Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar - gdzie jechać

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosiek_tk
Globtroter
Hvar - gdzie jechać

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 19.05.2011 11:41

Witam, bardzo proszę o poradę do jakiej miejscowości jechać na wyspie Hvar. Chodzi nam o plażę z łagodnym zejściem do wody, bo jedziemy z dziećmi (2 i 9 lat), no i żeby ładnie było :) Jeśli ktoś przy okazji mógłby polecić jakiś przyjemny apartament (idealnie byłoby z basenem), to byłabym wdzięczna. Mam ofertę za ok 2400 zł za tydzień (sam wynajem, dostęp do basenu), co myślicie? Z góry dziękuję za porady!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.05.2011 12:16

tu pod koniec piewszej strony (post kierowany do Dariusza) pisałam o tym, jak dobrać miejsce pobytu a wyspie. Przejrzyj też hvarskie relacje z podóży forumowiczów (to na pewno ułatwi orientację i decyzję).
Pozdrawiam
gosiek_tk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 20.05.2011 08:15

Dziękuję bardzo :) Trochę poczytałam i wydaje mi się, że dobrym wyborem byłaby Vrboska, czy to prawda, że są tam nawet piaszczyste plaże? Wydaje mi się, że to miasto łączy to czego szuamy - plaże dla dzieci + jest co robić oprócz wylegiwania się na nich, bo jesteśmy z tych co po godzinie mają dość ;) Chyba jest to też niezły punkt wypadowy do zwiedzania wyspy (mimo stosunkowo małych dzieci zawsze zwidzamy ile się da). Cz myślicie że tydzień wystarczy na zwiedzenie wyspy + wypad jednodniowy na Korculę (no i żeby zostały ze 2 dni na miejscu)? Nie wiem po prostu w jakim tempie można się przemieszczać po Hvarze. Trochę przerażają mnie te górskie przepaście, bo nasze wycieczki samochodowe po Krecie do tej pory śnią mi się po nocach ;) Będę wdzięczna za wszelkie porady odnośnie tego co wyżej. Przy okazji, jakie ceny na wyspie (piwo, obiad w barze, piwo, wino w sklepie? Moi znajomi często bywają w Zagrzebiu, i są przerażeni cenami ostatnio... Czy podobnie jest na Hvarze?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.05.2011 08:55

Moim zdaniem tydzień z cała pewnnościa nie wystarczy, by obejrzeć sobie wyspie (chyba, że bardzo powierzchownie); ale naturalnie wszystko zależy od tego, jak to robicie i co rozumienie przez "zwiedzanie". Już kilkakrotnie pisałam, że byłabym w stanie tak zorganizować 14 dni na Hvarze, że na plaże nie byłoby czasu....
Co powinnismy zobaczyć na Hvarze, Co zwiedzic na wyspie Hvar

Nie wiem, co znaczy: "+wypad jednodniowy na Korculę (no i żeby zostały ze 2 dni na miejscu)?" na miejscu, znaczy gdzie? bo już się pogubiłam ... Ale od razu powiem, że drogą morską nie ma mozliwości popłynąć na Korčulę i wrócić w ten sam sposób w jednym dniu (temat wałkowany setki razy: tu, tu. Można całą noc spacerować po m. Korčula (ale to chyba nie wchodzi w grę, skoro są małe dzieci), albo wrócić lądem..Albo całą wyprawę robić przez ląd... Jednakże właśnie ze względu na dzieci ja taką wycieczkę odradzam całkowicie, bo więcej czasu spędzicie w aucie niż cokolwiek zobaczycie ; z kolei katamaran z Hvaru do Korčuli wypływa wieczorem i ok 20.00 jest na miejscu.. dla dzieci to chyba mało atrakcyjne ..... to raczej "wersja romantik" dla dwojga.

Przejrzyj uważnie Klub Miłośników Wyspy Hvar

O cenach już mi się nie chce pisać, bo też pisane było tysiące razy (kilka wątków cenowych dot. różnych regionów CHorwacji, w tym i Hvaru. Zasada jedna i podobna jak w Pl.. Na wybrzeżu zawsze drożej niż w centrum kraju; i w ogóle żywność (i nie tylko) w Hr droższa niż w Pl.. Przejrzyj zarówno net jak i forum pod tym kątem (znajdziesz info po prostu używając wyszukiwarki; jakiejkolwiek).
Pierwszy lepszy przykłąd z brzegu: Jaki jest przeciętny koszt obiadu w restauracji?

P.S. Vrboska to nie miasto...
Ostatnio edytowano 20.05.2011 10:04 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 20.05.2011 09:56

gosiek_tk napisał(a):Dziękuję bardzo :) Trochę poczytałam i wydaje mi się, że dobrym wyborem byłaby Vrboska, czy to prawda, że są tam nawet piaszczyste plaże? Wydaje mi się, że to miasto łączy to czego szuamy - plaże dla dzieci + jest co robić oprócz wylegiwania się na nich, bo jesteśmy z tych co po godzinie mają dość ;)

Ja tam piaszczystej plazy nie widziałam (zwirkową tak na płw. Soline przy hotelach (taka zatoka). Zdajesz sobie sprawę ze w samej Vrbosce (centrum) nie ma plazy -trzeba dojsc (ok 10-15 min w zleżnosci gdzie jest kwatera) lub dojechać samochodem?

Jako punkt wypadowy do zwiedzania - bardzo dobry. Poczytaj sobie np. moją realcję z 4 dniowego pobytu na wyspie - właśnie we Vrbosce. Może nakieruje cię na część miejsc, które warto zobaczyć. Zaczyna się od tej strony:
forum/viewtopic.php?t=28467&postdays=0&postorder=asc&highlight=podgora&start=150
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.05.2011 10:09

Z tym "piaskiem" to pewnie właśnie chodzi o rt Soline...Tam chodzą ludzie z dzieciakami.. bo miejscami (ale dalej od starego hotelu) jest coś, co piasek przypomina (jednkaże nie taki jak nad Bałtykiem naturalnie). Najbardziej "piaszczysta" hvarska plaża w okolicy to zatoka Grebišće za Jelsą.
gosiek_tk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 26.05.2011 12:21

Witam, mam jeszcze jedno pytanie, czy na Hvarze są capingi z bungalowami i basenami typu Vacansoleil?
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 26.05.2011 13:14

To jest właśnie piasek w Grebiśće za Jelsą, czy fajny, nie bardzo, jakiś dziwny kolor, plaży na lekarstwo i popołudniu morze zabiera :wink:

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Vrboska, kawałek od miejscowości, raczej żwirek :)

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
gosiek_tk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 07.06.2011 12:24

CinnamonGirl napisał(a):
gosiek_tk napisał(a):Dziękuję bardzo :) Trochę poczytałam i wydaje mi się, że dobrym wyborem byłaby Vrboska, czy to prawda, że są tam nawet piaszczyste plaże? Wydaje mi się, że to miasto łączy to czego szuamy - plaże dla dzieci + jest co robić oprócz wylegiwania się na nich, bo jesteśmy z tych co po godzinie mają dość ;)

Ja tam piaszczystej plazy nie widziałam (zwirkową tak na płw. Soline przy hotelach (taka zatoka). Zdajesz sobie sprawę ze w samej Vrbosce (centrum) nie ma plazy -trzeba dojsc (ok 10-15 min w zleżnosci gdzie jest kwatera) lub dojechać samochodem?

Jako punkt wypadowy do zwiedzania - bardzo dobry. Poczytaj sobie np. moją realcję z 4 dniowego pobytu na wyspie - właśnie we Vrbosce. Może nakieruje cię na część miejsc, które warto zobaczyć. Zaczyna się od tej strony:
forum/viewtopic.php?t=28467&postdays=0&postorder=asc&highlight=podgora&start=150

CinnamonGirl, dzięki wielkie za link do relacji i przecudne zdjęcia. Po prostu bajka! Utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że Hvar to dobry wybór na te wakacje (mimo, że z mojej strony był to kompromis, chciałam jechać do Hiszpanii, a w Chorwacji byliśmy już dwa razy). Teraz już wiem, że nie będę żałować, wręcz przeciwnie!

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone