Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 11.06.2022 14:19

Jak tam ceny w Grecji?
Pytam, bo kolega z forum właśnie spożywa browarek w Lindos za 7 euro. Pewnie dostał więcej w cenie :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2022 15:15

Habanero napisał(a):Jak tam ceny w Grecji?
Pytam, bo kolega z forum właśnie spożywa browarek w Lindos za 7 euro. Pewnie dostał więcej w cenie :wink:

Cena za wiadro czy za butelkę? 8)
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 11.06.2022 15:33

Bravik napisał(a):
Habanero napisał(a):Jak tam ceny w Grecji?

Cena za wiadro czy za butelkę? 8)

Obstawiam wiadro :wink:
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 11.06.2022 22:00

Habanero napisał(a):kolega z forum właśnie spożywa browarek w Lindos za 7 euro.

W Lindos wcale mnie to nie dziwi. Cała wyspa przecież tam jeździ na wycieczki fakultatywne. Miejsce mocno turystyczne. 8) Z tego samego powodu nie dziwiłaby mnie żadna cena piwa czy czegokolwiek innego np. na Stradunie w Dubrowniku. :wink:
https://www.total-croatia.com/beer-in-croatia/
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 11.06.2022 23:12

Mikromir napisał(a):
Habanero napisał(a):kolega z forum właśnie spożywa browarek w Lindos za 7 euro.

W Lindos wcale mnie to nie dziwi. Cała wyspa przecież tam jeździ na wycieczki fakultatywne. Miejsce mocno turystyczne. 8) ...

Takie ceny Danusiu w miejscowościach mocno obleganych przez turystów (wycieczki fakultatywne) to standard w Grecji ?

Mikromir napisał(a):... Z tego samego powodu nie dziwiłaby mnie żadna cena piwa czy czegokolwiek innego np. na Stradunie w Dubrowniku. :wink: https://www.total-croatia.com/beer-in-croatia/

Czy może Lindos to taki grecki odpowiednik Dubrovnika ?
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 12.06.2022 17:19

Jeżeli chodzi o Lindos to nie pomogę bo na Rodos byłem ponad 15 lat temu

Od 10 lat (a może mniej) latam i jeżdżę regularnie do GR.
Mało pijam piwa (i tylko na wakacjach) ale nie kojarzę "zdziwienia ceną".

Wydaje mi się, że są portale, FB gdzie znajdziecie tawerny oraz ich aktualne MENU.
Co o wątku toaletowego to od wspomnianych 10 lat ani razu nie miałem kwatery w której toalet nie możnaby "normalnie użytkować".

Jak chcecie zniechęcać to pomogę:

1. Cena paliwa powoduje zwiększenie kosztów dojazdu
2. Pierwszy raz widzę tak drogie bilety R (WWA-Modlin - Ateny), miesiąc temu załatwiałem (po prostu zapytałem się znajomych Greczynek po ile i na jaki okres) znajomym kwatery na PEO po 50 EUR za dzień i bilety lotnicze były po 250-300PLN, teraz na koniec czerwca 1500 a potem rzędu 900-1000 (1os 1 strona) - ok powrotne trochę taniej.
3. W CRO załapałem się na znany wiatr od lądu na B razem z burzą
W GR wieje w wielu miejscach cały dzień o 11stej (często apogeum 15ta-17ta) do popo wiatr termiczny. W wielu rejonach z przeważającego jednego kierunku więc można wybrać rejon osłonięty ale wieje. Dla mnie bez tego wiatru byłoby zbyt ciepło ale innym może przeszkadzać
4. Na Peloponezie od dwu lat załapuję się na pożary (w sensie że widzę potem sine chmury po horyzont i śnieg popiołu padający) - główna autostrada z Aten na północ była kilka dni zamknięta. EU zamiast promować elektryki powinna pomóc zwalczać takowe pożary w zalążku. Helikoptery i samoloty tankujące na wprost ap to ciekawy widok ale te sine chmury to mocno przygnębiający widok.
5. Generalnie odradzam sierpień jako najgorętszy/często najbardziej wietrzny miesiąc w którym Grecy idą gremialnie na urlop

Wspomniane ceny połączeń lotniczych spowodowały wzrost cen przez biura.
Zawsze polecałem Grekosa i Kefalonię na pierwszy raz i miałem feedback, ze super i tanio
Wszedłem ze znajomym na ich stronę i on potrzebuje 2+2 (7 i 4 lat) i szok bo najtaniej 14 tys przelot i hotel ze sniadaniem

Z drugiej strony widzę w prasie info, że bum na Grecję (przez biura)
Wiec albo wszystko wykupione albo ludzie są skłonni wydać więcej niż kiedyś.
Widziałem info, że biura mają teraz regularnych klientów skłonnych wydać na rodzinę ponad 100 tys PLN na 2 tyg (willa, przelot, ...)

Moim zdaniem nie cena piwa na Rodos (co rok jest artykuł o zszokowanych turystach na jednej z wysp na cykladach "rachunkiem grozy" i to zawsze chodzi o tę samą knajpę)
Nie toalety (o których słyszałem w dawnych opowieściach a sam się nie natknąłem) a cena dojazdu czy dolotu przemawia w tym roku znacznie na korzyść CRO

I jak szukałem koledze połączeń z Berlina to było drożej i jeszcze czytam, że lotniska w Niemczech niewydolne
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 12.06.2022 20:04

Habanero napisał(a):Takie ceny Danusiu w miejscowościach mocno obleganych przez turystów (wycieczki fakultatywne) to standard w Grecji ?

Nie mam pojęcia, bo raz - we wszystkich nie byłam, akurat Lindos mocno zapamiętałam, bo kiedyś zrezygnowałam tam z zakupu jakiegoś wyrobu z gatunku rękodzieła po usłyszeniu ceny. W innych miejscach było sporo taniej. Dwa - jeśli to standard, to moim zdaniem dotyczy większości mocno turystycznych miejsc na całym świecie, a nie tylko samej Grecji. No ale najlepiej sprawdź sam. :smo:

Habanero napisał(a):Czy może Lindos to taki grecki odpowiednik Dubrovnika ?

Nie wiem, o co chodzi w tym pytaniu, jest niedoprecyzowane. Nie dam się też wciągnąć w puste dyskusje o wyższości Dubrovnika nad Lindos. :smo:
To co chciałam powiedzieć wydaje mi się oczywiste: tam gdzie ściąga masa turystów, tam popyt winduje ceny.
Dubrovnik jest must-see dla turystów przebywających w całej południowej Dalmacji, a miejsca jak Lindos czy miasto Rodos są celem wycieczek gości z całej wyspy Rodos. To powoduje wzrost cen w obydwu tych miejscach. Na tym polega wspomniane przeze mnie podobieństwo. To oznacza również, że nie jest słuszne sugerowanie, iż w jakimś kraju ceny są wysokie tylko na podstawie cen napotkanych w którejś z tamtejszych tourist traps.

I na tym kończę ten wątek zanim zrobi się z tego burza w szklance wody, jednocześnie mając wielką nadzieję, że jako ekspert od Hvaru :) zechcesz odpowiedzieć na bardziej palące dla mnie pytanie, które umieściłam tutaj. Liczę na Ciebie! :smo:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 12.06.2022 20:13

Mikromir napisał(a):I na tym kończę ten wątek zanim zrobi się z tego burza w szklance wody,

Dziwię się, że ktokolwiek na tą zaczepkę @Habanero odpowiedział.
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 12.06.2022 20:33

marze_na napisał(a):
Mikromir napisał(a):I na tym kończę ten wątek zanim zrobi się z tego burza w szklance wody,

Ja też się sobie dziwię. :lol: Ot, chwila nieuwagi. :oczko_usmiech:
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 12.06.2022 22:35

ogorek napisał(a):...
Jak chcecie zniechęcać to pomogę:
...

A dlaczego od razu zniechęcać :roll:
Weryfikuję informacje, które zamieszczała tu @piekara114 zniechęcając do Chorwacji przy każdej sposobności i wychwalając super ceny w Grecji. Miało być taniej i dużo więcej w cenie, a jak jest każdy widzi. Mi się to nie kleiło od początku, a z tego co piszesz, to obecnie jest jeszcze gorzej... cyt.Wszedłem ze znajomym na ich stronę i on potrzebuje 2+2 (7 i 4 lat) i szok bo najtaniej 14 tys przelot i hotel ze śniadaniem...
Przy takich najniższych cenach, jeśli to za tydzień :idea: , to za dwa tygodnie w Grecji w szczycie sezonu mogę mieć spokojne 6 tyg. w Chorwacji (również w sezonie). Tylko tyle, żadnych innych kwestii nie biorę pod uwagę. Standard kwater przemilczę, bo każdy ma inne preferencje i przyzwyczajenia. Ja lubię zapach lawendy.

Mikromir napisał(a):...
Habanero napisał(a):Czy może Lindos to taki grecki odpowiednik Dubrovnika ?

Nie wiem, o co chodzi w tym pytaniu, jest niedoprecyzowane. Nie dam się też wciągnąć w puste dyskusje o wyższości Dubrovnika nad Lindos. :smo:
To co chciałam powiedzieć wydaje mi się oczywiste: tam gdzie ściąga masa turystów, tam popyt winduje ceny.
Dubrovnik jest must-see dla turystów przebywających w całej południowej Dalmacji, a miejsca jak Lindos czy miasto Rodos są celem wycieczek gości z całej wyspy Rodos. To powoduje wzrost cen w obydwu tych miejscach. Na tym polega wspomniane przeze mnie podobieństwo. To oznacza również, że nie jest słuszne sugerowanie, iż w jakimś kraju ceny są wysokie tylko na podstawie cen napotkanych w którejś z tamtejszych tourist traps.

W nic Cię nie chcę wciągać. Celem wycieczek są też miasta na chorwackich wyspach i tam również popyt winduje ceny.
Myślałem, że to wyjątkowe miejsce, tak jak Dubrovnik. Zadałem proste pytanie, ale nieważne, skoro tak je interpretujesz.

Mikromir napisał(a):
marze_na napisał(a):

Ja też się sobie dziwię. :lol: Ot, chwila nieuwagi. :oczko_usmiech:

Miło...
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 13.06.2022 07:35

jest jeszcze dojazd autem. Np okolice Wwy -Poloponez to będzie 2500 km
Do CRO jechałem z 1 noclegiem (1400km) do GR biorę 2

Wspomniana rodzina rozważa opcję autem właśnie co szacuję w obie strony na 4000 pln
Kwatera - już wspomniałem 50EUR za dzień i nie ma innych opłat (pusto, nad samym morzem - poproszę aby wysłali listę cen)

Moim zdaniem - przy długim pobycie i cenie kwatery tańszym jak w CRO - tylko autem w tym roku
Ktoś pisał na forum GR, że łatwiej i taniej o mały ośrodek z basenem niż w CRO (tego nie wiem bo takowych w CRO nie szukałem a w zatoce Argolidzkiej widzę minimum 110EUR dziennie https://kalimera.com.pl/rezydencja/ 11ap, duża działka / ogród / basenik (działka do morza)

A w Tolo drożej (taka typowo turystyczna mieścina). Piszę o małych hotelikach z basenami.
Cen ap. w Tolo/Drepano w portalu B nie sprawdzałem

Ta cena po której załatwiałem znajomym to ap. znajomych Greczynek.

jak wszedlem na B to w Drepano na 1szą połowe lipca 1szy do 15ty widze oferty od 4 tys pln do 6 tys pln (czyli >= 65 EUR za dzień)

https://www.booking.com/searchresults.p ... aw=drepano
adamosos
Croentuzjasta

Postnapisał(a) adamosos » 15.06.2022 21:13

Ludziki co wy macie z tym zniechęcaniem ..... zachęcaniem czy ocenianiem ocen innych zachęt ?!?

Jak ktoś w Lindos zapłacił 10Eur za browara to nie znaczy że w jakimś Porec'iu czy innym Chorwackim zadupiu nie da się zapłacić za piwo 10Eur. Ba da się nawet zapłacić w PL (taki kraj Polska) 10Eur za browara (niekoniecznie w Wawie) i co z tego ?
To że ktoś w d.... był i g... widział nie oznacza że to cały świat (zwłaszcza że oceniamy raptem Lindos - na Rodos - oraz no właśnie całą Chorwację ......)

Znalazłem na tym forum wiele ciekawych informacji, ale na każdym forum musi się trafić ekipa która robi i rozrzuca obornik :hut: no cóż trudno, przywykłem.
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 16.06.2022 07:44

A ja w tym roku wynająłem 2 apartamenty, jeden w Sutivanie z pieknym widokiem na morze, a drugi bez widoku ale z basenem dla Bombelków w Kassiopi na Korfu. Po rozmowie ustaliliśmy, że ze wzgledu na podróż samolotem, piękno wyspy oraz przede wszystkim "motyle w brzuchu" wybieramy Korfu i rezygnujemy z Chorwacji. Po ub. Krecie coś miedzy nami i Grecją zaiskrzyło :). Minusem niestety są w tym roku ceny biletów lotniczych oraz wynajmu auta na tydzień. Koszt urlopu bedzie na pewno wyższy niż w Cro, głównie o koszt wynajmu auta. Ale kto wie, może po dwóch razach w Chorwacji, dwóch w Grecji będzie czas na nową kochankę z południa Europy? ;)
P.S. Z tego co widzę na zdjęciach, Korfu jest mega zielona, plaże są rownież żwirkowe, ale klimat i knajpy greckie, więc będzię to delikatna hybryda chorwacko-grecka ;)
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 16.06.2022 08:06

Korfu jest mega zielona ale wschodnie wybrzeze = zwłaszcz miasto Korfu -> mega zatłoczone.
Ulubiona destynacja Włochów

Polecam na przyszłość Sivota i wycieczkę statkiem (Paxos / antypaxos)

bardzo zielona jest Itaka

Jedynie jak ktoś oczekuje zabytków (w tym antycznych) to ich brak w tym rejonie

Takowe na PEO. Lasy też tu kojarzę.
np. twierdza/zamek w Pylos sa w lesie iglastym
Amfiteatr w Epidavros jest otoczony lasami, ...
Obrazek
Obrazek

Generalnie sady: pomarancze/brzoskwinie/oliwki
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 16.06.2022 10:32

W Grecji byłem na Krecie, w Bułgarii w Złotych Piaskach i w Chorwacji.
Każde miejsce ma swoje plusy i minusy.
Nie mam klapek na oczy tylko na Chorwację.
Ostatnio edytowano 16.06.2022 10:44 przez wikol, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w... - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone