Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 04.07.2014 20:25

Fanka napisał(a):
Bocian napisał(a):
Fanka napisał(a):
hmm, ale w zeszłym roku byłam 2 dni nad Balatonem tranzytem i jak mam 1 lodóweczkę i podręczny plecaczek dla każdego to luz, więcej wypakowywać, a za 2 dni zapakowywać to załamka...Zresztą nawet zostawiając samochód na 1,5 godziny na słońcu, idąc na obiad, robiąc przerwę i wracamy do piekarnika...

W samochodzie może sie nagrzać ale przecież produkty typu konserwy, słoiki w marketach nie stoją w chłodniach. Ciepło zbiera sie u góry a w bagażniku lub na podłodze nie jest tak gorąca a zapewne nie dużo cieplej niż w moim Tesco gdzie jest ze 30C :)

Chyba żartujesz...samochód ma małą objętość, która błyskawicznie się nagrzewa od dachu ,aż po podłogę, bagażnik jeszcze szybciej bo jest mniejszy.

Początkowa temperatura w zamkniętym samochodzie wynosiła około 35°C. Po zaledwie 5 minutach wzrosła o 2 stopnie. W ciągu 10 minut na termometrze możemy zaobserwować 41°C. 20 minut w zamknięciu i temperatura wynosi 43°C. 25 minut - AŻ 45°C! Ostatecznie, po 30 minutach temperatura ustanowiła się na poziomie około 47°C.

http://www.vetco.org/index.php/pl/aktua ... amochodzie

Weż spróbuj położyć słoiki na dnie bagażnika i przykryj je Karimatą na nią torby z rzeczami ,możesz włożyć termometr koło słoików zamknąć i iść na spacer nawet na 10 godzin :D
...póżniej otwórz bagażnik i zobacz jaka jest temperatura pod matą ,będziesz zaskoczona :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2014 20:26

Fanka napisał(a):
Bocian napisał(a):
Fanka napisał(a):Chyba żartujesz...samochód ma małą objętość, która błyskawicznie się nagrzewa od dachu ,aż po podłogę, bagażnik jeszcze szybciej bo jest mniejszy.

Byłem kilka razy w Cro, różnymi samochodami, białym, czarnym... Woziłem słoiki robione przez mamusię, kupne, różne. Mleko w kartonach... Nigdy nic się nie zepsuło, a samochód w bagażniku, jeśli go nie otwieramy nie nagrzewa sie tak drastycznie. Przy podłodze, pod siedzeniami nie ma takiego gorąca.

I to jest Twoje doświadczenie i Twoja wiedza i Twój sposób. Ja nie mam takich danych i zostawianie żarcia w 47 stopniach, dla mnie, zbyt ryzykowne.

Ok, nie zabieraj więc :)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 05.07.2014 06:54

A po co zostawiać samochód na pół godziny w pełnym słońcu?, za pierwszym wyjazdem wieźliśmy wałówę w ten sposób i mięso dojechało zmrożone na kość
IMG_3102.JPG
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.07.2014 08:50

Żywiec? :) Paskudztwo, obrzydlistwo... :lol:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 05.07.2014 09:06

Z napisał(a):A po co zostawiać samochód na pół godziny w pełnym słońcu?, za pierwszym wyjazdem wieźliśmy wałówę w ten sposób i mięso dojechało zmrożone na kość
IMG_3102.JPG

No, ale to chyba nie bardzo nadaje się na noclegi tranzytowe... 8O
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.07.2014 09:08

Jak nie? Kładziesz na to karimatę i śpisz :)
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 05.07.2014 09:18

Bocian napisał(a):Jak nie? Kładziesz na to karimatę i śpisz :)

No jasne, a policji się powie:
Panie, ja tu mięso mam ! :mrgreen:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 05.07.2014 20:44

Kolego "Z" 2 razy pincet bdla ciebie wiesz za co :D i co to za opona na tym cztero kołowcu :?: ale widze źe zdradziles i marke holownika i ilosc kół w pojezdzie na przyczepce :lol:
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 05.07.2014 22:55

Ja uważam ,ze ,,zupki chińskie" powinny być zawsze zabierane a co do weków to również miałbym obiekcje , choć wiem ,że dobrze zabezpieczone pasteryzacjom mogą swobodnie pozostać w rozgrzanym samochodzie.Ja zabrałbym prowiant na dojazd +powiedzmy na 2-3 pierwsze dni. Bardzo dobre są te gotowe sosy +makaron , ale mnie z racji bycia studentem przejadły się dawno. :D Może jestem dziwny, ale bardziej od jedzenia skupiam się na piciu ( i to nie na alkoholu) .W takich upałach człowiek szybko się odwadnia więc 2-3 zgrzewki wody zabrałbym , pomimo ,ze czytam ,ze mineralna nie tka znowuż droga.
Mam inny dylemat mam lodówkę samochodową na 12V (niestety nie zauważyłem a z pudełka ukradli adapter na 230V i go nie mam) , ale czytam ,że takie lodówki są beznadziejne i ,ze lepiej zainwestować w kompresorową ( nie słyszałem o takich) ma ktoś doświadczenie z tym?
Pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 06.07.2014 00:18

Roland90 napisał(a):Ja uważam ,ze ,,zupki chińskie" powinny być zawsze zabierane....

Jerona, Ty piszesz, że powinny ZAWSZE, a ja jeszcze NIGDY nie wziąłem:/. Kurcze...i co teraz? :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2014 00:25

MRK napisał(a):
Roland90 napisał(a):Ja uważam ,ze ,,zupki chińskie" powinny być zawsze zabierane....

Jerona, Ty piszesz, że powinny ZAWSZE, a ja jeszcze NIGDY nie wziąłem:/. Kurcze...i co teraz? :)

Ja nawet nie wiem jak smakują 8O ale wolę żyć bez świadomości :idea:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.07.2014 06:37

hrupek666 napisał(a):Kolego "Z" 2 razy pincet bdla ciebie wiesz za co :D i co to za opona na tym cztero kołowcu :?: ale widze źe zdradziles i marke holownika i ilosc kół w pojezdzie na przyczepce :lol:

Nie bardzo wiem za co te pińcet miało by być?,co do opon to na zdjęciu nie widać lecz cały leży na glebie(zawias zmieniony) więc i opony takie a co do zmiany zestawu to i owszem okazało się że mitsubishi i niby z tym samym silnikiem co vw w przeciwieństwie do niego nie psuje się a vw to masakra, zmieniłem również quada na trójkołowca z kilku powodów(szybszy,wygodniejszy,wspomaganie i abs). Jeden jedyny raz tyle wałówki ze sobą zabieraliśmy jechał z nami kucharz który żywił pięć osób przez dwa tygodnie a teraz to już wife nie chce się w garach stać więc zostało szukać jakiejś knajpki na miejscu.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 06.07.2014 10:08

Stoisz na dwóch miejscach dla inwalidów i uwierz mi ze wszyko widac dlatego pytalem o opony bo na tylnej osi widac bieznik a nie powinno go tam byc :wink:
Ale mimo wszystko to zdrada :|
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 06.07.2014 11:27

MRK napisał(a):

czas lecieć do sklepu i się w nie zaopatrzyć w ilość sztuk..... (tu dowolna liczba :mrgreen: ) :wink:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.07.2014 11:52

hrupek666 napisał(a):Stoisz na dwóch miejscach dla inwalidów i uwierz mi ze wszyko widac dlatego pytalem o opony bo na tylnej osi widac bieznik a nie powinno go tam byc :wink:
Ale mimo wszystko to zdrada :|

to nie jest żart mam uprawnienia do parkowania na miejscach dla inwalidów(niestety zrobili ze mnie cyborga przez rozrusznik) :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.