Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga na Orebic od konaca Autostrady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 23.07.2009 06:28

My też 31.07 startujemy o 8.00 z Tych do Borka na Peljesacu.

Od wielu lat jeździmy po chorwackich zakamarkach i jeśli chodzi o drogi to Ameryki nie odkryje że gorszych jak w Polsce nie ma na trasie Polska-Croatia. Oczy szeroko otwarte, ograniczone zaufanie i głowa na karku.
Do Zobaczenia na Peljesacu.
dasuch
Cromaniak

Postnapisał(a) dasuch » 23.07.2009 06:42

kroj napisał(a):
dasuch napisał(a):Autostradą dojedziesz do Ploče. Następnie promem do Trpanji, a potem tylko na drugą stronę półwyspu do Orebiča (19,3 km) i ....... Karlovačko :D

od kiedy do Ploce??? wszyscy podają, że autostrada kończy się w Ravca!!

kiedy jechałeś?

ten kawałek do Ploce ma być oddany w czerwcu 2010-tak podają hrvackie media..

Masz rację, autostrada kończy się w Ravca. Ale to tylko około 30 km i już Ploče i Jadranka i Ston i Orebič i ...... Karlovačko :D
darabont
Globtroter

Postnapisał(a) darabont » 23.07.2009 07:21

tylko że ten "kawałek" też za ciekawy nie jest,pod względem zakrętów i korków.Jeżeli będą korki polecam skręcić w miejscowości Vrgorac na Ploce w prawo.Droga minimalnie gorsza a ruch znikomy.
oginioszki
Croentuzjasta

Postnapisał(a) oginioszki » 23.07.2009 07:31

sprawdzimy to w niedzielny poranek :D
startujemy z Opola w sobotę o 17.00
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 23.07.2009 07:36

Nie wiem jak odcinek Ravca-Ploce bo pierwszy raz pojadę ale od Ploce do Orebica jeszcze mi się nie zdarzyło w korku stać. No raz, ale wtedy usuwali spadające skały.

To jak, jakieś spotkanie przy Karlovacko?
dasuch
Cromaniak

Postnapisał(a) dasuch » 23.07.2009 07:39

oginioszki napisał(a):sprawdzimy to w niedzielny poranek :D
startujemy z Opola w sobotę o 17.00

Po całonocnej jeździe uważajcie na
darabont napisał(a):ten "kawałek" też za ciekawy nie jest,pod względem zakrętów i korków.

Szerokiej drogi
piamir
Cromaniak

Postnapisał(a) piamir » 23.07.2009 07:43

darabont napisał(a):tylko że ten "kawałek" też za ciekawy nie jest,pod względem zakrętów i korków.Jeżeli będą korki polecam skręcić w miejscowości Vrgorac na Ploce w prawo.Droga minimalnie gorsza a ruch znikomy.

Witam. Odcinek Ploce-Orebic przejechałem w sumie kilkanaście razy. O korkach nigdy nie słyszałem i nigdy ich nie widziałem na tym odcinku. Moim zdaniem wielość zakrętów na "jadrance" nie jest wadą, ale zaletą. Jest to przepiękna widokowa droga, a zakręty są wszędzie na świecie. Nie wybrzydzajmy na chorwackie drogi, bo jeszcze długo nie będziemy takich dróg mieć u nas.
dasuch
Cromaniak

Postnapisał(a) dasuch » 23.07.2009 07:46

piamir napisał(a):Nie wybrzydzajmy na chorwackie drogi, bo jeszcze długo nie będziemy takich dróg mieć u nas.

A kto tu wybrzydza?
darabont
Globtroter

Postnapisał(a) darabont » 23.07.2009 07:51

Dokładnie.Wszystkie inne drogi są lepsze od polskich.Wracając z Orebica 4.07. prawie w całości była zakorkowana w obie strony.Faktem jest że wcześniej przeszła burza.Ta druga droga którą podałem pod względem widoków jeszcze lepsza.Pozdrawiam
oginioszki
Croentuzjasta

Postnapisał(a) oginioszki » 23.07.2009 08:01

dziękujemy za ostrzeżenia i rady :D
jedziemy pierwszy raz do Cro więc zmęczenie przegra z pieknymi widokami i radością z rozpoczetego urlopu :D
więc choćby i burze,gradobicie i lawiny ...nic nas nie zatrzyma :D
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 23.07.2009 08:07

:)
Przypomniało mi się w jakiej burzy jechałam po tych zakrętasach 3 lata temu, ciemno, noc, ulewa, pioruny waliły mi przed oczami (a ja się panicznie boję burzy), ręce tak miałam zaciśnięte na kierownicy że mi kostki pobielały i przykurczu dostałam :) Ostatnio przez Poznań przeszła ulewa, spora, jechałam z pracy i widziałam jak ludzie zjeżdżają na pobocze nie chcąc w tym deszczu jechać (fakt, wycieraczki na najszybszych obrotach miały problem) i tak sobie myślałam...fajnie, ja nie miałam gdzie zjechać :)
Ale jak rano otworzyłam oczy to o koszmarnej nocnej podróży już nie pamiętałam :)

Dla mnie najgorszy jest odcinek, kiedy zjeżdżam z głównej drogi w lewo na Podobuce, jeden zakręt przyprawia mnie tam o zawrót głowy.
robo111
Odkrywca

Postnapisał(a) robo111 » 23.07.2009 10:32

Przyjechałem z Orebica we wtorek. Uważam, że najgorszy odcinek drogi to koniec A1 ( Ravca )- Ploce, przez miasteczko Vrgorac. Miejscowość ta kompletnie nieprzygotowana przeżywa tą samą sytuację co Stryków w Polsce. Miasteczko w przebudowie, poza tym mnóstwo serpentyn, wąskich uliczek, horror. Do Polski jechałem jadranką i na A1 wjeżdżałem na węźle Sestenovac.
digame
Podróżnik
Re: Orebic

Postnapisał(a) digame » 23.07.2009 10:48

greg36 napisał(a):Witam wszystkich udających sie do Orebica a szczególnie tych którzy wyjbieraja się w droge w piątek 31 lipca......Jedziemy juz na 2 auta i czekamy na propozycje wspólnego podróżowania ...
Pozdrawiam

Wyruszam do Draće (Peljeśac) 31.07 tyle że nasze drogi możliwe że przetną się gdzieś w Austrii. Nocleg gdzieś koło Grazu. Szerokiej drogi i pozdrawiam serdecznie!
damianstef
Autostopowicz
wyjazd orebic

Postnapisał(a) damianstef » 23.07.2009 12:44

Witam razem z mężem również planujemy podróż z Katowic do Orebica kiedy wyjezdzasz ?? Co do dróg nie są takie straszne

31 lipiec wyjazd ok 17-18
dasuch
Cromaniak

Postnapisał(a) dasuch » 23.07.2009 12:55

damianstef napisał(a):Co do dróg nie są takie straszne

no przecież nie są straszne, tylko troszeczkę
yskyerka napisał(a):jeden zakręt przyprawia mnie tam o zawrót głowy

:D :D :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga na Orebic od konaca Autostrady - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone