Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga 81 przez Węgry, potem M7 wzdłuż Balatonu?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mifaty
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mifaty » 11.06.2009 08:08

Czy ktoś z Was jechał do HR przez Bratysławę i Węgry, odbijając z autostrady M1 w Gyor, na drogę 81 do Szekesfehervar i tam na M7, wzdłuż Balatonu do Letenye?
Co sądzicie o tym wariancie, podobno rewelacyjne węgierskie autostrady
i wychodzi szybciej niż 86?

Mifaty
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 11.06.2009 08:12

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2009 08:21

Mifaty napisał(a):....Co sądzicie o tym wariancie, podobno rewelacyjne węgierskie autostrady...

Autostrady nie tyle podobno co rzeczywiście mają niezłe :wink:
Jak dla mnie trasa z cyklu "bezsens" chyba, że po prostu chcesz się przejechać
Bratislava - 86 - Letenye to ok. 230 km
Bratislava - Gyor - Szekesfehervar - Letetnie to ok. 330 km
Nie bardzo widzę "szybkość" takiego przejazdu w stosunku do 86-tki.
Fakt masz jazdę częściowo M-1 i później M-7 ale po drodze masz normalna krajówke Gyor - Szekesfehervar a na krajówkach róznie z czasem bywa :wink:
Gdyby cały odcinek była autostradowy to teoretycznie (mimo dłuższego dystansu) dałoby radę szybciej.
Tylko po co :?: :lol:
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 11.06.2009 10:38

Pojutrze będe testował dokładnie tą trase, według moich obliczeń choć trasa troche dłuższa, czasowo wychodzi nawet szybciej. Wybrałem ten wariant bo 86-tka po sześciu przejazdach ( w sumie 12 razy licząc tam i nazad) już mnie znudziła. A z M7 zawsze można zjechać kilka km i pomoczyć nogi w Balatonie
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 11.06.2009 10:42

Witam. Wybor drogi jest bardzo istotny i nalezy wziac pod uwage kilka aspektow takich jak czas, odleglosc, wygoda jazdy i przepustowosc drog. Zaczne wiec od tego, ze wybor trasy zmienia sie wtedy gdy zmieniaja sie drogi. W 1994 roku z Krakowa do Splitu jezdzilem przez Cieszyn, Olomouc, Brno, Wieden, Klagenfurt, Ljubljane i Rijeke. Na terenie bylej Jugoslawii trwala wojna i przejazd przez Zagreb na Karlovac nie byl mozliwy. Od 1998 roku moglem juz zmienic trase i skrocic ja jadac przez Maribor na Zagreb a potem Karlovac przez Plitvickie Jeziora, Gracac, Knin i Sinj. Dla kogos kto pierwszy raz jedzie do Chorwacji w okolice Splitu BARDZO MOCNO POLECAM ta droge. Widoki sa przepiekne a Pltvickich jezior i wodospadow Krk na rzece Krka nie trzeba chyba juz nikomu specjalnie rekomendowac. To przeciez "perelki" Chorwacji.
Ale wrocmy do tematu. Od zeszlego roku we wrzesniu postanowilem zmienic trase. Dlaczego ? Wprowadzenie przez Slowenie viniet, choc nie byl to glowny powod. Otoz Wegrzy zakonczyli obwodnice M0 wokol Budapesztu i autostrade M7 (we wrzesniu nie byl ukonczony zaledwie 12 km odcinek). Do Chorwacji jezdze w czerwcu i wrzesniu. Jest to termin, w ktorym nie ma duzego ruchu turystycznego. I tu tkwi sedno naszej dywagacji na temat wyboru drogi. Krotsza droga nie zawsze oznacza krotszy czas.
Podam ekstremalny przyklad. Wyobrazmy sobie, ze wyjezdzam z Wroclawia do Zagrzebia. Jest szczyt sezonu turystycznego. Jade przez Brno, Wieden, Graz i Maribor. Patrzac na mape, widze ze mam do przejechania okolo 780 km (czas przejazdu okolo 10,5 godzin - z tego co sie orientuje, droga z Wroclawia do Brna nie wiele sie zmienila). Mapa jednak nie uwzglednia NATEZENIA RUCHU. Zwroc uwage (zwracam sie do piotrek_M z Wroclawia), ze w Mariborze wjezdzasz w "lej" do ktorego zjechaly sie auta z Niemiec, Belgi, Holandii, Austrii, Polski i Czech. Okazuje sie wtedy, ze okolo 50 km odcinek w Sloweni pokonujesz przez kilka godzin! Zapewne zmieni sie to, gdy powstanie tam autostrada w kierunku Chorwacji, ale poki co jest jak jest.
A teraz jade z Wroclawia przez Krakow, Chyzne, Dolny Kubin, Ruzomberok, B. Bystrzyce, Krupine, Sahy, Budapeszt i droga M7 przy Balatonie. Ilosc km do przejechania okolo 1000 (czas przejazdu okolo 12 godzin). Niby bez sensu, ale czy tak do konca ? Caly czas opieram sie na danych z mapy Google, ktora nie uwzglednia tego, ze jest juz obwodnica M0 przy Budapeszcie i ze autostrada M7 jest juz gotowa. Tak wiec na prawde wyglada to tak: Wroclaw-Krakow (2,5h), Krakow-Budapeszt (5,5h), Budapeszt-Zagreb (3,0h). Jest wiec rowniez 11 godzin. Czasy jakie podaje sa standardowa srednia. Reasumujac: Jesli mialbym jechac z Wroclawia do Zagrzebia w czerwcu/wrzesniu to wybralbym droge przez Maribor. Ale gdyby to byl sezon lipiec/sierpien wybralbym trase przez Krakow-Budapeszt. I co wazne: Jesli wybierasz sie w sezonie NIGDY NIE JEDZ W SOBOTE! Polecam poniedzialek lub wtorek...
Droga E-77 z Chyznego przez Dolny Kubin, Ruzomberok, Banska Bystrzyca, Krupina, Sachy do Budapesztu jest malo uczeszczana i chyba sam strzelam sobie w stope piszac tu o tym ;) ... A tak juz na koniec: W zeszlym roku jadac ta wlasnie trasa na F1 w Budapeszce, na miejscu bylem po 5h jazdy (mam swiadkow ;) )...
Co do pytan od Markol25 i aaron22 to pod maska mam 220 KM z turbina, nie licze kosztow paliwa (chce byc na miejscu w miare szybko), za paliwo place karta (tak bardziej sie oplaca), nie jezdze przez Bratyslawe (nie ma to sensu przy powyzej opisanej trasie), ceny vinietek dla Slowacji i Wegrzech znajdziesz w sieci bez problemu, autostrady w Chorwacji placisz odcinkami. Nie pamietam dokladnie ile, ale do Trogiru to koszt chyba okolo 400 kun czyli okolo 280 PLN liczac w obie strony)...
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 11.06.2009 10:48

... W sobote rano wyjezdzam. Wracam 29-tego. Tak wiec DO MILEGO ;) ! Wszystkim zycze udanego urlopu !!
Mifaty
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mifaty » 11.06.2009 12:45

Koledzy, w takim razie proszę o poradę, którędy jechać, w sobotę 04.07, ok. 14 chcemy być w Orebiczu. Jadę z 2 małych dzieci (2 i 4 lata), planuję jechać nonstop na zmianę z Żoną. Wyjazd z Warszawy zaplanowaliśmy na piątek ok. godz. 16.
Czy we wszystkich krajach tranzytowych mogę używać legalnie cb?
Jedziemy na 2 samochody.
Dzięki za wszystkie opinie.
robo111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 11.06.2009 13:43

Ja również jadę z żoną i z dzieckiem na 4 lipca do Orebica. Jadę klasycznie Czechy, Wiedeń, Słowenia ( raz na rok dam im zarobić , kupując winietę, niech stracę ), śpie koło Karlovaca i 6 rano, by uciec przed korkami jadę jedynką na południe. Nie wiem co z Ploce, jeśli będzie miejsce pojadę promem jeśli nie przez paljesac. Myślę, że do Orebica zajadę w godzinach popołudniowych.
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 11.06.2009 15:54

Mifaty napisał(a):Koledzy, w takim razie proszę o poradę, którędy jechać, w sobotę 04.07, ok. 14 chcemy być w Orebiczu. Jadę z 2 małych dzieci (2 i 4 lata), planuję jechać nonstop na zmianę z Żoną. Wyjazd z Warszawy zaplanowaliśmy na piątek ok. godz. 16.
Czy we wszystkich krajach tranzytowych mogę używać legalnie cb?
Jedziemy na 2 samochody.
Dzięki za wszystkie opinie.

Pierwsze co bym usunal z planow Waszej podrozy, to wspolny wyjazd na dwa samochody. NIE MA NIC GORSZEGO! Bedziecie sie tylko nawzajem spowalniac... Zrezygnujcie z tego! Jesli sa to Twoi prawdziwi przyjaciele to wcale sie z tego powodu nie obraza jesli im zaproponujesz tzw. wyjazd "kazdy jedzie wedlug siebie". Uwierz mi, ze dobrze Ci radze... A gdy spotkacie sie gdzies przypadkiem na trasie, to chetnie wspolnie wypijecie kawke. A potem dalej w droge ! ;)...
Poniewaz chcesz z zona jechac non-stop (choc ja z dwojka dzieci wybralbym wariant dwudniowy) i ma to byc sobota, to BEZWGLEDNIE wybralbym trase: Warszawa-Radom-Kielce-Krakow-Chyzne-Dolny Kubin-Ruzomberok-Banska Bystrzyca-Krupina-Sahy-Budapeszt i autostrada M7 porosto do Chorwacji. Wazne abys nie jechal droga nr2 przez Budapeszt, tylko wjechal na obwodnice M0 omijajac w ten sposob Budapeszt wjezdzajac prosto na M7. Potem to juz jak po sznurku do Zagrzebia i dalej ;)...
Przeanalizuj sobie to sam, na mapie (np. google map) i zobaczysz, ze mam racje. I to co juz pisalem powyzej w moim poscie: analizujac trase wez pod uwage NATEZENIE RUCHU !...
Mysle, ze trasa ktora Ci opisalem jeszcze w tym sezonie bedzie w miare pusta, ale juz w przyszlym roku moze byc roznie ;)...
Dziwie sie tylko, ze prawie wszyscy tutaj wybieraja wyjazd w sobote. To jakas plaga ?... Rozumie gdy jest to czerwiec lub wrzesien. Ale w lipcu lub na poczatku sierpnia to czyste szalenstwo !...
WINI69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WINI69 » 11.06.2009 16:00

robo111 napisał(a):Ja również jadę z żoną i z dzieckiem na 4 lipca do Orebica. Jadę klasycznie Czechy, Wiedeń, Słowenia ( raz na rok dam im zarobić , kupując winietę, niech stracę ), śpie koło Karlovaca i 6 rano, by uciec przed korkami jadę jedynką na południe. Nie wiem co z Ploce, jeśli będzie miejsce pojadę promem jeśli nie przez paljesac. Myślę, że do Orebica zajadę w godzinach popołudniowych.

Witam my również jedziemy do Orebica 4.06.2009 z Kędzierzyna-Koźla wraz ze znajomymi, pojedziemy trasą przez Wiedeń tylko że w Austrii zjedziemy z autostrady zjazdem nr 138 i będziemy się kierować na Mureck, Lenart Ptuj aby ominąć płatne drogi w Słowenii. A tak na marginesie to mamy rodzinę w Kłomnicach na ulicy Dworcowej i Zdrowskiej. Pozdrowienia z K-Kożla.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 11.06.2009 16:05

Piuus napisał(a):Dziwie sie tylko, ze prawie wszyscy tutaj wybieraja wyjazd w sobote. To jakas plaga ?...

Dlatego, bo większość artamentów chorwaci wynajmują właśnie od soboty do soboty :wink: :?
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 11.06.2009 16:09

... A na miejscu Mifaty wybralbym opcje "na sprawdzenie" . Jeden z Was jedzie przez Austrie a drugi przez Wegry. Wybiera rzut moneta. Ciekawe, ktory z Was bedzie na miejscu wczesniej... Ja stawiam na Wegry ! ;)...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.06.2009 16:12

jorgus111 napisał(a):
Piuus napisał(a):Dziwie sie tylko, ze prawie wszyscy tutaj wybieraja wyjazd w sobote. To jakas plaga ?...

Dlatego, bo większość artamentów chorwaci wynajmują właśnie od soboty do soboty :wink: :?

Wyjazd w poniedziałek to strata dwóch wolnych dni urlopowych :D
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 11.06.2009 18:14

Janusz Bajcer napisał(a):
jorgus111 napisał(a):

Wyjazd w poniedziałek to strata dwóch wolnych dni urlopowych :D

No tak, to jest argument za sobota ;)... Ale jadac w okresie lipiec lub sierpien mimo wszystko odpuscilbym sobie wyjazd w piatek czy w sobote. Niedziela jest bardziej sensowna...
A jesli chodzi o terminy rezerwacji apartamentow, to Chorwaci - w przeciwienstwe do wlasciceli willi w Hiszpanii - sa jeszcze w wiekszosci nadal elastyczni. Moze dlatego, ze Ci ostatni to w wiekszosci Niemcy i Austriacy ;)...
skuter1975
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuter1975 » 11.06.2009 18:28

Piuus... Duży szacun dla Ciebie :D . Właśnie rozwiałeś moje wątpliwości co do wyjazdu do Chorwacji. Jade 31.07 i już teraz planuje, czytam etc... Ja wyjeżdżam z okolic Olkusza, ale jedziemy na 2 auta bo zarówno mój jak i kolegi to pierwszy wyjazd do Chorwacji a konkretnie Marusici. Pozdrawiam serdecznie
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone