Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sofia - zwiedzanie

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
piekara114
Opiekun działu
Sofia - zwiedzanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2025 08:55

Jakież było moje zaskoczenie jak nie znalazłam wątku poświęconego tej bałkańskiej stolicy :bojesie:
Pomysł spontaniczny, sprzed chwili, dopiero będę czytać co w necie piszczy na ten temat...

Czy warto zatrzymać się w tym mieście na jedno popołudnie i ewentualnie noc? Jest coś wartego zobaczenia? coś co zrobiło na Was wrażenie?
Polecacie jakiś pewny bezpieczny parking? bez płacenia w jakiś aplikacjach, chętnie strzeżony (bagaże w aucie).
A może polecacie jakiś fajny nocleg?

O konieczności kupna winiety na granicy (u mnie jak będzie to będzie Kulata) wiem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.05.2025 10:07

piekara114 napisał(a):Jakież było moje zaskoczenie jak nie znalazłam wątku poświęconego tej bałkańskiej stolicy :bojesie:
Pomysł spontaniczny, sprzed chwili, dopiero będę czytać co w necie piszczy na ten temat...

Czy warto zatrzymać się w tym mieście na jedno popołudnie i ewentualnie noc? Jest coś wartego zobaczenia? coś co zrobiło na Was wrażenie?
Polecacie jakiś pewny bezpieczny parking? bez płacenia w jakiś aplikacjach, chętnie strzeżony (bagaże w aucie).
A może polecacie jakiś fajny nocleg?

O konieczności kupna winiety na granicy (u mnie jak będzie to będzie Kulata) wiem.

Mam dokładnie ten sam plan na przyszły rok: popołudnie i wieczór + nocleg w Sofii.

Coś tam już pooglądałem i poczytałem w necie, ale chętnie się doinformuję od osób, które już tam były.

Wcześniej też planowałem parking i myślałem o podziemnym przy stadionie:

https://maps.app.goo.gl/mQ3tYyGTP6oqoRcj6

Ale potem przemyślałem i zmieniłem plany na nocleg na obrzeżach (podobno Sofia jest fatalna do jazdy autem - ktoś potwierdzi lub zdementuje?).

Póki co skłaniam się ku temu hotelowi:

https://maps.app.goo.gl/kmpdMxGAVsWsEMiXA

Jest na bookingu, ma dobre opinie, przy samej stacji metra, z bezpiecznym parkingiem.

Ale jestem otwarty na inne sugestie, więc będę tu zaglądał przez najbliższy rok.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2025 18:06

Już plany na przyszły rok 8O i to tak dokładne jak miejsce parkowania 8O
Lubię mieć wiele rzeczy zaplanowanych, ale nie aż tak do przodu... Ja w tym roku do końca nie wiem gdzie za 5 tygodni wyląduję ostatecznie, a jesień to tylko w myślach ...

Ten parking podziemny w fajnym miejscu, tylko ta płatność gotówką :roll:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 13.05.2025 21:07

nie podpowiem gdzie parkować ani co zwiedzać,
przez Sofie tylko przejeżdżałem(żałuję że tylko) i to wiele lat temu
ale myśle ze jest tam na pewno "co oglądać",
co prawda juz wtedy zauważyłem że przez Sofie jechało
sie chmmmm,
dziwnie,

cofam cofam,
ja pitolę ,ja nigdy nie jechałem przez Sofię,
to była jazda przez Bukareszt,
sorki, ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.05.2025 21:31

piekara114 napisał(a):Już plany na przyszły rok 8O i to tak dokładne jak miejsce parkowania 8O
Lubię mieć wiele rzeczy zaplanowanych, ale nie aż tak do przodu... Ja w tym roku do końca nie wiem gdzie za 5 tygodni wyląduję ostatecznie, a jesień to tylko w myślach ...

Ten parking podziemny w fajnym miejscu, tylko ta płatność gotówką :roll:

Ja mam zazwyczaj plany już na kilka lat do przodu - zarówno letnie, jak i zimowe. :mg: :mg:

Oczywiście nie zawsze się sprawdzają, ale wtedy najwyżej się przesuwają o rok czy dwa.

Ale na rok do przodu to już się staram konkretyzować, żeby się maksymalnie przygotować.
Ostatnio edytowano 13.05.2025 21:35 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.05.2025 21:33

599 napisał(a):nie podpowiem gdzie parkować ani co zwiedzać,
przez Sofie tylko przejeżdżałem(żałuję że tylko) i to wiele lat temu
ale myśle ze jest tam na pewno "co oglądać",
co prawda juz wtedy zauważyłem że przez Sofie jechało
sie chmmmm,
dziwnie,

cofam cofam,
ja pitolę ,ja nigdy nie jechałem przez Sofię,
to była jazda przez Bukareszt,
sorki, ;)

No właśnie o tym Bukareszcie też się wcześniej naczytałem, że masakrycznie zakorkowany, GM też się często świeciło na bordowo albo brązowo. Przejechałem 2 razy - nie było tak źle!

Dlatego też chciałbym zweryfikować opinie o równie zakorkowanej Sofii.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.05.2025 16:54

Jeździłem po bardziej zatłoczonych miastach niż Sofia , którą ustawiłbym na poziomie Bukaresztu ;) , ale moje doświadczenie z tym miastem jest niewielkie . Niewiele zobaczyłem , bo czasu na zwiedzanie było mało , ale mogę polecić Cerkiew św. Aleksandra Newskiego z pięknymi ikonami i freskami kopuły głównej , Cerkiew Sweta Nedela i meczet z czasów osmańskich Bania Baszi Dżamija - tyle widziałem , w planach jest przejazd "południowy" i zwiedzanie Cerkwii Bojańskiej
Przejazd w różnych kierunkach , w godzinach przedpołudniowych ( wtorek , między 9:00 a 12:30 ) nie różnił się od przejazdu przez dowolną , europejską , znaną mi stolicę .
Parkowałem u znajomych , którzy za parkingi w mieście płacili aplikacjami - nie mam wiedzy nawet ile to kosztowało , ale wyjeżdżałem z centrum miasta około ósmej wieczorem i już lekko nie było - kilka korków zaliczyłem przed opuszczeniem miasta
Do przejazdów tranzytowych najlepiej wybrać autostradę A6 , przejeżdżałem dwa razy bez zatrzymania , przy ładnej pogodzie można podziwiać góry Vitoshy nad miastem

Pozdrawiam
Piotr
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 03.06.2025 19:10

piekara114 napisał(a):Jakież było moje zaskoczenie jak nie znalazłam wątku poświęconego tej bałkańskiej stolicy :bojesie:
...

:D :D :D Szukałam tej wiedzy w lutym, obyło się bez odrobionego zadania. Czy warto? Są miejsca bardziej atrakcyjne, ale zawsze warto zobaczyć wszystko na własne oczy i mieć swoje zdanie.
Polecieliśmy na weekend walentynkowy, bilety z Wro były dużo tańsze niż do Warszawy ;)

Piątkowy wieczór był bardzo udany, główny cel to przedstawienie w Operze Narodowej- klasyczny balet "Bajaderka" w wykonaniu bułgarskich artystów.

Sobotę poświęciłam na marsz przez centrum miasta między kropkami znaczonymi w googlach. Miasto tak brzydkie jak brudne, a ilość pomników dorównuje ilości śmieci. Ale ma historię sięgającą kilu wieków p.n.e. i kiedyś nazywało się Serdica. Na kilku stanowiskach archeologicznych można obejrzeć wykopki z II - IV w wieku. W centrum jest meczet, synagoga, kościół katolicki i mnóstwo fotogenicznych cerkwi. Na uznanie zasługuje bardzo dobra i łatwa w obsłudze komunikacja miejska, zaczynając od metra z lotniska do centrum.

Mieszkaliśmy w hotelu Anel, któy jest jednocześnie galerią sztuki współczesnej, swoje prace prezentuje tu Georgi Todorov Tschapkanov. Ceny w lutym były sporo niższe niż te wakacyjne. Dostępne w centrum parkingi, na które zwróciłam uwagę, świeciły pustkami, a nabazgrane zimowe ceny to było 1,5 lewa za godzinę.

Dzień przed wylotem usiłowałam na sobotni wieczór zarezerwować stolik w kilku knajpach serwujących lokalne przysmaki, niestety okazało się to już niemożliwe. W centrum przed czynnymi restauracjami stały długie kolejki. Zjedliśmy w naszym hotelu, poprawnie ale bez szału.

W niedzielę po południu byliśmy z powrotem w domu. W sumie byłam zadowolona z tego wyjazdu, taki przerywnik w okresie kiedy nie mogłam sobie pozwolić na dłużej. Ale raczej nie została bym tam jadąc tranzytem przez Bułgarię, żal by mi było uszczknąć dzień czy dwa z greckich klimatów.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 17.08.2025 18:29

marekkowalak napisał(a):podobno Sofia jest fatalna do jazdy autem - ktoś potwierdzi lub zdementuje?).

I tak, i nie. Przez centrum nie jechałem, tylko przez raczej peryferie - od cerkwi Bojańskiej na północ, w kierunku Widynia. Drogi o jakości nie idealnej, ale też nie najgorszej - może ciut gorsze niż u nas. Okolice... hm... tak jak u nas wyglądały przedmieścia na początku lat '90 ubiegłego wieku. Trochę syfu, trochę biedy i sporo handlu. Bezpieczeństwo jazdy oceniam na porównywalne do tego u nas, czyli zawsze się jakiś idiota trafi, ale generalnie nie chcą sobie (i przy okazji komuś) ludzie zrobić źle.

Ja jednak samo zwiedzanie Sofii zostawiam sobie na "przy okazji". Jak kiedyś będą tanie bilety do Sofii i potem z Sofii gdzieś dalej w świat, to wtedy, przy okazji chętnie sobie to miasto przypomnę (już tam byłem... tyle, że w złej porze roku). Komunikacja miejska jest tam na bardzo zadowalającym poziomie, do tego tania.

Tak w grubym skrócie, to i pół dnia wystarczy na Sofię, o ile nie wchodzi się do muzeów (a ponoć warto) i nie jedzie na obrzeża do cerkwi Bojańskiej (oj, tam to warto!): https://maps.app.goo.gl/gduNbHXmRcYWiXv2A
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 17.08.2025 19:13

Warto uważać na lotniskowych taksówkarzy. Korzystać tylko z tych stojących w kolejce przy terminalu przylotów. I od razu na wejściu dogadywać się co do ceny. Nie powinna przekroczyć 15 euro do centrum.

Powrót do Bułgaria - България

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone