Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

biokovo-czy zwiedzanie wymaga obuwia górskiego?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Asiabube
Globtroter

Postnapisał(a) Asiabube » 29.07.2006 11:13

Moze ktos z Was mógłby doradzic czy musze zabierac moje ASOLO zeby pozwiedzac biokowo? nie ukrywam ze zajmuja mi poł torby i wolalabym ich nie pakowac ...
rich72
Cromaniak

Postnapisał(a) rich72 » 29.07.2006 11:27

w klapkach to po masywie Biokowa napewno nie pochodzisz. Kumpel zwiedzał w adidasach i paznokcie w butach zostały przy zejściu.
Asiabube
Globtroter

Postnapisał(a) Asiabube » 29.07.2006 11:37

czyli bez górskich butów sie nie obejdzie...
a ile czasu trzeba przeznaczyc na taka wycieczke gorska i jak jest z temperaturą?
rich72
Cromaniak

Postnapisał(a) rich72 » 29.07.2006 11:47

żeby wejść na Sv. Jure i wrócić do Makarskiej przed zmrokiem należy wyjść przed wschodem słońca. Jako że wejście tam jest od strony południowej temperatury są kosmiczne (im wyżej tym chłodniej) - idziesz po nagrzanych skałach bez wyraźnie wyznaczonego szlaku. Trzeba być naprawdę mocno zdeterminowanym górołazem aby zdobywać tego typu szczyty. Dodatkowo - należy uważać na żmije które lubią się wylegiwać na ścieżkach no i zabrać spoooory zapas wody na trasę - naprawdę spory :!:
Asiabube
Globtroter

Postnapisał(a) Asiabube » 30.07.2006 11:46

W takim wypadku rozumiem że nalezałoby zabrać tez kurtke itp.czyli jak na wyprawe w wysokie góry.RICH72-czy sam odwiedziłes sv.jure?czytałam na forum że jest tez wjazd ale na własną odpowiedzialność- czy to znaczy ze jest tam jakoś extremalnie?
rich72
Cromaniak

Postnapisał(a) rich72 » 30.07.2006 13:15

osobiście to jechałem autem na sam szczyt. Wjazd jest płatny (nie pamiętam ile niestety), a co do ekstremalności tego wjazdu to nie bardzo - owszem droga jest na 1 auto w większości trasy z mijankami, zakręty ostre ale widoczki super. Jeśli się z prędkością nie przesadzi to wjazd bezproblemowy - zwiedzałem Cro po zdecydowanie bardziej ekstremalnych trasach. Kurtka raczej nie będzie Ci potrzebna na pieszą wędrówkę choć wielu zawodowych górołazów zapewne twierdziłoby inaczej. :wink:
darekk_2005
Odkrywca

Postnapisał(a) darekk_2005 » 30.07.2006 19:25

wjazd z tego co czytalem na forum kosztuje autko osobwe 30 kun a busiki itp 70 kun ;)pozdrav
Pakula
Cromaniak

Postnapisał(a) Pakula » 30.07.2006 20:16

Wjechałem na ten szczyt dokładnie dwa tygodnie temu.Płaci sie od osoby 20kunów,za dzieciaki trzeba sie potargować to nic sie nie zapłaci.Co do widoków to są naprawde godne polecenia,ale najlepsze są nie na samym szczycie ale po drodze są dwa takie miejsca oto one

[img][img]http://img110.imageshack.us/img110/566/imgp4036ui8.th.jpg[/img][/img]

[img][img]http://img114.imageshack.us/img114/3843/imgp4022jk8.th.jpg[/img][/img]

Tam w dole to Podgora
Fluktus
Odkrywca

Postnapisał(a) Fluktus » 30.07.2006 21:02

Szczerze mówiąc to nie radzę wybierać się na nóżkach w masyw Biokovo bez fajnych butków zwłaszcza jeśli masz ASOLO :lol: Tamtejsze szlaki prowadzą w najlepszym wypadku bo rumowiskach skalnych, jednak zasadniczo po skałach i są raczej kiepsko oznaczone, najczęściej przy pomocy czerwonych kółek z białą obwódką, bądź przy pomocy typowych oznaczeń czyli pasek biały, czerwony, biały. Tutaj masz link do mapki ze szlakami i ścieżkami w masywie http://www.fesb.hr/~sikora/GIS/biokovo/BIOKOVO.jpg. Za to widoki gdy wieje bora heheh i nie ma mgiełki.... :oczko_usmiech:
Asiabube
Globtroter

Postnapisał(a) Asiabube » 30.07.2006 21:12

niestety nie biore pod uwage wjazdu autem,jedziemy z biurem podrózy autokarem (...a to już, już za tydzień o tej porze....,ale ciii...)wiec buty musze taszczyc ze sobą albo zdac sie na wjazd busikiem...
Fluktus
Odkrywca

Postnapisał(a) Fluktus » 30.07.2006 21:26

Nie przejmuj się w zeszłym roku też pojechaliśmy do Chorwacji autobusem z moją dziewczyną i to pod namiot. Też taszczyliśmy ze sobą Asolo hehehhe + maszynka + jedzenie + namiot ale daliśmy radę jak to studenty :lol:. Tak naprawdę to tylko upał może Ci przeszkodzić w pieszej wycieczce. My chodziliśmy w masyw Biokovo w rejonie Podgory.
Irmina76
Globtroter

Postnapisał(a) Irmina76 » 02.08.2006 11:48

Napiszcie ile czasu zajmuje wjazd samochodem na Sv. Jure i czy dam radę wjechać tam seiceinto 1.1 :)
ROBKOW
Plażowicz

Postnapisał(a) ROBKOW » 02.08.2006 12:47

Witam
Trzy dni temu wróciłem z Makarskiej.Osobiście nie zdecydowalem się na wjazd samochodem na Sv.Jure (byłem sam z dwojgiem dzieci i po prostu nie podjąłem ryzyka).
Co do widoków,to aby ujrzeć niezłą panoramę nadmorskich miasteczek (Makarska,Podgora) oraz oczywiśnie dalekiego morza wystarczy przejechać się do podgórskich wiosek takich jak Makar,czy Kotisina (powyżej Makarskiej) oraz dalej drogą w kierunku miasta Vrgorac.Droga urokliwa ,rozpoczyna się za Makarską, biegnie równolegle do magistrali adriatyckiej,tyle że wyżej oraz przy minimalnym ruchu pojazdów.
Dodatkowo za wsią Kotisina jest ogród botaniczny,po ktorym można trochę pochodzić odczytując nazwy roślin śrdódziemnomorskich z tabliczek na kamieniach.W ogrodzie tym znajduje się cerkiew (w remoncie), ruiny twierdzy ,kanion. W górnych partiach chodzi się trudno-rumowisko.
POzdrawiam
rich72
Cromaniak

Postnapisał(a) rich72 » 02.08.2006 14:45

Dodatkowo za wsią Kotisina jest ogród botaniczny,

byłem ale autem :D

Napiszcie ile czasu zajmuje wjazd samochodem na Sv. Jure i czy dam radę wjechać tam seiceinto 1.1 icon_smile.gif

bez problemu dasz radę pod warunkiem że potrafisz w miarę przyzwoicie cofać (im mniejsze auto tym lepiej) a silniczek 1100 w Seicento wystarczy w zupełności. Czas zależy od tego jaki będzie ruch. Na upartego wystarczy na Sv. Jure godzina 15 minut, jeśli będzie ruch to i 2,5 h pojedziesz w górę. W dół idzie szybciej. :lol:

Ps. w dół hamuj silnikiem bo spalisz hamulce
Asiabube
Globtroter

Postnapisał(a) Asiabube » 02.08.2006 15:37

rich72 napisał(a):
Dodatkowo za wsią Kotisina jest ogród botaniczny,

byłem ale autem :D [quote]

a czy bez auta można się tam tez dostać?? :roll:

...już już coraz blizej...3 days
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone