Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.06.2022 06:08

Wątek został posprzątany z wszelakich "uprzejmości" i tekstów pobocznych.
Proszę trzymać się ustalonego tematu i odpowiedniego poziomu dyskusji.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 30.06.2022 21:18

Szybki rachunek sumienia Istria Camping Bijela Uvala:
Kwatera MH: 5050,00 zł
Reszta : 7000,00

Całość w zaokrągleniu 12000/ 10 dni - 1200 / doba

Grecja plany na sierpień : 12553 / 15 dni (jak przystało na alinowego ludzika - oczywiście alin) - dorzucając od siebie 4000 na wycieczki, samochód itp. pierdolety - wychodzi 16500 zatem 1100 / doba

Z całą zatem pewnością potwierdzam 'wyższość' wakacji w Cro na wakacjami w Gre

:hut: :roll:
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 01.07.2022 04:28

A teraz policz Grecję na 10 dni...
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.07.2022 07:49

adamosos napisał(a):....
Grecja plany na sierpień : 12553 / 15 dni (jak przystało na alinowego ludzika - oczywiście alin) - dorzucając od siebie 4000 na wycieczki, samochód itp. pierdolety - wychodzi 16500 zatem 1100 / doba

Z całą zatem pewnością potwierdzam 'wyższość' wakacji w Cro na wakacjami w Gre

:hut: :roll:

Chorwacja, plany na lipiec i sierpień, noclegi : 9000/35 dni - dorzucając od siebie 9000 na paliwo, knajpy , zakupy,
atrakcje - wychodzi 18000, zatem 515/doba.

Jak żyć, jak :hut: :lol:

Edit.
U mnie rodzina 2+2, a u Ciebie adamosos ?

Edit II
Zapomniałem dodać, planowany, 8-dniowy kurs pływania na windsurfingu w Prižbie
dla moich dziewczyn o łącznej kwocie 450 euro, czyli wyjdzie 570/doba :mrgreen:
Ostatnio edytowano 01.07.2022 09:06 przez Habanero, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.07.2022 08:15

rufus295 napisał(a):A teraz policz Grecję na 10 dni...

Nie ma sensu, bo inny okres czasu, w sierpniu camp na Istrii będzie droższy niż w czerwcu jak był adamosos.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2022 09:06

Nie ma sensu porównywać kosztów per dzień przy różnych okresach. Im dłuższy pobyt tym niższy koszt na dzień.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.07.2022 09:15

empire13 napisał(a):Nie ma sensu porównywać kosztów per dzień przy różnych okresach. Im dłuższy pobyt tym niższy koszt na dzień.

Dostosowałem się , mogę liczyć na różne sposoby :wink:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2022 09:19

Habanero napisał(a):
empire13 napisał(a):Nie ma sensu porównywać kosztów per dzień przy różnych okresach. Im dłuższy pobyt tym niższy koszt na dzień.

Nie wątpię :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Miałem na myśli adomososa. Grecja - 15 dni, Chorwacja - 10 dni. Chyba że porównywałby same koszty zakwaterowania i wyżywienia. Bez kosztów dojazdu.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.07.2022 09:27

Co kosztowo przyniesie tegoroczna Grecja, nie wiem. Tanio nie będzie, bo "zapisaliśmy się" na żeglowanie po Cykladach, a już sam czarter to spory wydatek. Za bilety na samolot zapłaciliśmy teraz od osoby tyle, co rok temu za dwie :oczko_usmiech:

Natomiast ubiegłoroczny 14-dniowy wypad (tyle, że nie w pełni sezonu, lecz przełom września i października) na Donoussę, Naxos i do Aten, wyszedł nam po 255 zł dziennie od głowy (licząc z drobnymi zakupami do domu).
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.07.2022 09:31

dangol napisał(a):Co kosztowo przyniesie tegoroczna Grecja, nie wiem. Tanio nie będzie, bo "zapisaliśmy się" na żeglowanie po Cykladach, a już sam czarter to spory wydatek. Za bilety na samolot zapłaciliśmy teraz od osoby tyle, co rok temu za dwie :oczko_usmiech:

Natomiast ubiegłoroczny 14-dniowy wypad (tyle, że nie w pełni sezonu, lecz przełom września i października) na Donoussę, Naxos i do Aten, wyszedł nam po 255 zł dziennie od głowy (licząc z drobnymi zakupami do domu).

Zeszłoroczny Hvar w szczycie sezonu wyszedł nam 125 zł dziennie od osoby (4 tyg.).
Co będzie w tym roku zobaczymy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.07.2022 09:43

dangol napisał(a):Co kosztowo przyniesie tegoroczna Grecja, nie wiem.

Ważne, żeby wrócić z przeświadczeniem, że warto było tyle wydać :D .
Nie do końca rozumiem dlaczego o wyższości wakacji A nad wakacjami B ma decydować przede wszystkim niższa cena :roll: .
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 01.07.2022 09:59

Habanero napisał(a):

w zależności co ma wyjść - bez przekłamań.
W zasadzie zestaw 3+1 (Córka nam się zestarzała)

Cieszę się że zrozumiałeś. co miałem na myśli z liczeniem kosztów.
Dla mnie wakacje w Cro i Gre to całkowicie odmienne spędzanie czasu, więc jak już pisałem w zależności od upodobań spędzisz taniej w Cro albo w Gre. W Cro jemy przeważnie w restauracjach lub na kolację jest deska serów, oliwa, kruch, wino, prsut.
W Gre w związku z alin kuchnia grecka to w zasadzie kwestia tego że kuchnia w której gotują w hotelu znajduje się na terenie Grecji. Jedzenie jest OK, ale z prawdziwą Grecką tawerną to ma niewiele wspólnego. Z uwagi na fakt że staram się wybierać raczej kameralne hotele na zadupiu (w..... mnie ludzie) więc siłą rzeczy tawerny odwiedzamy tylko na wycieczkach.
Ciekawostka w Cro na dużych kampingach jakoś się odnajduję, może to kwestia braku stołówki i alinowych kolejek po kartofle .....

Nawiązując do terminów, weryfikowaliśmy zamianę turnusów Cro/Gre - kompletnie się nie opłaca, ten sam Mobile Home w sierpniu kosztowałby ponad 12tyś (o ile dobrze pamiętam), Grecja w czerwcu byłaby kosmetycznie tańsza, dlatego zostaje jak jest.
Przedwakacje w czerwcu Cro, wakacje Gre w sierpniu i jest OK.

Wszystkie wyjazdy klepałem zimą, różnica (1 x Cro + 2 x Gre (2 tyg sierpień, tydzień wrzesień)) wyszła 6 tyś taniej za wczesną rezerwację.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.07.2022 10:08

marze_na napisał(a):Nie do końca rozumiem dlaczego o wyższości wakacji A nad wakacjami B ma decydować przede wszystkim niższa cena :roll: .

Też tego nie rozumiem.
Warto spytać o to osobę, która temat wywołała.
Ze sprawdzeniem tego nie ma problemu, wszystko jest w wątku z którego ten został wydzielony,
czyli : Ile kosztuje urlop w Chorwacji.
W razie problemu służę pomocą :idea:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.07.2022 10:41

Zdecydowanie, cena nie jest najważniejsza, aby wakacje były udane. Koszty można zmniejszać wybierając tańsze opcje noclegowe w miejscu, które chcemy zobaczyć. Zamiast jadać w konobach czy tawernach, większość dań robić samodzielnie, zresztą każdy wie, na czym może (chce) zaoszczędzić, aby wakacje nie straciły na uroku. Jednemu wyjdzie 100 zł dziennie na głowę, innemu znacznie więcej, ale to zawsze świadomy wybór :wink: .
My staramy się znaleźć kompromis między tym, co chcemy, a co możemy :) i urlop zawsze był udany :D . Także na Hvarze (chętnie kiedyś znów się tam wybiorę) i w innych pięknych miejscach w Chorwacji, nie tylko w Grecji (chociaż faktycznie, ostatnio tam najlepiej mi się wypoczywa).
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 01.07.2022 11:32

Habanero napisał(a):
marze_na napisał(a):Nie do końca rozumiem dlaczego o wyższości wakacji A nad wakacjami B ma decydować przede wszystkim niższa cena :roll: .

Też tego nie rozumiem.

Dla mnie temat (o wyższości wakacji w Cro .... ) jest w ogóle trochę z pupy ale rozumiem jesteśmy na forum Cro więc siłą rzeczy więcej ludzi którzy z tych lub innych względów chwalą/wybierają Cro.

Stąd trochę na przekór (pod prąd, z prądem wszystko płynie) napisałem o 'wyższości' w kontekście ceny, gdyż często przewija się wątek że w Cro jest tanio. Tanio to może i było, może Istria to też nie cala Chorwacja, ale pamiętam że różnica cen między Jelsą a Hvarem również była znaczna (moje pierwsze Cro - 2014 - i niezapomniana trasa z Sucuraja do Jelsy 8) )
Owszem stosunkowo łatwo można zabrać całą wałówę z PL na wczasy wtedy pomijając podróż będzie tak jak na polskim morzem tylko cieplej. Do Grecji też można ale trzeba jechać samochodem choć z drugiej strony może i jedna walizka weków by przeszła :)

Cro niby bliżej ale z drugiej strony nawet ze śląska 10h jazda samochodem jest męcząca, lot samolotem to nie sam lot trzeba być wcześniej, a transfer (nieważne czy samochodem czy autokarem) z lotniska do kwatery też zajmuje.
Jak samolotem to ta 1h różnicy w locie do np. Splitu czy do Grecji to niewiele.
W Grecji nie znalazłem takich kampingów jakie są na Istrii (może źle szukałem) ......
W Chorwacji nie ma starożytnej Grecji .....
Jedzenie jest nieco inne to i tu, ale nie zaryzykowałbym pisania o wyższości jednego nad drugim - są inne - obydwie opcje uwielbiamy ......

I tyle.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w... - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone