Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 05.09.2021 10:29

Habanero napisał(a):
niuniek napisał(a):...Noclegi - dla naszej rodziny (2+1) nigdy nie przekroczyłem 70 euro. W tym roku Kefalonia, apartament na klifie za 60 euro, basen (3,6m głębokości), prywatna plaża z drogą wyrytą w tym klifie. Przy basenie barek z grillem, lodówką, zlewem, miejscem na obranie ryb i placem na tańce. ...

Fajny opis "niuniek", aż mnie zachęciłeś .
Daj namiary na ten apartament na Google Maps, to chętnie pooglądam i porównam do Hvaru.

Wysłałem na pw, mając nadzieję, iż dobrze odebrałem Twoje intencje, że nie pachnie tu sarkazmem :wink:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 05.09.2021 10:39

niuniek napisał(a):
Habanero napisał(a):
niuniek napisał(a):...Noclegi - dla naszej rodziny (2+1) nigdy nie przekroczyłem 70 euro. W tym roku Kefalonia, apartament na klifie za 60 euro, basen (3,6m głębokości), prywatna plaża z drogą wyrytą w tym klifie. Przy basenie barek z grillem, lodówką, zlewem, miejscem na obranie ryb i placem na tańce. ...

Fajny opis "niuniek", aż mnie zachęciłeś .
Daj namiary na ten apartament na Google Maps, to chętnie pooglądam i porównam do Hvaru.

Wysłałem na pw, mając nadzieję, iż dobrze odebrałem Twoje intencje, że nie pachnie tu sarkazmem :wink:

Dzięki :D
Mega pięknie tam :hearts:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 05.09.2021 14:05

599 napisał(a):
adamosos napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,
oraz w Grecji jako zasadnicze wakacje (all incl.)
,,,,,,,,,,,,,

z czystej ciekawości,bez podtekstów,
co Cię skłania do wakacji w formie "all incl" ?

W zasadzie głównie z uwagi na dzieci, ale ten powód się powoli kończy, dzieci jakby dorosły.
Więc jadąc z młodzieżą masz tzw, święty spokój, dziecko może jeść i pić do oporu (zwykle makaron/naleśniki/pizzę), nie musisz kombinować co by tu teraz, wiadomo że małe dzieci muszą coś wciągnąć na obiad bo do wieczora nie wytrzymają na samym śniadaniu i obiadokolacji.
Co do długości, zawsze organizujemy na kilka dni samochód (zwykle 2-3 dni na 2 tyg. pobytu) + jakaś wycieczka fakultatywna, jak się to rozplanuje to wtedy jest czas żeby poleżeć na plaży i poczytać książkę, a i zobaczyć coś poza hotelem.
W zasadzie jeszcze jeden powód - nie trzeba się zajmować kombinowaniem co będziemy jedli - nie jest problemem ogarnąć śniadanie i lunch, i wyjść do knajpy na obiadokolację, ale trzeba ogarniać, a na all inlc. trzeba tylko pamiętać w jakich godzinach jest otwarta restauracja.

Raz byliśmy z żonką na tydzień śniadanie i obiadokolację to wtedy musisz doliczyć napoje do kolacji, do śniadania jest kawa/herbata.

Teoretycznie jadąc na all incl. możesz wydać dokładnie tyle ile kosztuje all incl. + koszt dojazdu na lotnisko w PL + parking - i ani grosza więcej ;)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 05.09.2021 21:01

Habanero napisał(a):
Krzychooo napisał(a):...
A jeśli chodzi o porównanie cen... Moim zdaniem różnica jest żadna, to znaczy na tyle niewielka, że kwestia ceny nie powinna być decydującą w kontekście wyboru wakacyjnego kierunku (przy czym porównuję dojazd autem do Cro oraz lot do Grecji i wynajem auta na okres całego pobytu).

Coś bliżej możesz napisać.
Ile kosztuje przelot i wynajęcie samochodu dla 4 osób na 2 tyg. ?

Auto ok. 1100-1200zł za dwa tygodnie (bez paliwa oczywiście).

Loty w dwie strony zazwyczaj około 400zł za osobę (odpowiednio wcześniej rezerwowane). W tym roku loty były nadzwyczaj tanie - można było polecieć do Grecji (czy Chorwacji) nawet za 200zł w dwie strony.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 05.09.2021 21:46

niuniek,ogorek,
Piekara także,
ale Wy mnie "wpieniacie" tymi waszymi wpisami,
:wink: :wink:
jednak siga,siga raczej będzie musiała poczekać,

niuniek jeśli nie problem podeślij mi także namiary "Twojej "kwatery,
także koleżankę Ade "naszastruga"
proszę o podesłanie info gdzie jest tak pięknie,
choć prawdę mówiąc my "bardziej" lubimy
jak tam gdzie jesteśmy wieczorami jest znacznie więcej ludzi,
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 06.09.2021 11:18

599 napisał(a):choć prawdę mówiąc my "bardziej" lubimy
jak tam gdzie jesteśmy wieczorami jest znacznie więcej ludzi,

większość tych zdjęć z google to takie na sprzedaż (nie moje) wiec wklejam link do wyszukiwarki

https://www.google.com/search?q=nafplio+night+oldcity+pictures&tbm=isch

Poszuam póxniej moich
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.09.2021 18:16

Krzychooo napisał(a):
Habanero napisał(a):
Krzychooo napisał(a):...
A jeśli chodzi o porównanie cen... Moim zdaniem różnica jest żadna, to znaczy na tyle niewielka, że kwestia ceny nie powinna być decydującą w kontekście wyboru wakacyjnego kierunku (przy czym porównuję dojazd autem do Cro oraz lot do Grecji i wynajem auta na okres całego pobytu).

Coś bliżej możesz napisać.
Ile kosztuje przelot i wynajęcie samochodu dla 4 osób na 2 tyg. ?

Auto ok. 1100-1200zł za dwa tygodnie (bez paliwa oczywiście).

Loty w dwie strony zazwyczaj około 400zł za osobę (odpowiednio wcześniej rezerwowane). W tym roku loty były nadzwyczaj tanie - można było polecieć do Grecji (czy Chorwacji) nawet za 200zł w dwie strony.

Różnica 1100-1200 pln w stosunku do przejazdu samochodem do Cro (Wrocław - Hvar) faktycznie niewielka.
Jak na szczyt sezonu, (jeżeli to ceny z lipca, sierpnia :idea: ) wychodzi, że Kreta jest najtańsza ze wszystkich
opcji tu prezentowanych. Wynajem samochodu jak za darmo. Na Hvarze skuter tyle kosztuje.
Dzięki za info.

P.S.
Co to za wypożyczalnia ?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 06.09.2021 19:49

Habanero napisał(a):Różnica 1100-1200 pln w stosunku do przejazdu samochodem do Cro (Wrocław - Hvar) faktycznie niewielka.
Jak na szczyt sezonu, (jeżeli to ceny z lipca, sierpnia :idea: ) wychodzi, że Kreta jest najtańsza ze wszystkich
opcji tu prezentowanych. Wynajem samochodu jak za darmo. Na Hvarze skuter tyle kosztuje.
Dzięki za info.

P.S.
Co to za wypożyczalnia ?

Sprawdziłem. Takie ceny do 19 lipca. Potem wynajem sporo drożej. Wynajmowałem w Europeocars: https://www.europeocars.com/pl/
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.09.2021 19:58

Ta wypożyczalnia na Krecie jest świetna. Przetestowałam ją w 2017 r. (z polecenia z innego forum) i od tego czasu ją polecam z czystym sumieniem. Z tego forum na pewno 3 osoby z mojego polecenia z niej skorzystały. Co ważne europeocars ma pełne ubezpieczenie (choć bez lusterek). Krzchooo, kiedy z niej korzystałeś? I czy dalej na wyposażeniu dają nowe mapki i butelkę wina?
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 06.09.2021 20:06

W Grecji, gdy byliśmy samolotem, zawsze korzystaliśmy z lokalnych wypożyczalni. Mąż pracował w ubezpieczeniach i wg niego z reguły auta miały pełne AC i OC, warto tylko dopytać o wykupiony udział własny. Na Korfu płaciliśmy za 7-miejscowego nowego opla Zafirę 60 euro dziennie przy wypożyczeniu na tydzień. Na Rodos mieliśmy Fiata Punto za 35 euro dziennie w cenie Pandy, ale ponieważ Pandy się rozeszły dostaliśmy Punto :) na Krecie mieliśmy jakiegoś terenowego małego japończyka, ale to 20 lat temu, więc ceny nie pamiętam, ale też dostaliśmy go w cenie tańszego modelu.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 06.09.2021 21:13

piekara114 napisał(a):Ta wypożyczalnia na Krecie jest świetna. Przetestowałam ją w 2017 r. (z polecenia z innego forum) i od tego czasu ją polecam z czystym sumieniem. Z tego forum na pewno 3 osoby z mojego polecenia z niej skorzystały. Co ważne europeocars ma pełne ubezpieczenie (choć bez lusterek). Krzchooo, kiedy z niej korzystałeś? I czy dalej na wyposażeniu dają nowe mapki i butelkę wina?

Butelki wina nie pamiętam, ale na pewno dostałem za darmo fotelik dziecięcy - co w wypożyczalniach nie jest regułą. Ostatnio korzystałem w 2019.

Też polecam, formalności zajmują kilka minut.

A co do lotów... W tym roku pierwszy raz wybrałem się do Chorwacji samolotem. Okazało się, że też można to fajnie ogarnąć. Wiadomo, brak auta na miejscu ogranicza, ale liczne połączenia promowe sprawiają, że można zorganizować sobie ciekawą wycieczkę. Dobra alternatywa przy ograniczonym czasowo urlopie. Nie bez znaczenia fakt, że mieszkam 10km od lotniska. 70-minutowy lot z Krakowa (250zł łącznie, w obie strony), 2 czy 3 przystanki autobusem i możemy żreć kalmary na starówce w Trogirze.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 07.09.2021 20:28

Generalnie porównanie stawek z wypożyczalni teraz i sprzed pandemii mija się z celem, samochodów jest mniej i stawki są czasami zawałogenne.
W tym roku rezydentka na Peloponezie prawie dostała zawału jak gość pytał jak może się dostać po samochód gdzieś tam (nie pamiętam) a cena za 3 dni to było prawie 400 E i to nie był autobus !
Inne stawki są na wyspach gdzie wypożyczalnia gdzie kijem rzucisz (Autounion__ - 152E za Pandę w sierpniu - 2dni - przez rezydentkę biura podróży, teraz na stronie we wrześniu wyświetla się 190E za 2 dni) dostałem dzień wcześniej wieczorem samochód i miałem odstawić w 3 dniu rano do 9:00 - więc pełne 2 doby+. To nie koniecznie standard, na Rodos wypożyczalnia w hotelu u 'Ruska' - dostałem auto 'rano' o 10:00, a jak zapytałem czy oddać mogę późnym wieczorem i zostawić w recepcji klucze to absolutnie NIE - zdanie samochodu do 21:00 więc w zasadzie 1,5 doby a nie 2 .....

Wypad samolotem do Trogiru jak się mieszka przy lotnisku to faktycznie fajna opcja. Można na weekend polecieć.

Flaszki jeszcze nigdy nie dostałem za wypożyczenie samochodu :) może wszystko przede mną.
Ostatnio edytowano 08.09.2021 13:21 przez adamosos, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.09.2021 22:14

W tym roku jest ciężko z samochodami w Grecji.... Nikt nie podejrzewał, że tylu turystów będzie... cóż skumulowały się 2 sezony wyjazdowe..... Za rok pewnie będzie już normalniej.....
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 08.09.2021 13:20

Z tego co mówiono na miejscu - nie tyle kumulacja co odpuścili część samochodów w wypożyczalniach bo nie spodziewali się takiego ruchu. Ilość turystów w 2021 chyba nie dobiła do stanu z 2019, choć sezon ciągle jeszcze trwa :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.09.2021 14:13

To też. Turystów jest więcej niż w 2020, znacznie więcej i tego się wynajmujący nie spodziewali..... I jak czytam po różnych grupach, sporo osób dotychczas korzystających z fakultetów w tym roku postanowiła samemu zwiedzać.... Spirala się nakręca.....
Choć ja nie narzekam, zarezerwowałam na 8 dni auto na 2pol. września za 199 eur, czyli cena porównywalna z tą z 2019 r.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w... - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone