Będę się wczasował na wyspie Brać. Nie chciałbym podczas wakacji wszędzie tłuc się samochodem. Chętnie zostawiłbym go gdzieś w okolicach portu. Czy do zwiedzania Splitu potrzebny jest samochód? Czy wystarczy sam prom
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
miru71 napisał(a):Split owszem to miasto rozległe, ale to co jest do zwiedzania (pałac Djoklecjana i stare miasto) obejdziesz piechotką w 20 minut. Tym bardziej że jeżeli przypłyniesz promem to wysiądziesz w centrum starego Splitu. Napewno nie ma sensu brac samochodu. Możesz pokusic się o wejście na wzgórze Marijanskie (chyba tak się nazywa, po lewej od starego miasta patrząc od portu) jest tam malutkie zoo i piękne widoki na cały Split. Poza miastem do zwiedzenia są ruiny starożytnego miasta Salona (Solin). Jest to na peryferiach Splitu. Dojeżdżają tam autobusy podmiejskie. Jeżeli zdecydujesz się jechac jednak samochodem to polecam jeszcze Trogir - taki mini Dubrownik.
.png)
miru71 napisał(a):Do:Sławomir Wocial
Na forum co prawda jestem od niedawna, ale zdążyłem już troszkę poczytac i zauważyłem kto jest normalnym człowiekiem i chce doradzac innym ludziom, a kto po prostu jest zwykłym złośliwcem. Postów masz chłopie może i bardzo dużo, ale nie oznacza to że odpowiadzsz mądrze. Zacznij może troszkę się dokształcac i naucz się czytac tekst ze zrozumieniem. Napisałem, że to co jest najważniejsze można obejśc, a nie zwiedzic w 20 minut i to się zgadza w zupełności. W jaki inny przysępny sposób możesz określic rozległośc starego miasta w Splicie. Pewnie jesteś dumny ze swojej ilości odpowiedzi, ale mam nadzieję że więcej jest sensownych i wnoszących coś do rozmowy.
.png)
.png)
.png)
.png)
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne