Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz na wyspę Pag do Pagu

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartom
Globtroter
Pierwszy raz na wyspę Pag do Pagu

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartom » 31.07.2009 10:18

Witam
Jadę pierwszy raz do Chorwacji 21.08 na wyspę Pag do miasta Pag.
Dużo czytałem na forum i oglądałem zdjęcia z wyspy. Jestem pod wrażeniem. Nie za bardzo lubię zatłoczone miejskie plaże. Z opisów forumowiczów, którzy byli w tych rejonach wynika, że wzdłuż zatoczki od miejscowości Pag w kierunku Bosany i dalej do Metajny znajduje się wiele małych plaż. Z tego co zaobserwowałem wynika że wokół zatoki można przejechać autem. Chodzi mi o bezpłatne małe plaże, czy tam parkuje się przy drodze bezpłatnie? chciałem troszke pojeździć po wyspie myślałem o Mandre, Novalji, Lun. Plaża Isola - jest bardzo zatłoczona? Czy bez problemu tam dojadę? Ktoś może wybiera się w te rejony w tym czasie?
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 31.07.2009 10:49

Droga od Pagu w stronę Bosany jest asfaltowa, potem przechodzi w szutrową, parkujesz wszędzie za darmo przy drodze, bądź ciut dalej w takich pseudo zatoczkach parkingowych. W sezonie śliczne zatoczki plażowe są niestety zatłoczone, szybko również pojawia się tam cień. Na plażę Sv. Duh jest wjazd praktycznie do samej wody :D (niestety :? na szczęście plaża duża i można sobie miejsce spokojne znaleźć), aczkolwiek za wjazd się płaci, 10 kun o ile dobrze pamiętam. Raz tam byliśmy i wystarczyło.
Jednocześnie im dalej od Pagu w stronę plaży sv. Duh tym mniej ludzi, za wyjątkiem oczywiście sv. Duha. Weź w informacji turystycznej w Pagu mapkę plaż, będziesz miał przegląd co i gdzie.
Plaża "Isola" to plaża w zatoce Girenica, trafisz łatwo jadąc od Mandre musisz pilnować lustra, które jest po prawej stronie przy drodze, wtedy skręcasz w lewo i szutrową drogą między murkami i pastwiskami dla owiec podjedziesz do samej plaży. Jadąc z drugiej strony oczywiście odpowiednio odwrotnie ;) Jest tam dom, który ma prywatny parking, ale jak zapytasz gospodarzy czy możesz stanąć to się zgodzą. Plaża jest urocza i jak dla nas była jedną z lepszych.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 31.07.2009 11:02

helen i mi się te informacje przydadzą, ponieważ we wrześniu na Pag się wybieram.
Dzięki i pozdrawiam serdecznie! :)
bartom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartom » 31.07.2009 13:22

Ktoś zna dobrze miasteczko Pag, mam adres kwatery Put rupe 3; na jednych mapach podaje mi że to gdzieś w centrum na innych w ogóle nie ma jak podam kod pocztowy podaje że to przy wjeździe do miasta trasą 106 od strony północnej
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 31.07.2009 13:30

Ja 19.08 startuję do Novalji na Pag.
bartom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartom » 31.07.2009 13:38

evil napisał(a):Ja 19.08 startuję do Novalji na Pag.

Jak będziesz jechał? Ja myslę że pojadę polecaną trasą Słowacja,Austria,Słowenia,Chorwacja a powrót Węgry,Słowacja,Polska
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 31.07.2009 13:47

bartom napisał(a):
evil napisał(a):Ja 19.08 startuję do Novalji na Pag.

Jak będziesz jechał? Ja myslę że pojadę polecaną trasą Słowacja,Austria,Słowenia,Chorwacja a powrót Węgry,Słowacja,Polska

ja śmigam Czechy,Austria,Słowenia
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 31.07.2009 18:05

ja sie wybieram 15.08 z krakowa ale zamierzam jechac przez wegry .
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 31.07.2009 18:58

To ja też się dopisze :D
Też startuję na Pag - wyjazd 19.08 miejsce docelowe ostatecznie chyba Grad Pag :D Jadę Czechy, Austria, Słowenia.

A tak się jeszcze podłącze, z której strony miasta lepiej szukać noclegu - wschodnia czy zachodnia część?
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 01.08.2009 08:46

helen napisał(a):
Plaża "Isola" to plaża w zatoce Girenica, trafisz łatwo jadąc od Mandre musisz pilnować lustra, które jest po prawej stronie przy drodze, wtedy skręcasz w lewo i szutrową drogą między murkami i pastwiskami dla owiec podjedziesz do samej plaży.

Lustro ? - w tym roku go nie było, ale inny szczegól to że jak trzeba skręcić do GIRENICY to w drugą stronę jest szutrowa dróżka do takiej wysokiej wieży.
A propos HELEN czy wiesz dokąd prowadziła ścieżka która odbijała (gdzieś w połowie dróżki do Girenicy) w prawo - jadac do morza. Dalej widziałem jakiś asfalt i zastanawiam sie czy nie wyjedzie się nim aż w Kolan? Zaś na samym wjeździe do Kolan -jadąc od Novalii jest drogowskaz do konoby z opisem 1500 m - myślałem, że te dróżki się łączą.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 01.08.2009 08:54

bartom napisał(a):Witam
Zatoczki od miejscowości Pag w kierunku Bosany i dalej do Metajny. Z tego co zaobserwowałem wynika że wokół zatoki można przejechać autem.

Jak już zaparkujesz to sprawdź czy ścieżka dochodzi do samej plaży, bo nie wszystkie schodzą z klifiów aż do morza. Niektóre biegną równolegle bez zejśc do plaży.
Polecam plaże przy południku "piętnastym" - taki okrąg z kamykiem dla upamiętnienia, że tamtędy biegnie południk 15.
Druga nasza ulubiona zatoczka w tym rejonie to dokładnie 3000m od skrzyżowania gdzie skręcasz do Sv.Duh - czyli musisz jechać od drugiej strony (zejście przy skrzynce podłączeniowej do prądu)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 01.08.2009 10:08

Knicz Mirosław napisał(a):
helen napisał(a):
Plaża "Isola" to plaża w zatoce Girenica, trafisz łatwo jadąc od Mandre musisz pilnować lustra, które jest po prawej stronie przy drodze, wtedy skręcasz w lewo i szutrową drogą między murkami i pastwiskami dla owiec podjedziesz do samej plaży.

Lustro ? - w tym roku go nie było, ale inny szczegól to że jak trzeba skręcić do GIRENICY to w drugą stronę jest szutrowa dróżka do takiej wysokiej wieży.
A propos HELEN czy wiesz dokąd prowadziła ścieżka która odbijała (gdzieś w połowie dróżki do Girenicy) w prawo - jadac do morza. Dalej widziałem jakiś asfalt i zastanawiam sie czy nie wyjedzie się nim aż w Kolan? Zaś na samym wjeździe do Kolan -jadąc od Novalii jest drogowskaz do konoby z opisem 1500 m - myślałem, że te dróżki się łączą.

Nie było lustra? Było, toż to dzięki niemu wiedzieliśmy gdzie skręcić. Byliśmy między 14 a 24 lipca.A zaraz niedaleko po skręcie był osioł :D po lewej stronie, taki przytulaśny ;). Jak ktoś będzie jechać proszę po pysiu od nas wygłaskać, przychodzi na wołanie nawet z końca "łąki". Przypominam sobie tą ścieżkę w prawo, ale tez nie wiem dokąd ona prowadziła.
W Kolanie pozdrawiał nas zawsze taki starszy pan siedzący na murku, raz po jednej raz po drugiej stronie, zależnie od tego, gdzie był cień .
A co do plaż między Pagiem a Sv.Duhem:
Przykładowy "parking":
Obrazek
Droga z jednej z plaż:
Obrazek
Wskazane sandały, klapki raczej nie bardzo ;)
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 01.08.2009 18:16

helen napisał(a):
Knicz Mirosław napisał(a):
helen napisał(a):

Nie było lustra? Było, toż to dzięki niemu wiedzieliśmy gdzie skręcić. Byliśmy między 14 a 24 lipca.A zaraz niedaleko po skręcie był osioł :D po lewej stronie, taki przytulaśny ;). Jak ktoś będzie jechać proszę po pysiu od nas wygłaskać, przychodzi na wołanie nawet z końca "łąki".

Sorki przypominam sobie jakieś okrągłe lusterko, ale osioła nie była - szkoda bo osiołki spotkaliśmy dopiero na rozjezdzie Żigljen - Caska
Obrazek Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 01.08.2009 18:32

Osioł z Girenicy:
Obrazek
i osiołki trzy, te o których piszesz.
Obrazek
Kupowaliśmy tam raz pomidory (pyszne i tanie 5 kun/kg) i b.dobry prosek.
W ten sam dzień była na HRT1 relacja z Pagu i reportaż o rodzinie, do której należy ten stragan. Warte uwagi są tam wybitnie głośne cykady :)
bartom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartom » 02.08.2009 14:32

Wiecie gdzie jest może plaża Filino? Na mapce satelitarnej nie można jej zlokalizować
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC