Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

EURO 2016 Francja- Komentarze

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.07.2016 20:52

anakin napisał(a):
romuald22 napisał(a):
anakin napisał(a):Twój pomysł z eliminacją zawodników, to dla mnie czyste s.f.

Stanisław Lem też kiedyś pisał, że będzie internet.

Taki jeden cytat z Lema, w związku z internetem mi się przypomniał, ale odpuszczę. :mrgreen:

Ależ śmiało... Żywię nadzieję, że nie byłby skierowany do mnie. :mrgreen:

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów".

Stanisław Lem
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.07.2016 20:56

Janusz Bajcer napisał(a):
romuald22 napisał(a):Ostatnio żadna nie strzeliła i wszyscy się bronili jakby przepis o "złotej bramce" obowiązywał.
Czas na zmiany.

Zaproponuj swoje pomysły w FIFA :wink:
Życzę powodzenia :lol:

Biorąc pod uwagę, że moje propozycje na nieco niższej płaszczyźnie czyli forum cro.pl. niektórzy mają w ...głębokim poważaniu. To tym bardziej FIFE sobie podaruję. :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.07.2016 21:13

Romek, ja nie twierdzę, że rzuty karne, to kwintesencja futbolu, ale żeby zaraz brać mnie za takiego konserwatystę. :)
Chciałem tylko podkreślić to, że nie zgadzam się ze sloganem.

Całkiem możliwe, że rzuty karne znikną kiedyś jako element rozstrzygający mecz piłkarski. FIFA szuka rozwiązania i przynajmniej w meczach finałowych wielkich turniejów zamierza odejść od rzutów karnych, ale mecz powtórkowy też raczej nie będzie wchodził w grę, więc .... lektury Lema, pomysły Romualda i Gianni Infantino znajdzie rozwiązanie. :mrgreen:

Na dobranoc jeszcze jedna statystyka.
Trochę więcej niż połowa strzałów (57%) trafia w dolną część bramki. 80% tych strzałów kończy się sukcesem. Dla porównania, tylko 13% rzutów karnych kierowanych jest w górną (1/3 wysokości) bramki i 100% tych strzałów jest w siatce.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.07.2016 22:26

walp napisał(a):...więc .... lektury Lema, pomysły Romualda i Gianni Infantino znajdzie rozwiązanie. :mrgreen:

O Mickiewiczu zapomniałeś... :)

walp napisał(a):Na dobranoc jeszcze jedna statystyka.
Trochę więcej niż połowa strzałów (57%) trafia w dolną część bramki. 80% tych strzałów kończy się sukcesem. Dla porównania, tylko 13% rzutów karnych kierowanych jest w górną (1/3 wysokości) bramki i 100% tych strzałów jest w siatce.

Tak to widzę. Karny strzelony w środek bramki pod poprzeczkę to pewna bramka.
Ale co to będzie jak wszyscy to zrozumieją, a bramkarze zauważą. :) :wink:
Znowu trzeba będzie strzelać po rogach. :D :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.07.2016 09:14

romuald22 napisał(a):Ależ śmiało... Żywię nadzieję, że nie byłby skierowany do mnie. :mrgreen:

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów".

Stanisław Lem

Ależ skąd.... :mrgreen:

Widzę, że rzetelna analiza przed typowaniem półfinałów ciągle trwa... :oczko_usmiech:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 05.07.2016 10:22

W karnych potrzebny jest łut szczęścia. Trafienie w środek bramki też nie gwarantuje gola :)
https://streamable.com/7anb
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.07.2016 17:23

romuald22 napisał(a): Karny strzelony w środek bramki pod poprzeczkę to pewna bramka.

Koenig napisał(a):W karnych potrzebny jest łut szczęścia. Trafienie w środek bramki też nie gwarantuje gola :)

Panowie, statystyka, którą przytoczyłem mówi, że
walp napisał(a): tylko 13% rzutów karnych kierowanych jest w górną (1/3 wysokości) bramki i 100% tych strzałów jest w siatce

czyli w ten obszar:
bramka.jpg

:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.07.2016 17:30

walp napisał(a):Panowie, statystyka...

A proso statystyki, czy wiecie, że Milik...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 05.07.2016 18:46

W temacie karnych (ale nie zwykłych tylko tych decydujących o awansie), może warto byłoby rozważyć odsunięcie punktu egzekwowania z 11 metra na linię pola karnego. Pojedynek strzelający vs bramkarz stał by się bardziej wyrównany i mniej byłoby loterii a bardziej liczyłby się umiejętności obu stron.

Dla urozmaicenia można by też rozważyć by napastnik miał prawo wyboru z którego miejsca linii pola karnego chce strzelać a bramkarz mógłby ustawić się dowolnie w polu pięciu metrów.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.07.2016 20:01

Kiepura napisał(a):mniej byłoby loterii..

Tyle, że tak jak już walp powiedział, tu nie ma żadnej loterii.
Są tylko umiejętności strzelca w ekstremalnie stresowej sytuacji.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 05.07.2016 21:05

anakin napisał(a):
Kiepura napisał(a):mniej byłoby loterii..

Tyle, że tak jak już walp powiedział, tu nie ma żadnej loterii.
Są tylko umiejętności strzelca w ekstremalnie stresowej sytuacji.

Strzelca. A są dwie strony.

Nie mam tak wielkiej wiary by uważać, że bramkarz obronił karnego bo ma tak świetne umiejętności.
99/100 to jest tylko szczęście.
Co więcej strzelec może karnego zepsuć (trafiając rzecz jasna w światło bramki) a bramkarz jak nie ma szczęścia to go nie obroni.

Odsunięcie punktu doprowadziło by do rzeczywistego pojedynku stron a nie liczenie na błąd strzelca.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.07.2016 23:07

Kiepura napisał(a):W temacie karnych (ale nie zwykłych tylko tych decydujących o awansie), może warto byłoby rozważyć odsunięcie punktu egzekwowania z 11 metra na linię pola karnego. Pojedynek strzelający vs bramkarz stał by się bardziej wyrównany i mniej byłoby loterii a bardziej liczyłby się umiejętności obu stron.
Dla urozmaicenia można by też rozważyć by napastnik miał prawo wyboru z którego miejsca linii pola karnego chce strzelać a bramkarz mógłby ustawić się dowolnie w polu pięciu metrów.

Jeżeli piszesz to poważnie to jest to kolejny ciekawy głos do rozważenia by zmienić obowiązującą zasadę rozstrzygania remisowego meczu w rzutach karnych.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.07.2016 16:31

Oj tam zaraz na poważnie. :roll:
Poważni ludzie nie pisują na cro.pl :D

Ale gdyby co, byłoby bardziej widowiskowo, już widzę specjalistów od rogala z narożnika.

Czy ktoś w krótkich żołnierskich słowach jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego my k... nie gramy dziś wieczorem :evil:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.07.2016 17:03

Dlaczego?

Bo Milik nie strzelał setek.

Nawałka zostaje do końca eliminacji MŚ.
Jak się dostaniemy będzie miał automatycznie przedłużoną umowę.
No i dobrze. :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.07.2016 17:52

Kiepura napisał(a):Nie mam tak wielkiej wiary by uważać, że bramkarz obronił karnego bo ma tak świetne umiejętności.
99/100 to jest tylko szczęście.

Szczęście jest w życiu ważne, a podobno „największe szczęście to spełnienie obowiązku” (chyba Sofokles, nie pamiętam :oczko_usmiech: )

Jeśli mierzyć tą miarą, to mamy bardziej lub mniej "szczęśliwych" rozgrywających, którym mierzą ilość celnych podań, mamy bardziej lub mniej "szczęśliwych" napastników, którym liczą strzelone gole i "szczęśliwych" bądź "mniej szczęśliwych" bramkarzy, których pozycje w rankingu wyznacza także penalties saved ratio, czyli współczynnik obronionych rzutów karnych.

Poniżej, dziesiątka „najszczęśliwszych” bramkarzy wg współczynnika obronionych rzutów karnych (Transfermarkt):
1. Diego Alves 46,3%
2. Kevin Trapp 43,3%
3. Samir Handanovic 38,2%
4. Fraser Forster 35%
5. Loris Karius 34,8%
6. Keylor Navas 33,3%
7. David De Gea 32,4%
8. Manuel Neuer 31,9%
9. Gianluigi Buffon 31,5%
10. Joe Hart 30,9%

Dla porównania, nasz Wojciech Szczęsny jest na 20. miejscu z wynikiem 23,2%. Natomiast od miejsca 33. bramkarze mają ten współczynnik na poziomie kilku procent.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

EURO 2016 Francja- Komentarze - strona 202
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone