Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga 81 przez Węgry, potem M7 wzdłuż Balatonu?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 26.06.2009 21:13

Ja cię kręcę. O takie info mi właśnie chodziło. Jak się zachować na tej tajemniczej M0. Bo pewnie nawet mapy do nawigacji nie mają jej naniesionej.
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 27.06.2009 19:39

pam napisał(a):Ja cię kręcę. O takie info mi właśnie chodziło. Jak się zachować na tej tajemniczej M0. Bo pewnie nawet mapy do nawigacji nie mają jej naniesionej.

Na mojej (fabrycznej) nawigacji rowniez nie pokazuje mi tej drogi...
Ale jesli bedziesz postepowal wedlug mojego opisu, to nie bedziesz mial jakichkolwiek problemow ;)...
WAZNE ! Na obwodnicy, a zwlaszcza przy zjazdach i juz na samej autostradzie M5 a potem jeszcze na krotkim odcinku M7 - NIE PRZEKRACZAJ predkosci ! Maja tam umieszczone fotoradary, wiec bez szalenstw Panie i Panowe i noga z gazu ;)...
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 27.06.2009 19:49

Dzięki. Jeżdżę z canoe na dachu, to raczej nie przekraczam. A poza tym jak się jest na wakacjach, to nie ma się gdzie śpieszyć. W tym roku pierwszy raz jedziemy w dzień (4 rano wyjazd z Krakowa) to przy okazji poogląda się jakieś widoki.
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 28.06.2009 09:50

pam napisał(a):Dzięki. Jeżdżę z canoe na dachu, to raczej nie przekraczam. A poza tym jak się jest na wakacjach, to nie ma się gdzie śpieszyć. W tym roku pierwszy raz jedziemy w dzień (4 rano wyjazd z Krakowa) to przy okazji poogląda się jakieś widoki.

Wybrales dobra pore (nie wiem jaki dzien) bo szybko pokonasz najgorszy odcinek tej trasy, czyli Krakow - Chyzne...
Spokojnej podrozy i milego wypoczynku :) ...
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 28.06.2009 12:22

Piuus napisał(a):... W sobote rano wyjezdzam. Wracam 29-tego. Tak wiec DO MILEGO ;) ! Wszystkim zycze udanego urlopu !!

Pan Piuus zagalopował się z lekka i coś wspominał żeby nie popędzać w soboty... a sam wybrał sobotę 8O
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 28.06.2009 12:29

jorgus111 napisał(a):
Piuus napisał(a):Dziwie sie tylko, ze prawie wszyscy tutaj wybieraja wyjazd w sobote. To jakas plaga ?...

Dlatego, bo większość artamentów chorwaci wynajmują właśnie od soboty do soboty :wink: :?

Bzdura chyba że rezerwowone przez internet,bo po moim 12-krotnym pobycie w HR nic takiego mnie nie spotkało... :lol:
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 28.06.2009 12:32

Janusz Bajcer napisał(a):
jorgus111 napisał(a):
Piuus napisał(a):Dziwie sie tylko, ze prawie wszyscy tutaj wybieraja wyjazd w sobote. To jakas plaga ?...

Dlatego, bo większość artamentów chorwaci wynajmują właśnie od soboty do soboty :wink: :?

Wyjazd w poniedziałek to strata dwóch wolnych dni urlopowych :D

Święte słowa pod warunkiem,że ktoś pracuje....
lider
Croentuzjasta
Re: dzięki dla Piuusa

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 28.06.2009 12:39

exen napisał(a):
larry123 napisał(a):
aaron22 napisał(a):
aaron22 napisał(a):wielkie dzieki za podanie trasy

zastanawiam sie tylko nad sensownoscia jechania z Warszawy przez Kraków do przejścia w Chyżnem.

Nie lepiej gierkówką do Cieszyna i poźniej przez kawałek Czech na Słowację?

jeszcze raz dzieki za Węgry

zdecydowanie tamtędy (Halaszle - podstawa!)

i jeszcze jeden wariant dojechania gierkówką na Słowację (do powiedzmy Dolnego Kubina), czyli przez Bielsko Białą, Zywiec i przejście w Korbielowie

ktoś tak jeździ?? Jak jest?

Wariatn przez Cieszyn i Czechy jest o wiele szybszy, bo jest cały czas ekspresówka. W okolicy Żywca jest trochę remontów, więc samochód raczej się wlecze niż jedzi. Potem jechać z Żiliny do Dolnego Kubina i na Węgry.

Cześć!
Ja w zeszłym roku leciałem przez Słowację, Węgry i byłem bardzo zadowolony z trasy. Pierwsze kilkaset kilometrów się lekko różniło, gdyż leciałem przez Istebną i nie polecam.
Jadąc całą trasą mija się po drodze polskich jak i niemieckich turystów.
Jedzie się bardzo dobrze. Nie mam porównania z trasą przez całe Czechy, Austrię i Słowenię. Słowenia mnie lekko odstrasza swymi winetami. Jeszcze się zastanowię. Chyba coś w tym jest, wszystkie nawigacje (TT, IGO, AM) sugerują jazdę właśnie przez CZ,AU,SL.

W tej chwili plan wygląda następująco:
link do trasy przez Słowację i Węgry

Już niedługo będziesz spać a nawigacja sama sobie pojedzie..ludzie trochę inwencji przecież to frajda ze "starą" mapą nie bądzmy kalekami choć na wyjezdzie...

Za dwa tygodnie cisne...
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 28.06.2009 12:50

lider napisał(a):
Piuus napisał(a):... W sobote rano wyjezdzam. Wracam 29-tego. Tak wiec DO MILEGO ;) ! Wszystkim zycze udanego urlopu !!

Pan Piuus zagalopował się z lekka i coś wspominał żeby nie popędzać w soboty... a sam wybrał sobotę 8O

Zwroc uwage jaki to byl dzien, a wszystko stanie sie dla Ciebie jasne ;)... Wybralem sobote bo dwa dni wczesniej rozpoczal sie dlugi weekend (11.06.2009). I tak jak przewidzalem droga byla kompletnie pusta. Ci bowiem co mieli pojechac na weekendowy wypoczynek, zrobil to w czwartek lub w piatek. A Ci co zamierzali wracac, zrobili to w sobote po poludniu lub w niedziele. Na trasie Krakow-Budapeszt-Balaton nie bylo wiec mozliwosci abym trafil na korki...
Inaczej rzecz sie ma, gdy takiego "ukladu wolnych dni" nie ma. Wtedy nie decyduje sie na sobote. A co do turnusow, to od 15 lat bywam w Chorwacji bez korzystania z biur podrozy. Przy rezerwacji chorwaci sa elastyczni... a i to juz mnie nie obowiazuje. Ale to juz inna bajka ;)...
ADAMO_16
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMO_16 » 28.06.2009 14:54

Postanowione, smigam przez Słowacje i Węgry.Granice przekrocze w Korbielowie.Mam pytanie-mijam Sahy i jestem w Hont najlepiej w którym miejscu zakupić winiete na Węgry?Z Tychów ruszam ok 12 w południe wieć w/w granice przekrocze chyba w nocy i wszelkie wskazówki mile widziane.
knt
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) knt » 28.06.2009 17:33

Witam,

01.08.09(niestety sobota) wyjezdzamy do Chorwacji z Krakowa, w zwiazku z tym ma pytanie, jak najszybciej dojechac do Makarskiej? Planujemy jechac przez Slowacje i Wegry. I jeszcze jedno pytanie, dlaczego nikt nie jezdzi przez Bosnie i Harcegowina?
Prosilbym jeszcze o podanie szacowanego czasu przejazdu.
Z gory dziekuje za pomoc przy ustaleniu trasy

Pozdrawiam
Lukasz
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 28.06.2009 19:18

Piuus napisał(a):
pam napisał(a):Dzięki. Jeżdżę z canoe na dachu, to raczej nie przekraczam. A poza tym jak się jest na wakacjach, to nie ma się gdzie śpieszyć. W tym roku pierwszy raz jedziemy w dzień (4 rano wyjazd z Krakowa) to przy okazji poogląda się jakieś widoki.

Wybrales dobra pore (nie wiem jaki dzien) bo szybko pokonasz najgorszy odcinek tej trasy, czyli Krakow - Chyzne...
Spokojnej podrozy i milego wypoczynku :) ...

Jak można się spodziewać, sobota (18.07). Zawsze jeździłem na noc (ze względu na dzieci), czyli wyjazd z Krk koło 19-tej. Przez Austrię-Słowenię a ostatnio przez Budapeszt (i ta ostatnia wersja na razie zostaje) I przez to trafia się na szczyt jadących z Zagrzebia wcześnie rano. Może to przesunięcie o 10 godzin będzie lepsze.
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 29.06.2009 09:00

ADAMO_16 napisał(a):Postanowione, smigam przez Słowacje i Węgry.Granice przekrocze w Korbielowie.Mam pytanie-mijam Sahy i jestem w Hont najlepiej w którym miejscu zakupić winiete na Węgry?Z Tychów ruszam ok 12 w południe wieć w/w granice przekrocze chyba w nocy i wszelkie wskazówki mile widziane.

Na nieczynnym przejsciu granicznym Sl/H po wegierskiej stronie (doslownie 100 m) stoi parterowy budynek po prawej stronie, a w nim sklepik z kantorem. Tam kupisz "paragon-vinieta". Nie kupowalem nigdy w nocy, wiec nie wiem...
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 29.06.2009 09:18

knt napisał(a):Witam,

01.08.09(niestety sobota) wyjezdzamy do Chorwacji z Krakowa, w zwiazku z tym ma pytanie, jak najszybciej dojechac do Makarskiej? Planujemy jechac przez Slowacje i Wegry. I jeszcze jedno pytanie, dlaczego nikt nie jezdzi przez Bosnie i Harcegowina?
Prosilbym jeszcze o podanie szacowanego czasu przejazdu.
Z gory dziekuje za pomoc przy ustaleniu trasy

Pozdrawiam
Lukasz

Poniewaz ma to byc wyjazd w sobote, to proponuje opuscic Krakow okolo godziny 4 rano. Ta wczesna pora powinna wam w 90% zagwarantowac spokojny przejazd najgorszego odcinka, czyli Krakow-Chyzne. W Budapeszcie na obwodnicy M0 (przejazd opisany wyzej) powinniscie byc za okolo 4,5-5 godzin. Jedyny (ale nie zbyt uciazliwy korek) na ktory mozecie trafic, to wyjazd M5 i M7. Madziary "pchaja" sie bowiem na krotki wypad nad Balaton. Potem macie juz "z gorki" do samego Zagrzebia. Tam na A1 prosto az do zjazdu z autostrady. Odcinek od autostrady do Makarskiej do okolo 40 km (jesli mnie pamiec nie myli ;) ) sympatyczna droga wsrod gor z ostrym zjazdem do starej drogi...
Na przejechanie calej trasy Krakow-Makarska potrzebujecie (przy srednim natezeniu ruchu) okolo 15 godzin. Oplata: 1 odcinek od granicy wegierskiej to 35 kun. 2 odcinek az do zjazdu na Makarska to chyba 200 kun. Pisze "chyba", bo na Trogir place 175 kun a bedac za kilka dni w Makarskiej to za odcinek Trogir-Makarska placilem 25 lub 35 kun.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 29.06.2009 09:34

Piuus napisał(a):
ADAMO_16 napisał(a):Postanowione, smigam przez Słowacje i Węgry.Granice przekrocze w Korbielowie.Mam pytanie-mijam Sahy i jestem w Hont najlepiej w którym miejscu zakupić winiete na Węgry?Z Tychów ruszam ok 12 w południe wieć w/w granice przekrocze chyba w nocy i wszelkie wskazówki mile widziane.

Na nieczynnym przejsciu granicznym Sl/H po wegierskiej stronie (doslownie 100 m) stoi parterowy budynek po prawej stronie, a w nim sklepik z kantorem. Tam kupisz "paragon-vinieta". Nie kupowalem nigdy w nocy, wiec nie wiem...

Każda "normalna" stacja benzynowa sprzedaje winietki. W zeszłym roku kupowałem, z tego co pamiętam na Shelu, jakieś 20-30 km od granicy. Bez kolejki, płatne kartą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga 81 przez Węgry, potem M7 wzdłuż Balatonu? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone