Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2016 16:11

krakuscity napisał(a):
Lednice napisał(a):
Krysztalowy napisał(a):Koleżanka wracała w połowie lipca z Crikvenicy. Kilkuset emigrantów zrobiło sobie "miasteczko" nieopodal autostrady i co jakiś czas wbiegali na trasę.

PS: w połowie lipca nikt nie widział imigrantów na trasie z Crikvenicy do Polski, w żadnym miejscu :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Oczywiście Lednice ma rację. . :!:
Do 15 września oni szli przez Serbię, Węgry a dopiero po zamknięciu granicy węgierskiej (postawili ogrodzenie) zmienili trasę i zaczęli iść przez Chorwację.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,141674,titl ... aid=1165e7

Tak się składa, że w tym czasie byliśmy w Chorwacji i mieliśmy aktualne informacje.

Cały problem się zaczął na poważnie 6 września 2015, kiedy Merkel ich zaczęła wpuszczać do Niemiec.
Pojawili się wtedy w Austrii :roll:

Ale przed 6 września w Austrii, a przed 15 września w Chorwacji i Słowenii ich po prostu NIE BYŁO :roll:

Ktoś kto idiotyczne plotki rozpowszechnia, powinien uderzyć się w piersi albo mocno grzmotnąć główką w ścianę,
a nie jeszcze mieć pretensje, że ktoś mu KULTURALNIE zwróci uwagę :!:

Oczywiście
nie da się przewidzieć, co będzie latem tego roku.
Może być spokojnie, bo jak imigranci nie dostaną azylu i kasy, to sobie odpuszczą.
A stanowisko wobec nich jest coraz mniej przychylne.
Może być ich jeszcze więcej, jak wygrają zwolennicy ich wpuszczania,

Sianie paniki na pewno niczemu dobremu nie służy
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 26.01.2016 16:17

Trza koniecznie zadzwonić do :
images.jpeg

On powie jak tego roku będzie tymi emigrantami w drodze do Cro.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 26.01.2016 16:20

Krysztalowy napisał(a):
grzesiek-swidnica napisał(a):
Krysztalowy napisał(a):
Bea.ta napisał(a):
Krysztalowy napisał(a):Widzę że Pani tez nie potrafi się kulturalnie odzywać.

Znajdź bardzo proszę - we wpisie do Ciebie chociaż jeden niekulturalny zwrot.

Nie chodzi o konkretne słowo czy zdanie. Ogólnie Pani wypowiedź nacechowana jest pejoratywnie wobec mnie.
Skoro nie wierzy mi Pani w to co podałem wcześniej to ok - rozumiem to ( i nawet nie ma zamiaru ani celu dalszego przekonywania Pani ani kogo innego). Podejrzewam, że gdybym miał "więcej słoneczek" i był użytkownikiem z długoletnim stażem to pewnie zastanowiłaby się Pani czy w taki akurat sposób do mnie pisać.

Kryształowy, tutaj to norma, tak że się nie dziw :) Niby kultura ale wiesz... funkcja, staż i ilość wypisanych komentarzy jest jak woda sodowa - uderza :)

Hehe no ba :D

A "słoneczek" przybywa :oczko_usmiech:
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 26.01.2016 17:53

Przecież choćby nawet nie będą szli brzegiem plaży. To nam nie grozi. Tak czy siak, ja już mam rezerwację na Holiday 2016 :)
bouli1978
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bouli1978 » 26.01.2016 18:19

a jak się na lusterku wewnętrznym zamiast choinki powiesi golonkę wędzoną, bądź surową to pomaga???
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 26.01.2016 21:21

Mam lepszy pomysł, proponuje świński łeb na masce bądź atrapie przedniej a zamiast klaksonu to głośne kwiczenie świni... powinni zdecydowanie uciekać a jak nie to wtedy ich miotaczem :)
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 26.01.2016 21:53

Nie można mieć pewności na 100 % co będzie w wakacje 2016 - ale w ostatniej chwili to nie wybór. Trudno - my juz mamy rezerwację na Cro i MNE. Jak się świat zawali, to lepiej stracić to co się straciło niż zginąć marnie :lol: A jak się świat nie zawali, to pojedziemy tam!!! gdzie chcemy pojechać, a nie tam gdzie zostaną miejsca.

A może faktycznie już niedługo Europa bedzie miała taki problem z Muslinami, jak np. Słowacja z Romami. A po Słowacji też sporo pojeździłem i osady romskie widziałem. Tez są miejsca gdzie lepiej z samochodu nie wysiadać. Tylko trzeba wiedzieć gdzie.
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 26.01.2016 22:29

Mały OT z mojej strony.

ruwado napisał(a):
A może faktycznie już niedługo Europa bedzie miała taki problem z Muslinami, jak np. Słowacja z Romami. A po Słowacji też sporo pojeździłem i osady romskie widziałem. Tez są miejsca gdzie lepiej z samochodu nie wysiadać. Tylko trzeba wiedzieć gdzie.

Na Słowacji to z nimi tez sie dzieje coraz lepiej. Miedzy Dunajska Stredą a Galantą jest ich hmm 'kolonia'? Stoi sobie stodoła, dookoła niej syf z gilem... tam jest chyba wszystko, śmieć na śmieciu. ilekroc tamtędy przejeżdzałem to krecili sie po drodze brudni biedni itp. ale na tej stodole mozna było zaobserwować antene satelitarna jedna na drugiej. na każda mieszkajaca tam rodzinę chyba przypadała jedna antena 8O szukałem teraz na google maps żeby wrzucic linka ale nie dociera tam ludzik. jak bede przejazdem tam kiedys to zrobie foto

Osoby jadące na przez Słowacje właśnie niech uważaja kupując winiety na Mostach bo coraz czesciej tam słyszałem o kradzieżach w wykonaniu własnie cyganow. teraz w piatek kierowca zaparkował i poszedł MYTO oplacic no i jak wrocił to miał wybita szybe w ciezarowce i wyczyszczony z nawigacji telefonów i laptopa.

/EOT
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 27.01.2016 08:46

Koenig napisał(a):Ja też mam wrażenie, że sytuacja na razie nie wpłynęła na ceny. Im dalej na południe tym ceny wyższe. I ja na prawdę rozumiem, że chcą zarobić, że standard może być wysoki, ale ceny 120-160€ za sam nocleg dla rodziny 2+2 to jednak jest sporo. No a przecież nie jedziemy tam, żeby siedzieć w apartamencie.

To naprawde wysokie ceny znalazłeś/aś. My rok temu dla 3os. dorosłych w apartamencie w Makarskiej płaciliśmy 45€, teraz jeszcze nic nie mam bo ustalamy termin wyjazdu i dopiero będę się orientował ;)
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 28.01.2016 11:26

rodzynpatryk napisał(a):
Koenig napisał(a):Ja też mam wrażenie, że sytuacja na razie nie wpłynęła na ceny. Im dalej na południe tym ceny wyższe. I ja na prawdę rozumiem, że chcą zarobić, że standard może być wysoki, ale ceny 120-160€ za sam nocleg dla rodziny 2+2 to jednak jest sporo. No a przecież nie jedziemy tam, żeby siedzieć w apartamencie.

To naprawde wysokie ceny znalazłeś/aś. My rok temu dla 3os. dorosłych w apartamencie w Makarskiej płaciliśmy 45€, teraz jeszcze nic nie mam bo ustalamy termin wyjazdu i dopiero będę się orientował ;)

Pytanie tylko w jakim terminie, jaki standard, jaka lokalizacja, bo cena, choć ważna nie jest jedynym kryterium wyboru.
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 28.01.2016 16:16

klerjeser napisał(a):
rodzynpatryk napisał(a):

Pytanie tylko w jakim terminie, jaki standard, jaka lokalizacja, bo cena, choć ważna nie jest jedynym kryterium wyboru.

Byliśmy na 5-12 sierpnia ;) mieliśmy może 600-700m, w pokoju klima, ogólnie standard dobry, ale nie jakieś niewiadome luksusy bo nie jedziemy tam siedzieć w apartamencie, ale takie raczej dobre warunki ;)
Skuti
Turysta
Autem do Chorwacji - czy bezpiecznie ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skuti » 28.01.2016 22:27

Witajcie.
Wybieram się i w tym roku do Chorwacji, planuję ruszyć po 25 lutym. Jako że jadę sam trochę się obawiam o swoje bezpieczeństwo na trasie :/ W tamtym roku jeszcze nic się nie działo, nie szły przez kraje tranzytowe bandy "uchodźców". Mam pytanie do Was, czy przejazd do Chorwacji jest teraz w miarę bezpieczny? Planuję jechać przez Słowację, Austrię i Słowenię. Raczej jeszcze nie mam konkretnej trasy. Zamierzam jak w tamtym roku omijać autostrady.
Mile widziane wszelkie rady, wskazówki, spostrzeżenia i relacje osób które ostatnio podróżowały do Chorwacji.

Na marginesie dodam że na pasażera mogę zabrać jedną osobę w tę i z powrotem - planuje pobyt minimum tydzień i pewnie nie dłużej niż 2-3 tygodnie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.01.2016 22:42

Skuti napisał(a):Witajcie.
Wybieram się i w tym roku do Chorwacji, planuję ruszyć po 25 lutym. Jako że jadę sam trochę się obawiam o swoje bezpieczeństwo na trasie :/ W tamtym roku jeszcze nic się nie działo, nie szły przez kraje tranzytowe bandy "uchodźców". Mam pytanie do Was, czy przejazd do Chorwacji jest teraz w miarę bezpieczny? Planuję jechać przez Słowację, Austrię i Słowenię. Raczej jeszcze nie mam konkretnej trasy. Zamierzam jak w tamtym roku omijać autostrady.
Mile widziane wszelkie rady, wskazówki, spostrzeżenia i relacje osób które ostatnio podróżowały do Chorwacji.

Na marginesie dodam że na pasażera mogę zabrać jedną osobę w tę i z powrotem - planuje pobyt minimum tydzień i pewnie nie dłużej niż 2-3 tygodnie.

Wątpię czy ktoś Ci miarodajnie odpowie - w lutym mało kto jeździ do Chorwacji.
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 29.01.2016 09:38

W Polsce sporo teraz jest kibiców chorwackich a pewnie przyjedzie ich jeszcze więcej-kto jak kto ale oni powinni mieć najlepsze i najświeższe informacje odnośnie bezpiecznego dojazdu. Skoro przyjechali to znaczy,że można spokojnie z kraju wyjechać i do niego wrócić-biorę poprawkę,że część pewnie przyleciała samolotami.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 29.01.2016 10:03

kibic hr napisał(a):W Polsce sporo teraz jest kibiców chorwackich a pewnie przyjedzie ich jeszcze więcej-kto jak kto ale oni powinni mieć najlepsze i najświeższe informacje odnośnie bezpiecznego dojazdu. Skoro przyjechali to znaczy,że można spokojnie z kraju wyjechać i do niego wrócić-biorę poprawkę,że część pewnie przyleciała samolotami.

Zima przecież jest. To nie sprzyja wędrówkom ludów ciepłolubnych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone