Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie jechać pierwszy raz?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elvis76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elvis76 » 14.08.2007 12:11

Janusz Bajcer napisał(a):Czyli cały pobyt na wyspach, stracicie dużo godzin (i kasy) na przeprawach promowych, więc może tydzień na stałym lądzie, a tydzień na Hvarze :?:

No fakt, słuszna uwaga...To w takim razie może pierwszy tydzien gdzieś na lądzie w częsci północnej? Może znasz jakieś fajne miejsce, które mógłbyś polecić?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.08.2007 16:02

Moja propozycja to pierwszy tydz. spokojny na płw. Prtlog koło Labina ( Istra ), a drugi imprezowy to Rab ( na Rabie oczywiście ) :D
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 14.08.2007 16:23

baśka na KRK-u niedroga to chyba żart ceny w sklepach i knajpach dosyć wysokie tłum ludzi nasze krupówki w długi wekend się chowaja jedno muszę przyznać miejscowość bardzo fajna deptak też ale może wrzesieńapartamenty po około 18 euro osoba (cena z sierpnia) woda super taka sama jak na istrii istra podobno miała być droga my zapłaciliśmy mniej w Medeulinie niż w Baśce na Krk-u
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.08.2007 18:37

elvis76 napisał(a):No fakt, słuszna uwaga...To w takim razie może pierwszy tydzien gdzieś na lądzie w częsci północnej? Może znasz jakieś fajne miejsce, które mógłbyś polecić?

Trudna rada, bo każde miejsce w Chorwacji na pierwszy raz jest dobre.
I każdy coś innego radzi.
Ja na północy zaproponuję pobyt w Senj lub w okolicznych miasteczkach. Byłem tan dość dawno, jak nie było jeszcze autostrady, teraz ze strony widzę ze miasteczko wypiękniało, a ze Senj spokojnie zrobicie jednodniowy wypad na zwiedzanie Parku Narodowego Plitvice a później może być kierunek Hvar, na tej wyspie nie byłem, ale z tego co wiem jeden tydzień na Hvarze nie spełni Waszych marzeń :lol:
dagmarella
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmarella » 15.08.2007 16:40

Ja tam polecam Szibenik i wszystko co w okolicy no moze poza Vodicami i oczywiscie Trogir...
Mam przy okazji pytanie - w tym roku pierwszy raz jade na istrie i kvarner (planuje tydzien w okolicach Puli lub Rovinij i tydzien w okolicach Krk) prosze o rade, gdzie mozna poplywac, na spokojnie, pontonem (chodzi mi o miejsca gdzie jest duzo zatoczek i wysepek)
dagmarella
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmarella » 15.08.2007 16:43

Ja tam polecam Szibenik i wszystko co w okolicy (no moze poza Vodicami) i oczywiscie Trogir...
Mam przy okazji pytanie - w tym roku pierwszy raz jade na istrie i kvarner (planuje tydzien w okolicach Puli lub Rovinij i tydzien w okolicach Krk) prosze o rade, gdzie mozna poplywac, na spokojnie, pontonem (chodzi mi o miejsca gdzie jest duzo zatoczek i wysepek)
jolam15
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolam15 » 16.08.2007 21:43

Wg mnie omiń wyspę Krk , jedź w okolice Omiśia lub Makarskiej. Myślę,że Brela,Baśka Voda , Makarska, Omiś to będzie to . ewentualnie Vodice

lib napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
lib napisał(a):na początku chcieliśmy sie przywitać na forum,

planujemy za około dwa tygodnie wyjazd do Chorwacji samochodem (dwie osoby).

chcieliśmy prosić o rade - jakie miejsce(region, miejscowość) wybrać na pierwszą wyprawę (około 10 dni) do tego kraju ? planujemy wynająć apartament dwuosobowy. Szukamy miejscowości z ładną plażą przy otwartym morzu. Szukamy miejsca niekoniecznie spokojnego - raczej takiego gdzie można miło spędzić czas wieczorem, poimprezować itp.

co nam możecie polecić? i doradzić ?

Trochę za ogólnie więc co do miejsca nie ma jak odpowiedziec niż:
1) Istria
2) Kvarner
3) Dalmacja
a tak na marginesie poprzeglądaj troche archiwum bo tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie :papa:

dzieki za pierwsza odpowiedz...

przegladamy przegladamy...czytamy przewodnik ;)

pierwsze typy:

1) Baśka (KRK)
2) Senji
3) wyspa Pag
4) Trogir
5) Brela
6) Makarska

moze teraz ktos cos doradzi...? przy uwzględnieniu warunków z pierwszego posta?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.08.2007 22:26

Zdecydowanie Baśka. Bardzo ładnie połozona z widokiem na góry. Zagospodarowana, jest co robic, duzo atrakcji.

Trogir tez fajny. Stare misto, fajna atmosfera. Zarówno w Baśce jak i Trogirze dużo turystów.
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 17.08.2007 19:30

lib napisał(a):na początku chcieliśmy sie przywitać na forum,

planujemy za około dwa tygodnie wyjazd do Chorwacji samochodem (dwie osoby).

chcieliśmy prosić o rade - jakie miejsce(region, miejscowość) wybrać na pierwszą wyprawę (około 10 dni) do tego kraju ? planujemy wynająć apartament dwuosobowy. Szukamy miejscowości z ładną plażą przy otwartym morzu. Szukamy miejsca niekoniecznie spokojnego - raczej takiego gdzie można miło spędzić czas wieczorem, poimprezować itp.

co nam możecie polecić? i doradzić ?

Jeżeli jeszcze nie wyjechaliście, to proponuję pierwszy wyjazd (lub dwa) spędzić na Istrii. Następnie, w kolejnych latach przenieść się na Kverner a później etapami (np. w trzy lata) zwiedzić całą Dalmację (północną, środkową i południową). Wiem, że ciężko będzie to zrealizować etapami, ponieważ będąc w Chorwacji ciężko Wam będzie pominąć np. Dubrownik (wiem to z własnego doświadczenia), ale wedłu mnie byłby to plan idealny, który Wam POLECAM.

PZDR :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Gdzie jechać pierwszy raz? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone