodniu, w kraju, gdzie słońca i ciepła jest niewiele - czy to oznacza, że żyjemy w "nie-cywlizowanym" świecie....
mysza73 napisał(a):I wbrew pozorom w łazience wcale nie śmierdzi :wink: 8O 8O 8O 8O
Dokładnie, a temp. sporo wyższe..... No i są sprzątane co 2,3 dni, co w Cro raczej nie jest praktykowane w małych obiektach.... Wyobraźnia w Grecji wzrasta ogromnie :mrgreen:

Skoro porównujesz brak sjesty i klimatyzacji, do przechowywania w łazience przez 3 dni pokrytego kałem papieru, no to się raczej nie zrozumiemy.
Niemniej jednak jeśli komuś to nie przeszkadza, ok. Ja w w/w krajach szukałbym jednak warunków bliższym naszym standardom, a da się to zrobić.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.09.2021 13:51

Jakie 3 dni??? Worek możesz zawsze sam wyrzucić do śmieci. To trudne? W Chorwacji trzymasz śmieci w kuchni przez cały pobyt, aż na końcu posprzątają....
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 02.09.2021 15:20

Na naszych kilka "apartamentowych" pobytów w Grecji, zawsze mieliśmy do dyspozycji normalną toaletę z normalnym spłukiwaniem wody i wrzucaniem papieru toaletowego. jedyne ograniczenie to była prośba, aby poza papierem nie wrzucać do toalety niczego innego - podpasek, tamponów, czy też resztek jedzenia. Tak było na Halkidikach, na Tassos, na Pelionie i na Korfu.

Stara kanalizacja to już raczej przeszłość, spotykana jeszcze gdzieniegdzie w knajpkach i naprawdę dawno nie remontowanych/odnawianych pensjonatach.

Ponad 20 lat temu byliśmy w Matali na Krecie, w naprawdę oldskulowym, familijnym hoteliku i już wtedy mieli tam "normalne" toalety.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.09.2021 15:47

Przy takim standardzie, dziwię się, że ceny apartamentów w Grecji są na takim samym poziomie jak w Cro. Dla mnie całkowita porażka z tym papierem w kuble. Takie sytuacje są mi obce i dziwię się, że ludzie za to jeszcze płacą. Góra 30 euro za 2:+2 w sezonie dla zdesperowanych, bym jeszcze zrozumiał, ale takie naciąganie, dramat. W Bułgarii 23 lata temu z czymś takim się nie spotkałem. Jak można pisać , że w Grecji dostaje się więcej niż Cro za te same pieniądze :roll:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.09.2021 16:58

piekara114 napisał(a):Jakie 3 dni??? Worek możesz zawsze sam wyrzucić do śmieci. To trudne? W Chorwacji trzymasz śmieci w kuchni przez cały pobyt, aż na końcu posprzątają....

Matko Beti ale się uśmiałem przy tym ;)
Ja zawsze kolejnego dnia wyrzucam siatkę z kibelka i zakładam nową właśnie :)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 02.09.2021 17:16

tony montana, zauważ, że Niclaus odniósł się do postu piekara114, która napisała:

piekara114 napisał(a):

Dokładnie, a temp. sporo wyższe..... No i są sprzątane co 2,3 dni, co w Cro raczej nie jest praktykowane w małych obiektach....

A z tych słów nie wynika informacja o samodzielnym sprzątaniu koszy w ubikacji... i stąd konsternacja Niclaus`a:

Niclaus napisał(a):Skoro porównujesz brak sjesty i klimatyzacji, do przechowywania w łazience przez 3 dni pokrytego kałem papieru, no to się raczej nie zrozumiemy.
Niemniej jednak jeśli komuś to nie przeszkadza, ok. Ja w w/w krajach szukałbym jednak warunków bliższym naszym standardom, a da się to zrobić.

Osobiście dodam, że nie wyobrażam sobie takich warunków zakwaterowania... :?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.09.2021 17:23

Spoko, ja się z nikogo nie śmieje tylko z tego opisu ;)
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.09.2021 17:36

Już sam fakt, że ktoś obcy wchodzi do naszej łazienki posprzątać odchody jest obrzydliwy i krępujący.
Sytuacja nie do przejścia i zrezygnowałbym z opcji sprzątania. Druga sprawa, to jak poinformować żonę i dzieci,
żeby wrzucały zużyty papier tu gdzie tatuś, a wcześniej setki innych pań i panów. Normalnie jakaś masakra 8O
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 02.09.2021 17:41

Powoli zmierza to do nowego wątku…aż boję się jego tytułu. ;)
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 02.09.2021 18:02

Z tym sprzątaniem co 2-3 dni też różnie jest. 2 lata temu byliśmy na Pelionie. Piękna willa z basenem przy samej plaży. Sprzątanie było we własnym zakresie. Na wjeździe dostaliśmy dodatkową pościel i kopę ręczników, tak że spokojnie starczyło na 10 dni.

W przeciwieństwie do Chorwacji, Grecy są bardziej elastyczni jeśli chodzi o negocjowanie ceny. Jeśli np. cena jest podana na stronie obiektu, można często utargować i 20%, nawet jeśli termin wypada w wysokim sezonie. Zwykle dostaje się upust za wczesną rezerwację, a w hotelikach dodatkowy rabat za płatność gotówką ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.09.2021 18:04

Habanero napisał(a):Już sam fakt, że ktoś obcy wchodzi do naszej łazienki posprzątać odchody jest obrzydliwy i krępujący.
Sytuacja nie do przejścia i zrezygnowałbym z opcji sprzątania
W hotelach na całym świecie sprzątają i nawet wchodzą do łazienki.....

Dzięki papierowym postom, do Grecji mniej osób przyjedzie..... Uffff.... Jestem z tego bardzo szczęśliwa...
Omijajcie też wschód Europy, tam też tak jest..... Zwłaszcza w tych mega autentycznych regionach np. pod Uralem....

:papa:
Ostatnio edytowano 03.09.2021 10:42 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone