Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar w 2010 r

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darboc3002
Plażowicz
Hvar w 2010 r

Nieprzeczytany postnapisał(a) darboc3002 » 10.07.2011 10:40

Witam,

Troszkę póżno, ale może ktoś jeszcze wykorzysta informacje zawarte w opisie pobytu (zamieszczałem ten opis również na innym formum, ale w związku z tym, że miejsce jest super postanowiłem pokazać go również tutaj):

w 2010 r wróciłem z rodziną z wakacji z Chorwacji w miejscowości Hvar- ulica Krizni-rat .Wcześniej zarezerwowałem apartamenty w domu Leo Petrić opierając się na zdjęciach internetowych, które jak się okazało w pełni oddawały rzeczywistość.
Byliśmy przez 10 dni 3 rodziny po 3 osoby i wszyscy byli bardzo zadowoleni z lokalizacji, warunków jak również z otoczenia domu. Wybraliśmy oczywiście apartamenty z widokiem na morze i był to zdecydowanie trafny wybór ponieważ za każdym razem jedząc śniadanie czy też kolacje można było obserwować jak do portu w Hvarze wpływają różnego rodzaju jachty, motorówki, promy itp.Dodatkowo z balkonu roztaczał się piękny widok na morze i wyspy. Aprartamenty są dobrze wyposażone (bez TV, który jest zbędny); posiadają wszystko co jest opisane w internecie. Godna opisania jest rownież gościnność Leo, który robił wszystko żebyśmy byli zadowoleni. Oddano nam do dyspozycji nawet deskę do krojenia (chyba prywatną); mieliśmy zorganizowanego grilla oraz przygotowany na tarasie stół - nasz koszt to tylko koszt zakupu ryb(po które pojechal z nami Leo) i przygotowania sobie sałatek. Właściciel dawał wino oraz w związku ze zbliżającymi sie urodzinami jednej z uczestniczek żona właściciela podarowała nam pyszny tort. Grillowane ryby były pyszne. Bardzo uczynnym i sympatycznym człowiekiem jest syn Pana, który pomógl nam załatwić szybką motrówkę , która zawiozła nas na Palmizanę i póżniej o umówionej godzinie przyjechała po nas ponownie. Jest to godna polecenia impreza ponieważ łódź (patrol) ma 150 KM i dostarcza naprawdę super atrakcji podczas podróży - dodatkowo kosztowała nas po 25 Kn od osoby w jedną stronę (cena taka jak zwykłej łódki z centrum miasta), ale zabierała nas spod domu i przywoziła również pod dom. Do centrum Hvar jest ok 1-1,5 km i nie jest to problemem - spacer każdemu dobrze zrobi; Hvar - super miasteczko. Plaże w pobliżu : można płynąć na Palmizanę - trzeba to zobaczyć ,ale jak dla mnie przereklamowana i trochę śmieci w morzu; można leżeć na wylanych betonem płytach na kamieniach przed domem - wejście do morza z drabinki i na głęboką wodę (2-3 m) - całkem fajnie jak dla mnie; ok .0,5-08 km w lewo od domu ładna zatoczka z plażą i konobą (częściowo kamienie, otoczaki) - tez całkiem fajnie tylko okresowo dosyć dużo ludzi z Hvar; najlepsze dwie zatoczki (obok siebie) wg mnie to zatoka Mekicewicza - trzeba iść od Konoby na tej wcześniej opisanej plaży ok 15-20 min ścieżkami leśnymi i kamiennymi - polecam ten niewielki wysiłek - wyglądają te dwie zatoczki jak z bajki i mało tam ludzi -cudnie.
http://www.robinson-hvar.hr/index.html
W domu Państwa Petrić są do dyspozycji rowery, które w każdej chwili można wziąć z garażu bez dodatkowych opłat. Można u właściciela zakupić winko i mocniejsze trunki, które to zresztą podarowano nam (prawie gratis) przy wyjeździe do domu. W domu jest internet, ale nie korzystaliśmy - myślę, że jak ktoś chciałby korzystać też nie byłoby problemu. Pokoje bardzo sympatycznie urządzone. Parking przed domem - trochę wystaja samochody na drogę, ale taki już urok Chorwacji. Ciekawe i miłe - jak tylko dojechaliśmy na miejsce już po drodze "złapał" nas syn Pana Leo i miał dla nas zarezerowane miejsca i wskazał nam gdzie mamy stawać.
Polecam to miejsce ze względu na spokój, możliwość wyboru różnych plaż, możliwość korzystania z atrakcji Hvar oraz przyjaznych i energicznych właścicieli.

Pobyt: sierpień 2010, wyjazd z rodziną
cyjzar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyjzar » 10.07.2011 11:34

można jakiś namiar na kwaterke ?? :D
darboc3002
Plażowicz
Uzupełnienie informacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) darboc3002 » 10.07.2011 12:05

Witam ponownie,

Jeszce kilka informacji uzupełniających :

1. Warto pojechać na wycieczkę do do Błękitnej Jaskinii na wyspie Bisevo. Błękitna Jaskinia jest porównywana. Przez wąski i niski tunel skalny wpływa się do dużej groty, w której gra światła czyni wodę niesamowicie błękitną. Po zwiedzaniu groty spędziliśmy kilka godzin w miasteczku Komiża na pobliskiej wyspie Vis. Kąpiel w morzu przy grocie -rewelacja. Na statku przekaska rybna + winko.

2. Warto wejść do twierdzy górującej nad Hvarem - b ładne widoczki.
3. Wieczorem w Hvarze - super, ale drogo w konobach.
4. Krka - jedenak ciekawsze są Plitwice
5. Lokalne winko ok

pozdrawiam,

wiecej info jeśli ktoś chce :mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
darboc3002
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darboc3002 » 10.07.2011 12:06

Jasne - daj maila to i ze dwie foty Ci dam - wg mnie miejsce pobytu jedno z ciekawszych na Hvar.
darboc3002
Plażowicz
Uzupełnienie info

Nieprzeczytany postnapisał(a) darboc3002 » 10.07.2011 12:25

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone