Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie jechać- pomocy

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mietek2141
Turysta
Gdzie jechać- pomocy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mietek2141 » 01.07.2007 19:01

Wiem że zaraz ktoś pewnie napisze żebym sobie poszukał na forum, ale po prostu nie mam czasu przeczesać wszystkich postów- przebrnąłem przez kilkanaście stron - efekt totalny mętlik w głowie... :(
Mam do Was prośbę- podpowiedzcie gdzie warto pojechać?
Nasze założenia:
-jedziemy we 4 dorosłe osoby samochodem Renault Kangoo (na szczęście jest klima)
-wyjazd z Warszawy 15 lub 16 sierpień- do końca miesiąca
-max odległość - SPLIT (chyba że wszystkie ciekawe miejsca znajdują się na dalekim południu)
-wyjazd nastawiony raczej na zwiedzanie aczkolwiek ładne plaże konieczne
-zastanawialiśmy się nad noclegami w 2 -3 miejscowościach jako punkty wypadowe do zwiedzania(po lekturze kilku postów zauważyłem że wynajem kwatery na okres poniżej tygodnia jest droższy) -jak to widzicie

Dobrzy ludzie- wspomóżcie radą, może jakiś gotowy projekt trasy- wiem że na forum jest kilku "starych wyjadaczy" którzy na wypadach do CRO zjedli zęby :lol:
Ostatnio edytowano 03.07.2007 21:20 przez Mietek2141, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2007 19:45

Mietek2141 napisał(a):-pola namiotowe odpadają, jak wygląda sytuacja z kempingami?

Takich pól namiotowych nie ma

Obrazek

A sytuacja z kempingami wygląda dobrze :lol:

http://www.camping.hr/SearchByRegion.aspx?regionId=74
Mietek2141
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mietek2141 » 03.07.2007 07:02

Dzięki za odpowiedź, czytałem, że standart kempinów i pól namiotowych jest zupełnie inny niż w Polsce.

Ale nadal ponawiam pytanie, jaki obrać cel podróżu?
Już myślałem Vodice - ale jak poczytałem tam są blaże betonowe - jakoś mi to leży.

Czy na tym fragmecie wybrzeża Zadar - Split są jakieś ładne plaże, żwirkowe z małymi kamyczkami? (Nie wiem czy miesiąc starczy mi na przekopanie forum)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.07.2007 07:36

Mietek ......... ja dam radę, tak "od serca". Nie czytaj, nie rozmyślaj ( czym więcej - tym więcej wątpliwości, zniechęcenie, mętlik). Przyjdzie czas wyjazdu, wsiadaj w automobila i ...... wio przed siebie. Na miejscu wszystko zobaczysz, podejmiesz decyzję. Jaka by nie była, nie będzie zła. Takie planowanie jak usiłujesz robić jest dobre jak będziesz jechał któryś raz z kolei.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2007 07:37

Mietek2141 napisał(a):Dzięki za odpowiedź, czytałem, że standart kempinów i pól namiotowych jest zupełnie inny niż w Polsce.

Już myślałem Vodice - ale jak poczytałem tam są blaże betonowe - jakoś mi to leży.

Czy na tym fragmecie wybrzeża Zadar - Split są jakieś ładne plaże, żwirkowe z małymi kamyczkami? (Nie wiem czy miesiąc starczy mi na przekopanie forum)

Ponawiam odpowiedż- w Chorwacji nie ma pól namiotowych.

TU
masz kilka kempingów od Zadaru do Pakoštane, wejdź na strony kempingów, dużych, małych, masz tam zdjęcia i zobacz jakie są tam plaże.
W linku głównej strony o kempingach w Chorwacji masz ich tam całe mnóstwo, wystarczy poszukać i wybrać kilka.
Jak wybierzesz i podasz które, myślę że będzie szerszy odzew gdzie jechać, bo na razie zadałeś strasznie ogólne pytanie.

A woka też dobrze radzi :D
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 03.07.2007 08:02

woka napisał(a):Mietek ......... ja dam radę, tak "od serca". Nie czytaj, nie rozmyślaj ( czym więcej - tym więcej wątpliwości, zniechęcenie, mętlik). Przyjdzie czas wyjazdu, wsiadaj w automobila i ...... wio przed siebie. Na miejscu wszystko zobaczysz, podejmiesz decyzję. Jaka by nie była, nie będzie zła. Takie planowanie jak usiłujesz robić jest dobre jak będziesz jechał któryś raz z kolei.

święta racja :lool: :lool: :lool:
my tez jedziemy gdzie oczy poniosą
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.07.2007 08:46

fiolek napisał(a):
woka napisał(a):Mietek ......... ja dam radę, tak "od serca". Nie czytaj, nie rozmyślaj ( czym więcej - tym więcej wątpliwości, zniechęcenie, mętlik). Przyjdzie czas wyjazdu, wsiadaj w automobila i ...... wio przed siebie. Na miejscu wszystko zobaczysz, podejmiesz decyzję. Jaka by nie była, nie będzie zła. Takie planowanie jak usiłujesz robić jest dobre jak będziesz jechał któryś raz z kolei.

........... i będziecie mieli wspniałe wakacje. To jest to. !!!!!
Mietek2141
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mietek2141 » 03.07.2007 21:30

fiolek napisał(a): Takie planowanie jak usiłujesz robić jest dobre jak będziesz jechał któryś raz z kolei.

A czym się różni jechać pierwszy czy kolejny raz. I w tym i w tym wyjeździe chodzi o to, żeby trafić na fajne miejsce...

W kilku wątkach pisaliście, żeby znaleźć dobrą kwaterę należy być na miejscu przed południem... więc to się mija ze stwierdzeniem "jedź gdzie cię oczy poniosą" - tak można jechać do wieczora i w końcu nocować w samochodzie.

A tak całkowicie w ciemno, to wbrew naturze mojej żony - ona musi jechać przynajmniej z plikiem adresów ewentualnych kwater (mimo, że się nie przydadzą :roll: ), ale będzie wiedziała, gdzie się kierować. Z rozpiską co można w okolicy zobaczyć :)

Dzięki za rady...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.07.2007 21:56

Mietek ... a co to jest "fajne miejsce" ? jaka jest tego definicja ?
W Chorwacji na każdym cm3 jest kilka fajnych miejsc. Tam nie ma złych miejsc.
Pytasz jaka jest różnica między pierwszym wyjazdem a wyjazdem którymś z kolei. Odpowiadam - będziesz to widział po powrocie z tego pierwszego. Nie zrozum źle, to nie jest pstryczek z mojej strony ale taka jest prawda. Ja, jak jechałem pierwszy raz miałem milion zapytań a po dojeździe do CRO byłem nadal zielony jak tabaka w rogu. Ty masz lepiej, jest np. to forum, możesz więcej sie dowiedzieć, dobrze przygotować. Jednak nie przeceniaj wiadomości tutaj zaczerpnietych, w praktyce może być inaczej. Powtórzę .... nie przejmuj się wyjazdem. Jedź a wszystko będzie ok. ( choćbyś nie chciał i tak będzie dobrze :D ).
Pozdrawiam.
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 04.07.2007 15:05

Mietek2141 napisał(a):Dzięki za odpowiedź, czytałem, że standart kempinów i pól namiotowych jest zupełnie inny niż w Polsce.

W Vodicach rzeczywiście beton jak się patrzy, ale 10 min spacerkiem od Vodic na południe jest Srima i tam jest plaża z małymi kamyczkami , nie jest to może piasek i babek nie polepisz , ale my jedziemy tam po raz drugi we wrześniu z 1-2 latkami. Lepsza Srima niż Vodice bo spokojniejsza miejscowość, Vodice to bardziej dla lubiących balować. Może trochę woda w morzu nie była jak to z opowieści się słyszy ale też nie najgorzej.
Mietek2141
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mietek2141 » 04.07.2007 18:05

Babek z piasku lepić nie będziemy, póki co nie ma komu :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 04.07.2007 19:02

Mietek2141 napisał(a):Wiem że zaraz ktoś pewnie napisze żebym sobie poszukał na forum, ale po prostu nie mam czasu przeczesać wszystkich postów- przebrnąłem przez kilkanaście stron - efekt totalny mętlik w głowie... :(
Mam do Was prośbę- podpowiedzcie gdzie warto pojechać?
Nasze założenia:
-jedziemy we 4 dorosłe osoby samochodem Renault Kangoo (na szczęście jest klima)
-wyjazd z Warszawy 15 lub 16 sierpień- do końca miesiąca
-max odległość - SPLIT (chyba że wszystkie ciekawe miejsca znajdują się na dalekim południu)
-wyjazd nastawiony raczej na zwiedzanie aczkolwiek ładne plaże konieczne
-zastanawialiśmy się nad noclegami w 2 -3 miejscowościach jako punkty wypadowe do zwiedzania(po lekturze kilku postów zauważyłem że wynajem kwatery na okres poniżej tygodnia jest droższy) -jak to widzicie

Dobrzy ludzie- wspomóżcie radą, może jakiś gotowy projekt trasy- wiem że na forum jest kilku "starych wyjadaczy" którzy na wypadach do CRO zjedli zęby :lol:

Moja propozycja jest następująca :
- omiska riviera ( Pisak ) - http://www.kacha.cz/cpg/thumbnails.php?album=46
- płw. Peljesac ( Borak , Trstenik lub Trpanj ) - http://www.kacha.cz/cpg/thumbnails.php?album=44
- Konavlia ( Molunat ) - http://www.kacha.cz/cpg/thumbnails.php?album=28
Pozdrav. :D
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 05.07.2007 12:16

A ja dam kontr-propozycje. PRIMOSTEN tam znajdziecie kwatere i tam zostaniecie cale 2 tygodnie. Piekne miasteczko, z kosciołem na samej górze i pieknym widokiem na otwarte morze. Plaże kamieniste, ale za to lazurowa woda i sporo morskich żyjątek. Tu możecie wypożyczyć skuter wodny, łódź, poszybować na spadochronie za motorówką (polecam). Targ z owocami i warzywami, rozlewnia wina z beczki, tam też możecie kupić dalmatyński PRSUT (szynka). A z PRIMOSTEN macie blisko do zwiedzania Splitu, Sibenika, Wodospady i Park Krajobrazowy KRKA, wycieczki drogą morską do Parku KORNATI (tysiące małych wysepek) a i jak rano wcześnie wyjedziecie to Dubrovnik w jeden dzień możecie zwiedzić, chyba że lubicie promy to do Dubrovnika ze Splitu Prom odchodzi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2007 13:13

Zapomniałeś Wiktorze że po drodze do Split jest jeszcze Trogir

http://www.croatia.hr/English/Destinaci ... nation=175
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 05.07.2007 14:09

No tak, ba zapomnialem o Trogirze. Bylem tam w zeszlym roku wiec moze przez to :D .
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone