Miejć konkretnych Ci nie podam gdzie warto spedzić tydzień czy dwa bo albo mi nie odpowiadały albo nie pamietam
Jeśli chodzi o Hvar bardzo podobały mi się wioski między Sucurajem a Jelsą ale tam tylko przjazdem byliśmy. równiez Zavala.
A market w basinie, ja nazwałabym go kioskiem he heh ale strazłka-kierunkowskaz wyraznie wskazywał MARKET

))) Mam fotkę nawet he heh
Na Dugim Otoku bardzo urzekajaca plaża na Veli rat. wszyscy zawsze chodzili między skałki po prewej stronie latarni. My znaleźlismy cudowna plaże po lewej stronie ok 100m od latarni. Kamyczki okrągłe ok 1-2cm i wystajace po bokach plaży ostre skały. Woda idealnie przexroczysta
Idąc dalej tą plaża w stpne poludnia dojdziesz do skał. Duże plaskie z głebokimu szczelinami. Mozna do tego miejsca dojechać rowniez samochodem skrecajac z głównej drogi w polna dróżkę.
Mijscowośc ktora wtedy zrobila na mnie pozytywne wrażenie to Sali i park kornati. po drodze juz chyba w parku dwa jeziorka w ktorych trza uważac na dzieci bo są malutkie parzace ukwiały i rybki takie 5cm przezroczyste ktore szcypia a dzieć może się przestraszyś. żadnych efektow ubocznych

) A na końcu cudowne klify

Tam warto jechać
Na Pagu też jest fajna plaża na końcu wyspy nie daleko Novalija tylko jest bardzo strome zejście, ale na dole czekac na Ciebie bedzie piaseczek i skałka wystajaca z wody oddalona od brzegu o jakies 50m.
Korcula też jest dosyć dzika, ale za to Lastovo cudowne!! Tam naprawdę warto pojechać. Jest to wyspa strikte górzysta w zwiazku z czym inna roślinność i ine plaże. Tam byliśmy tylko na kilka godzin jak przycumowalismy jacht na nurkowanie, siusiu i opłynelismy wyspe dookoła. Ale tam napewno wrócimy
Pasman i Ugjan jak dla mnie nic ciekawego. Za wyjatkim małej wysepki oddalonej od Uglijanu bodaje do ktorej mozna dopłynać taksowką wodną. Bardzo ciekawa wysepka na ktorej chyba stoi klasztor czy dworek? juz nie bardzo pamietam. Można ją obejśc w 10min ale nie ma tłumow. za to w koło pełno motorówek i łódek ale , że pełno dzrezw to masz trochę intymności.
Może dlatego mam tak nie miłe wspomnienia, bo niby trafilismy na wspaniały apartament (australijczyk Paul nam wynajmował) ale najbliższa plaża Betonowa!!! Bylismy ze znajomymi ktozy na niej ciagle przesiadywali bo dzieci, bo blisko, bo cos tam i tylko czasem wyrywalismy się na zwiedzanie nowych miejsc.
Najlepiej wspominam Hvar i Dugi Otok ktory jest naprawde dzika fajna wyspą. Tam jeszcze chcę wrocić tym razem z męzem.
Cos moglam pokrecić bo w tych miejscach bylam jakies 10, 8, 6 i dwa lata temu + ost rejs. W kazdym razie jak bedziesz na poludniu Cro koniecznie odwiedz w Bośni Mostar i Medziugorje. wrto zrobić choć jeden taki wypad.
Jak masz dzieci To na Peljesacu jest szkoła windsurfingu u Mirka Małka -w tym roku byliśmy tam już drugi raz. fajne apartamenty ale mozna w Cro coś tańszego znależć.
www.pol33.pl a żarcie u Jerko bomba!!!

Za to miejsce do bani.. Ale na Korculę blisko
Troszke to wszystko nieskladnie napisałam , przepraszam. Nie mam dziś weny do tego dziec do klawiatury się dobiera..
Udanego wypadu do Cro;)
Kiedy ruszasz i gdzie?