Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga 81 przez Węgry, potem M7 wzdłuż Balatonu?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 29.06.2009 22:20

pam napisał(a):
Piuus napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
Piuus napisał(a):....droge oznaczona litera M, traktuje ja jako platna. Nalezaloby to zweryfikowac analizujac ich przepisy....

Przepisów weryfikować nie trzeba.
Wystarczy kliknąć w link podany przez Gospodarza i......zero wątpliwości :wink: :lol:

I wszystko jasne ;) ! ... Dzieki za informacje. Z opisu i tabel wynika, ze nie kazda M jest platna. Bylem przkonany, ze jak wjezdzam na "niebieska M-ke" to musze miec vinietke. Jak to czlowiek cale zycie musi sie jednak uczyc ;)...
Na miejscu wegierskiego ministra infrastruktury szybko zmienilbym kategorie dla M2 na platna...

Widać węgierski minister nie szkolił się u pazernego słoweńskiego, bo inaczej musielibyśmy jeździć przez Ukrainę.

:lol: ... miejmy nadzieje, ze nie wywolalem wilka z lasu ;) Ale juz zupelnie powaznie, to patrzac na mape, mozna sie tego spodziewac.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 29.06.2009 22:27

Dopóki ktos nie przesadzi z tą swoją chytrością to interes jakoś się kręci. Austria i Wegry jakoś są w stanie zoferować przystępną opłatę i nikomu nie opłaca się kombinować. Słowenia jednak przesadziła i ciekaw jestem jak to się u nich teraz przekłada na zysk?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.06.2009 03:44

a obwodnica Budapesztu M2-M0 do M7 ile ma km i w jakim czasie sie ja przejezdza ? gdzie,tu na forum ktos kiedys pisal,ze ma 60-70 km...kolego Piuus jechales ta obwodnica,to prosze o weryfikacje tej informacji...
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 30.06.2009 07:42

Haweł napisał(a):a obwodnica Budapesztu M2-M0 do M7 ile ma km i w jakim czasie sie ja przejezdza ? gdzie,tu na forum ktos kiedys pisal,ze ma 60-70 km...kolego Piuus jechales ta obwodnica,to prosze o weryfikacje tej informacji...

Przyznam sie szczerze, ze nie zliczalem nigdy tych km. Ale wydaje mi sie ze bedzie okolo 60 od poczatku M0 do wylotu na M7. W kazdym badz razie od wjazdu na M0 do wjazdu na M7, przy srednim natezeniu ruchu ten odcinek obwodnicy ostatnio pokonalem w okolo 30 minut. Droga trzy pasmowa, wiec nie ma zatorow od strony M2. Ale sprawy maja sie gorzej przy zjezdzie z M5 na M7. Gdy jechalem w sobote (13.06.2009.) to na M5 przy wjezdzie na M7 troszke juz bylo tloczno (godzina 8.00.). Na samej M7 jechalo sie juz plynnie, pomimo "malego exodusu" madziarow nad Balaton...
Droga powrotna w tym miejscu (M7-M5-M0) wygladala podobnie (23.06. 2009. - godzina 18.00.)...
Jesli wiec zalozysz, ze w ciagu dnia i przy sporym ruchu caly przejazd zajmie Ci godzine, to rowniez nawet i w nocy bedziesz nia szybciej (okolo 30 minut) niz droga nr 2 przez miasto. Swiatla zrobia swoje ... No, moze tylko paliwa zostanie Ci w baku troszke wiecej ;)...
... No i oczywiscie przestrzegam przed fotoradarami ! - zwlaszcza na M5 i M7 przy samej obwodnicy, czyli na rogatkach miasta...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.06.2009 07:59

Piuus napisał(a):
Haweł napisał(a):a obwodnica Budapesztu M2-M0 do M7 ile ma km i w jakim czasie sie ja przejezdza ? gdzie,tu na forum ktos kiedys pisal,ze ma 60-70 km...kolego Piuus jechales ta obwodnica,to prosze o weryfikacje tej informacji...

Przyznam sie szczerze, ze nie zliczalem nigdy tych km. Ale wydaje mi sie ze bedzie okolo 60 od poczatku M0 do wylotu na M7. W kazdym badz razie od wjazdu na M0 do wjazdu na M7, przy srednim natezeniu ruchu ten odcinek obwodnicy ostatnio pokonalem w okolo 30 minut. Droga trzy pasmowa, wiec nie ma zatorow od strony M2. Ale sprawy maja sie gorzej przy zjezdzie z M5 na M7. Gdy jechalem w sobote (13.06.2009.) to na M5 przy wjezdzie na M7 troszke juz bylo tloczno (godzina 8.00.). Na samej M7 jechalo sie juz plynnie, pomimo "malego exodusu" madziarow nad Balaton...
Droga powrotna w tym miejscu (M7-M5-M0) wygladala podobnie (23.06. 2009. - godzina 18.00.)...
Jesli wiec zalozysz, ze w ciagu dnia i przy sporym ruchu caly przejazd zajmie Ci godzine, to rowniez nawet i w nocy bedziesz nia szybciej (okolo 30 minut) niz droga nr 2 przez miasto. Swiatla zrobia swoje ... No, moze tylko paliwa zostanie Ci w baku troszke wiecej ;)...
... No i oczywiscie przestrzegam przed fotoradarami ! - zwlaszcza na M5 i M7 przy samej obwodnicy, czyli na rogatkach miasta...

dzieki...
ADAMO_16
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMO_16 » 01.07.2009 11:38

Jeśli nie w temacie to sorki, będe jechał przez Węgry i mam pytanie-czy za paliwo można płacić w euro na stacjach węgierskich i chorwackich?Wiem, że można kartą ale w przypadku pecha gotówke trzeba mieć, a ja będe miał euro.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 11:49

ADAMO_16 napisał(a):czy za paliwo można płacić w euro na stacjach węgierskich i chorwackich?Wiem, że można kartą ale w przypadku pecha gotówke trzeba mieć, a ja będe miał euro.

Na markowej stacji typu MOL taki pech nie powinien się zdarzyć ale brałem kiedyś na stacji typu no-name i mimo pytania czy akceptuja karty ani visa nai maestro nie poszło. Miałem jednak wystarczająca ilość forintów. Z tego co inni piszą, to w sytuacji awaryjnej pewnie przyjmą od Ciebie euro ale nie licz na jakiś rewelacyjny kurs, no ewentualną resztę dostaniesz w miejscowej walucie.
ADAMO_16
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMO_16 » 01.07.2009 12:00

Planuje dotankować przed granicą z Węgrami po Słowackiej stronie, więc na przejazd madziarów paliwa wystarczy.Pytam w razie jakiś problemów, a jak sytuacja w Chorwacji? Czytałem na forum iż na nowym przejściu Letyen jest brak kantoru więc pałacić za paliwo tylko kunami lub kartą? Pierwszy wyjazd i troche paniki z mojej strony.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 16:51

ADAMO_16 napisał(a):Planuje dotankować przed granicą z Węgrami po Słowackiej stronie, ...

W Madziarsku deczko taniej zatankujesz
http://www.oeamtc.at/netautor/download/ ... europa.pdf
kawowy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawowy » 05.07.2009 14:35

Witam,

Po okresie wielkiego bałaganu w mojej głowie spowodowanego nadmiarem informacji, chyba powoli wyłania się wizja pierwszego wyjazdu do Chorwacji. Zdecydowałem się na trasę Chyzne, Dolny Kubin, Ruzomberok, B. Bystrzyce, Krupine, Sahy, Budapeszt i droga M7 przy Balatonie.
Mam teraz pytanie co do pory wyjazdu. Niestety urlop mam tygodniowy, więc wyjazd piątek/sobota. Termin też na podróż nie najlepszy - środek lata (1.08 ).
O której godzinie zatem ruszyć w trasę, żeby zminimalizować ryzyko stania w korkach? Ma sens wyjazd w piątek wieczorem? Jadę w ciemno, więc chciałbym dotrzeć na miejsce o godzinie umożliwiającej znalezienie apartamentu. Cel to Rijeka, Senj, Te rejony.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 05.07.2009 20:50

kawowy napisał(a):Witam,

Po okresie wielkiego bałaganu w mojej głowie spowodowanego nadmiarem informacji, chyba powoli wyłania się wizja pierwszego wyjazdu do Chorwacji. Zdecydowałem się na trasę Chyzne, Dolny Kubin, Ruzomberok, B. Bystrzyce, Krupine, Sahy, Budapeszt i droga M7 przy Balatonie.
Mam teraz pytanie co do pory wyjazdu. Niestety urlop mam tygodniowy, więc wyjazd piątek/sobota. Termin też na podróż nie najlepszy - środek lata (1.08 ).
O której godzinie zatem ruszyć w trasę, żeby zminimalizować ryzyko stania w korkach? Ma sens wyjazd w piątek wieczorem? Jadę w ciemno, więc chciałbym dotrzeć na miejsce o godzinie umożliwiającej znalezienie apartamentu. Cel to Rijeka, Senj, Te rejony.

Jeżeli wyjedziesz o tej porze (tak jak my poprzednio) to aż do Zagrzebia masz totalny luzik. Dopiero tam trafisz na szczyt wyjazdowy sobota rano miejscowi ze stolicy. Ale biorąc pod uwagę otwarte tunele, to pewnie zagęszczenie będzie tylko przy bramkach. My w tym roku ruszamy z Krakowa ok 3-4 rano w sobotę, Zobaczymy co z tego wyniknie.
nilo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nilo » 06.07.2009 05:42

Piuus napisał(a):... W sobote rano wyjezdzam. Wracam 29-tego. Tak wiec DO MILEGO ;) ! Wszystkim zycze udanego urlopu !!

Witam, jesli jechales wariantem węgierskim, jak wyglada odcinek Kraków- Chyżne, a wlasciiwe, Rabka Chyżne, prace na wykonczeniu, czy nadal ruch wahadlowy i objazdy? Ja wyjezdzam 13.08, wiec moze cos podgonia prace drogowe na tym odcinku, zwlaszcze ze chyba termin oddanai maja do konca sierpnia.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.07.2009 05:50

Najprawdopodobniej tez jade 12-13.08 z Krakowa,ale zjazd na droge nr 958 w Chabowce,a dalej droga nr 959 Chocholow i dalej do Trsteny.Omijam ruch wahadlowy...z Rabki do Chyznego...
emma
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emma » 06.07.2009 09:24

Wracaliśmy teraz z Cro przez Węgry, Słowację i właśnie drogą na Kraków przez Chyżne, była noc a my staliśmy na odcinkach z ruchem wahałowym na czerwonych światłach , bardzo długo trwają zmiany tych świateł i zmarnowaliśmy dużo czasu,
droga przez Balaton minęła nam szybciutko, w stronę do Cro jechaliśmy przez Czechy Austrię Słowenię i droga zabrała nam 20 godzin, fakt że 1000km w deszczu, z powrotem wracaliśmy przez Węgry i Słowację i droga trwała 15 godzin z tymi mijankami na krakowskiej
Aniutka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniutka » 06.07.2009 10:47

Jedziemy z dziećmi i chcielibyśmy po drodze zrobić sobie kilkugodzinny postój nad Balatonem, jaki miejsce proponujecie ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga 81 przez Węgry, potem M7 wzdłuż Balatonu? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone